Jump to content

Ile czasu może trwać aktywnie fermentacja burzliwa?


Recommended Posts

19 maja czyli 8 dni temu zatarłem Belgian Trippel. PO chmieleniu i wystudzeniu warki blg wyszło 21. Zadałem gęstwą ( II pokolenie) 3787 Trappist HG. Aktywnie fermentacja burzliwa zaczeła się na następny dzień i trwa do dziś. W pewnym momencie wypchnęło mi trochę piwa przez rurkę fermentacyjną. Wzorem poprzednich moich warek aktywnie burzliwa trwała max 4 dni. Potem była cisza. W tej warce bardzo aktywnie trwa ona już 7 dzień. CO2 wydziela się przez rurkę fermentacyjną co 15-20 sekund. Temperatura fermentacji 17-19 st C. Nie badałem obecnego blg bo nie jest wskazane niepotrzebne otwieranie fermentatora. Wiem drożdże mają co robić ale wcześniej również zacierałem portera z 21 st blg i aktywnie przestało bulgotać po 4 dniach. ( portera i tak zostawiłem na 2 tyg burzliwej).

Moje pytanie jest tematem postu.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście, ale nie o to pytam.

Pierwszy raz mam do czynienia z tak długo utrzymującym się procesem aktywnej fermentacji.

Jeśli to normalne to będę czekał dalej.

Link to comment
Share on other sites

Skoro fermentacja nadal przebiega, to i tak nie masz za bardzo wyjścia, więc pozostaje Ci tylko cierpliwie czekać :smilies: Może zadałeś zbyt dużą ilość gęstwy i będziesz miał odfermentowanie praktycznie "do zera".

Link to comment
Share on other sites

No to chyba jeszcze muszę sporo poczekać.

Czy w takim razie po np 30 dniach fermentacji burzliwej przelewać piwo na cichą czy pakować w butelki

A co z gęstwą? Da się po takim czasie jeszcze cos odzyskać na 3 pokolenie?

Drożdże są bardzo pracowite i szkoda by mi było kupować nowe.

Link to comment
Share on other sites

Bulkać będzie aż się nie wybulka, bo jest wysoka temp. fermentacji i gaz się nie wiąże z piwem, to nie ma kompletnie znaczenia. Zmierz blg. z moich doświadczeń po tygodniu powinno być ok.

Link to comment
Share on other sites

Czy w takim razie po np 30 dniach fermentacji burzliwej przelewać piwo na cichą czy pakować w butelki

30 dni, to na pewno nie będzie ci pracować, a i tak ryzyko infekcji bardzo wzrośnie, szczególnie o tej porze roku. Tak jak Jacer napisał, jak nie zmierzysz blg to niczego się nie dowiesz. Wyparz i zdezynfekuj porządnie nawet zwykłą chochlę do zupy, nabierz próbkę i zmierz. A najlepiej wrzuć do fermentora sam pływak od cukromierza (oczywiście zdezynfekowany).

 

 

A co z gęstwą? Da się po takim czasie jeszcze coś odzyskać na 3 pokolenie?

Wiki się kłania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

Czy w takim razie po np 30 dniach fermentacji burzliwej przelewać piwo na cichą czy pakować w butelki

30 dni, to na pewno nie będzie ci pracować, a i tak ryzyko infekcji bardzo wzrośnie, szczególnie o tej porze roku. Tak jak Jacer napisał, jak nie zmierzysz blg to niczego się nie dowiesz. Wyparz i zdezynfekuj porządnie nawet zwykłą chochlę do zupy, nabierz próbkę i zmierz. A najlepiej wrzuć do fermentora sam pływak od cukromierza (oczywiście zdezynfekowany).

 

 

A co z gęstwą? Da się po takim czasie jeszcze coś odzyskać na 3 pokolenie?

Wiki się kłania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej

Dzięki jacer, dzięki karczmarz

zmierzę wieczorem blg i zobaczę co wyszło.

Link to comment
Share on other sites

Przy THG , u mnie tak samo długo fermentacja trwała. Ale znowu one bardzo głęboko odfermentowują . Rzadko u mnie obserwuje odfermentowanie poniżej 3 , a tripla na tych drożdzach zjadły do lekko poniżej 2. Zbierania gęstwy bym się nie obawiał , nie przeprowadzam cichej i często po 3 ,4 tygodniach zbieram jesli nie ma niepokojących objawów. Jak pisali koledzy wyżej , tylko pomiar.

Link to comment
Share on other sites

Te moje THG wcześniej pracowały na dublu i z 18 blg odfermentowały do 4.

Zajęło im to tydzień a aktywnie fermentowały przez ok 3 dni.

Wyzsza też była temperatura 22-24 st C

 

Dubbel wyszedł super.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.