Arkra Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 19 maja czyli 8 dni temu zatarłem Belgian Trippel. PO chmieleniu i wystudzeniu warki blg wyszło 21. Zadałem gęstwą ( II pokolenie) 3787 Trappist HG. Aktywnie fermentacja burzliwa zaczeła się na następny dzień i trwa do dziś. W pewnym momencie wypchnęło mi trochę piwa przez rurkę fermentacyjną. Wzorem poprzednich moich warek aktywnie burzliwa trwała max 4 dni. Potem była cisza. W tej warce bardzo aktywnie trwa ona już 7 dzień. CO2 wydziela się przez rurkę fermentacyjną co 15-20 sekund. Temperatura fermentacji 17-19 st C. Nie badałem obecnego blg bo nie jest wskazane niepotrzebne otwieranie fermentatora. Wiem drożdże mają co robić ale wcześniej również zacierałem portera z 21 st blg i aktywnie przestało bulgotać po 4 dniach. ( portera i tak zostawiłem na 2 tyg burzliwej). Moje pytanie jest tematem postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Stan fermentacji nie określa się na podstawie bulek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Oczywiście, ale nie o to pytam. Pierwszy raz mam do czynienia z tak długo utrzymującym się procesem aktywnej fermentacji. Jeśli to normalne to będę czekał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Przy piwach mocnych bywają fermentacje 20-30 dniowe i dłuższe (w zależności od szczepu i temperatury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Skoro fermentacja nadal przebiega, to i tak nie masz za bardzo wyjścia, więc pozostaje Ci tylko cierpliwie czekać Może zadałeś zbyt dużą ilość gęstwy i będziesz miał odfermentowanie praktycznie "do zera". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 No to chyba jeszcze muszę sporo poczekać. Czy w takim razie po np 30 dniach fermentacji burzliwej przelewać piwo na cichą czy pakować w butelki A co z gęstwą? Da się po takim czasie jeszcze cos odzyskać na 3 pokolenie? Drożdże są bardzo pracowite i szkoda by mi było kupować nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Bulkać będzie aż się nie wybulka, bo jest wysoka temp. fermentacji i gaz się nie wiąże z piwem, to nie ma kompletnie znaczenia. Zmierz blg. z moich doświadczeń po tygodniu powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Czy w takim razie po np 30 dniach fermentacji burzliwej przelewać piwo na cichą czy pakować w butelki 30 dni, to na pewno nie będzie ci pracować, a i tak ryzyko infekcji bardzo wzrośnie, szczególnie o tej porze roku. Tak jak Jacer napisał, jak nie zmierzysz blg to niczego się nie dowiesz. Wyparz i zdezynfekuj porządnie nawet zwykłą chochlę do zupy, nabierz próbkę i zmierz. A najlepiej wrzuć do fermentora sam pływak od cukromierza (oczywiście zdezynfekowany). A co z gęstwą? Da się po takim czasie jeszcze coś odzyskać na 3 pokolenie? Wiki się kłania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej Edytowane 27 Maja 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Czy w takim razie po np 30 dniach fermentacji burzliwej przelewać piwo na cichą czy pakować w butelki 30 dni, to na pewno nie będzie ci pracować, a i tak ryzyko infekcji bardzo wzrośnie, szczególnie o tej porze roku. Tak jak Jacer napisał, jak nie zmierzysz blg to niczego się nie dowiesz. Wyparz i zdezynfekuj porządnie nawet zwykłą chochlę do zupy, nabierz próbkę i zmierz. A najlepiej wrzuć do fermentora sam pływak od cukromierza (oczywiście zdezynfekowany). A co z gęstwą? Da się po takim czasie jeszcze coś odzyskać na 3 pokolenie? Wiki się kłania. http://www.wiki.piwo...stwy_drożdżowej Dzięki jacer, dzięki karczmarz zmierzę wieczorem blg i zobaczę co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Przy THG , u mnie tak samo długo fermentacja trwała. Ale znowu one bardzo głęboko odfermentowują . Rzadko u mnie obserwuje odfermentowanie poniżej 3 , a tripla na tych drożdzach zjadły do lekko poniżej 2. Zbierania gęstwy bym się nie obawiał , nie przeprowadzam cichej i często po 3 ,4 tygodniach zbieram jesli nie ma niepokojących objawów. Jak pisali koledzy wyżej , tylko pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Te moje THG wcześniej pracowały na dublu i z 18 blg odfermentowały do 4. Zajęło im to tydzień a aktywnie fermentowały przez ok 3 dni. Wyzsza też była temperatura 22-24 st C Dubbel wyszedł super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się