zasada Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Zasadniczo Browar #95: Simcoe Black (tmave specialne albo cascadian dark lager albo cold robust porter) W grudniu 2021 zrobiłem ciemne czyszczące magazyn na WLP518 ale plan na prawilnego ciemniaka dolnej fermentacji towarzyszący mi od pierwszej warki z zacieraniem domaga się realizacji. Z braku monachijskiego zasyp kombinowany. Drożdże FM703 i w34/70 (a może i jeszcze jeden inny szczep w zależności od ostatecznego litrażu i gęstości). Drugi raz przesiewam ześrutowany słód i dodaję najpierw grube a mąkę mieszam z wodą i dodaję na koniec. Poprzednio z zakładanych 72% osiągnąłem 80% wydajności wg WORT Zasyp: 7,00 kg pilzneński bestmalz 0,50 kg special B castlemaltig 0,25 kg karmel 150 castlemaltig 0,25 kg karmel 600 Viking 0,25 kg carafa 3 special 0,25 kg carafa 2 Zacieranie: 30 litrów wody bez modyfikacji, 3300W na doprowadzenie 65°C 90 minut (z czego z 20 na zasyp) 2500W 72°C 15 minut 2800W 78°C 5 minut 3300W Filtracja i wysładzanie: ~13 itrów wody, ok 78°C z 3 ml kwasu fosforowego 75% Uzyskałem ~40l brzeczki o ~14 BLG edit: dzien pozniej.powtorzylem pomiar brzeczki zapomnianej na parapecie do ostygnięcia i wyszło ok.12. czyli spokojnie moglem wiecej wysładzać... Chmielenie granulatem 90 minut warzenia, Simcoe 2021 11.4%AA: na 60 minut - 20 g na 30 minut - chłodnica, pożywka na 10 minut - 50 g na 5 minut - whirflock na 1 minutę - 130 g Chłodzenie: do 24°C chłodnicą zanurzeniową, zlane do fermentorów, przez wymoczoną w Starsanie siateczkę na warzywa z Biedronki W fermentorach wylądowało 13 + 12 + 8 litrów o BLG wahającym się paranoicznie od 12 do 15 w zależności od tego skąd zakraplałem na szkiełko. Jutro przed zadaniem drożdży lagerowych zmierzę na poważnie. 12 i 13 zniosłem do piwnicy na dochłodzenie, jeden od razu zasypałem Kveik od Mangrove Jacks. W kociołku zostało ok. 3-4 litrów osadu, nie chciałem żyłować tego ostatniego fermentora, było w nim wystarczająco błota z wyciskania siateczki Drożdże: Wiadro 1, 12 l: FM703 ok.litra z 2,2 litrowego startera plus zawartoac niewystartowanej. Temperatura zadania ok.11.5°C Wiadro 2, 13 l: Fermentis w34/70, 2 saszetki rozsypane po powierzchni piany. Temperatura zadania ok.11.5°C Wiadro 3, 08 l: Mangrove Jack's Voss Kveik M12 jedna saszetka rozsypana na powierzchni. Temperatura zadania ok.24°C Gęstość zmierzona przed zadaniem drożdży dolnej fermentacji wyniosla ok.13BLG. Brzeczka napowietrzona machaniem wiadrem, piana pomiedzy 12 a 15 litrami. Fermentacja: Wiadra 1 i 2: piwnica 10°C otoczenia Wiadro 3: kuchnia, bez kontroli. Parametry (Wort Pro 72% wydajności) -> zaobserwowane: V= 38 l -> 33 l OG= 11,7 BLG -> 13BLG FG= 3,1 -> 1: ??; 2: ??;; 3: ??. ABV= 4,6 -> 1: ??; 2: ??;; 3: ??. IBU= 34 Edit 2.05: do butelek trafiła wersja na kwejkach. Nie mierzyłem gęstości. Nagazowanie na 2,5 jednostki, ok.400 ml syropu z wody i ok.55g cukru białego. Tydzień będą stać w kuchni. Koncowka z wiadra smakowala kwaśno. Nie wiem na ile z ciemnych słodów, na ile z kwejkow, na ile z ew.infy. Przy lagerach będę sprawdzał. Edit 06.06: wczoraj w butelkach wylądowały lagery. Nagazowanie planowane na 2,5 jedostek, w obydwy wypadkach 80 g cukru białego w ok.500 ml wody. Zamiast 13 w jednym wypadku 12,5, w drugim 12 litra czyli bedzie nagazowane mocniej. Wbrew powyższej deklaracji nie sprawdzałem BLG, nie wiem więc nic o smaku próbek. Dzisiaj piwnica i zobaczymy w sierpniu. Wersja na kwejkach wchodzi ładniutko, mam nadzieję, że lagerki wyjdą jeszcze lepiej. Jedna uwaga - chmielu prawie nie czuć, głównie elementy zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 Sprzątanie piwnicy i sprawdzanie jak się mają zapomniane piwka. #83 Ciemna czternastka: nadal niesmaczna, ale zdecydowanie mniej niesmaczna niż wtedy gdy do zlewu poszła połowa butelek. Ciemne, lekko kwaśne owoce. Jakbym sie uparł powiedziałbym, że to session dubbel BA #84 nie smasz - nie kolsz: nadal niesmaczne, strasznie, dramatycznie niesmaczne dokładnie tak (a może i bardziej niż gdy do zlewu poszła połowa butelek. Stara szmata, zła ziarnistość, fujowe, fujaste etc. #88 Enkel; całkiem bez wyrazu. Ani chmielu, ani drożdży. Więc nieudane. Natomiast przy grillu bym się nie zawahał i popychał nim smażeninę. #92 jasne lekkie aka kwietniowe słabe: nadal bardzo dobre, nawet bardziej weizenowe niż wcześniej. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zasadniczo Browar #96: Szreniawski Simcoe Saison. Piwo warzone 18.06 podczas pokazu w trakcie 12 szreniawskiego festiwalu piwa: piwo z kulturą. Styl do końca nie był pewny, robione ze składników z pokazu. Sprzęt: zacierna i warzelna 20l nierdzewki. Woda: Oaza z Biedronki. Zasyp: 3kg pilznenskiego BM * 3,5 litra Zacieranie: od 67 w dół z dwoma podgrzaniami, mieszane recznie. Z 1,5h bylo. Filtracja i wysładzanie: 10 litrów wody o T ok.70°C, wiadro z Castoramy ze sprężyną na dnie. Chmielenie: pierwsze 20 minut gotowane bez chmielu, potem 10 g Simcoe, 15 minut przed końcem 20 g Simcoe, 50 g na wyłączenie/zdjecie z maszynki Chlodzenie: karbowanka z nierdzewki, 20 minut do 20°C. Przykryte stalo wgarnku jeszcze podvzas sprzątania stoiska, po umyciu wszystkiego filtracyjna zostala zdezynfekowama i zamieniona w fermentacyjną. Brzecza przelana przez siatke na warzywa z Biedronki, drozdze Danta Belle Saison rozsypane po powierzchni piany. Fermwntacja: kuchnia bez kontroli temeperatury. Parametry: 13 litrow, 13 BLG, IBU z kalkulatora wychodzi jakiea 40. Zdjęcia w galerii: Edit 22.06: no i wczoraj wieczorem w kuchni powódź. Rozszczelnił sie kranik i piwo wyciekalo na stół i podłogę. Ze smutkiem pozegnalem się z zawartością wiaderka, przypominajac sobie dlaczego fermentuje bez kraników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Zasadniczo Browar #96: Wreszcie - Lekkopiwian Belgianu blubry [do uzupełnienia] Zasyp: 6,00 kg pilzneński bestmalz 1,00 kg pszeniczny bestmalz 0,50 kg płatki owsiane - skleikowane 0,40 kg orkisz ziarno - ześrutowane i skleikowane 0,25 kg Viking 30 0,25 kg Viking 50 0,10 kg łuski ryżowej zaparzonej i odsączonej Zacieranie: 35 litrów wody bez modyfikacji, 3300W na doprowadzenie do 68°C 65°C 90 minut (z czego z 20 na zasyp) 2500W słodu i kleiku jest po rant prawie, temperatura zamiast ustawionej 65°C jest 69°C i nie mam jak zimną modyfikować. Po około 45 minutach musiałem wyłączyć i wyjść do innych spraw. Po ok. godzinie w garze było 56°C, włączyłem na wygrzew i poszedłem szukać podpięcia chłodnicy 78°C 5 minut 3300W Filtracja i wysładzanie: ok. 10 l wody o niezmierzonej temperaturze, bez modyfikacji. Uzyskałem niemal 40 l brzeczki ok. 10 BLG Chmielenie granulatem: 3300W na doprowadzenie do wrzenia na 1 minutę, potem 2300 na utrzymanie chmielenie nadal nie jest wymyślone ale podłączenie chłodnicy znalezione! na 60 minut: 25 g Nelson '22 granulat 11,3%AA na 15 minut: whirlflock 1/2 tabletki na 05 minut: po 50 g granulatów '22: Motueka 5,4%AA, Pacifica 4%AA, Kohatu 8,9%AA + 25 g Nelson '22 granulat 11,3%AA na wyłączenie palnika: po 50 g granulatów '22: Motueka 5,4%AA, Pacifica 4%AA, Kohatu 8,9%AA, Nelson 11,3%AA w zapasie 100g białego cukru kandyzowanego Chłodzenie: zanurzeniową do 26°C Zlane przez siateczkę z biedronki do wiaderek, zniesione do piwnicy na dochłodzenie. W garze miałem 37 litrów brzeczki o ok.12BLG. Dużo zostało w osadach, w wiadrach wyladowalo 5 litrów mniej. Drożdże: Wiadro 1: 15 l napowietrzone machaniem wiadrem, na pianę rozsypana saszetka LaBrew Abbaye Wiadro 2: 17 l napowietrzone machaniem wiadrem, na pianę rozsypana saszetka LalBrew Farmhouse Fermentacja: kuchnia bez kontroli temperatury w 3 dobie: Abbaye wyższa czapa drożdży, mniej na dnie, nastaw niemal klarowny; Farmhouse niższa czapa drożdży, więcej osadu na dnie i niemal mleczna brzeczka. Kolor obydwu ciemniejszy niż bym się spodziewał. Po tygodniu obydwa wiadra zeszly do ok.5BLG wg.refraktometru czyli ok.2BLG, co daje 5ABV kazdego. Drugi pomiar w środe i pewnie rozlew zaraz potem. Edit 31.08: w środe nie zmierzyłem tylko zaniosłem wiadra do piwnicy. Ma nadzieje, ze zabutelkuje do polowy września. Parametry (Wort Pro 70% wydajności) -> zaobserwowane: V= 39 l -> 32 l OG= 11,4 -> 12 FG= 3,1 -> ABV= 4,6 -> IBU= do 30 -> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się