Mościcki Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Hej, Jest jedno piwo z dziesiątków, których spróbowałem na Birofilii, które zostało mi w głowie i odbija się echem po pamięci sensorycznej. Single Hop Mosaic IPA od Andrzeja Milera. Bardzo rześkie, pijalne, świeże. Nieagresywne, nienachalne, bardzo pobudzające. Jasne, średnio nasycone, średnio goryczkowe, bardzo aromatyczne. Czy ktoś poza mną próbował? Piszę w wątku Receptury, bo być może przeczytasz Andrzeju i łaskawie podzielisz się recepturą? Bardzo, bardzo chciałbym takie uwarzyć, szukałem już dość długo takiego smaku... Z góry wielkie dzięki! Edytowane 23 Czerwca 2013 przez elroy Poprawiono nazwisko autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Mi też utkwiło w pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam Mam małą zagwózdkę, na birofilii laliśmy piwo single hop Mosasic APA, natomiast IPA (była to wersja imperialna) była chmielona Mosaic+Citra. Daj znać o którą wersję Ci chodzi. Jeżeli chcesz mogę podać recepturę na oba piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Jestem pewien, że za podanie obu receptur nikt się tu nie obrazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Andrzej, Pomieszałem (gdy piłem ją u CIebie, byłem już po kilkudziesięciu próbkach . Tak, chodzi mi o single hop Mosaic APA. Jeśli możesz podzielić się - będę super wdzięczny. Jeszcze jednoe - wszyskiego, czego u Ciebie spróbowałem - przekroczyło moje oczekiwania, ale ta APA mnie zmiotła. W zasadzie o IPA też możesz skrobnąć Dzięki Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. andy Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Receptura na APA single hop Mosaic 4,2kg - pilzneński 0,3kg - carabelge 0,15kg - pszeniczny 55C - 5' 64C - 25' 72C - 25' 78-> filtracja 60' - 10g mosaic 30' - 10g mosaic 15' - 20g mosaic 0' - 30g mosaic Odfermentowało 12,5->2 blg Drożdże Irish Ale Na cichą na ok 5 dni dodano 35g mosaaic Na ostatnie 3 dni cichej obiżono temp. do ok 7C (dzięki temu piwo pomimo chmielenia na zimno jest w miarę klarowne ) Fermentacja w temp otoczenia 17-18C Uwagi : 1.młode piwo po chmieleniu na zimno ma specyficzny aromat jak dla mnie pachnie jakimś zielskiem, po 2-3 tygodniach jest już jak powinno 2. Piwo według tej receptury uwarzone było w browarze Stara Komenda w Szczecinie - Słoneczny Patrol zgoda, Voitas, crosis i 14 innych 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Znakomicie - bardzo dziękuję. Interesujący jest krok o obniżeniu temperatury do 7 stopni. Wkładasz fermentor do lodówki po prostu czy masz inną technikę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Piłem i na upalne dni jest idealne Świetne piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 a to chmielenie tylko mosaiciem nie daje takiego efektu mocno kwiatowego, cięzkiego i w konsekwencji piwo nie wydaje się być ciężkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 ja wlasnie warze bittera single hop mosaic. skorzystam z przepisu na chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) a to chmielenie tylko mosaiciem nie daje takiego efektu mocno kwiatowego, cięzkiego i w konsekwencji piwo nie wydaje się być ciężkie? Nie Mosaic daje bardzo specyficzny aromat, ale dla mnie jest on orzeźwiający i lekki nie ma nic z ciężkości, tylko mam jedno ale do tego chmielu musi być on użyty z innym bo w single hop czegoś mi brakuje w aromacie piwa zawsze z nim, ale to chyba moja indywidualna percepcja Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Undeath udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 @ bambo-5 Nie, przeciwnie - Mosaic nadaje zwiewności i lekkośći, mnie wręcz "otrzeźwia". Chmieliłem już Mosaiciem, ale w połączeniu z innymi chmielami. Czas na single hopping. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Znakomicie - bardzo dziękuję. Interesujący jest krok o obniżeniu temperatury do 7 stopni. Wkładasz fermentor do lodówki po prostu czy masz inną technikę? Warto każde piwo chmielone na zimno ( i nie tylko ) poddać pod konie ciche czemuś na kształt lagerowania. Jeśli piwo jest chmielone na zimno to dzięki obniżeniu temp. chmiel i inne śmieci opadają na dno co w efekcie daje klarowne piwo. Stosuję ten zabieg do wszystkich piw (no może poza pszenicą). Co do techniki to mam skrzynię styropianową na balkonie i dokładam tam pety z lodem. Co do mieszania mosaic z innymi chmielami to IAIPA mojego ojca (4 m-ce w żywcu) była chmielona pół na pół mosaic - citra i efekty są bardzo dobre. Moim zdaniem ten chmiel nadaje się równie dobrze jako single hop jak i mix. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez andy Rotblunt i Marciano 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. andy Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 IAIPA 6kg pilzneński 1kg - monacijski 0,5kg caraamber 0,5kg pszeniczny 55c - 10' 64c - 40' 72c - 25' 78c - 10 min -> filtracja 60' - 50g chinook +20g mosaic 30' - 25g mosaic+25g citra 15' - 25g mosaic+25g citra 0' - 25g mosaic+25g citra Drożdże Irish Ale gęstwa Wysładzanie do uzyskania 18 blg, po chmieleniu wysżło 23l 20blg Po przelaniu na cichą do fermentora poszło 50g mosaic + 50 citra Pod koniec cichej oczywiście chłodzenie w celu klarowania. maksimikus, Raban19, ogoun i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o drożdże - Irish Ale - użyłeś celowo, czy akurat taką gęstwę miałeś dostępną? Jeśli celowo - co Cię w nich przekonało? Pytam, bo zastanawiam się jak zmieni się piwo, jeśli: a) sfermentowałbym US-05 b) sfermentowałbym Wyeast 1056 American Ale Edytowane 8 Lipca 2013 przez Mościcki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Akurat te drożdże miałem pod ręką. Zdecydowałem się na nie, gdyż po małych konsultacjach z Vettisem okazało się że piwa na nich po ok 4 tyg. leżakowania dają fajne wytrawne i orzeźwiające piwa. Jeżeli miałbym się zdecydować na inny szczep to do APA dałbym us05 lub S04 (na tych drugich zrobiliśmy apę w Starej Komendzie w Szczecinie i wyszła bardzo fajna). Jeżeli chodzi o IAIPA to s04 odpadają, piwo będzie zbyt pełne cieżkie i słodkie (obserwacja własna). Jeżeli masz WY 1056 to śmiało możesz ich użyć do APA i AIPA - będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 No właśnie nie mam żadnego szczepu obecnie i zastanawiam się między US-05, S04 oraz WY 1056 American Ale, 1084 Irish Ale. Po prostu muszę je kupić, więc chcę wybrać najlepiej pasujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Jeśli robisz tylko 1 warkę to użyj suchych s04, us05 (piszę o apa). Są one łatwiejsze w użyciu i bardziej uzasadnione ekonomicznie, a moim zdaniem efekt końcowy będzie bardzo dobry . Edytowane 8 Lipca 2013 przez andy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Zamierzam robić dwie i planuję jeszcze jedną IPA w dość krótkim przedziale czasu, więc chyba pójście w płynne jest uzasadnione - jedną saszetką obstawię 3 warki zbierając gęstwę. To co? 1056 czy 1084 czy jeszcze jakieś inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 1056 będą bardziej "stylowe", na 1084 piłeś APA, było niezłe, AIPA też na nich była bardzo dobra. Wybór należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mościcki Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 dzięki, idę w American Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W jakim wieku były te piwka podczas birofilia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 APA z tego co pamiętam 2 miesiąc od butelkowania, IAIPA ok 1 miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mungo Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 60' - 10g mosaic 30' - 10g mosaic 15' - 20g mosaic 0' - 30g mosaic Mam takie pytanie Te czasy oznaczaja na ile minut gotowania daje sie daną porcję chmielu? Wiem że pytanie troszke głupie ale wole się upewnić zanim coś zepsuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Tak. 60'- wrzucasz chmiel i gotujesz go 60 min, 0'- wrzucasz po wyłączeniu palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się