Marusia Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 YEAST STRAIN - 3944 Belgian Witbier Produces a complex flavor profile with a spicy phenolic character and low ester production. Phenols tend to dominate other flavors and dissipate with age. Ferments fairly dry with a finish that compliments malted and unmalted wheat and oats. Sometimes used in conjunction with lactic acid bacteria to produces a sharper finish. This strain is a true top cropping yeast requiring full fermenter headspace Origin: Flocculation: Medium-Low Attenuation: 72-76% Temperature Range: 62-75F, 16-24C Alcohol Tolerance: 12% ABV Styles: Belgian Dubbel Belgian Tripel Spice, Herb, or Vegetable Beer Witbier SZCZEP DROŻDŻY - 3944 Belgian Witbier Wytwarzają pełny profil zapachowy, z przyprawowym, fenolowym charakterem i niską produkcją estrów. Fenole mają tendencję do dominacji nad pozostałymi zapachami, lecz zanikają z biegiem czasu. Fermentuje piwa "na wytrawnie" z zakończeniem przypominającym nam o użytych surowcach niesłodowanych, takich jak pszenica czy owies. Czasem używane w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego w celu uzyskania ostrzejszego finiszu. Ten szczep osadza się na wierzchu brzeczki, wymaga zatem dużo miejsca wolnego w fermentorze. Podstawowe informacje: Flokulacja: Średnia do niskiej Odfermentowanie: 72-76% Przedział temperatur: 62-75F, 16-24C Tolerancja na alkohol: około 12 % ABV Style piw: Belgian Dubbel Belgian Tripel Spice, Herb, or Vegetable Beer Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Style piw: Belgian Dubbel Belgian Tripel Spice, Herb, or Vegetable Beer Witbier Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Style piw: Belgian Dubbel Belgian Tripel Spice, Herb, or Vegetable Beer Witbier Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty? Odzewu brak, więc chyba sama przetrę szlaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Piwa belgijskie dają szeroki margines do eksperymentowania, napewno coś Ci wyjdzie, obowiązkowe jest tylko uzyskanie "belgijskich smaczków" - estrów i fenoli, myślę, że drożdże Witbier dadzą takie posmaki, szczególnie w wyższych temperaturach 22-24 stopnie. Ja osobiście jestem konserwatywny w doborze drożdży, także w belgach; i dubble robiłem zawsze na THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Bez eksperymentów nie ma zabawy Warzyłam już dubble i triple na Belgian Strong Ale i wyszły bardzo dobre. Jest taka różnorodność drożdży polecanych właśnie do tych piw, że nie chcę się ograniczać do THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Bez eksperymentów nie ma zabawy Warzyłam już dubble i triple na Belgian Strong Ale i wyszły bardzo dobre. Jest taka różnorodność drożdży polecanych właśnie do tych piw, że nie chcę się ograniczać do THG. Z tripla na Belgian Strong Ale powinien Ci wyjść Duvel. Nie dziwne, że smakował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty? Za parę tygodni mam zamiar. Od końca maja warzę serię piw na tych drożdżach. Z bardziej krzepkich zrobiłem coś w stylu Belgian Blonde 16,5°Blg , oraz mocniejszą wersję Witbiera 17°Blg. Zapowiadają się ok, ale na razie za wcześnie oceniać. Na marginesie straaasznie wolno fermentują. U mnie nawet przy zwykłych Wit'ach normą było dwa tygodnie, a jedno nawet dwa i pół tygodnia na burzliwej, w przedziale temperatury 18-20°C. W 22°C troszkę krócej, ale przy górniakach to chyba i tak nieprzyzwoicie długo. Niemniej jednak odfermentowało prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ciekawa jestem efektów fermentacji tripla lub dubbla tymi drożdżami. Czy ktoś przeprowadzał może takie eksperymenty? Za parę tygodni mam zamiar. Od końca maja warzę serię piw na tych drożdżach. Z bardziej krzepkich zrobiłem coś w stylu Belgian Blonde 16' date='5°Blg , oraz mocniejszą wersję Witbiera 17°Blg. Zapowiadają się ok, ale na razie za wcześnie oceniać. Na marginesie straaasznie wolno fermentują. U mnie nawet przy zwykłych Wit'ach normą było dwa tygodnie, a jedno nawet dwa i pół tygodnia na burzliwej, w przedziale temperatury 18-20°C. W 22°C troszkę krócej, ale przy górniakach to chyba i tak nieprzyzwoicie długo. Niemniej jednak odfermentowało prawidłowo.[/quote'] Również robiłam na tych drożdżach mocniejszą wersję Witbiera, z tego co pamiętam powyżej 16°Blg, wyszło bardzo dobre Co do czasu fermentacji mam te same obserwacje, burzliwa czasami trwała nawet ponad 2 tygodnie. Wszystkie piwa które uwarzyłam na tych drożdżach jak dla mnie były rewelacyjnie Dlatego już zamówiłam kolejną saszetkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Rzeczone drożdże w akcji, 25L w fermentatorze to dla nich stanowczo za dużo (na zdjęciu), w 23L mieszczą się pod pokrywą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Najgorsze jest mycie, zwłaszcza dekla po takiej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Belgijskie Blond Ale po 19 dniach fermentacji spadło z 17°Blg do 9,5°Blg, Tripel po 12 dniach z 18,1°Blg na 10°Blg. Denerwują mnie te drożdże :rolleyes: Zastanawiam się czy nie zrobić z gęstwy z wierzchu jakiegoś mega startera, powiedzmy 4 x 1L starter 24h-lodówka-dekantacja, dolanie nowej brzeczki, bo w tym tempie to Blondi chyba do Brennej nie zdąży odfermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Ja własnie namnażam starter z tych drożdży. Nie dość, że saszetka puchła długo(chociaż przeszło rok miały), to teraz z lekką brzeczką jakoś słabo robią robotę. Ale po co Tripla robiłeś na tych drożdżakach to nie wiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Ale po co Tripla robiłeś na tych drożdżakach to nie wiem? Stoi w opisie jak byk: "Polecane szczególnie do piw typu Witbier, Belgian Dubbel, Belgian Tripel" oraz w innym sklepie: "Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: Belgian Dubbel, Belgian Tripel, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Witbier" więc uwierzyłem a ktoś się musi wyłamać i zrobić na czymś innym niż THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Cześć. a ktoś się musi wyłamać i zrobić na czymś innym niż THG. chłopczyku Dori była pół roku przed Tobą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 chłopczyku Dori była pół roku przed Tobą ;) tato ale ja nie mówię o pionierstwie tylko odpowiadałem jacer'owi czemu te drożdże do tripla akurat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 chłopczyku tato Na dobrą sprawę z avatarów to nawet podobni jesteście Sam jestem ciekaw tych drożdży. Właśnie wczoraj wieczorem nastawiłem 1,5L starter ~10BLG na mieszadle. Dzisiaj rano nie było jeszcze żadnych oznak fermentacji. Zobaczymy jak wrócę. Jutro chce warzyć witbier'a. Pewnie już nawet nie zdążę zdekantować. Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Mój eksperyment okazał się klapą Zrobiłam na tych drożdżach Dubbla i Tripla i jedyne co można powiedzieć o tych piwach to to, że są pijalne. Na początku myślałam, że to infekcja, ale chyba jednak to wina specyficznego szczpu drożdży. Ciekawa jestem jak innym wyszły/wyjdą te eksperymenty. Ja w każdym bądź razie na 3944 będę robić tylko witki i imperialwitki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Ja w każdym bądź razie na 3944 będę robić tylko witki i imperialwitki Które zwą się Grand Cru. To tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Sądziłem, że Grand Cru to takie większe Rouge Flamande (Flanders red). Co do eksperymentów piłem Dubela na drożdżach Golden Strong Ale - bardzo udane połączenie moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Sądziłem, że Grand Cru to takie większe Rouge Flamande (Flanders red). Co do eksperymentów piłem Dubela na drożdżach Golden Strong Ale - bardzo udane połączenie moim zdaniem. O ile się nie mylę, to dubbel artura2 na tych drożdżach wygrał na WWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Ale po co Tripla robiłeś na tych drożdżakach to nie wiem? Stoi w opisie jak byk: "Polecane szczególnie do piw typu Witbier' date=' Belgian Dubbel, Belgian Tripel" oraz w innym sklepie: "Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: Belgian Dubbel, Belgian Tripel, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Witbier" więc uwierzyłem [/quote'] Tak informuje producent, trudno zakładać, że nie wie, o czym pisze A co do THG to uważam, że Belgian Abbey II biją je na głowę P.S. Artur2 podał w formularzu na KPD WWP drożdże Belgian Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 P.S. Artur2 podał w formularzu na KPD WWP drożdże Belgian Strong Ale. To jest różny od Golden Strong szczep? Golden to powinny być drożdże od Duvela, ale nie chce mi się szperać czy tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Duvel to 1388 Belgian Strong ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Tak informuje producent, trudno zakładać, że nie wie, o czym pisze A co do THG to uważam, że Belgian Abbey II biją je na głowę Pisać można, tylko czy ktos warzy Triple na nich? Abbey II mam zamiar w tym roku przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Pisać można, tylko czy ktos warzy Triple na nich? Ja nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się