Mariusz_CH Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Też wysładzam ciągle, nie ma z tym problemu. Edytowane 9 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HumanistaNG Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dzięki za podpowiedzi, będę szukał swojej metody. Po 2 warkach nie ma się co spodziewać cudów, wiec muszę jeszcze trochę poeksperymentować i dopracować warsztat. Szkoda tylko, że na rezultaty trzeba czekać tak długo. Gdyby dało się to piwko pić od razu, byłby szybki feedback co do jakości receptury i procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Gdyby dało się to piwko pić od razu Proponuję smaczne piwko w stylu Bitter. Po tygodniu już da się pić a po dwóch tygodniach jest ok i potem już niewiele się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) Z przyjemnością, ale w tym dokumencie nie ma nic niestety co by Cię interesowało. Podali tam przewodność. 396uS, a to w przeliczeniu daje ok 253 ppm TDS (total dissolved solids). Czyli generalnie mało minerałów, ale ile czego tego już nie wiadomo Edytowane 10 Marca 2014 przez tibek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Chciałbym odświeżyć nieco temat. Właśnie warzę AIPA i przeliczyłem sobie na szybko wydajność ze wzoru na wiki Jakże się zdziwiłem, kiedy wyszło mi ponad 77%... czy to w ogóle możliwe przy drugim warzeniu? Zasyp: Słód pilzneński Soufflet- 3,1 3,3 kg Słód monachijski Soufflet- 1,0 kg Słód monachijski II Strzegom- 0,6 kg Słód pszeniczny Soufflet- 0,5 kg Słód bursztynowy Strzegom- 0,3kg Słód karmelowy 30 - 0,2kg W sumie 5,7kg Zacieranie w 18L wody 70' 66-68C 15' 78C - mashout Wysładzanie na raty - 14L wody 76C Odebrałem ~25L 26,5L brzeczki, 16,5Blg (pomiar w 20C) Czy dobrze wszystko obliczyłem? Czy mogło wyjść aż tak dobrze? PS. Dodatkowo wydaje mi się, że miałem lekki przełom białkowy - na powierzchni porobiły się takie białe kłaczki Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się