Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteś w stanie to ocenić nieuzbrojonym okiem :roll: ?

 

Oczywiście, że jestem w stanie ocenić gęstwę bez użycia specjalistycznego sprzętu - w stopniu wystarczającym do piwowarstwa domowego.

Póki pachnie ładnie, ma kremowy niezbyt ciemny kolor, zwartą konsystencję i jest przy tym mojej produkcji (czyli wiem co się z nią działo i jakie wyszło poprzednie piwo), póty będę jej używał.

W razie wątpliwości, można przecież zawsze zrobić płukanie gęstwy i oddzielić martwe drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trochę zabawy w browarze:

 

1. No 71 Barleywine po cichej zabutelkowane z 81 g glukozy

2. No 72 Pils Bohemski bez cichej zakegowany plus 6L do butelek z 32 g cukru, FG 3,4 °Blg

3. No 73 Pils Gorzki bez cichej zakegowany do dwóch kegów, FG 3,2 °Blg

 

Wszystkie KEGi będą gazowane sztucznie.

 

Pilsy No 72 i No 73 były fermentowane 3 tygodnie (po burzliwej było już wcześniej, ale to Munich Lager które ładnie flokulują, poczekałem na klarowanie bez cichej) w 8°C, No 72 odfermentowało w 73,8% a No 73 w 76,1%. Oba piwa różniły się schematem zacierania, pierwsze 25/45 a drugie 40/30 (długość w minutach przerwy maltozowej do dekstrynowej). Niby to oczywistość ale opisuję dla potwierdzenia sposobu regulacji odfermentowania przez zacieranie.

 

Jestem bardzo zadowolony ze smaku obu pilsów, mogę w końcu powiedzieć, że uwarzyłem prawdziwe lagery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Piwo warzone 12-04-2012 podczas pokazu na 5 Ogólnopolskim Zlocie Lekarzy Motocyklistów w Poraju

http://www.bractwopi...ocyklistow.html

 

Numer warki: 74

Nazwa: Pokazowy Summer Ale

Styl: American Pale Ale

 

Wielkość warki: 20,1 L

Gęstość: 12,5 Blg

Kolor: 10 EBC

Goryczka: 33 IBU

Kalorie: 168 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Ekstrakt jasny Bruntal 3.400 kg

 

Chmiele:

Nugget 15 g 60 min granulat

Cascade 30 g 15 min granulat

Cascade 30 g 0 min granulat

 

drożdże US-05

 

Gotowanie: 60 min

 


 

No i dzisiejsza zabawa:

 

Numer warki: 75

Nazwa: Witek 2012

Styl: Witbier (16A)

 

Wielkość warki: 22,2 L

Gęstość: 12,2 Blg

Kolor: 8 EBC

Goryczka: 13 IBU

Kalorie: 163 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilznenski Litovel 2.70 kg

Pszenica niesłodowana 2.70 kg

CaraAmber 0.05 kg

 

Chmiele:

Marynka 10 g 60 min granulat

Tradition 16 g 10 min granulat

 

Dodatki:

Kolendra 5g 15 min

Curacao 12g 15 min

Kolendra 5g 5 min

Curacao 14g 5 min

 

drożdże Wyeast - Belgian Witbier aktywator

 

Zacieranie:

40 min Białkowa 52,0 °C w tym czasie kleikowanie pszenicy 30 min w 66 °C, podniesienie do >80 °C i do zacieru

40 min Maltozowa 64,0 °C

20 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 74%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Piwo uwarzone na pokazie warzenia podczas III CKPDBP

 

Numer warki: 76

Nazwa: Pokazowy Saison

Styl: Saison (16c)

 

Wielkość warki: 20,0 L

Gęstość: 12,6 Blg

Kolor: 13 EBC

Goryczka: 32 IBU

Kalorie: 168 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilznenski Litovel 3.50 kg

Pszeniczny 0.70 kg

Caraamber 0.30 kg

Carahell 0.10 kg

Zakwaszający 0.10 kg

 

Chmiele:

Pilgrim 20 g 60 min granulat

Liberty 35 g 15 min granulat

 

Dodatki:

Curacao 20g 15 min

 

drożdże SafBrew T-58

 

Zacieranie:

40 min Maltozowa 62,0 °C

15 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 4,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 70%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W końcu miałem czas uwarzyć piwo! Ale z HERMSa nie jestem zadowolony, pompa wyciągająca filtrat zbija młóto i cyrkulkacja staje. Muszę to jakoś inaczej wymyślić.

 

Numer warki: 77

Nazwa: Irka

Styl: Irish Red Ale (9D)

 

Wielkość warki: 32,0 L

Gęstość: 12,5 Blg

Barwa: 24 EBC

Goryczka: 20 IBU

Kalorie: 167 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilznenski Litovel 4.90 kg

Monachijski 0.50 kg

Caraaroma 0.07 kg

Abbey 0.25 kg

Special B 0.20 kg

Palony jęczmień 0.025 kg

 

Chmiele:

Marynka 30 g 60 min granulat

Challenger 20 g 15 min granulat

 

drożdże Wyeast - Ringwood Ale, Aktywator bezpośrednio

 

Zacieranie:

20 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 63,0 °C

20 min Dekstrynowa 72,0 °C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 88%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu miałem czas uwarzyć piwo! Ale z HERMSa nie jestem zadowolony, pompa wyciągająca filtrat zbija młóto i cyrkulkacja staje. Muszę to jakoś inaczej wymyślić.

 

Zawór kulowy za pompa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Odważnie, Panie, odważnie... Jest ryzyko, jest impreza :okey:

 

Łe tam, niektórzy stosowali nawet propagatory bezpośrednio.

 

Zawór kulowy za pompa.

 

Mam zawory, dorobilem sterownik obrotów pompy do zmniejszania ciśnienia.

Przy małym obrotach ledwo leci a i tak dupa, po paru minutach młóto jest zbite.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Mam zawory, dorobilem sterownik obrotów pompy do zmniejszania ciśnienia.

Przy małym obrotach ledwo leci a i tak dupa, po paru minutach młóto jest zbite.

 

Wychodzi na to że filtrator do wymiany. Przy wszystkich temperaturach zapycha ci filtrator?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jaka pompa?? filltrator?

 

u mnie jak na razie (po dwóch warkach) jest ok, trochę więcej niz litr na minutę, ale też więcej nie pociągne pompą którą posiadam

boję się co będzie jak drobniej ześrutuje

 

za to filtrator mam dość gruby, szczeliny gdzieś ~1,8mm x 25mm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica tkwi w sicie do filtracji.. sporo w tym temacie przerobiłem.. pompa, regulacja, zawór za pompą..ale najważniejszy jest napływ na pompę.. jak w w pewnym momencie przystanie to pompa pomimo nieznacznego ssania powolutku ściśnie młóto i kicha.. :) nie ma napływu.. nie ma przepływu..

 

Ostateczny wynik taki, że sito szczelinowe najlepsze i już..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jaka pompa?? filltrator?

 

u mnie jak na razie (po dwóch warkach) jest ok, trochę więcej niz litr na minutę, ale też więcej nie pociągne pompą którą posiadam

boję się co będzie jak drobniej ześrutuje

 

za to filtrator mam dość gruby, szczeliny gdzieś ~1,8mm x 25mm

 

Pompa ten model http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=1824&category_id=3

 

Filtratory mam dwa, fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo, i z rurek miedzianych, testowałem wcześniej oba i jest ten sam problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica tkwi w sicie do filtracji.. sporo w tym temacie przerobiłem.. pompa, regulacja, zawór za pompą..ale najważniejszy jest napływ na pompę.. jak w w pewnym momencie przystanie to pompa pomimo nieznacznego ssania powolutku ściśnie młóto i kicha.. :) nie ma napływu.. nie ma przepływu..

 

Ostateczny wynik taki, że sito szczelinowe najlepsze i już..

 

To ja wiem, jakie wymiary szczelin? Ja mam 1 mm x 30 mm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołożę coś jeszcze od siebie.. miałem dwa sita jedno pod drugim na samym początku.. otwory większe i mniejsze.. to chyba była największa porażka.. między jednym, a drugim zbijała się warstewka mąki.. porażka.. coś mi się wydaje, że tu tkwi problem.. wystarczy jedno fałszywe dno (sito) i spokojnie poczekac na klarowny filtrat..

 

A ja mam jakies 0,7x20mm i jest jak najbardziej ok.. odpuśc sobie tę dodatkową rurkę.. nic nie wnosi.. złoże ma filtrować..

Edytowane przez henry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam jakies 0,7x20mm i jest jak najbardziej ok.. odpuśc sobie tę dodatkową rurkę.. nic nie wnosi.. złoże ma filtrować..

 

Nie no, ten drugi filtrator mogę stosować zamiennie a nie razem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica tkwi w sicie do filtracji.. sporo w tym temacie przerobiłem.. pompa, regulacja, zawór za pompą..ale najważniejszy jest napływ na pompę.. jak w w pewnym momencie przystanie to pompa pomimo nieznacznego ssania powolutku ściśnie młóto i kicha.. :) nie ma napływu.. nie ma przepływu..

 

Ostateczny wynik taki, że sito szczelinowe najlepsze i już..

 

To ja wiem, jakie wymiary szczelin? Ja mam 1 mm x 30 mm

 

 

takie sito to bliskie ideału :)

 

może, jednak pompa?

 

moja to 10x razy jest słabsza, nominalnie 4l/min i 35W :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

U mnie przy zasypie 6,8 kg stosunku słodu do wody 1/4, filtratorze rurkowym i pompce z pralki nie ma żadnych objawów zbijania się młóta przy przepływie 2l/1min. Sprawdzone przy wysładzaniu, nie wiem jak by to było w niższych temperaturach.

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Ja to robię mniej więcej tak: puszczam pompę , otwieram delikatnie zawór tak aby zaczęła lecieć strużka która po chwili ustaje. Ja sobie tłumacze że zawór kulowy zapycha się drobinami z młóta które lecą najpierw z brzeczka. Więc jak przestaję płynąć, otwieram mocniej zawór kulowy tak na 1 sekundę i zaś go przymykam. Robię tak ze trzy cztery raz aż widzę w rurce przestają lecieć "grube " kawałki młóta. Po chwili stopniowo otwieram zawór aż mam te 2 l na minute.

 

Inna sprawa jest taka że tajemnicą poliszynela jest fakt, że użytkownicy sprzętów z pompami maja problem z przepływem brzeczki przez młóto gdy zacier nie jest już upłynniony choć trochę enzymami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Numer warki: 78

Nazwa: Cydr z własnych jabłek

 

Wielkość warki: 20,0 L

Gęstość: 12,5 Blg

 

Składniki:

Jabłka z rodzinnego sadu - 3 małe jabłonki :)

 

drożdże S-33

 

Ze trzy togodnie temu pobawliśmy się z robienie soku w sokowirówce, było ze 3 godziny zbierania, krojenia i mielenia jabłek (bez obierania)

Wyszło 22L 12,5 Blg.

Dzisiaj zabutelkowane z cukrem, część ze słodzikiem.

 

Obawiałem się jakiś infekcji do czasu nie było zająś się fermentorem, ale cydr w smaku obiecujący :D

Mętny, ale nie jakoś tragicznie.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Z okazji Dnia Piwowara Browar Admiro powrócił.

 

Dawno nic nie warzyłem, ale nie znaczy to, że nic się działo :)

 

Razem z przyjaciółmi z Częstochowskiego Bractwa Piwnego przeszedłem na piwną "drugą stronę".

Rozpoczęliśmy w Częstochowie pod adresem al. NMP 31 działalność Pubu "Piwiarnia" z wyborem ok. 100 rodzajów piw regionalnych i rzemieślniczych http://www.facebook.com/PiwiarniaCzestochowa. W Piwiarni mają miejsce premiery większości nowych piw browarów rzemieślniczych.

 

Moje garażowe warzenie doczekało się miejsca w wybudowanym wolnostojącym garażu, pomieszczenie warzelne na parterze ok 20 m2 oraz piwnica pod nim, ten sam wymiar, całkowicie poniżej poziomu gruntu. W tej chwili w piwnicy mam 11°C, czyli idealnie na lagery.

 

Zdjęcia poniżej

 

 

 

A teraz dzisiejsze warzenie:

 

Numer warki: 79

Nazwa: Oktoberfest

Styl: Oktoberfest/Märzen (3B)

 

Wielkość warki: 39 L

Gęstość: 13,5 Blg

Barwa: 6 EBC

Goryczka: 24 IBU

Kalorie: 180 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilznenski 6.50 kg

Monachijski 2.25 kg

Carahell 0.10 kg

Caramunich II 0.10 kg

 

Chmiele:

Tradition 70 g 60 min

Tradition 40 g 15 min

 

drożdże Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 80

Nazwa: Takie tam na lato

Styl: Polskie Ale

 

Wielkość warki: 39 L

Gęstość: 12 Blg

Barwa: 5 EBC

Goryczka: 26 IBU

Kalorie: 159 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilznenski 7.30 kg

Caraamber 65 0.40 kg

 

Chmiele:

Marynka 40 g 60 min

Liberty 30 g 15 min

Liberty 20 g 5 min

 

drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 86%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.