admiro Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jesteś w stanie to ocenić nieuzbrojonym okiem ? Oczywiście, że jestem w stanie ocenić gęstwę bez użycia specjalistycznego sprzętu - w stopniu wystarczającym do piwowarstwa domowego. Póki pachnie ładnie, ma kremowy niezbyt ciemny kolor, zwartą konsystencję i jest przy tym mojej produkcji (czyli wiem co się z nią działo i jakie wyszło poprzednie piwo), póty będę jej używał. W razie wątpliwości, można przecież zawsze zrobić płukanie gęstwy i oddzielić martwe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Andrzej dzięki za buteleczkę warki # 69 tym bardziej się cieszę, że miałam w jej powstaniu malutki "udział" ( udziałek ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Trochę zabawy w browarze: 1. No 71 Barleywine po cichej zabutelkowane z 81 g glukozy 2. No 72 Pils Bohemski bez cichej zakegowany plus 6L do butelek z 32 g cukru, FG 3,4 °Blg 3. No 73 Pils Gorzki bez cichej zakegowany do dwóch kegów, FG 3,2 °Blg Wszystkie KEGi będą gazowane sztucznie. Pilsy No 72 i No 73 były fermentowane 3 tygodnie (po burzliwej było już wcześniej, ale to Munich Lager które ładnie flokulują, poczekałem na klarowanie bez cichej) w 8°C, No 72 odfermentowało w 73,8% a No 73 w 76,1%. Oba piwa różniły się schematem zacierania, pierwsze 25/45 a drugie 40/30 (długość w minutach przerwy maltozowej do dekstrynowej). Niby to oczywistość ale opisuję dla potwierdzenia sposobu regulacji odfermentowania przez zacieranie. Jestem bardzo zadowolony ze smaku obu pilsów, mogę w końcu powiedzieć, że uwarzyłem prawdziwe lagery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No faktycznie, różnica spora. Rozumiem, że fermentowały w identycznych warunkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 No faktycznie, różnica spora. Rozumiem, że fermentowały w identycznych warunkach? Tak, dodatkowo długo, więc do drożdże mogły to przerobiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Piwo warzone 12-04-2012 podczas pokazu na 5 Ogólnopolskim Zlocie Lekarzy Motocyklistów w Poraju http://www.bractwopi...ocyklistow.html Numer warki: 74 Nazwa: Pokazowy Summer Ale Styl: American Pale Ale Wielkość warki: 20,1 L Gęstość: 12,5 Blg Kolor: 10 EBC Goryczka: 33 IBU Kalorie: 168 kcal w małym piwie Składniki: Ekstrakt jasny Bruntal 3.400 kg Chmiele: Nugget 15 g 60 min granulat Cascade 30 g 15 min granulat Cascade 30 g 0 min granulat drożdże US-05 Gotowanie: 60 min No i dzisiejsza zabawa: Numer warki: 75 Nazwa: Witek 2012 Styl: Witbier (16A) Wielkość warki: 22,2 L Gęstość: 12,2 Blg Kolor: 8 EBC Goryczka: 13 IBU Kalorie: 163 kcal w małym piwie Składniki: Pilznenski Litovel 2.70 kg Pszenica niesłodowana 2.70 kg CaraAmber 0.05 kg Chmiele: Marynka 10 g 60 min granulat Tradition 16 g 10 min granulat Dodatki: Kolendra 5g 15 min Curacao 12g 15 min Kolendra 5g 5 min Curacao 14g 5 min drożdże Wyeast - Belgian Witbier aktywator Zacieranie: 40 min Białkowa 52,0 °C w tym czasie kleikowanie pszenicy 30 min w 66 °C, podniesienie do >80 °C i do zacieru 40 min Maltozowa 64,0 °C 20 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 74% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Piwo uwarzone na pokazie warzenia podczas III CKPDBP Numer warki: 76 Nazwa: Pokazowy Saison Styl: Saison (16c) Wielkość warki: 20,0 L Gęstość: 12,6 Blg Kolor: 13 EBC Goryczka: 32 IBU Kalorie: 168 kcal w małym piwie Składniki: Pilznenski Litovel 3.50 kg Pszeniczny 0.70 kg Caraamber 0.30 kg Carahell 0.10 kg Zakwaszający 0.10 kg Chmiele: Pilgrim 20 g 60 min granulat Liberty 35 g 15 min granulat Dodatki: Curacao 20g 15 min drożdże SafBrew T-58 Zacieranie: 40 min Maltozowa 62,0 °C 15 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 4,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 W końcu miałem czas uwarzyć piwo! Ale z HERMSa nie jestem zadowolony, pompa wyciągająca filtrat zbija młóto i cyrkulkacja staje. Muszę to jakoś inaczej wymyślić. Numer warki: 77 Nazwa: Irka Styl: Irish Red Ale (9D) Wielkość warki: 32,0 L Gęstość: 12,5 Blg Barwa: 24 EBC Goryczka: 20 IBU Kalorie: 167 kcal w małym piwie Składniki: Pilznenski Litovel 4.90 kg Monachijski 0.50 kg Caraaroma 0.07 kg Abbey 0.25 kg Special B 0.20 kg Palony jęczmień 0.025 kg Chmiele: Marynka 30 g 60 min granulat Challenger 20 g 15 min granulat drożdże Wyeast - Ringwood Ale, Aktywator bezpośrednio Zacieranie: 20 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 63,0 °C 20 min Dekstrynowa 72,0 °C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 88% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Aktywator bezpośrednio Odważnie, Panie, odważnie... Jest ryzyko, jest impreza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 W końcu miałem czas uwarzyć piwo! Ale z HERMSa nie jestem zadowolony, pompa wyciągająca filtrat zbija młóto i cyrkulkacja staje. Muszę to jakoś inaczej wymyślić. Zawór kulowy za pompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Odważnie, Panie, odważnie... Jest ryzyko, jest impreza Łe tam, niektórzy stosowali nawet propagatory bezpośrednio. Zawór kulowy za pompa. Mam zawory, dorobilem sterownik obrotów pompy do zmniejszania ciśnienia. Przy małym obrotach ledwo leci a i tak dupa, po paru minutach młóto jest zbite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Cześć. Mam zawory, dorobilem sterownik obrotów pompy do zmniejszania ciśnienia. Przy małym obrotach ledwo leci a i tak dupa, po paru minutach młóto jest zbite. Wychodzi na to że filtrator do wymiany. Przy wszystkich temperaturach zapycha ci filtrator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 a jaka pompa?? filltrator? u mnie jak na razie (po dwóch warkach) jest ok, trochę więcej niz litr na minutę, ale też więcej nie pociągne pompą którą posiadam boję się co będzie jak drobniej ześrutuje za to filtrator mam dość gruby, szczeliny gdzieś ~1,8mm x 25mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Tajemnica tkwi w sicie do filtracji.. sporo w tym temacie przerobiłem.. pompa, regulacja, zawór za pompą..ale najważniejszy jest napływ na pompę.. jak w w pewnym momencie przystanie to pompa pomimo nieznacznego ssania powolutku ściśnie młóto i kicha.. nie ma napływu.. nie ma przepływu.. Ostateczny wynik taki, że sito szczelinowe najlepsze i już.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 a jaka pompa?? filltrator? u mnie jak na razie (po dwóch warkach) jest ok, trochę więcej niz litr na minutę, ale też więcej nie pociągne pompą którą posiadam boję się co będzie jak drobniej ześrutuje za to filtrator mam dość gruby, szczeliny gdzieś ~1,8mm x 25mm Pompa ten model http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=1824&category_id=3 Filtratory mam dwa, fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo, i z rurek miedzianych, testowałem wcześniej oba i jest ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Tajemnica tkwi w sicie do filtracji.. sporo w tym temacie przerobiłem.. pompa, regulacja, zawór za pompą..ale najważniejszy jest napływ na pompę.. jak w w pewnym momencie przystanie to pompa pomimo nieznacznego ssania powolutku ściśnie młóto i kicha.. nie ma napływu.. nie ma przepływu.. Ostateczny wynik taki, że sito szczelinowe najlepsze i już.. To ja wiem, jakie wymiary szczelin? Ja mam 1 mm x 30 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 (edytowane) Dołożę coś jeszcze od siebie.. miałem dwa sita jedno pod drugim na samym początku.. otwory większe i mniejsze.. to chyba była największa porażka.. między jednym, a drugim zbijała się warstewka mąki.. porażka.. coś mi się wydaje, że tu tkwi problem.. wystarczy jedno fałszywe dno (sito) i spokojnie poczekac na klarowny filtrat.. A ja mam jakies 0,7x20mm i jest jak najbardziej ok.. odpuśc sobie tę dodatkową rurkę.. nic nie wnosi.. złoże ma filtrować.. Edytowane 9 Września 2012 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 A ja mam jakies 0,7x20mm i jest jak najbardziej ok.. odpuśc sobie tę dodatkową rurkę.. nic nie wnosi.. złoże ma filtrować.. Nie no, ten drugi filtrator mogę stosować zamiennie a nie razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Tajemnica tkwi w sicie do filtracji.. sporo w tym temacie przerobiłem.. pompa, regulacja, zawór za pompą..ale najważniejszy jest napływ na pompę.. jak w w pewnym momencie przystanie to pompa pomimo nieznacznego ssania powolutku ściśnie młóto i kicha.. nie ma napływu.. nie ma przepływu.. Ostateczny wynik taki, że sito szczelinowe najlepsze i już.. To ja wiem, jakie wymiary szczelin? Ja mam 1 mm x 30 mm takie sito to bliskie ideału może, jednak pompa? moja to 10x razy jest słabsza, nominalnie 4l/min i 35W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Cześć. U mnie przy zasypie 6,8 kg stosunku słodu do wody 1/4, filtratorze rurkowym i pompce z pralki nie ma żadnych objawów zbijania się młóta przy przepływie 2l/1min. Sprawdzone przy wysładzaniu, nie wiem jak by to było w niższych temperaturach. Edytowane 10 Września 2012 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Następnym razem wypróbuję rurkowy i obroty pompy na minimum, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Cześć. Ja to robię mniej więcej tak: puszczam pompę , otwieram delikatnie zawór tak aby zaczęła lecieć strużka która po chwili ustaje. Ja sobie tłumacze że zawór kulowy zapycha się drobinami z młóta które lecą najpierw z brzeczka. Więc jak przestaję płynąć, otwieram mocniej zawór kulowy tak na 1 sekundę i zaś go przymykam. Robię tak ze trzy cztery raz aż widzę w rurce przestają lecieć "grube " kawałki młóta. Po chwili stopniowo otwieram zawór aż mam te 2 l na minute. Inna sprawa jest taka że tajemnicą poliszynela jest fakt, że użytkownicy sprzętów z pompami maja problem z przepływem brzeczki przez młóto gdy zacier nie jest już upłynniony choć trochę enzymami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Numer warki: 78 Nazwa: Cydr z własnych jabłek Wielkość warki: 20,0 L Gęstość: 12,5 Blg Składniki: Jabłka z rodzinnego sadu - 3 małe jabłonki drożdże S-33 Ze trzy togodnie temu pobawliśmy się z robienie soku w sokowirówce, było ze 3 godziny zbierania, krojenia i mielenia jabłek (bez obierania) Wyszło 22L 12,5 Blg. Dzisiaj zabutelkowane z cukrem, część ze słodzikiem. Obawiałem się jakiś infekcji do czasu nie było zająś się fermentorem, ale cydr w smaku obiecujący Mętny, ale nie jakoś tragicznie. Edytowane 28 Października 2012 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Z okazji Dnia Piwowara Browar Admiro powrócił. Dawno nic nie warzyłem, ale nie znaczy to, że nic się działo Razem z przyjaciółmi z Częstochowskiego Bractwa Piwnego przeszedłem na piwną "drugą stronę". Rozpoczęliśmy w Częstochowie pod adresem al. NMP 31 działalność Pubu "Piwiarnia" z wyborem ok. 100 rodzajów piw regionalnych i rzemieślniczych http://www.facebook.com/PiwiarniaCzestochowa. W Piwiarni mają miejsce premiery większości nowych piw browarów rzemieślniczych. Moje garażowe warzenie doczekało się miejsca w wybudowanym wolnostojącym garażu, pomieszczenie warzelne na parterze ok 20 m2 oraz piwnica pod nim, ten sam wymiar, całkowicie poniżej poziomu gruntu. W tej chwili w piwnicy mam 11°C, czyli idealnie na lagery. Zdjęcia poniżej A teraz dzisiejsze warzenie: Numer warki: 79 Nazwa: Oktoberfest Styl: Oktoberfest/Märzen (3B) Wielkość warki: 39 L Gęstość: 13,5 Blg Barwa: 6 EBC Goryczka: 24 IBU Kalorie: 180 kcal w małym piwie Składniki: Pilznenski 6.50 kg Monachijski 2.25 kg Carahell 0.10 kg Caramunich II 0.10 kg Chmiele: Tradition 70 g 60 min Tradition 40 g 15 min drożdże Saflager W 34/70 Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Numer warki: 80 Nazwa: Takie tam na lato Styl: Polskie Ale Wielkość warki: 39 L Gęstość: 12 Blg Barwa: 5 EBC Goryczka: 26 IBU Kalorie: 159 kcal w małym piwie Składniki: Pilznenski 7.30 kg Caraamber 65 0.40 kg Chmiele: Marynka 40 g 60 min Liberty 30 g 15 min Liberty 20 g 5 min drożdże Safale S-04 Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 86% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się