profik Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Zmiana nazwy browaru... w końcu! W pierwszym poście info. Z nowości w moim browarze: nalewarka przeciwciśnieniowa! Niedługo już do mnie dotrze i będę prowadził pierwsze testy przed zabutelkowaniem mojego barley wine'a. Tworzę recepturę American Coffee PA na jesienny konkurs, zasyp ma być prosty 95% pale ale i 5% pszeniczny, zacieranie na wytrawnie pewnie 64C 60min. Z chmieli pewnie będzie chinook i amarillo, a kawa? Zgadnijcie! Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) 11.08.2015 Warzenie na balkonie w południe w 35 stopniowym upale więc i nazwa odpowiednia. #28 Pale Ale w pełnym słońcu Styl: American Pale Ale p15,5 Blg 22 IBU 5,27 SRM 46 litrów 60 % wydajność Zasyp: 83,3% - Pilzneński MaltEurop- 10 kg 8,3% - Monachijski I - 1 kg 8,3% - Karmelowy 30 - 1 kg Zacieranie: 72,5C--->67C 85 min 78C mashout Chmielenie: 60 min - Magnum (12%) 33g 10 min - Amarillo 10g 5 min - Amarillo 10g Hop stand 10min w 77C - 45g Amarillo na zimno 50g Citra Fermentacja: Na dwa wiadra jedno 31l drugie 14l W czasie fermentacji nie mialem jeszcze kontrolera i temperatura lekko uciekła stąd czuć ciut alkohol. Wrzucę 100g citry zamiast 50g moze ciut ukryje niechciane estry i alko... Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak ja kocham OLX'a Zanabyłem podwójny reduktor w cenie 50zł Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Wow gratulacje. Ja wlasnie poszukuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 No ja szukam od czerwca, ale spokojnie bez spiny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Takich sprzedawców szukać ze świecą! Przesyłka kurierska free, czyli reduktor za całe 50zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 No naprawdę pozazdrościć. Ja za 100 bym wziął od ręki. Mi się niestety trochę spieszy, bo za tydzień będę w Polsce a w UK używany np: taki 400zł Trochę to chore. Masz już krany czy myślisz o kolumnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Mi się udało bo gość wrzucił aukcję jako "reduktor gaz" i miał tylko kilkanaście wyświetleń, a na głównej stronie były same reduktory samochodowe i dopiero pomiędzy nimi znalazłem ten do butli . W sumie to drogo masz taniej wychodzi nowy... Swego czasu chciałem kolumnę z dwoma kranami ale ostatnio bardzo nadwyrężyłem cierpliwość żony wstawiając już druga lodówkę do łazienki i muszę zadowolić się samymi kranami wychodzącymi z obudowy lodówki, którą chcę obić drewnem by jakoś to w pokoju wyglądało. Ogólnie wyczułem moment, bo 5 min temu kupiłem dwa krany na aledrogo. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Reduktor dotarł, jest naprawdę zadbany! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) 18.08.2015 #29 Sweet Pale Ale Styl: American Pale Ale p16 Blg 22 IBU 4.48 SRM 60 litrów 72 % wydajność Zasyp: 75% - Pilzneński MaltEurop- 9,7 kg 7,7% - Carapils- 1 kg 10% - Karmelowy 30 - 1,30 kg 7,7% - Cukier - 1 kg Zacieranie: 73,5C--->72C 210 min 78C mashout Chmielenie: 60 min - Magnum (12%) 40g 5 min - Citra 10g po wyłączeniu palnika - Citra 20g +Cascade 10g na zimno 40g Citra oraz 20g Cascade Fermentacja: Na dwa wiadra oba US-05 w jednym wyszło 28l 16BLG (2 litry wylane z osadami) a w drugim wiadrze 26,5 16BLG Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Normalnie jaja jak berety... Zamarzło mi piwo w lodówce na cold crushingu! Wrzuciłem pseudo IPA które ma 17BLG na dwa dni do lodówki, dzisiaj chciałem kegować a tu zonk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Pierwsza degustacja Wee heavy: W sumie to przez przypadek równo po miesiącu od butelkowania otworzyłem wczoraj pierwszą butelke i muszę powiedzieć że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Piwo przy butelkowaniu było pozbawione słodyczy, teraz jest bardzo fajnie zbalansowane (chodzi o słodycz) słodycz górą nad goryczką, która jest w tle. Na dzień dzisiejszy mogłoby być o te 5 IBU mniej gorzkie, ale zobaczymy po dłuższym leżakowaniu. Piana o dziwo bardzo piękna drobna (czytałem że w mocniejszych wersjach lubi być bąblowata), piwo samo w sobie nie jest mocno nasycone CO2 ale jest już nagazowane w stylu (wg tego co sypałem przy butelkowaniu) więc muszę kontrolować co jakiś czas czy czasem nie dochodzi w butelce. Co prawda piwo stało po burzliwej kilka dni, nawet ponad tydzień w bardzo ciepłym pomieszczeniu około 28C więc drożdże nie powinny mieć czego dojadać w butelkach. W smaku dominuje karmel, tofii jest słodkie pełne, ale od palonego słodu ma gładki wytrawny finisz, po chwili robi się lekko szorstki, ale myślę że z czasem to się ułoży. Czuć alkohol, zwłaszcza po ogrzaniu, ale to dopiero miesiąc = za ~6 miesięcy będzie dobrze! Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) 25.08.2015 Jak ja kocham zacieranie o 23:00 #30 Anty Pale Ale Styl: American Pale Ale p15 Blg 19,5 IBU 4.67 SRM 62 litry ? % wydajność Zasyp: 55,6% - Pilzneński MaltEurop- 7,5 kg 7,4% - Carapils- 1 kg 7,4% - Karmelowy 30 - 1 kg 7,4% - Monachijski I - 1 kg 7,4% - Pszeniczny - 1 kg 14,8% - Cukier - 2 kg Zacieranie: 73,5C--->66C|660 min 78C mashout Chmielenie: Magnum 30g - 55min Citra + Cascade po 15g - 10min Citra + Cascade po 15g - 5min Citra + Cascade po 30g - 0min Citra + Cascade po 10g na zimno na 5 dni Fermentacja: Na dwa wiadra oba US-05 Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak będzie wyglądać następna warka (mam nadzieję że się wyrobię w jednym dniu bo planuję zrobić około 90l Pale Ale oraz 25l Coffee American Pale Ale jak niżej rozpisane a wszystko w garze 38l więc będę gotował tak ze 4 razy ) Jeszcze nie wiem czy użyje chemexa czy po prostu cold brew, ale możliwe że jednak cold brew Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Normalnie jestem pod wrażeniem mojego Coffee Stouta. Gdyby nie lekka infekcja i aromaty szmaciane byłby to najlepszy stout jakiego piłem ever! Bardzo fajnie czuć to że odfermentował do 5 BLG jest pełne i z kawa łączy sie idealnie, płatki owsiane zrobiły robotę i podbijaja pełnie przez co jest taki gładki i oleisty w przełyku. 250g kawy to chyba jednak za dużo (gdyż na after jest lekko zalegająca goryczka) ale... to było robione gdy nie miałem chłodnicy i gdybym dzisiaj robił tez uzył bym 250g kawy lekko palonej pod espresso złamanej na pół lub 500g kawy bez mielenia wrzucone w całości po wyłączeniu palnika. Z goryczka przesadziłem wystarczyła by myślę 35-40 IBU. Palonych dodatki tez bym zmniejszył do 150g palonego ziarna i carafy special. ...dobre piwo Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Moje królestwo - dosłownie wygląda tak: A grodzisz wyszedł chyba klarowny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 moim skromnym zdaniem Coffee APA to będzie Grand Prix WKPD. A tak btw., tron w doskonałych okolicznościach przyrody, wiadomo gdzie rodzą się pomysły na warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) moim skromnym zdaniem Coffee APA to będzie Grand Prix WKPD. Też myślę, że może być na samym szczycie, chyba dużo osób go warzy na ten konkurs. A tak btw., tron w doskonałych okolicznościach przyrody, wiadomo gdzie rodzą się pomysły na warki Dokładnie tak, siedziesz i podziwiasz królestwo. Aby nie być gorszym od innych dzisiaj uwarzyłem Coffee APA ____________________________ 03.09.2015 Pierwsze warzenie na zewnątrz, co prawda prawie trójstopniowo, gdyż wysładzałem na koszy do śmieci. #31 Afryka dla Ameryki Styl: Coffee American Pale Ale przed butelkowaniem 16 Blg ~38 IBU (dodam kawę przed rozlewem i się na pewno zmieni) 22 litrów 60 % wydajność Zasyp: 90 % - Pale Ale Weyerman- 6,00 kg 10 % - Pszeniczny Bestmalz- 0,70 kg Zacieranie: 66C--->52C|660 min 78C mashout Chmielenie: Chinook 20g - 60min Chinook + Cascade po 15g - 15min Chinook + Cascade po 15g - 5min Mech Irlandzki 1 łyżeczka - 3min (się zapomniałem z nim dzisiaj dlatego tak późno) Chinook + Cascade po 50g - 0min Na zimno chyba nie będę chmielił, gdyż nie chcę przykryć kawy, która dodam w różnych etapach. Co do sposobu dodania kawy wszystko Tutaj Fermentacja: Drożdże suche US-05, dodałem uwodnione drożdże do wcześniej schłodzonej brzeczki (4l), dobrze napowietrzyłem i odstawiłem. Dodam pracujące drożdże do schłodzonej brzeczki po 24h. Niestety 4l "starter" zaczął już mocno pracować i po 24h było w nim 22C. Zmieszałem to z główną brzeczką temp ustabilizowała sie na 16C. Trochę duża różnica - się zobaczy. Po 3 dniach codziennie podnosząc temp o 1C jest 19C w fermentorze. Podzieliłem warkę na dwa wiadra - 10l i 12L Zaparzyłem 120g Cascary z Boliwii w 1,2l wody, dodam to na cichą do jednej części warki (10l). Druga część (12l) leży spokojnie na swoją porcję kawy w ziarnie na cichą. Dodam około 2l cold brew do 12l piwa Dodałem kawę w ziarnie do wersji (12l) 90g Etiopii Korate oraz 90g Etiopii Sidamo. Zostawiam to na 4-5 dni, później dodam jeszcze cold brew i butelkuję z kega Kawa w ziarnie zdominowała profil piwa, niestety. Test na wodzie (4dni) był pozytywny jednak stężenie alkoholu wyciągło więcej z kawy niż myślałem. Cóż wszak na błędach człowiek się uczy. Następnym razem dodam około 120g kawy ale tylko na dwa dni. ___________około 24 Września musze nagazowac piwo i przelać do butelek z kega Edytowane 20 Września 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 660 min, to trzeba było jeszcze te min poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) 660 min, to trzeba było jeszcze te min poczekać Widać kto ma sentyment do szczegółów Edytowane 3 Września 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Też myślę, że może być na samym szczycie, chyba dużo osób go warzy na ten konkurs. Pewnie między innymi dlatego będą narzekania po konkursie, że masa słabych piw w tej kat. była. Jeśli dobrze pamiętam, to w eksperymentach robionych przez MOT PSPD to balans w takim piwie osiągnąć strasznie trudno, większość piw była zbyt coffee lub zbyt APA. Podobnie w szczecińskim konkursie na piwo czekoladowe było sporo zgłoszeń, ale większość piw była bardzo słaba, ale do finału trafiły też piwa ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 moim skromnym zdaniem Coffee APA to będzie Grand Prix WKPD. Też myślę, że może być na samym szczycie, chyba dużo osób go warzy na ten konkurs. A tak btw., tron w doskonałych okolicznościach przyrody, wiadomo gdzie rodzą się pomysły na warki Dokładnie tak, siedziesz i podziwiasz królestwo. Aby nie być gorszym od innych dzisiaj uwarzyłem Coffee APA ____________________________ 03.09.2015 Pierwsze warzenie na zewnątrz, co prawda prawie trójstopniowo, gdyż wysładzałem na koszy do śmieci. #31 Afryka dla Ameryki Styl: Coffee American Pale Ale przed butelkowaniem 16 Blg ~38 IBU (dodam kawę przed rozlewem i się na pewno zmieni) 22 litrów 60 % wydajność Zasyp: 90 % - Pale Ale Weyerman- 6,00 kg 10 % - Pszeniczny Bestmalz- 0,70 kg Zacieranie: 66C--->52C|660 min 78C mashout Chmielenie: Chinook 20g - 60min Chinook + Cascade po 15g - 15min Chinook + Cascade po 15g - 5min Mech Irlandzki 1 łyżeczka - 3min (się zapomniałem z nim dzisiaj dlatego tak późno) Chinook + Cascade po 50g - 0min Na zimno chyba nie będę chmielił, gdyż nie chcę przykryć kawy, która dodam w różnych etapach. Co do sposobu dodania kawy wszystko Tutaj Fermentacja: Drożdże suche US-05, dodałem uwodnione drożdże do wcześniej schłodzonej brzeczki (4l), dobrze napowietrzyłem i odstawiłem. Dodam pracujące drożdże do schłodzonej brzeczki po 24h. Niestety 4l "starter" zaczął już mocno pracować i po 24h było w nim 22C. Zmieszałem to z główną brzeczką temp ustabilizowała sie na 16C. Trochę duża różnica - się zobaczy. Po 3 dniach codziennie podnosząc temp o 1C jest 19C w fermentorze. 16 blg, trochę sporo jak na APA... U mnie odwrotnie, robie SH IPA na ten konkurs i blg mi wyszło ledwo 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Tylko że ja przed rozlewem dodam kawę, więc blg spadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Dzisiaj zmontowałem moją nalewarkę przeciw ciśnieniową! Zostało mi jedynie wymienić złączki na wąż od gazu na ciut mniejsze i można śmigać z butelkowaniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) 09.09.2015r #32 American IPA Styl: American IPA p16,5 Blg 50 IBU 6,5 SRM 64 litry 62 % wydajność Zasyp: 80% - Pilzneński Strzegom - 14,5 kg 10% - Carapils - 1,8 kg 4% - Karmelowy czerwony - 0,75 kg 3% - Karmelowy 30 - 0,55 kg 3% - Pszeniczny - 0,55 kg Zacieranie: Połowa zasypu 68C--->55C 600 min 78C mashout Druga połowa 72C--->65C 80min 74C mashout Chmielenie: 60 min - Magnum (12%) 85g 10 min - Citra + Cascade po 30g + 2 łyżeczki mchu 5 min - Citra + Cascade po 50g 0min - Citra + Cascade po 70g Fermentacja: Obie brzeczki połączone, a następnie podzielone na dwa wiadra i zadane gęstwą US-05 po warce #31 Temperatura ustawiona na 17C, po oznakach fermentacji w dwa dni obniżę temp do 15C. Odfermentowanie przy przelewaniu na cichą - 4,5BLG, czyli dość wysoko... Oczekiwałem 3BLG, maksymalnie 0,5 BLG więcej. Pomimo tego że piwo było kopią receptury z warki #11, smak nie zadowalał, wyszło bardzo słodowe, ciut za słabo odfermentowało, chmieli było mniej i to też zrobiło swoje. Na pewno jakaś mikroinfekcja też zrobiła swoje, gdyż ostatni keg ma ewidentnie coś nie tak, diacetyl na pierwszym planie, do tego mdle mydlane... Zastanawiam się z czego mogła wyniknąć infekcja, gdyż wiadra nie otwierałem (co prawda fermentacja z uchylonym wiekiem) Na burzliwej siedziało dość długo no i najważniejsze od ponad 10-12 warek, każde wiadro po fermentacji (burzliwej bądz cichej) zalewane jest po rant roztworem NAOH (przynajmniej 1h, a bardzo często kilka dni) następnie zalewane piro. Tak przygotowane wiadra czekają na swoją kolej. Edytowane 14 Października 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się