Forestly Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Witam. W tym temacie zamierzam prowadzić zapiski piwowarskie z browaru Forestly pod Warką. Mam za sobą już trochę warek ale z tych archiwalnych wrzucę tylko te które uważam za udane. Moje piwa można znaleźć w warszawskim piwnym depozycie: http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/ Warzę przy użyciu: -garnka 40l -taboretu gazowego -fermentorów plastikowych (full featured) -chłodnicy z rurki miedzianej -kapslownicy Grifo HD -pończochy mamy do chmielenia na zimno -miarki do cukru -innych rzeczy Sezon 2012/2013 (30l) warka nr 1 "Pilsner" Sezon 2013/2014 (256l) warka nr 2 Hefeweizen z browamatora warka nr 3 IPA z browamatora warka nr 4 Dry Stout z browamatora warka nr 5 Polskie Ale warka nr 6 American Pale Ale warka nr 7 Pilsner warka nr 8 Belgian Pale Ale warka nr 9 Robust Porter warka nr 10 Polish Pale Ale (45l) warka nr 11 Stout Owsiany Sezon 2014/2015 warka nr 12 Hefe-Weizen warka nr 13 American Wheat warka nr 14 Polish Pale Ale warka nr 15 American Pale Ale warka nr 16 American Witbier warka nr 17 Dry Stout warka nr 18 English IPA warka nr 19 Coffee Milk Stout warka nr 20 Belgian Pale Ale warka nr 21 Polish IPA warka nr 22 Tripel warka nr 23 Roggenbier warka nr 24 Weizenbock warka nr 25 American Pale Ale warka nr 26 Polish Pale Ale warka nr 27 Polish Stout warka nr 28 Witbier warka nr 29 Pilsner warka nr 30 NZ White IPA warka nr 31 Marcowe (50l) warka nr 32 Brown Porter warka nr 33 Coffee Stout warka nr 34 Golden Ale warka nr 35 Porter Bałtycki warka nr 36 Rauchmarzen warka nr 37 English Pale Ale Edytowane 24 Lutego 2015 przez Forestly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Amt Name Type # %/IBU 4,10 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 73,2 % 1,00 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 17,9 % 0,50 kg Jeczmien prazony (1000,0 EBC) Grain 3 8,9 % Amt Name Type # %/IBU 30,00 g Marynka [9,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 25,6 IBUs 5,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 5 - Waga słodu = 5,6kg Waga chmielu = 30g Zacieranie: ~65st 60min jęczmień palony 78st 2min 26 lipiec 2014 10,5blg 26,5l Wydajność 54,5% Safale S-04 (nowe nawodnione) 9 sierpień 2014 (14dni) 3blg Temperatura fermentacji 22->19 Coca cola x11 Pet x8 0,5x 22 3x0,33 =25,5l =0,58gr/butelke - surowce 16 sierpień bardzo dobre różne nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Amt Name Type # %/IBU 6,50 kg Pilznenski (3,2 EBC) Grain 1 82,3 % 0,40 kg Bursztynowy (30,0 EBC) Grain 2 5,1 % Amt Name Type # %/IBU 1,00 kg Cane (Beet) Sugar (0,0 EBC) Sugar 3 12,7 % 35,00 g Marynka [10,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 27,0 IBUs 45,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 5 0,0 IBUs 10g curacao + 10g kolendry + 10g skorka slodkiej pomaranczy + 45g chmielu do brzeczki 75st i przykrycie folią aluminiową (g.. to dało) 27 IBU Waga słodu = 6,9kg + 1kg cukru Waga chmielu = 80g Zacieranie: ~62st 90min 78st 2min 27 wrzesień 2014 20,5 blg 25l Wydajność 62% Safbrew Abbaye (po warce 20) Temp. zadania drożdży 2st 3 październik 2014 (6 dni) 2blg Temperatura fermentacji 20->24->18->16 18 październik 2014 (15 dni) Zabutelkowane z 3/4 najmniejszej marki Pachnie i smakuje dobrze, wyraźnie alkoholowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Amt Name Type # %/IBU 4,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 1 50,0 % 3,00 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Grain 2 37,5 % 0,50 kg Pilznenski (3,2 EBC) Grain 4 6,3 % 0,50 kg Caramel Wheat Malt (120,0 EBC) Grain 3 6,3 % Amt Name Type # %/IBU 40,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 21,7 IBUs 60,00 g iunga [11,00 %] - Boil 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs Waga słodu = 8kg Waga chmielu = 100g Zacieranie: 32st namaczanie słodow przez 30min rzadki zacier (połowa) odlany do fermentora bez przykrycia pogrzewanie do ~75st z intensywnym mieszaniem zacieranie 30min podgrzanie i gotowanie przez 30min dolanie rzadkiego 65st 60min (po 30 minutach dorzucenie 0,5kg pilznenskiego, bo przestraszyłem się że sie nie zatarło ) wygrzew 18 październik 2014 18,5 blg 27l Wydajność 62,4% Safbrew WB-06 (po warce 23) Temp. zadania drożdży 20st 31 październik 2014 (13 dni) 3blg Temperatura fermentacji 20->19 8 listopad 2014 zabutelkowane z 3/4 najmniejszej miarki W sumie: 24,58l Koszt: 40,7zł (82gr za 0,5l) Recenzja: http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=326828 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Amt Name Type # %/IBU 3,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 70,0 % 1,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 2 20,0 % 0,50 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Grain 3 10,0 % Amt Name Type # %/IBU 20,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 19,7 IBUs 30,00 g iunga [11,00 %] - Boil 30,0 min Hop 5 22,8 IBUs 5,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 - 100,00 g iunga [11,00 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs 150,00 g iunga [11,00 %] - Dry Hop (7days) Hop 8 0,0 IBUs Waga słodu = 5kg Waga chmielu = 300g Zacieranie: ~65 60min 78st 2min pH ??? 8 listopad 2014 12blg 27l Wydajność 64,8% Safale US-05 (z warki nr 25) 15 listopad 2014 (8dni) 24l 3blg Przelane na cichą, dodany chmiel na zimno iunga 150g 23 listopad 2014 (15dni) zabutelkowane w: 3x0,25 2x0,33 35x0,5 3x1l =21.91l ~0,84zl/0,5l Recenzje: http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=328777 http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=333699 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Amt Name Type # %/IBU 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 63,7 % 1,60 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 20,4 % 0,50 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Grain 3 6,4 % 0,50 kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) Grain 4 6,4 % 0,25 kg Jeczmien prazony (1000,0 EBC) Grain 5 3,2 % Amt Name Type # %/IBU 5,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 6 - 300,00 g iunga [11,00 %] - Boil 6,0 min Hop 7 60,5 IBUs Amt Name Type # %/IBU 100,00 g iunga [11,00 %] - Dry hop Hop 8 0 IBUs Od razu chciałem zaznaczyć że ta receptura to totalna strata chmielu (na szczęście Iunga tania). Spodziewałem się że taka ilość chmielu da zadowalający aromat, ale tak się nie stało i musiałem nachmielić na zimno. Nawiasem dodam, że goryczka wyszła ekstra. Waga słodu = 7,85kg Waga chmielu = 400g Zacieranie: ~65st 60min slody palone 78st 2min pH ??? 15 listopad 2014 18blg 25l Wydajność 63,3% Safale US-05 po poprzedniej warce 05 grudzień 2014 (20dni) 6blg Dodany chmiel na zimno 07 grudzień 2014 (22dni) nadal 6 blg, 100g cukru 2.0 vol 3x1 34x0,5 5x0,33 2x0,25 =22,16l ~1,40zl/0,5l recenzje: http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=333693 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Amt Name Type # %/IBU 5,00 kg Pilznenski (3,2 EBC) Grain 1 100,0 % Amt Name Type # %/IBU 20,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 2 20,0 IBUs 50,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 30,0 min Hop 3 10,5 IBUs 150,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 0,0 min Hop 4 0,0 IBUs Waga słodu = 5kg Waga chmielu = 220g Zacieranie: 20l wody żródlanej Lewiatan 2,3 st n 1cytryna - pH 5 37st namaczanie słodow przez 30min rzadki zacier odlany do fermentora bez przykrycia (11l) pogrzewanie do ~75st z intensywnym mieszaniem zacieranie 75->65 30min podgrzanie i gotowanie przez 45min dolanie rzadkiego 62st 40min wygrzew wysładzanie wodą oligocenską 15l i i jednym zywcem 13 grudzień 2014 13 blg 25,5l Wydajność 68,6% Saflager W34/70 (nowe nawodnione) Temp. zadania drożdży 12st 9 styczeń 2015 (13 dni) 3blg, piany prawie brak całkiem smaczne 31 październik 2014 (27 dni) 1,5blg Temperatura fermentacji 13-14 Zabutelkowano z 3/4 najmniejszej miarki 1x0,25 1x0,4 47x0,5 24,15l Koszt: 48,8zł (1,01gr za 0,5l) 23 styczeń 2015 (2tyg) Bardzo dobre, chmielowy smak, aromat, konkretne nasycenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Amt Name Type # %/IBU 3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 62,5 % 1,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 25,0 % 0,25 kg Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC) Grain 3 5,2 % 0,25 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC) Grain 4 5,2 % 0,10 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Grain 5 2,1 % Amt Name Type # %/IBU 20,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 19,8 IBUs Waga słodu = 4,8kg Waga chmielu = 20g Zacieranie: ~68->70->66st 60min ciemny czekoladowy do wygrzewu 78st 2min pH ??? 11 stycznia 2015 12 blg 27l Wydajność 68,9% Safale S-04 (nowe nawodnione) 23 styczeń 2015 (12dni) Temperatura fermentacji ~17st. 4 blg 24 styczeń 2015 (13dni) 4blg 0,5 najmniejszej miarki Smaczne, wyraźne rozdzynki, platki, lekko palone, nieco kwaskowate. 4x1 39x0,5 1x0,4 2x0,33 2x0,25 =25,06l 22,21zł ~0,44zl/0,5l recenzje: http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=341226 http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=337563 Edytowane 22 Marca 2015 przez Forestly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Amt Name Type # %/IBU 3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 60,6 % 1,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 2 24,2 % 0,25 kg Jeczmien prazony (1000,0 EBC) Grain 4 5,1 % 0,25 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Grain 3 5,1 % 0,25 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC) Grain 5 5,1 % Amt Name Type # %/IBU 25,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 26,9 IBUs 100,00 g coffee (Boil 0,0 mins) Spice 7 - Waga słodu = 4,95kg Waga chmielu = 25g Zacieranie: ~67st 60min ciemny czekoladowy do wygrzewu 78st 2min pH ??? 24 styczeń 2015 11,5 blg 27l Wydajność 65% Safale S-04 (po warce 32) 06 luty 2015 (13dni) 3,5 blg nagazowane polową najmniejszej miarki 4x1 40x0,5 2x0,33 =24,66l ~0,71zl/0,5l recenzje: http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=339081 http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=337627 Edytowane 22 Marca 2015 przez Forestly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Degustacja Warki #33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się