josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 proszę was z racji zaistniałej sytuacji o nie wykorzystywanie tego wątku do dyskusji na wiadomy temat. Zachowajcie umiar, każdy przeżywa to na swój sposób i tyle koniec i kropka. mm1985 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) warka 93 7 zbóż Zacieranie zasyp 58°C zasyp 65°C 30 min. 70°C 30 min podgrzanie do 78°C Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) warka 94 weizenbock miodowy Zacieranie 40°C zasyp 44°C 10 min. 53°C 10 min. 63°C 15 min. 68°C 20 min 72°C 30 min podgrzanie do 78C Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Jaki dałeś miód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) Jaki dałeś miód? jeszcze nie dałem /w trakcie gotowania jestem/ kombinuję tak 50/50 wielokwiatowy i sztuczny a na refermentację gryczany Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 widzę że stoją na stole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 (edytowane) warka 95 belgian dubbel Zacieranie 68°C zasyp 68°C 50 min 70°C 20 min 73°C 20 min podgrzanie do 78C Edytowane 1 Maja 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) warka 96 cream ale Zacieranie 66°C zasyp 66°C 50 min 73°C 20 min podgrzanie do 78C warzenie online jak zwykle start 12:00 Edytowane 12 Maja 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 oj coś mi się wydaje że przy tym piwie dzisiaj posiedzę po 50 min 66°C próba jodowa pozytywna że ho ho dodałem przerwę 68°C - 20 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 przy piwie przecież warto posiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 no jedno piwo nie starczyło przerwa 68 trwała 90 min. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 oj coś mi się wydaje że przy tym piwie dzisiaj posiedzępo 50 min 66°C próba jodowa pozytywna że ho ho dodałem przerwę 68°C - 20 min A dlaczego próba jodowa po przerwie maltozowej a nie na koniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 już kiedyś o to pytałeś w tym wątku myślę że gdybym podgrzał zacier bez sprawdzenia od razu po 50 min do 73°C ciężko byłoby mi tej skrobi się pozbyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 już kiedyś o to pytałeś w tym wątku myślę że gdybym podgrzał zacier bez sprawdzenia od razu po 50 min do 73°C ciężko byłoby mi tej skrobi się pozbyć Ha faktycznie, czyli cały czas ten temat mnie ciekawi W/g tego co mi się wydaje w 73°C skrobia dalej byłaby przekształcana, tym razem w dekstryny za pomocą beta-amylazy, zawsze mi się też wydawało, że piwo scukrzone całkowicie w przerwie maltozowej będzie wytrawne i mało treściwe ... Bo w sumie co miałaby jeszcze dać późniejsza przerwa 73°C po przerobieniu całej skrobi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) nie staram się "wyjałowić" piwa poprzez przerobienie skrobi w przerwie scukrzającej ale jeśli widze po przerwie maltozowej że próba w w "drastyczny" sposób z przebarwia się no to staram się jakiś kompromis znaleźć między piwem treściwym a zawartością alkoholu. w tej recepturze oryginalnie była tylko 1 przerwa 66 - czas zacierania 60-90 min Edytowane 12 Maja 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Coder pisał w wątku Jacera na ten temat. "Niektórzy autorzy (Narziss, Fix) twierdzą, że w temp. 70-74°C sa uwalniane glycoproteins; glycopeptides - polimery dekstryn i protein, które pozytywnie wpływaja na pianę i treściwość piwa; zachodzi to chyba bez udziału enzymów. Narziss zaleca z tego powodu wydłużenie przerwy 72* do 60 minut". A ty tam jeszcze jakąś tabelkę wcisnąłeś, czyli coś jest na rzeczy z twoją pamięcią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 (edytowane) myślę że gdybym podgrzał zacier bez sprawdzenia od razu po 50 min do 73°C ciężko byłoby mi tej skrobi się pozbyć Nie sądzę, miałem piwa które godzinami męczyłem bez skutku w 62*, a po podgrzaniu do 72* w 5 minut było po wszystkim. Alfaamylaza w 72* przeżyje przynajmniej godzinę, a to jest prawdziwy kombajn do przerobu skrobii, beta-amylaza to co najwyżej kosiarka do trawy. Edit: a może problem był z tymi płatkami ryżowymi - czy były błyskawiczne? Edytowane 12 Maja 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 fakt jest taki że cała reszta skobi jaka została po przerwie 68 rozeszła się w 15 minut wiec coś w tym jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 płatki były błyskawiczne tylko takich używam i już wcześniej ich używałem ale nie w takiej ilości tu było 2KG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 warka 97 piwo grodziskie Zacieranie 52°C zasyp 52°C 10 min 70°C 30 min podgrzanie do 75C warzenie online - trwa Zasyp Słód pszeniczny 5,5 kg lomik 50g początek lomik 15 g 30 min mech irlandzki 10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Jeśli zasyp masz 100% pszenicy ciekaw jak idzie z filtracja. Mi osobiślie lepiej szła filtracja weizena niż stouta z płatkami i kaszką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 na filtratorze z rurki miedzianej przerabiałem już kiedyś choć nie na tym zestawie nie było większego kłopotu Wracając do wczorajszego cream ale to pierwszy raz zdarzyło mi się że brzeczka po filtracji była klarowna jak kryształ /widać było dno kotła/ nie było przełomu, na dnie zero osadu, przelałem całość do fermentatora odcedziłem tylko mech irlandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Jeśli zasyp masz 100% pszenicy ciekaw jak idzie z filtracja.Mi osobiślie lepiej szła filtracja weizena niż stouta z płatkami i kaszką. A mi najgorzej szła filtracja witka, masakra. Ciekawe jak pójdzie zasyp 100% pszenicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) filtracja przebiega normalnie jak przy jęczmieniu edit choć przy przykręconym mocniej zaworze trochę się przytyka ale spływa klarowna Edytowane 13 Maja 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 filtracja zakończona bez większych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się