Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko co piękne szybko się kończy,dziękuję za super odwiedziny. :beer:

Piwo wspólnie uwarzone na pewno wyjdzie zacne :).

 

Jacer sezon długi, a ty masz blisko wiec wystarczy impuls żeby się spotkać:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Powoli dochodzę do siebie i mogę pisać na klawiaturze. Nigdy nie zapomnę tego weekendu. Warzenie w browarze „Pod Starą Pipą” to czysta przyjemność. Pompy, mieszadło i palniki załatwiły wszystko same a my przy kegeratorze mogliśmy się delektować. Bardzo dziękuje Natalii za towarzystwo i wspaniały poczęstunek. Na zakończenie nie mogło nas zabraknąć na miejscowym stadionie żużlowym gdzie ŻKS Ostrovia podejmował ROW Rybnik. Nasi niestety przerżnęli.

PS

Jadwiga w tańcu daje się łatwo i lekko prowadzić.. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 166

Dubel ignacowy

 

skład

pilzneński - 6kg

pale ale - 8kg

pszeniczny - 1,5kg

monachijski - 1,7kg

amber - 1,1kg

biscuit - 0,6kg

specjal b - 0,8kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

płatki owsiane 0,4kg

 

 

Zacieranie

67-68°C - 70 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

ok. 2 kg cukier karmelizowany ciemny 5 min.

1g kminek

1g trawa cytrynowa

10g kolendra

17 g Orange Peel - added during boil, boiled 15 m

5 g Curacao - added during boil, boiled 15 m

40 g pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 70 m

40 g Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 30 m

30 g Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 15 m

 

 

drożdże

Wyeast 3538 - Leuven Pale Ale

 

Gotowanie 80 min., blg początkowe 16,5, drożdże zapodano pięciolitrowym starterem. Temperatura brzeczki 19,4°C.

temp. ferm. 20, 22, 21,20, 20, 20, 20, 20 ,20, /cicha 16.10.2012 3,3 blg/ 19, 19, 19, 20, 20, 20, 20, 13C do rozlewu.

Rozlano 09-10-2012

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś przetestowałem pompę do transferu piwa między zbiornikami.

Efekt mnie zaskoczył ;)

Pompa ma niezły pałer, trzeba ograniczać przepływ.

Muszę zmienić sposób przelewania bo w miejscu mocowania zaworu mam jeszcze włożony reduktor osadów i piwo przy tłoczeniu rozbija się o pokrywkę. :) Będę musiał lać od góry.

 

https://picasaweb.google.com/panjozek/PompaPneumatyczna#5796998748635597250

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 167

pszeniczne

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 8kg

caramel pils - 1kg

 

Zacieranie

44-45°C - 100 min.

67-68°C - 30 min.

73°C - 30 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

perle - 30g - 75 min.

styrian goldings - 20g - 25 min.

east kent - 20g - 25 min.

maltodekstryna - 1kg - 0 min

 

drożdże

Mauribrew Weiss 37g

 

 

blg początkowe 12,8

drożdże zadane do brzeczki o temp. 15,4°C

fermentacja 15, 17, 20, 22, 23, 20,20, 20,21,21,21,21

zakegowano 29-10-2012

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 167

pszeniczne

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 8kg

caramel pils - 1kg

 

Zacieranie

44-45°C - 100 min.

67-68°C - 30 min.

73°C - 30 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

perle - 30g - 75 min.

styrian goldings - 20g - 25 min.

east kent - 20g - 25 min.

maltodekstryna - 1kg - 0 min

 

drożdże

Mauribrew Weiss 37g

 

 

blg początkowe 12,8

drożdże zadane do brzeczki o temp. 15,4°C temperatura docelowa fermentacji 20°C

 

Na jaką to jest ilość brzeczki?;)

 

Powoli przymierzam się na porzucenie brewkitów i pierwszą warkę zacieraną, myślałem właśnie o pszenicznym - i tylko nie wiem, przez ile powyższą recepturę podzielić, aby było w porządku na mój kociołek 27 litrów ;-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%.

 

Więc na 'mój pierwszy raz' chcąc osiągnąć 30 litrów - wezmę połowę powyższych ilości, będzie w sam raz;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%.

 

Więc na 'mój pierwszy raz' chcąc osiągnąć 30 litrów - wezmę połowę powyższych ilości, będzie w sam raz;)

 

Przez pół troche za dużo :) Proponuję taki zasyp, wydajność ok 68% powinieneś się wyrobić.

 

 

 

3,0 kg (42,9%) Pilsneński

3,5 kg (50,0%) pszeniczny

0,25 kg (3,6%) Caramel Pils

0,25 kg (3,6%) Malto Dextrin

10,0 g (45,5%) Perle (5,6%)

12,0 g (54,5%) East Kent Goldings (5,1%)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest ok 90-91l brzeczki ale przy wydajności sporo ponad 90%.

 

Więc na 'mój pierwszy raz' chcąc osiągnąć 30 litrów - wezmę połowę powyższych ilości, będzie w sam raz;)

 

Przez pół troche za dużo :) Proponuję taki zasyp, wydajność ok 68% powinieneś się wyrobić.

 

 

 

3,0 kg (42,9%) Pilsneński

3,5 kg (50,0%) pszeniczny

0,25 kg (3,6%) Caramel Pils

0,25 kg (3,6%) Malto Dextrin

10,0 g (45,5%) Perle (5,6%)

12,0 g (54,5%) East Kent Goldings (5,1%)

 

Dzięki wielkie, w takim razie pierwsze moje zacierane zadedykuję 'Ojcu' receptury ;D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie, w takim razie pierwsze moje zacierane zadedykuję 'Ojcu' receptury ;D

He, he

Zapomniałem dodać że to warka na 27l. Nie znam objetości twoich garnków, nie wiemy też jakie będzie odparowanie na Twoim sprzęcie. Załóżmy że wysładzać będziesz do obiętości ok. 31l /jak się zmieści w garze/. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi Josefik czy jak masz zakręcone palniki uchodzi Ci lekko z nich gazu?

Dziś to zauważyłem że lekko bo lekko ale coś tak leci tak jakby nadawało się to do podtrzymywania płomienia.

Nie, jeśliby tak było po moim browarze zostałby tylko krater. ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 167 pszeniczne - pierwszy raz użyłem drożdży Mauribrew weiss.

Nieco nie sprawdził mi się schemat fermentacji jaki używałem zwykle przy wb-06 /czyli zadanie drożdży przy 13-15C potem w górę/

W tym przypadku / do końca nie wiem jak wyjdzie po nagazowaniu/ piwo już tak wypośrodkowane miedzy goździkami a bananami nie jest.

zawartość testu ftt fermentująca w temp ok 22-23C mocno bananowa, tropikalna dla mnie zdecydowanie za mdła.

Jak dla mnie to jednak wyższe noty ma wb-06, jednak myślę że drożdże są warte kolejnej próby coś w nich drzemie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.