Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

 

start warzenia ok. 17 na początek Saison

Ale ci zazdroszczę ;) ja jeszcze 2h w pracy, potem spacer z psem i dopiero warzenie, wygląda na to że zacznę dopiero koło 21:00

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 109

saison

 

skład:

 

pilzneński - 8kg

pszeniczny-1

monachijski I - 0,5kg

crystal 120 - 0,5kg

płatki jęczmienne - 0,25kg

płatki jęczmienne błysk.- 0,25kg

 

Zacieranie

zasyp 54°C

51°C - 30min.

65°C - 45 min.

73°C - 10 min.

 

 

chmielenie/dodatki

styrian - 85g 60 min.

styrian - 15g 10 min.

hallertau spalt select - 10g 10 min.

curacao - 25g - 10min

 

drożdże

Wyeast Saison 3724

 

12,5 blg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 110

Belgian GSA

 

skład:

 

pilzneński - 12,5kg

carapils - 0,25kg

płatki owsiane błysk.- 0,20kg

płatki jęczmienne błysk.- 0,20kg

 

Zacieranie

zasyp 40°C

 

66°C - 40 min.

73°C - 15 min.

 

 

chmielenie/dodatki

Cukier kryształ - 1,2kg

styrian - 70g 60 min.

lubelski - 30g 15 min.

lubelski - 30g 1 min.

 

 

drożdże

Wyeast Golden Strong Ale 1388

 

wyszło 18,2 BLG

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety zapowiada się weekend bez warzenia ;) czeka mnie służbowy wyjazd do Ciechocinka na cały weekend i zabawa przy koncerniakach.

 

... ale nadrobię w następny długi weekend ;)

Wyrazy głębokiego współczucia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 111

Belgian DSA

 

skład:

 

pilzneński - 5kg

pale ale - 5kg

słód owsiany - 0,4kg

słód żytni 0,3kg

płatki jęczmienne błysk.- 0,4kg

 

Zacieranie

zasyp 40°C

 

63°C - 10 min.

69°C - 40 min.

podgrzanie 69°C

 

 

chmielenie/dodatki

Cukier karmelizowany ciemny - 2kg

first gold - 30g 60 min.

simcoe - 10g 12 min.

hallertau trad - 15g 5 min.

 

 

drożdże

Wyeast Golden Strong Ale 1388

 

edit

 

20,8 blg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 112

Belgian Dubbel

 

skład:

 

pilzneński - 6kg

pale ale - 1kg

mild - 0,68kg

abbey 0,5kg

carabelge - 0,5kg

płatki jęczmienne błysk.- 0,4kg

płatki owsiane błysk. - 0,4kg

 

Zacieranie

zasyp 40°C

 

63°C - 15 min.

69°C - 40 min.

podgrzanie 78°C

 

chmielenie/dodatki

Cukier karmelizowany ciemny - 2kg

styrian - 60g 90 min.

citra - 15g 14 min.

simcoe - 10g 5 min.

kolendra - 15g 15 min

curacao - 40g 15 min.

 

 

 

drożdże

Wyeast Golden Strong Ale 1388

 

16blg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saszetka "stefanków" spuchła w 12h /obecnie rosną w starterze/ jutro wieczorkiem bądź /jak nie dam czasowo rady/ w czwartek rano czeka mnie warzenie weizena.

 

Saison po 17 dniach fermentacji zszedł do 8blg ;) ale dalej ładnie pracuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 113

weizen

 

skład:

 

pilzneński - 3.5kg

pszeniczny-4.5kg

carapils - 0,5kg

 

Zacieranie

zasyp 41°C

46°C - 30min.

50°C - 10min.

53°C - 10min.

64°C - 20 min.

71°C - 20 min.

wygrzew :P 77°C

 

podwójna dekokcja

 

chmielenie/dodatki

hallertau trad. - 30g 90 min.

hallertau trad. - 10g 15 min.

 

drożdże

Wyeast 3068 weihenstephan weizen

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.