uups Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 urlop sobie wziąłeś ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 (edytowane) Warka 111 Belgian Dark strong Ale zeszło do 8,6blg i rozpoczyna cichą warka 110 Belgian Golden strong ale 2,8blg /jutro butelkowanie/ warka 112 belgian Dubbel 4,3 blg wydłużę jeszcze burzliwą o kilka dni /drożdże jeszcze pracują/ edit 23-11-2010 warka 110 zabutelkowana dodano 120g glukozy na 22,5 110g suchego ekstraktu na 13,5l edit 25-11-2010 Dubbel przelany na cichą 3,1blg edit 25-11-2010 Warka 111 Belgian Dark strong Ale - dodano 50g płatków wiśniowych średnio opiekanych warka 112 belgian Dubbel - dodano 50g płatków akacjowych średnio opiekanych Edytowane 25 Listopada 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 edit 25-11-2010Warka 111 Belgian Dark strong Ale - dodano 50g płatków wiśniowych średnio opiekanych warka 112 belgian Dubbel - dodano 50g płatków akacjowych średnio opiekanych a niech mnie świnia obwącha ... zakręcony dzisiaj jestem. Wrzuciłem płatki akacjowe do saisona zamiast do dubbla w takim razie do dubla idzie kostka dębowa 50g średnio opiekana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Hejka, Przeżyjesz. Normalnie koniec jesieni i tak się dzieje. Ja mam inne atrakcje ( silnik do wymiany ze śrutownika, pompa do uszczelnienia, termometry i inne duperele). No właśnie, to są duperele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Hejka, Przeżyjesz. Normalnie koniec jesieni i tak się dzieje. Ja mam inne atrakcje ( silnik do wymiany ze śrutownika, pompa do uszczelnienia, termometry i inne duperele). No właśnie, to są duperele. To ja też Cię pocieszę bo ja 2 tyg. temu straciłem laptopa w garażu nie wytrzymał wilgotności 90% w czasie gotowania. A co do tego saisona i płatków to bardziej mi szkoda płatków bo to piwo doprowadza mnie do furii 4 tygodnie fermentacji i z 12 do 5 zeszło ale dalej sobie spokojnie plumka .jeszcze 2 tyg i dojdzie do 4 Przyblokowało mi fermentator zdecydowanie za długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Mam podobnie z mocnymi górniakami, ale i tak nie mam czasu na warzenie. Dam radę i za rok będzie wszystko po myśli (chyba, bo dużo się zmienia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 może trzeba by w jakiś wyciąg zainwestować. Ja właśnie widzę w swoim warzeniu w piwnicy to jako jedną z słabszych stron... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 mam jeden wyciąg, okap ale to nie w tym rzecz. garaż jest nieogrzewany i przy takiej różnicy temp. skrapla się niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 zrób na wyciągu wymiennik ciepła, drugi wentylator, podgrzewaj powietrze zewnątrz tym co ciągniesz znad kotła, a skroploną parę do kanalizacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Ciekawa propozycja, zdecydowałem się jednak na montaż grzejnika po sezonie grzewczym i podciągniecie CO przy okazji małego kucia /garaż sąsiaduje ścianą z kuchnią/ chciałbym też podciągnąć przyłącze do gazu ziemnego choć nie mam pojęcia ile to kosztuje. mam nadzieję że zredukuje choć trochę wilgotność a przy okazji ochronię instalację przed zamarznięciem. Bo przypominając sobie zeszłoroczną zimę brrrr ... tak więc byle do wiosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 chciałbym też podciągnąć przyłącze do gazu ziemnego choć nie mam pojęcia ile to kosztuje. Ale skąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 z kuchni , tylko przeróbka instalacji bez liczników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 z kuchni , tylko przeróbka instalacji bez liczników. Koszt materialu + robocizna, tak bylo u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 a do tego nie potrzeba jakiejś papierkologi załatwić? odbiór, projekt, łapówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 no ale ile to tak "na oko" ? /jakieś 6m rurki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Grosze. Góra 200zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 do CO nie, a do gazu ? /HGW/ wydaje mi się że odpowiedni instalator z uprawnieniami załatwi kompleksowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Cena rury, jakiś zawór i wszystko, papierów nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Jak weźmiesz fachmana który pracuje w gazowni to jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Nie potrzeba papierów, twój dom twoja twierdza. Kumpel przenosił piec c.o. do łazienki z kuchni przez ścianę. Niewiele zapłacił a miał jeszcze rurki wodne do przeróbki. Jak masz wprawe w lutowaniu rurek miedzianych to można by samemu zrobić. Ino trza mieć mieć twardy lut. Choć u mnie gość polutował miękkim i już 10 lat działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Najważniejszą inwestycją powinna być szczelna brama, bo grzejnik Ci nic nie da, jak przez bramę piź..... jak diabli. I nic nie sugeruję, żeby nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) bez komentarza edit można powiedzieć że garaż ciepło trzyma bo przy -22 w zeszłym roku było raptem -7 w garażu ściana przylegająca do garażu trochę ciepła jednak oddaje i strata nie jest duża, ale gdybym kiedyś miał tę brame garażową zmieniać to tylko u Ciebie Edytowane 25 Listopada 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Muszę sie kiedyś wybrać do ciebie na inspekcję, przecież mam raptem kawałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Muszę sie kiedyś wybrać do ciebie na inspekcję, przecież mam raptem kawałek. dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 warka 113 weizen zabutelkowana 3,7 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się