Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie jednym śrubunkiem zapewniłem sobie kompatybilność systemu chłodzenia z kotłem z Wolsztyna :). Z wysładzaniem jest nieco gorzej bo cały zasyp wypełnia mi mój 50l keg z możliwością dolania ponad to około 3l wody ale damy radę ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

właśnie jednym śrubunkiem zapewniłem sobie kompatybilność systemu chłodzenia z kotłem z Wolsztyna :). Z wysładzaniem jest nieco gorzej bo cały zasyp wypełnia mi mój 50l keg z możliwością dolania ponad to około 3l wody ale damy radę ...

Do wysładzania miałby być zastosowany garnek taki ok 70l i to by chyba wystarczyło. Dobrze że ten nasz posiada zawór, bo inaczej byłby problem z chłodzeniem :) ale i tak Krzysiu, to z Ciebie niezły magik jest ;) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar w okresie letnim przeszedł kilka modernizacji ...

 

jedną z nich było zastąpienie w fermentatorach zupełnie nieprzydatnych /z racji wielkości błędu w pomiarze/ termometrów bimetalicznych czujnikami ds18b20.

ostały one osadzone w kapilarach z nierdzewki,

 

http://img291.imageshack.us/img291/4094/czujnik2.jpg

 

http://img829.imageshack.us/img829/4448/czujnik1.jpg

mógłbym prosić dokładniejszy opis wykonania tych czujników w kapilarach :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wersja z grzałki jest prosta - uciąć odpowiednią końcówkę grzałki sklepać zespawać TIGiem lub zalutować twardym stopem.

wersja z wałka z nierdzewki wymaga interwencji zaprzyjaźnionego ślusarza. w węższym wałku robi się gwint, toczy się otwór na czujnik, do tego dospawany jest ogranicznik /szersze kółko/.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 117

Belgian GSA

 

skład:

 

pilzneński - 11kg

pale ale - 1 kg

cara 0,5 kg

 

Zacieranie

 

 

66°C - 40 min.

73°C - 15 min.

 

 

chmielenie/dodatki

Cukier kryształ - 0,5kg

miód - 0,35kg

styrian - 80g 80 min.

styrian - 30g 20 min.

spalter - 30g 1 min.

 

 

drożdże

Wyeast THG

 

blg początkowe 18.6

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 118

Fest Oktober

 

skład:

 

pilzneński - 5kg

monachijski I - 2kg

wiedeński - 2kg

crystal 120 - 0,3kg

carapils - 0,5kg

Zacieranie

 

 

50°C - 15 min.

68°C - 60 min.

podgrzanie do 77°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

hallertau spalt - 40g 80 min.

styrian - 60g 20 min.

saaz - 20g 1 min.

 

 

drożdże

wlp 820

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 119

Tmave

 

skład:

 

bohemski - 4,5kg

monachijski I - 2kg

wiedeński - 0,28kg

cara 20 - 0,23kg

carapils - 1,3kg

carafa special - 0,2

czekoladowy 0,2

kawowy 0,1

 

Zacieranie

 

 

 

68°C - 55 min.

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

saaz - 40g 90 min.

perle - 20g 60 min.

saaz - 20g 20min.

 

 

drożdże

wlp 838

 

blg początkowe 12,5

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro szykuje się do "warzelnej nocki" na początek pils potem /jeśli drożdże do jutra podejmą wyzwanie/ to coś angielskiego bitter bądź brown ale /dawno nie robiłem/. Jeśli drożdże nie "wstaną" to zrobię kolejnego dolniaka. Start 17-18. Transmisja jak zwykle dostępna :lol:

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.