Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Lagerowanie tak właśnie przebiegało w temp poniżej 0°C i tmave istotnie miało z tego co pamiętam powyżej 4blg. Więc faktycznie pewnie jest jak mówisz. Temperatura refermentacji gra tutaj pierwsze skrzypce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 130

żytnie

 

skład

żytni - 2,2 kg

pilzneński - 5kg

płatki żytnie - 0,4kg

płatki ryżowe - 0,25kg

specjal B - 0,2kg

carared - 0,2kg

chocolate 0,1kg

black 0,1kg

Zacieranie

56°C - zasyp

67°C - 45 min.

73°C - 15 min

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

hallertau spalt. 25g 40 min.

lubelski 15g 70 min.

 

drożdże

wlp 036

 

blg początkowe 11.6

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba jakoś się rozgrzać :smilies: może kilka testów

RIS zabutelkowany 17-02 /tydzień temu/ z drożdżami do refermentacji wykazuje oznaki nagazowania po przelaniu piana ok 0,5cm

szybko opada jednak pęcherzyki tworzą "mgiełkę" na powierzchni bez przerwy która nasila się przy przechyleniu szklanki w celu napicia :smilies:

Pierwsze wnioski uwzględniając wcześniejsze testy są takie że jest możliwe szybkie nagazowanie piwa ale raczej przy użyciu drożdży górnej fermentacji.

Matko, to było 0,33 a juz się miękko zrobiło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 131

lager

 

skład

pilzneński - 7kg

monachijski - 1kg

pszeniczny- 0,5kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

płatki owsiane - 0,25kg

 

 

Zacieranie

65°C - 15 min.

68°C - 45 min.

73°C - 30 min

podgrzanie do 76°C

 

chmielenie/dodatki

amarillo - 50g - 90 min.

galena 25g - 30 min.

mount hood 30g - 1 min

drożdże

wlp 885

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koniec, blg 12,2° . Nie ma nic przyjemniejszego w moim warzeniu jak powdychać zapachu brzeczki po wrzuceniu Simcoe, Citry bądź Amarillo :beer: Amerykańskim, imperialistycznym chmielom mówię zdecydowane TAK :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne Jacer do WWP "dojrzeje" ja jestem z kolei tego RiSa ciekawy na amerykańcach :beer: W tym roku zdecydowanie stawiam na goryczkę

i mam nadzieje że do lata nie zwietrzeje.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polacy, hodowcy naszego gatunku chmielu trochę się nabijają z tego jak w hameryce wygląda hodowla tej właśnie rośliny. Uważają, że przez te właśnie warunki chmiel amerykański wali cebulą. Miałem jakąś próbkę i rzeczywiście dwie doby trzymało cebulowy zapach. Nie wiem jak inne ani co to było. Mam nadzieję, że nic takiego nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 126 Porter Bałtycki z 30.01 zabutelkowana

dodano 230g glukozy na 37l oraz 2ml na butelkę gęstwy z drożdży WLP 036. Końcowe ok. blg 4°, 9,7% alk.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 126 Porter Bałtycki z 30.01 zabutelkowana

dodano 230g glukozy na 37l oraz 2ml na butelkę gęstwy z drożdży WLP 036. Końcowe ok. blg 4°, 9,7% alk.

No, no, 4 tygodnie fermentacji. Niezłe tempo jak na portera bałtyckiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.