Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

warka 153 GSA z 04.02.2012 przelana na cichą Blg 4o

Warka 152 Biere de Garde po części zakegowana zeszło do ok.2blg alk. 8,5%

 

Z dobrych wiadomości to pompę mi naprawili,

Był przeciek miedzy stojanem a uszczelką wymienili i stojan i uszczelkę.

W sumie spoko firma dzisiaj dostali paczkę dzisiaj odsyłają :okey:

i brąchali że pompę wysłałem niekompletna rozebraną.

 

Edit: dziś odzyskałem drożdże Strong Ale, jutro robię kolejnego mocarza ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 154

Belgian DSA/GSA

 

skład:

 

pilzneński - 12kg

pale ale - 12kg

żytni - 0,5kg

płatki owsiane błysk- 0,4kg

płatki jęczmienne błysk.- 0,8kg

 

Zacieranie

zasyp 40°C

 

63°C - 10 min.

69°C - 40 min.

podgrzanie 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

Cukier karmelizowany ciemny - 2kg do połowy brzeczki,

 

perle - 5,6% 100g 60 min.

palisade 6,7% - 30g 55 min

simcoe 13,5% - 20g 12 min.

spalter select 6,1% - 30g 5 min.

 

 

drożdże

Wyeast Golden Strong Ale 1388 - do DSA

Wyeast 3725 Biere de Garde do GSA

Gsa - 18,6

DSA - 22

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozazdrościć możliwości zacierania o tej porze i to w tygodniu!

Normalnie wyglądasz jakby Cię mieszadło zahipnotyzowało ;)

Tak se myślę, że jakby Ci gugel wyszukiwał "nazwę" kamery to miałbyś dużo wejść :P

Edytowane przez klisz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozazdrościć możliwości zacierania o tej porze i to w tygodniu!

Normalnie wyglądasz jakby Cię mieszadło zahipnotyzowało ;)

Tak se myślę, że jakby Ci gugel wyszukiwał "nazwę" kamery to miałbyś dużo wejść :P

Inhaluję się i robię wziewy z zacieru ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trza było pytać u źródła, ale tak było szybciej i prościej.

 

Spoko, nie będę Ci duperelami głowy zawracał

Przypuszczałem że trochę ludzi obsłużyłeś tym chmielem i nie myliłem się ;)

 

 

Dzisiaj ciężka orka była, butelkowanie biere de garde + robienie karmelu i jeszcze ta dzielona warka.

Ale mam fajrant łącznie ze sprzątaniem.

A po robocie :beer::)

 

To były ostatnie mocne piwa w sezonie, właściwie to sezon niemalże dobiegł końca, bo po uwzględnieniu dwóch warek w fermentowni to zostaną mi 3 kegi wolne. A w planach jeszcze Stouty AIPA i Witbiry więc przez najbliższy miesiąc skupiam się na osuszaniu. :)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko, nie będę Ci duperelami głowy zawracał

Przypuszczałem że trochę ludzi obsłużyłeś tym chmielem i nie myliłem się ;)

 

 

Dzisiaj ciężka orka była, butelkowanie biere de garde + robienie karmelu i jeszcze ta dzielona warka.

Ale mam fajrant łącznie ze sprzątaniem.

A po robocie :beer::)

 

To były ostatnie mocne piwa w sezonie, właściwie to sezon niemalże dobiegł końca, bo po uwzględnieniu dwóch warek w fermentowni to zostaną mi 3 kegi wolne. A w planach jeszcze Stouty AIPA i Witbiry więc przez najbliższy miesiąc skupiam się na osuszaniu. :)

Myślę, że na wzór Spotkania u Zibiego i Rubezahla, "Zimowe Ostrowskie Impresje Piwne" znacznie by w tym pomogły ;):lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że na wzór Spotkania u Zibiego i Rubezahla, "Zimowe Ostrowskie Impresje Piwne" znacznie by w tym pomogły ;):lol:

Jestem na Tak ;) w końcu mamy ferie ale u nas taka zima bez śniegu - jedynie co, to śnieżyć może po tych "strongach" moich.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I wykrakał, zaczyna padać śnieg :(

 

Z pretensjami to do Bieloka, on mnie szprycował informacjami jak to na kulig się wybiera ile to metrów u niego na padało. Wiec to było z czystej ludzkiej zazdrości. A teraz jak w Bieszczadach - wojna z panem od pługa :smilies:

 

img1312tj.jpg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 154 przelana na cichą DSA 22 -> 8,5blg GSA 18,6 - > 5blg .

Zakegowany został też keg z zielonym Strong Ale z warki 153

Jeszcze tydzień przestoju w browarze, ale że mnie nosi to postanowiłem "zbudować" kegerator.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.