Sojer Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Wieki temu, na dworcu PKP, chyba w Pelplinie, widziałem telefon ze słuchawką na łańcuchu. W męskim WC za pisuar robiły 2 metry rynny zamontowane pod lekkim skosem. Oj Józku, przypomniałeś mi stare czasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Wieki temu, na dworcu PKP, chyba w Pelplinie, widziałem telefon ze słuchawką na łańcuchu. W męskim WC za pisuar robiły 2 metry rynny zamontowane pod lekkim skosem. Oj Józku, przypomniałeś mi stare czasy Na pisuar trochę za wysoko, ale nie mówię nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Kurcze a ja myślałem na pierwszy rzut oka, że to korytko brzeczkowe (Granda?) do browaru a nie jakiś tam nalewak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 No ładne, miedź klimatyczna Ale po co potróny reduktor? Za zwykłym rozdzielacz na 3 KEGi i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 No ładne, miedź klimatyczna Ale po co potróny reduktor? Za zwykłym rozdzielacz na 3 KEGi i już. Kaprys taki , chciałem mieć wyszynk różnych piw z różnym ciśnieniem, a że się trafił to kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 zmieścisz 3 kegi w tej lodówce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 jak na to patrzę to mi się przypomina bajka Fredry "osiołkowi w żłoby wlano... " ale spokojnie josefik, z mojego fermentora będą większe śmiechy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 zmieścisz 3 kegi w tej lodówce ? Ba, w sumie na górze wchodzą 4 szt, ale wtedy musiałbym operować małymi butlami co2 1,5kg albo wystawić na zewnątrz. Na dole /bo to chłodziarka dwukomorowa/ jest jeszcze nie wykorzystany potencjał, tam wchodzą 2 kegi + mała butla. Ale w dolnej części na razie "porterowa piwniczka" i zapasy chmielu. Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Dla mnie Krzysiu rewelacja. Tylko nie boisz się że ociekacz zrobi się zielony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Dla mnie Krzysiu rewelacja. Tylko nie boisz się że ociekacz zrobi się zielony? No mam świadomość że takiego błysku nie zachowa , liczę że ładnie zestarzeję się na brązowo jak część miedzianej instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) ooo jaaaa. Pikne. Czy się zrobi zielone to zależy od miedzi. Jedna się szybko utlenia, inne długo. Wystarczy pociągnąć lakierem bezbarwnym i się będzie świecić. Czyścić wodą z octem. Tomek-Pasieka, takie rynny w kiblu można spotkać w Niemczech, producent - Kaspar Schultz Edytowane 1 Marca 2012 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Pacze i chyba przyjadę w najbliższym czasie pomóc opróżniać kegi i odebrać swojego. Mogę z dwa puste na wymianę przywieźć w zasadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Pacze i chyba przyjadę w najbliższym czasie pomóc opróżniać kegi i odebrać swojego. Mogę z dwa puste na wymianę przywieźć w zasadzie Przyjedź bo się potykam o tego kega co jakiś czas ooo jaaaa. Pikne. Czy się zrobi zielone to zależy od miedzi. Jedna się szybko utlenia, inne długo. Wystarczy pociągnąć lakierem bezbarwnym i się będzie świecić. Czyścić wodą z octem. Tomek-Pasieka, takie rynny w kiblu można spotkać w Niemczech, producent - Kaspar Schultz Jacer, ten lakier to jakiś ma być taki zwykły np. do parkietu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 To może św. Patryka u Josefika? Się rymem mi napisało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Tak myślę, ale może lepszy byłby jakiś modelarski, nitro aby warstwa była jak najcieńsza. josefik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Trzeba było dać nity miedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Na pisuar trochę za wysoko, ale nie mówię nie Można zrobić zawody kto trafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) Trzeba było dać nity miedziane. Tak, spóźniona paczka z nitami ma przyjść dopiero dzisiaj, w wolnej chwili pewnie zmienię. Edytowane 1 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 To może św. Patryka u Josefika? Się rymem mi napisało Nie dam rady niestety, remont mi się kroi w domku, a na balowanie w garażu przez całą imprezę to trochę za zimno jeszcze. Pieron robi św. Patryka i to jedna jedyna właściwa impreza w tym dniu i na pewno ucieszyłby się z Twojego przyjazdu, a po drodze możesz wjechać do mnie po kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) Warka 154 DSA 22 po tygodniu cichej 8o GSA 18,6 - > 4oblg . Dodałem dzisiaj zdrową porcję chmielu 50g Styrian + 50g Fuggles na każde 50l piwa. Czekam i liczę że jeszcze drożdże dadzą radę urwać ten jeden stopień blg /a wyjątkowo im ciężko idzie/. Tak przynajmniej wyszło z testu odfermentowania. edit Zapomniałem dodać że jutro w Pipie warzymy AIPA Edytowane 2 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) warka 155 AIPA skład pilzneński - 10kg pale ale - 10kg cara /20 ebc/ - 1kg crystal /150 ebc/ - 1kg płatki ryżowe - 250g Zacieranie Zasyp 65°C 67°C - 80 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 20 g Warrior® (15,9%) - added during boil, boiled 55 m 20 g Pacific Gem (16,9%) - added during boil, boiled 55 m 50 g Amarillo (10,7%) - added during boil, boiled 55 m 50 g Cascade (6,2%) - added during boil, boiled 55 m 50 g Citra (12,0%) - added during boil, boiled 30 m 50 g Cascade (6,2%) - added during boil, boiled 15 m 50 g Amarillo (10,7%) - added during boil, boiled 10 m 25 g Simcoe (13%) - added during boil, boiled 5 m 50 g Citra (12,0%) - added during boil, boiled 0 m drożdże s-05 wlp-400 Edytowane 6 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Blg początkowe 18,2 zrobiłem niezły myk bo do jednego fermentatora zamiast drożdży WLP001 california ale dałem WLP400 do witbira. Czyli niezłe grand cru wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) warka 156 AIPA skład pilzneński - 9kg pale ale - 9kg karmelowy jasny - 0,9kg carahel - 0,3kg crystal /150 ebc/ - 0,3kg płatki ryżowe - 250g Zacieranie Zasyp 63°C 66-67°C - 100 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 20 g Warrior® (15,9%) - added during boil, boiled 60 m 100 g Cascade (7,6%) - added during boil, boiled 60 m 50 g Glacier (5,7%) - added during boil, boiled 30 m 10 g Warrior® (15,9%) - added during boil, boiled 20 m 25 g Simcoe (12,2%) - added during boil, boiled 20 m 50 g Sorachi Ace (13,5%) - added during boil, boiled 15 m 25 g Simcoe (12,2%) - added during boil, boiled 10 m 100 g Amarillo (10,7%) - added during boil, boiled 3 m 50 g Simcoe (12,2%) - added during boil, boiled 0 m drożdże wlp-001 chmielenie na zimno fermentator 156o początek fermentacji cichej Citra w szyszkach 100g Warrior granulat 50g Cascade granulat 100g ostatnie 2 dni fermentacji cichej 50g citry + 50g cascade fermentator 156x początek fermentacji cichej Cascade w szyszce 100g citra granulat 100g ostatnie 2 dni fermentacji cichej 50g centennial + 50g cascade Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 piszę się na degustację tych aipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 AIPA uwarzona, blg początkowe 14,7 Upss wymianka kegów przewidziana na Wrocław szukaj, tfuu szykuj G pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się