jsakic Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Prawdziwym piwowarem zostanę jak zacznę zacierać... surowcę i brakujący sprzęt zamówiony, pora mieć własne zapiski. Zmiana nazwy browaru na bardziej oryginalny Trochę historii mojego warzenia - bez szczegółów : 1. Brewkit Coopers India Pale Ale; 2. Brewkit Coopers Wheat Bear; 3. Brewkit Gozdawa Stout; 4. Brewkit Coopers Real Ale (w smaku nie ma różnicy jak wyrób z #1 warki) 5. Brewkit Gozdawa Blond Ale; 6. Na bazie ekstraktów słodowych - Weizen 7. Na bazie ekstraktów słodowych - APA 8. Na bazie ekstraktów słodowych - Weizen (znów tym razem dobre droźdze WB-06) 9. Na bazie ekstraktów słodowych - Black IPA (w butelkach od 14.09.2015) ... 10. Warka #10 - "Ciemne pszeniczne" (w butelkach od 20.09.2015) 11. Warka #11 - "Ekstraktowe wariacje" (w butelkach od 28.09.2015) 12. Warka #12 - "Olej silnikowy" (Foreign Extra Stout) ... W planach: #12 Stout, #13 Belgian Pale Ale, #14 Grodziskie, #15 Single Hop Citra, #16 Alt, #17 RIS, #18 Witbier, #19 Kölsch, #20 AIPA. #21 Belgian Blond Ale, #22 Belgian Dubbel, #23 Belgian Tripel. . Edytowane 8 Października 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Hahah.. Black APA Powodzenia przy warzeniu z zacieraniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Hahah.. Black APA Zmienione - dzięki. Zresztą z ekstraktów trudno wyczuć czy to będzie Black AIPA czy American Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Rozumiem;) Jednak piłem głównie do tego, że nie ma takeigo stylu. Z resztą "Black" i "Pale" raczej wzajemnie się wykluczają.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Warka #10 "Ciemne pszeniczne" Surowce: Słody: słód pszeniczny jasny: 2,0 kg słód pilzneński: 0,5 kg prażona pszenica: 0,07 kg Chmiele: Hallertauer Tradition (szyszka) - 30g Drożdże: Bavarian Wheat Gozdawa 11,5 g Zacieranie: - 45°C - 10 min - 55°C - 10 min - 65°C - 30 min - 72°C - 20 min (na ostatnie 10 min wrzucona prażona pszenica) - 78°C - wygrzew Wysładzanie: - uzyskano 14 litrów półproduktu do gotowania - 11 Blg, wysładzanie ok. 10 litrów wody Czas gotowania 60 minut Chmielenie: Hallertauer Tradition (szyszka) - 30g - 60 min Fermentacja: Temperatura fermentacji ok. 20°C-21°C Zawartość ekstraktu (Blg): 13Brzeczka nastawna (l): 10 Pierwsze koty za płoty czyli debiut z zacieraniem. Od razu eksperymentalne drożdże Gozdawa „Bavarian Wheat” i na drugi dzień fermentacji zapach kanaliza – siarkowodór. Wydaje mi się, że jednak wszystko przebiega w porządku (bez infekcji). Czekam na efekty. Wydaje mi się, że za dużo chmielu dałem jak na te 10 l, oraz trochę za duża wartość blg ale surowce dobierałem na oko, bez użycia żadnych programów dla piwowarów. W butelkach od 20.09.2015 r., bardzo ciekawy zapach i smak. Dużo nut bananowych, które bardzo lubię w pszeniczniakach Edytowane 2 Października 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Warka #11 "Ekstraktowe wariacje" Moja ostatnia (pewnie na dłuższy czas) warka z użyciem ekstraktu słodowego, została 1 pucha w zapasach więc poczyniłem eksperymentalne piwo. Pierwszy raz użyłem gęstwy z Warki #9 więc żalu w razie czego nie będzie: Inne składniki: ekstrakt słodowy - ciemny cukier kandyzowany: (własny wg. forumowego przepisu) 400 gram cukier biały: 700 gram rodzynki: 100 gram (wrzucone na ostatnie 10 minut gotowania) Drożdże: Gęstwa z US - 05 (warka#9) Czas gotowania 60 minut Chmielenie: Hallertauer Tradition (szyszka) - 30g - 60 min Fermentacja: Aktualnie przeprowadzana, temperatura fermentacji ok. 20°C. Zawartość ekstraktu (Blg): 11 Fermentacja ruszyła po 5 godzinach. Piwo będzie bez stylowe, jak pisałem wcześniej eksperymentalne na pożegnanie z "puchami". Edytowane 15 Września 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Dziś test warek # 8 Pszenica i #9 BIPA. Jestem w szoku ! Najlepsze 2 moje warki Szczególnie Black AIPA na US-05 i Chinook`u to rewelacja nie odbiegająca polskim craftowym piwom! Trochę zaoszczędzę na kasie nie kupując aż tylu świetnych piw rzemieślniczych bo skoro w piwnicy stoją takie fajne butelki. Pszeniczne w końcu mi wyszło takie jakie lubię z przewagą "bananów". Bardzo się cieszę bo do tej pory do swoich piw miałem wiele uwag. Myślę, że teraz będzie coraz lepiej Edytowane 1 Października 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Warka #12 "Olej silnikowy - Foreign Extra Stout" Surowce: Słody: Pilzneński Strzegom 3,5 kg Słód monachijski jasny Strzegom 1,0 kgJęczmień palony Weyermann 0,2 kg Pszenica prażona 0,2 kg Chmiele: Chmiel Marynka 25g - szyszka Chmiel Lubelski 25g - szyszka Drożdże: Gęstwa US-05 po warkach #9 i #11 Zacieranie: - 68°C - 66°C- 60 min - 72°C -10 min (ciemne słody) - 78°C - wygrzew Wysładzanie: - uzyskano 25 litrów do gotowania - 15,5 Blg, wysładzanie ok. 15 litrów wody Czas gotowania 60 minut Chmielenie: Chmiel Marynka 25g - 60 min Chmiel Lubelski 25g - 30 min Fermentacja: Temperatura fermentacji ok. 20°C-21°C Zawartość ekstraktu (Blg): 14Brzeczka nastawna (l): 21,5 Drugi raz z zacieraniem, teraz poszło sprawniej. Tym razem schładzanie przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej - 25 min do ok 21 st. Fermentacja ruszyła po 7 godzinach. Łączny czas pracy (razem ze sprzątaniem) to ok. 5 godzin. Z podanego wyżej zasypu wyszła mi wydajność 83% więc IMO bardzo wysoka. Edytowane 8 Października 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka #13 Belgian Pale Ale Słody Słód Pale Ale Weyermann 3,0 kgSłód monachijski typ I Strzegom1,0 kgSłód Abbey Malt Weyermann 0,4 kg Słód Carabelge Weyermann 0,4 kg Chmiele Chmiel Marynka 30g - granulat Chmiel aromatyczny Saaz (Zatecki)(CZ) granulat 30g g Drożdże Safbrew S-33- Fermentis Zacieranie 64°C - 20 minut72°C - 40 minut 78°C - mashout Czas gotowania 60 minut Chmielenie Chmiel Marynka 30g - w 1 minucie gotowaniaChmiel Saaz (Zatecki)(CZ) 30g – w 40 minucie gotowania Edytowane 26 Lutego 2016 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka #14 Grodziskie 13 Plato Słody Pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2 kg Pszeniczny Strzegom 1 kg Pilzneński Strzegom 2 kgSłód monachijski jasny Strzegom1,0 kg Chmiele Chmiel Marynka 25g - szyszka Chmiel Lubelski 25g - szyszka Drożdże Safbrew S-33- Fermentis po Belgian Pale Ale Zacieranie 50°C - 15 minut65°C - 40 minut 72°C – 10 minut 78°C - mashout Wyszedł taki jak oczekiwałem - czyli wytrawny + wszystkie wędzone aromaty znane z klasycznego Grodzisza. Piana minimalna - szybko znika. Dosyć klarowny - nasycenie duże. Edytowane 26 Lutego 2016 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka # 15 Bezstylowiec - resztkowy 14 Plato Słody Słód monachijski typ II Strzegom (16-24 EBC) 5kg Słód Abbey Malt Weyermann 0,1 kgSłód Carabelge Weyermann 0,1 kg Chmiele Hallertauer Tradition (szyszka) - 50g - 60 min Drożdże Safbrew S-33- Fermentis po Warce #14 Zacieranie 65°C - 60 minut 78°C - mashout Edytowane 26 Lutego 2016 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka #16 "American Rye" Surowce: Słody: Pale Ale - Strzegom 2,0 kg Żytni - Strzegom 2,0 kgSłód pilzneński -Strzegom 1 kg Chmiele: Cascade US 2015 - 100 g granulat Drożdże: suche US-05 Zacieranie: - 67°C - 65°C- 60 min - 78°C - wygrzew Filtracja i wysładzanie: - uzyskano 18 litrów do gotowania - 16 Blg, dolano wody do 26 litrów, wysładzanie ok. 15 litrów wody - bardzo długo ze względu na ciężką filtrację (słód żytni 2 kg!) Czas gotowania 80 minut Chmielenie: Cascade US 2015 50 g - 60 min Cascade US 2015 50 g - 10 min Inne dodatki: Mech Irlandzki - 10 min Fermentacja: Zawartość ekstraktu (Blg): 13,5Brzeczka nastawna (l): 21,0 Temperatura fermentacji ok. 18°C-20°C - 13 dni bez cichej, stan końcowy (Blg): 3,0 W celu refermentacji dodałem 110 g cukru zadane w 300 ml wody. Pierwszy raz pracowałem ze słodem żytnim, następnym razem pewnie będzie eksperyment z łuską - filtracja to masakra! Piwo odfermentowało dosyć dobrze, aktualnie jest 3 dzień w butelkach (już widać jak ładnie się klaruje). Gęstwa drożdżowa posłuży do następnej warki American Habanero IPA Edytowane 26 Lutego 2016 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się