Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Najwyższy czas na opisywanie swoich zmagań z piwowarstwem na forum. Na pewno wygodniej będzie zapisywać swoje receptury elektronicznie niż na kartkach. Części receptur nie zapisywałem, szczególnie na początku, a część pogubiła mi się w trakcie przeprowadzki. ;P Zacznę od początku, od swojej pierwszej warki: Daty nie pamiętam dokładnie, ale jakoś to było w czerwcu? 1. Brew-kit Gozdawa Pale ale z glukozą. Z tego co pamiętam piwko wyszło przeciętne. Lekkie, kwaskowate, przegazowane. No ale jak to pierwsza warka - człowiek dumny z siebie i wypił wszystko dość szybko, szczególnie, że były upały. Daty również nie pamiętam 2. Bezstylowiec 1,7 kg ekstrakt jasny Gozdawa, chmiel, glukoza i słód czekoladowy. Słód był moczony w gorącej wodzie jakieś 30 minut. No i niestety - infekcja. Piwo fermentowało w dość dużej temeperaturze na PAY7 z Gozdawy. Ogólnie wyszedł kwas, z czasem coraz gorzej było. Połowa warki poleciała w kanał. 3. Bezstylowiec 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny Gozdawa, chmiel, 1 kg słód pale. Słód był zacierany w dwóch garnkach po około 4 litry w siatkach muślinowych. Ogólnie piwko wyszło okej, wypiło się ze smakiem 4. Powtórka piwa nr 2. Już były niższe temperatury, piwo wyszło niezłe. 5. Ta warka była warzona z bratem 1,7 kg słodu amber Gozdawa, chmiel, słod pale ale. Słód tam samo zacierany jak w warce 3. Wyszło coś w stylu IPA. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Wreszcie doszedł 40 litrowy gar emaliowany. Czas na pełne zacieranie!!! Warka 6: IPA 13,5 blg Zasyp: 3,5 kg pale ale 1,0 kg monachijski typ I 0,2 kg karmelowy 300 Wsypanie słodów do temperatury 69 stopni. Zacieranie 65 minut na lenia w 64-66 stopni. Zrobiony wygrzew 78-80 stopni, utrzymanie temperatury 10 minut. Filtracja. Chmielenie : 60 minut - Marynka 20 g 30 minut - Fuggles 20 g 10 minut - Lubelski 10 g, EKG 10 g na cichej - Lubelski 25 g, EKG 15 g Fermentowało w temperaturze 20-21 stopni Piwo przefermentowało do 3,5 blg. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 7: Brew-kit pszeniczne z Gozdawy na glukozie. Warka 8: Hefe-weizen 12,5 blg, jakieś 25 litrów Zasyp: Słód pszeniczny 3,2 kg Słód pilzneński 2,3 kg Zacieranie: 18 litrów wody podgrzane do 47 stopni, wsypane słody. Przerwa 15 minut w temp. 47. 30 minut - 64 stopnie 40 minut - 71-73 stopnie wygrzew i filtracja (była okropna, na wężyku z oplotu) Chmielenie: 45 minut - Marynka 12 g 15 minut - Lubelski 8 g 0 minut - Lubelski 10 g Drożdże BW 11 Fermentacja była w temp. 21-22 stopnie 5 dni + 24 stopnie 3 dni. Ogólnie piwo wyszło super, czuć było banany i goździki, choć lekko za słodkie. Trochę nisko odfermentowało, z tego co pamiętam do 4,5-5 blg. Edytowane 28 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 9: Bezstylowiec 5 litrów Zasyp: Słód pszeniczny 0,8 kg Słód pilzneński 0,2 kg Zacieranie w siatkach muślinowych, żeby ominąć filtracje z takim udziałem pszenicy. 60 minut - 66-68 stopni wygrzew 10 min w 78 stopniach. Chmielenie: 50 minut - Chinook 10 g 25 minut - Chinook 8 g, Mosaic 7 g 7 minut - Mosaic 10 g, Chinook 10 g, kolendra 3 g Piwo wyszło przegoryczkowe. Ogólne wrażenie bardzo dobre, fajny smak słodu pszenicznego i chmieli. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 10: Double Pale Ale 20 blg. Zasyp: Pilzneński 2,5 kg Pale ale 1,5 kg Monachijski 1 kg Pszeniczny 1 kg Karmelowy 300 0,5 kg Płatki jęczmienne 0,5 kg Zacieranie: Słód pszeniczny wsypany do temp. 55 stopni, powolne pogrzanie do 70 stopni i dodanie reszty słódów. 70 minut - 66-67 stopni 10 minut - wygrzew 78 stopni Chmielenie: 60 minut - Chinook 15 g, Magnum 15 g 20 minut - Mosaic 10 g, EKG 20 g 5 minut - Mosaic 6 g, EKG 25 g Piwo odfermentowało do jakichś 3-3,5 blg. Było dość mocno alkoholowe i za szybko wypite. 11 butelek tego oto trunku stłukło się przy przeprowadzce. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 11: Imperial IPA 20 blg Zasyp: Słód pale ale 5 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód żytni 1 kg Słód Carapils 0,5 kg Słód karmelowy 30 0,5 kg Wszystkie słody wsypane do temp. 67 stopni. Zacieranie na lenia 60 minut w 64 stopniach 10 minut - 72 stopnie 10 minut - wygrzew 78 stopni Chmielenie: gotowanie 75 minut - po zawrzeniu dodanie 10 g Marynki 60 minut - Rakau 4 g, Marynka 4 g 45 minut - Magnum 3 g 40 minut - Rakau 5 g, Simcoe 5 g 35 minut - Rakau 5 g, Mosaic 8 g 30 minut - Rakau 5 g, Lubelski 11 g 25 minut - Rakau 6 g, Chinook 5 g 20 minut - Rakau 5 g, Mosaic 8 g 15 minut - Rakau 5 g, Chinook 5 g, Simcoe 7 g 10 minut - Lubelski 20 g, Rakau 6 g, Simcoe 10 g, 6 g Equinox, kolendra 10 g 5 minut - Rakau 2 g, Simcoe 15 g, EKG 8 g, Chinook 8 g, Lubelski 15 g 0 minut - Equinox 20 g, Lubelski 20 g, EKG 20 g, Simcoe 12 g, glukoza 300 g. 8 dni burzliwej, na ostanie 5 dni cichej dałem 20 g Hallertau, 20 g EKG, 15 g Rakau, 15 g Lubelski, 20 g Sybilla, 15 g Simcoe, 15 g equinox. Finalnie piwo odfermentowało do 4,5 - 5 blg. W smaku bardzo dobre, super nachmielone, goryczka około 85 IBU. No i "klepliwe" Po 3 takich już się robi przyjemnie. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 12: Bezstylowiec, 6 litrów 10,5 blg Zasyp: Słód pale ale 0,7 kg Słód karmelowy 30 0,1 kg Słód czekoladowy 600 0,1 kg Słód pszeniczny 0,1 kg Słód carapils 0,1 kg Płatki żytnie 0,1 kg Nie zrobiłem notatek nt. zacierania. Pewnie na lenia 60 minut - 66 stopni. Chmielenie: 60 minut - Equniox 5 g 50 minut - Equnox 2 g, Sybilla 3 g 20 minut - Equnox 3 g, Simcoe 3 g, Sybilla 4 g 15 minut - EKG 10 g 5 minut - Sybilla 3 g, EKG 3 g, Hallertau 6 g 0 minut - Simcoe 5 g, EKG 5 g, Sybilla 10 g, Equnox 5 g Piwo wyszło słabe. Taka gorzka, ciemna woda. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Ogólnie wyszedł kwas, z czasem coraz gorzej było. Połowa warki poleciała w kanał. Trzeba było szybko wypic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 13 : Dunkelweizen 12 blg, 18 litrów Zasyp: Słód pszeniczny 1,3 kg Słód monachijski II 1 kg Słód pale ale 1 kg Słód czekoladowy 600 0,2 kg Zacieranie: Oprócz czekoladowego 15 minut - 50 stopni Powoli podgrzanie zacieru do 66 stopni, dodanie słodu czekoladowego - przerwa 30 minut - 64-66 stopni 20 minut - 72 stopnie 10 minut wygrzew 78 stopni Filtracja po jakichś 10 litrach stanęła, musiałem zamieszać młótem. Później jakoś poszło, ale opornie. Chmielenie: 55 minut - Hallertau 10 g 50 minut - Hallertau 5 g 45 minut - Hallertau 5 g 20 minut - Hallertau 10 g Drożdże BW 11 Fermentacja burzliwa 8 dni w temp. około 21-22 stopni Piwo odfermetowało do 4 - 4,5 blg. W smaku cudów nie ma, słodkie. Czuć lekkie banany i czekoladę. Z czasem aromat się zanika. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Ogólnie wyszedł kwas, z czasem coraz gorzej było. Połowa warki poleciała w kanał. Trzeba było szybko wypic Nie dało się szybko wypić, po otwarciu strasznie waliło siarką. Pewnie przez tą temperaturę fermentacji. Z czasem jak siarki nie było już czuć to się kwach zrobił. No ale kilka butelek wypitych i to bez późniejszej biegunki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 14: Polish Pale Ale - Pierwsze samodzielne piwo robione przez Żonę z mojej receptury. Podobno trafiły się jakieś pomyłki z pomiarem temperatury. 12 blg / 16 litrów Zasyp: Słód pale ale 2,5 kg Słód pszeniczny 0,2 kg Słód karmelowy 30 0,2 kg Słód Carapils 0,15 kg Płatki żytnie 0,5 kg Zacieranie w 10 litrach wody. 60 minut - 66-68 stopni 10 minut - wygrzew 78 stopni Chmielenie: 60 minut - Marynka 10 g 50 minut - Marynka 5 g, Sybilla 5 g 15 minut - Sybilla 20 g 0 minut - Sybilla 20 g, Marynka 20 g Drożdże US-05 (jakieś 6,5 grama) Fermentacja burzliwa 8 dni. Piwo odfermentowało do 3,5 blg. Piwo wyszło w smaku przyjemne. lekkie, lekko słodowe. Czuć fajnie polskie chmiele. Minusem jest ogromna mętność tego piwa, nie wiem co jest tego powodem. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 15: AIPA około 13 blg/ 25 litrów 4.12.2015 r Zasyp: Słód pale ale 3 kg Słód monachijski I 1,3 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Słód Carapils 0,25 kg Słód Caramunich II 0,2 kg Słód karmelowy 30 0,15 kg Płatki orkiszowe 0,4 kg Zacieranie w 16 litrach wody. 40 minut - 64 stopnie 20 minut - 69-70 stopni 10 minut - wygrzew 78 stopni Chmielenie: 60 minut - Equinox 10 g 30 minut - Chinook 10 g, Centennial 10 g 10 minut - Chinook 10 g, Centennial 10 g 0 minut - Simcoe 25 g, Equinox 15 g, Centennnial 10 g, Chinook 10 g. Drożdże US 05 Fermentacja w temp 19-21 stopni. Już 8 dzień, może jutro zleje na cichą. Zamierzam dodać na zimno 20 g Simcoe, 20 g Centennial i 20 g Chinook. Ale jeszcze się okaże Edit: 15.12.2015 Piwo poszło na cichą z dodatkiem chmielu jw. Odfermentowało do 3,5 blg. Edit: Cicha 3 dni w temp. fermentacji burzliwej, 1,5 dnia w temperaturze warszawskiego powietrza +/- 9-11 stopni 19.12.2015 Piwo zlane do butelek. Dodane 6 g cukru na litr. Finalnie pomiar blg wyniósł 3 blg. Przy próbowaniu piwa przy rozlewie czuć alkohol, lekki rozpuszczalnik. Zdecydowanie za wysoka temperatura fermentacji... Edit 27.12.2015. Czas otworzyć buteleczkę, sprawdzę co tam się z tym piwkiem się dzieje. I.. Całkiem niezłe! Aromat typowo chmielowy, owoce tropikalne, cytrusy, trochę ziołowe(?), taki jakiś aromat jeszcze herbatnikowy/słodowy. Wyczuwalny alkohol i lekko (o wiele mniej niż przy rozlewie) rozpuszczalnik. W smaku słodkawe, fajna goryczka, choć czuć ją z tyłu na gardle. Piwo przypomina mi trochę pomelo z smaku jak i goryczki. Piwo już się nagazowało, choć pewnie poziom nasycenia się jeszcze zwiększy. Piana utrzymuje się do samego końca jako "kożuszek", lancing też jest. Ogólne wrażenia z degustacji po tygodniu leżakowania piwa - jest OK. Dupy nie urywa. Edit 06.01.2016. Kolejna degustacja. Piana jest średnio-drobno pęcherzykowa, opada do obwódki po kilku minutach. Barwa jasna miedź? Nie jest klarowne. Aromat - bardzo owocowo, po prostu super aromat. Wyczuwalny cytrus, owoce (pomelo), tak jak jakiś arbuz, grejfrut, marchewka (jak dla mnie), no ale taka słodka i lekki alkohol. Da się wyczuć też ciastko, herbatnik? biszkopt?. W smaku wybija się chmielowa słodkość, na drugim planie goryczka, przyjemna, taka średnia, grejfrutowa. Lekko zalega na gardle. Smakuje również owocowo, ciężko mi określić co przypomina w smaku (sensorykiem jestem słabym), może pomelo, granat..? Jako degustowane pierwsze w kolejności piwo czuć lekko (znośnie, prawie nie czuć) alkohol na przełyku (im bardziej się ogrzewa) . Co do smaku to może coś jeszcze jak czerwona pomarańcza z grejfrutem. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne, smakowało mi, jedna z lepszych AIPA które piłem Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 16: BRIPA (Black Rye India Pale Ale) warka eksperymentalna. 15 blg/25 litrów 05.12.2015 r Zasyp: Słód monachijski I 1,5 kg Słód żytni 1,5 kg Słód pilzneński 1 kg Słód karmelowy żytni 0,3 kg Słód Caraaroma 0,2 kg Słód barwiący 0,075 kg Płatki żytnie 0,8 kg + syrop karmelowy 300 ml. Zacieranie: 18 Litrów wody. 60 minut - 68-70 stopni 10 minut - wygrzew 78 stopni, w czasie podgrzewania dodałem barwiący Filtracja TRAGEDIA! Brzeczka to normalnie ropa, gęste i czarne Chmielenie: 60 minut - Magnum 30 g 25 minut - Simcoe 15 g, Waimea 15 g 10 minut - Rakau 15 g, Waimea 15 g, Simcoe 15 g 0 minut - Rakau 20 g, Waimea 20 g, Simcoe 20 g Drożdże gęstwa z US-05 Piwo zabutelkowane, zeszło do 5-5,5 blg. W zapachu karmel, ciastko i czekolada, no i owoce tropikalne (waimea) w smaku przyjemna goryczka i słodkość. Zobaczymy co będzie po refermentacji. Edit 27.12.2015. Po 13 dniach leżakowania czas na degustację. Aromat nie należy do najlepszych. Śmierdzi jakimiś ogórami kiszonymi zmieszanymi z karmelem i kiwi. Smak - Jakoś da się przeżyć. Goryczka komponuję się ze słodowością, wyczuwalne chmiele w smaku. Jak dla mnie niedobre. Ogólnie piwo nagazowane, piana marna, opada po 2-3 minutach do obwódki w okół kielicha. Gęstość - beznadziejna! Ciężko się pije. Niestety nie jestem w stanie dopić butelki. Edit 16.01.2016. Po około miesiącu leżenia piwo jest zdatne do picia Piana po nalaniu ładnie się podnosi, jest drobnopęcherzykowa. Po kilku chwilach opada do kożucha. W aromacie typowo czuć karmel, owoce tropikalne, ogólna owocowość. Lekko przebija się czekolada słabej jakości. Piwo bardzo gęste. Zdecydowanie więcej pokazuje w smaku niż zapachu. Goryczka średnia do średnio wysokiej, lekko zalegająca. Zdecydowanie wybijają się smaki sosnowe, ziołowe i owoców tropikalnych. Drugą role gra karmel. Piwo średnio nasycone, choć tego CO2 mało czuć ze względu na gęstość. Ogólnie browar nie odpowiada moim preferencjom zapachowo - smakowym, choć jest nieźle. Nie spodziewałem się, że jeszcze otworze butelkę i wypije całe Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Sporo żytniego i jeszcze płatki żytnie dla tego filtracja szła powoli. Mozna wiedziec ile to filtrowales ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Mozna wiedziec ile to filtrowales ? Filtracja w ok. 4 godziny. Przy tym wysładzanie prawie wrzątkiem, nakłuwanie młóta i wzruszanie górnej części filtratu. Kropelka po kropecle zleciało. Aaa jeszcze jedno, oplot owinąłem druciakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 lepiej było przykryc oplot druciakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Przestudiowałem swoje warzenia i do opisów zabrakło mi 3 piw: IPA z ekstraktów, piwo w moim wykonaniu, ale receptura mojej Żony i pszeniczne. Tak więc jubileuszowa warka, warzona w moje urodziny 14.12.2015 Warka 20: American Wheat 22 litry / 13,5 blg (mierzone po chłodzeniu na tarasie, temp. brzeczki około 14 stopni), tak więc być może mniej jest ekstraktu. Zdziwiłem się, że tak dużo, mierzyłem w 12 blg lub mniej. Zasyp: Słód pszeniczny 2,25 kg Słód pale ale 2,2 kg Słód monachijski 0,2 kg Zacieranie w 15 litrach: 60 minut - 63-64 stopnie 10 minut - wygrzew 78 stopni (powolne podgrzewanie) Filtracja o dziwo bez przeszkód, poszło bez problemu z takim zasypem. W jakąś godzinkę się zrobiło. Wysładzanie ciągłe wodą, około 80 stopni. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - Chinook 15 g 15 minut - Centennial 15 g 5 minut - Simcoe 10 g, Centennial 10 g 0 minut (brzeczka miała 85 stopni) - 10 g Simcoe, 10 g Centennial Drożdże uwodnione S-04 No i oczekiwanie na fermentacje... Edit: 29.12.2015. Piwo 28.12 zabutelkowane. Odfermentowało do 3-3,5 blg. Zielone piwo naprawdę smaczne. Przyjemny aromat chmielu, delikatny, cytrusowy (lekki) i czuć tą pszenice. W smaku wydawało się lekkie, lekko alkoholowe, ogólnie smaczne. Zobaczymy co z tego wyjdzie jak się nagazuje Edit 02.01.2016 r. Czas na otworzenie buteleczki młodego piwa. Browar nie jest klarowny, barwa słomkowa. Piana opada do krążków wokół kielicha, choć na początku jest drobnoziarnista, lekki lacing. W aromacie czuć słód pszeniczny, chmiele nowofalowe, choć zdecydowanie by się przydał mocniejszy aromat chmielu (nastepnym razem dam więcej na łirpul). Lekko czuć cytrusy i słodką marchewkę? (simcoe?) W smaku bardzo dobre, pijalne. Lekka goryczka komponuję się ze słodowością tego piwa, taka słodsza, owocowa pszenica. Piwo jeszcze musi trochę poleżeć pewnie, będzie lepsze. Choć mam ochotę na kolejne! Trafiło w mój gust. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) 21.12.2015 Warka 21: Stout lekko wędzony. Brzeczka przed gotowaniem 12 blg. Wyszło 24 litry, 14 blg. Dość dużo odeszło z chmielinami i osadem. Zasyp: Słód pale ale 3 kg Słód monachijski I 1 kg Słód wędzony Bestmalz 0,5 kg Słód czekoladowy 0,3 kg Słód karmelowy 300 0.3 kg Słód karmelowy żytni 0,2 kg Słód barwiący 0,2 kg (dodany przy podgrzewaniu do 78 stopni) Zacieranie na lenia 70 minut - 67-68 stopni 10 minut - wygrzew 78 stopni Filtracja bez problemów Gotowanie 70 minut Chmielenie: 60 minut - Perle 40 g 15 minut - Mech Irlandzki 10 minut - Hallertau 30 g Drożdże: gęstwa US-05 zadane do brzeczki, temp. 19 stopni. Edit 27.12.2015. Po 6 dniach fermentacji w temp. 20-21 stopni piwo ma 4,5 blg. Próbowałem próbki i jestem zachwycony smakiem zielonego piwa! Czuć wędzonkę dość mocno (jak dla mnie), czego się nie spodziewałem. Moim zdaniem póki co idzie to w bardzo dobrym kierunku. Edit 06.01.2016. Piwo zabutelkowane, nie robiłem cichej. Odfermentowało do 4 (może trochę mniej, wskazywało mniej więcej 3,6-3,8, ciężko mi na spławiku odczytać) blg. Zabutelkowanie z dodatkiem 130 g cukru (zrobiony roztwór z wodą). Oczywiście próbowałem zielonego piwa przy zlewaniu W aromacie dominuje wędzonka i paloność, lekko czuć chmiel. W smaku dobre, intensywność wędzonki jest idealna, ani nie za mocna ani nie za słaba. Lekka goryczka współgra z resztą. Co do "stałtowości" jest spoko, czuć palonkę, czekoladę gorzką i tak trochę podjeżdża owocami jakimiś. Ogólnie czekam aż się ułoży. Edit 16.01.2016. Czas zdegustować i opisać piwo. Piana drobnopęcherzykowa, beżowa. Zaraz po nalaniu opada do kożucha na piwie. Aromat: Na pierwszy plan wybija się wędzoność szynki, potem mleczna czekolada (zastanawiam się czy ta mleczność to nie diacetyl). Wyczuwalne są o dziwo truskawki (Perle?) i paloność. W smaku również wędzonka, szynkowa, oscypkowa, po przełknięciu bardzo przyjemnie zostaje posmak na języku i gardle. Goryczka niska do średniej. W smaku wybijają się również lekko truskawki. Wyczuwalna kwaśność od słodów palonych. Paloność tego browaru mi odpowiada, nie jest popielniczka, ani nie jest za mała. Nasycenie niskie do średniego, przyjemnie się pije, nie pieni, nie gazuje się w ustach, nie piecze. Szczerze właśnie o takie piwo mi chodziło! Idealnie będzie pasowało do spokojnego wypicia, rozkoszowania się smakiem wędzonki, jak i do dobrej kolacji Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) 02.01.2016 Warka 22: Milk Stout 14 blg / 24 litry brzeczka przed warzeniem 10,5 blg (pomiar niepewny, mierzone w temp. 58 stopni, skorygowane wg. kalkulatora) Zasyp: Słód Pale ale 2kg Słód Monachijski 1 kg Słód Żytni 0,4 kg Słód Caraaroma 0,25 kg Słód Czekoladowy 0,25 kg Słód Barwiący 0,2 kg Słód Karmelowy 300 0,2 kg Słód Caramunich 0,15 kg Pogrzanie 15 litrów wody do 70,5 stopnia, wsypanie słódów. Zacieranie na lenia 60 minut - 68-70 stopni Dodanie słodu barwiącego 10 minut - wygrzew 78 stopni Filtracja: wężykiem z oplotu Nie było źle, choć pod koniec lekko się przytakło. Prawodopodobnie dałem za duży przepływ i za mocno zbiło się młóto. Musiałem lekko naciąć i dolać czajnik (1,5 l) wrzątku. Trwała lekko ponad godzinę. Gotowanie 60 minut Chmielenie: 45 minut - Perle 30 g Dodanie pół laski wanilii - 10 minut Dodanie 0,5 kg laktozy na ostatnie 10 minut. Dodanie łyżki mchu irlandzkiego na 10 minut. Zadanie drożdży - 4 czubate łyżki stołowe gęstej gęstwy S-04. Przy rozlewie do fermentora strasznie czuć było mech irlandzki. Czy ten aromat się z czasem ulatnia? Piwo chłodzone było przez noc. Edit: 11.01.2016 -Smród mchu znikł. Na dole fermentora pojawił się dość spory osad. Coś ten milk stout słabo fermentuje. Zeszło do 8 blg i nie chce drgnąć. Podwyższę mu temperaturę. Jak nie zejdzie niżej, zastanawiam się czy nie dodać łyżki gęstwy US-05. Edit: 16.01.2016 - Ekstrakt zszedł do 6,5-7 blg. Próbowałem próbki i jest takie jakieś puste, mało słodkie jak na milk stouta. Plusem jest wyczuwalny aromat i smak orzechowy. Planuje jutro butelkować, póki co do wieczora wystawiam fermentor na balkon, niech się sklaruję. Piwo zabutelkowane. Zrobiłem syrop do refermentacji z 100 g cukru i wody. Przed butelkowaniem dodałem jeszcze 500 g laktozy. Próbka smakowała nieźle, słodko, kawowo i orzechowo. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) 16.01.2016 Warka 23 Red Pale Ale 13,5 blg / 23 litry (celowane w 12blg, 24 litry) Zasyp: Słód Pale Ale 3,5 kg Słód Pszeniczny 0,5 kg Słód Caramunich II 0,15 kg Słód barwiący 0,04 kg Cukier 0,3 kg Zacieranie na lenia: 60 minut - 63 stopnie 10 minut - wygrzew 78 stopni (w trakcie podgrzewania dodany barwiący) Filtracja 40 minut bez problemów Chmielenie (w trakcie) FWH - Magnum 15 g 20 minut - Chinook 15 g 5 minut - mech irlandzki, cukier 0 minut - Waimea 20 g Na cichą zamierzam dać 30 g waimea, 10 g simcoe i 10 g centennial. Chyba, że do tego czasu pojawią się świeże amerykańce. Brzeczka studzona przez noc w temp. pokojowej, od rana na balkonie. Temp. zadania drożdży 16 stopni. Gęstwa US-05 jakieś 150 ml. Z tym piwem w ogóle nie miałem problemów, wszystko poszło tak jak zaplanowałem, chyba pierwszy raz. To teraz tylko czekać Piwo fermentuje w temp. 17-18 stopni Edit 20.01.2016 - fermentacja przebiega bardzo burzliwie. Piana sięga 5-6 litrów ponad poziom piwa. Z rurki wydobywają się przyjemne aromaty Edit 25.01.2016 - Dalej na wierzchu jest dużo piany z drożdżami. Pomiar cukru = 3 blg, może nie całe. Próbowałem próbki, jest całkiem nieźle. Lekka goryczka + tropikalnie, owocowo i drożdżowo. Edit: 28.01.2016 - Piwo zlane na cicha przy 2,5-niecałe 3 blg. Dodane 25 g waimea, 10 g centennial, 10 g simcoe. Edit 01.02.2016 - Piwo zlane do butelek z dodatkiem 145 g cukru. Oczywiście zielony browar był degustowany W aromacie czuć trawą i owocami, jak mango, pomelo, trochę tropikalnie, jakieś białe owoce. Jest też trochę lasu i takiej "świeżości" i ziołowości. W smaku również bardzo trawiasto (a chmiel na zimno był dany na 4 dni, czyżby taki posmak miała waimea?), lekko słodki, lekki biszkopt? Goryczka na niskim poziomie, ziołowa. Nurtuje mnie ten posmak trawy... Można porównać go do smaku surowego granulatu chmielowego. Oczywiście w mniejszym stopniu. Edit 09.02.2016 - Czas na degustacje. Piwo już się w miarę nagazowało (pewnie będzie trochę mocniej za jakiś czas). Jest piana, zostaje do końca picia w formie kożuchu na piwie, lekki lacing. Aromat taki sobie, jeszcze wyczuwalna jest ta trawiastość, choć już w małym stopniu. Da się wyczuć coś jak biszkopt, taką ciasteczkową słodycz no i owoce. Pachnie również tak trochę "gorzko". Po zamieszaniu wyczuwalny alkohol. Mam jeszcze wrażenie, że czuć taki ześrutowany, surowy słód. Ciężko mi to określić. Hm.. W smaku jest nieźle, lekka goryczka, nie zalega, lekka słodowość i owocowość. Czuć owoce tropikalne, może jakieś mandarynki pomieszane z grejfrutem. Ogólnie piwo bardzo pijalne (spokojnie można ze 3 wciągnąć na raz ), smaczne. Przeszkadza mi trochę ta trawiastość. Mogłaby też być większa goryczka. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) 20.01.2016 Warka 24 - Hefeweizen 24 litry/11,5-12 blg Zasyp: Słód pszeniczny 2,02 kg Słód pilzneński 1,5 kg Słód wiedeński 0,5 kg Zacieranie: Podgrzanie 15 litrów wody do 45 stopni, dodany słód pszeniczny. - przerwa 15 minut. Powolne podgrzanie do 65 stopni. Dodanie reszty słodów. 63 stopnie - 40 minut 70 stopni - 20 minut 78 stopni/wygrzew - 10 minut Gotowanie 60 minut Chmielenie: FWH - Hallertau 15 g 15 minut - EKG 15 g Filtracja trochę się zatkała, ale dałem radę Drożdże BW-11 zadane do brzeczki o temp. 14 stopni. Edit: 30.01.2016 - Piwo zabutelkowane. Dodany syrop cukrowy, 185 g białej śmierci. Zeszło do 3,5 blg. Pszenica dość smaczna. Dużo goździków. lekki banan. Czuć jeszcze siarką od drożdży. Ułoży się w butelkach Edit: 05.02.2016. - Czas na degustacje. Pszenica im młodsza tym lepsza ;P. Barwa jasno słomkowa, piwo mętne, choć coś tam przebija przez szkło. Piana nikła, po nalaniu się podnosi, ale zaraz odpada do obwódki i lekkiego kożucha. Aromat bardziej goździkowy niż bananowy, trochę guma balonowa. W smaku bardzo lekkie, nawet trochę wodniste. Czuć zdecydowanie goździki i lekką owocowość, - banana. Goryczka niska. Piwo mocno nagazowane, mega pijalne. Gasi pragnienie. Ogólnie jestem średnio zadowolony z tego piwa, za mało ma "smaku". Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) 30.01.2016 Warka 25 - Blond Ale 22 litry / 12 blg Brzeczka po wysładzaniu,przed gotowaniem, bez cukru, mierzona w temp. 60 stopni, po korekcie 10 blg Zasyp: Słód pale ale 3 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód karmelowy 30 0,3 kg Słód wiedeński 0,3 kg Słody wsypane do 13,5 l wody o temp. 65 stopni Zacieranie: 40 minut - 65 -> 63 stopnie 20 minut - 72 stopnie 10 minut - wgrzew, 78 stopni Filtracja bez problemów. Poszło w 25 minut. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 20 g Marynka 20 minut - 30 g Lubelski 10 minut - 300 g cukier biały, 30 g pokrojonego w plastry imbiru 0 minut - 5 g Sybilla, 15 g EKG Zadana gęstwa drożdżowa po us-05 do brzeczki o temp. 25 stopni. Piwo wystawione na balkon w celu szybszego schłodzenia. Edit: Piwo zeszło do 2 blg. Edit:18.02,2016 Piwo zabutelkowane przy 2 blg z dodatkiem 155 g cukru. Degustując próbkę stwierdzam, że jest całkiem przyjemne. Pierwszy plan - imbir, nie domiunuje piwa, ale jest fajnie wyczuwalny. Drugi plan lekka ziołowość. W smaku piwo wytrawne, czyste, mało estrów i lekka przyjemna goryczka. Ogólnie super, czekam aż dojrzeje trochę. Edit 03.03.2016 - Czas na degustacje. Piwo ma kolor złoty, jasna miedź. Bardzo klarowne (Jak sklepowy lager). Piana średnio-pęcherzykowa. średnio obfita, ale utrzymuję się i lekko zdobi szkło. Aromat - Pierwszy plan imbir, pomarańcza, curacao, cytryna, na prawdę super! Dalej może popcorn, lekka słodowość, ciasteczko no i leciutki aromat mchu irlandzkiego. W smaku świetne. Wytrawne, mało wyczuwalne estry, wybija się smak imbiru. Gorczyka niby niska, ale jest wyczuwalna, robi robotę. Gdzieś tam dalej lekka ziołowość. Piwo dość mocno nagazowane. Ogólnie piwo mi bardzo smakuje, jedno z lepszych które zrobiłem. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) 05.02.2016 Warka 26 - SMASH Pale ale, Stricklebract 5 litrów/12 blg Zasyp: Słód Pale ale 1 kg Słód wrzucony do 6 litrów wody o temp. 68 stopni Zacieranie na lenia 60 minut - 64-66 stopni Filtracja: Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 5 g Stricklebract 20 minut- 5 g Stricklebract 0 minut - 8 g Stricklebract Dodane z 60-70 g cukru, brakowało ekstraktu. Zadana łyżka gęstwy US-05. Na zimno zamierzam dać 12 g lub 22 g Stricklebract. (Już nie zamierzam chmielić na zimno) Edit: Mierzyłem poziom cukru - zeszło do 1,5 blg. Chyba złapałem infekcje. W zapachu jest niezbyt przyjemne, nie czuć za bardzo chmielu. W smaku gorzko - kwaśna woda. Chyba piwo pójdzie w kanał. Nigdy więcej mini warek. Fermentowane to piwo jest w 6 litrowej butelce po wodzie z lidla. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) 18.02.2016 Warka 27 - Żytni Stout 14 blg / 25 litrów Zasyp: Słód Pale ale 2,8 kg Słód Monachijski 1 kg Słód Żytni 1 kg Słód Czekoladowy 0,2 kg Słód Karmelowy 300 0,2 kg Słód Caraaroma 0,2 kg Słód Barwiący 0,2 kg Płatki Owsiane 0,3 kg Słód żytni wsypany do 21 litrów wody o temp. 50 stopni. Przerwa 15 minut. Zacier podgrzany do 70 stopni. Wsypanie reszty słodów oprócz barwiącego. Przerwa 60 minut - temp 70 -> 67 stopni. Dodanie słodu barwiącego. Mash out - 78 stopni - 10 minut. Filtracja na sraczwężyku bez problemów, wysładzanie ciągłe. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - Magnum 30g 25 minut - Marynka 20 g 10 minut - Perle 20 g Chłodzenie na balkonie przez noc. Zadana gęstwa US-05 jakieś 170 ml. Edit: po 11 dniach fermentacji zszedł do 5 blg. Smak próbki - palona czekolada. Edit: Stout zlany w butelki 3.03.2016. Edit: 19.05.2016 - Degustacja: Po nalaniu piana obfita, drobnopęcherzykowa, piwo prawie czarne, klarowne. Aromat czekolada, kawa "inka" , lekka słodowość i coś jak metaliczność. W smaku nic ciekawego się nie dzieje, trochę puste. Wyczuwalne smaki czekolady i kawy, lekko kwaśnawe i estrowe. Im bardziej się ogrzewa tym smaki są bardziej wyczuwalne. Ogólnie jest nieźle, choć spodziewałem się czegoś lepszego. Duży plus za gęstość piwa, jest oleiste, przyjemnie spływa po podniebieniu i gardle. Trochę za duże nasycenie CO2. Piana utrzymuję się do samego końca - rewelacja. Ładnie zdobi szkło. Goryczka dość mocna, czysta, niezalegająca. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) 21.02.2016 Warka 28 - Brown IPA 17,5 blg , 20 litów Zasyp: Słód Pale Ale 5 kg Słód Wiedeński 1 kg Słód Pszeniczny 0,7 kg Słód Caraaroma 0,3 kg Słód Karmelowy 300 0,2 kg Płatki Jęczmienne 0,4 kg Do gara wlałem 21 litrów wody, podgrzałem do 68 stopni, wsypałem całość słodów. Zacieranie: 60 minut - 64-67 stopni 10 minut - Mash out 78 stopni Filtracja bez problemów na sraczwężyku. Wysładzanie ciągłe. Gotowanie 60 minut. Chmielenie : FWH - 40 g Magnum 25 minut - Sticklebract 25 g 15 minut - Cascade 30 g 5 minut - Citra 20 g, Sticklebract 10 g Zadane drożdże US - 05 Planowane na cichą : 40 g Citra, 30 g Cascade, 30 g Sticklebract Edit: 03.03.2016 - Zrobiony pomiar cukru - wyniósł 5 blg. Smak próbki bardzo dobry, aromatyczny, chmielowy, lekko czekoladowy. Edit 06.03.2016 - Piwo wczoraj znalne na cichą. Dodane 40 g Sticklebract, 30 g Citra, 30 g Cascade. Edit 11.03.2016 - Wczoraj piwo zlane w butelki ze 100 g cukru. Zeszło do 4,5 blg. Aromat bardzo fajny, owocowy, chmielowy, lekka nuta biszkoptu i czekolady. W smaku również super, choć jak na świeże piwo dla mnie za mała goryczka. Zobaczymy za 2 tygodnie Co mi się podoba mimo takiego odfermentowania co daje około 7,5 alkoholu, w piwie alko jest mało wyczuwalny. Edit 20.05.2016 - Degustacja. Piana bardzo wysoka, gęsta, praktycznie w ogóle nie opada. Piwo koloru bursztynowego/brązowego, średnio klarowne. Aromat bardzo przyjemny, taka gorzka czekolada nadziewana owocami, naprawdę super! W oddali cytrusy. Po ogrzaniu aromat trochę trawiasty. Świetna kompozycja. W smaku to co w aromacie, czekolada gorzka - goryczka wysoka, niezalegająca, owoce, na drugim planie cytrusy. Piwo lekko alkoholowe. Nagazowanie może troszeczkę za wysokie. Piwo warte powtórzenia, bardzo mi smakuje. Lacing też bardzo ładny, od samej góry i samego dna. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się