Pindin Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) 28.02.2016 Warka 29 - Belgian Dark Ale - 28 l / 14,5 blg Zasyp: Słód Pilzneński 4 kg Słód Wiedeński 1 kg Słód Pszeniczny 0,5 kg Słód Karmelowy 30 0,3 kg Słód Carabelge 0,3 kg Słód Karmelowy 150 0,3 kg Słód Czekoladowy 1200 0,15 kg Do gara wlałem 21 litrów wody, podgrzałem do 71 stopni, dodałem słody oprócz czekoladowego. 69-67 stopni - 60 minut, w 50-tej minucie dodałem słód czekoladowy mash out 78 stopni - 10 minut. Filtracja na sraczwężyku bez problemów. Przesadziłem trochę z wysładzaniem, wyszło mi jakieś 37-38 litrów brzeczki. Gotowanie 90 minut, mocno wrzało. Chmielenie: FWH - Columbus 20 g 20 minut - 20 g Spalt Select 10 minut - 0,5 kg cukru, i przyprawy zmielone w blenderze - 10 g kolendry, 5 g ziela angielskiego, 5 g goździków 0 minut (po wyłączeniu palnika) - 30 g Spalt Select Zadane drożdże uwodnione Abbaye. 03.03.2016 Edit: Temperatura fermentacji 23-25 stopni i wygląda na to, że piwo zakończyło burzliwą... Edit: 12.03.2016 Piwo zlane do drugiego fermentora. Dodano 3 laski cynamonu. Pomiar BLG = 4-4,5 Edit: 19.03.2016 Piwo zabutelkowane. Dodane 190 g cukru. Odfermentowało do 4 blg. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) 05.03.2016 Warka 30 - RIS 26 blg / 18 litrów Zasyp: Słód Pale Ale - 5 kg Słód Monachijski - 1 kg Słód Wiedeński - 1 kg Słód Pszeniczny - 1 kg Słód Karmelowy 150 - 0,5 kg Słód Czekoladowy 1200 - 0,5 kg Słód Karmelowy Żytni - 0,35 kg Jęczmień Palony - 0,5 kg Płatki Orkiszowe - 0,4 kg Do gara wlane 21 litrów wody. Wsypane słody oprócz czekoladowego i jęczmienia palonego. Zacieranie: 30 minut - 66-64 stopnie 30 minut - 69-68 stopni 30 minut - 72-71 stopni, na ostatnie 10 minut tej przerwy dodany słód czekoladowy i jęczmień palony. 10 minut - mash out 78 stopni Filtracja na wężyku z oplotu, bez większych problemów. Ustawiłem bardzo mały przepływ. Gotowanie 105 minut. Chmielenie: FWH - 30 g Columbus 60 minut - 50 g Magnum 10 minut - 50 g Perle 10 minut - 50 g Spalt Select Zadana gęstwa US - 05, jakieś 200 ml, oraz paczka uwodnionych S - 04. Wysłodziny oddałem koledze. który dopiero chce zacząć piwowarzenie Edit 20.03.2016 - Piwo zlane do drugiego fermentora. Dodane 2 laski wanilii wygotowane w wodzie + 4 miesięczne 2 laski wanilii macerowane w whisky. Jakieś 100 ml. Zeszło do 8,5 blg EDIT 09.04.2016 - Piwo zlane do butelek. Finalnie zeszło do 7,5 blg. W aromacie świetne, wanilia, kawa, alkohol. W smaku lepiej niż w aromacie. Już jest dość złożony, wyczuwalne wiśnie, kawa, karmel, dość mocna goryczka i gdzieś tam zamaskowany alkohol. Edit 18.04.2016 - Jedną buteleczkę 0,5 l mam w plastiku. Lekko stwardniała, więc się powoli nagazowywuje. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) 14.03.2016 Warka 31 - Bezstylowiec z resztek. (Jakaś tam karmelowa/żytnia IPA) Wyszło 24 litry / 14 blg. Przy przelewaniu do fermentora powalił mnie aromat słodowo - chmielowy. Zapowiada się przyzwoicie. Zasyp: Słód Pilzneński 5 kg Słód Pszeniczny 0,36 kg Słód Wiedeński 0,23 kg Słód Karmelowy 150 0,21 kg Słód Karmelowy żytni 0,17 kg Słód Żyti 0,11 kg Do gara poszło 20 litrów wody. Podgrzane do temp. 66 stopni. Dodanie słody. Zacieranie 60 minut 64 -> 62 stopnie 10 minut - mash out Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 30 g Magnum 60 minut - 25 g Columbus 10 minut - 10 g Citra, 10 g Cascade, 15 g zmielona blenderem kolendra 5 minut - 20 g Citra, 15 g Cascade 1 minuta - 20 g Citra, 20 g Cascade. Drożdże S - 04 - 11,5 g uwodnione. Edit 02/04/2016:Piwo zabutelkowane z 150 g cukru. Zeszło do 3,5 blg. Edit 14.05.2016: Czas opisać wrażenia z degustacji. Jedna z ostatnich butelek - barwa złocista, piwo klarowne, piana opada do kożucha. Aromat przyjemny, cytrusowy, choć niezwalający z nóg. Wyczuwalne estry owocowe, lekki alkohol i coś jak gorzki zapach. W smaku całkiem nieźle, pierwszy plan pomarańcza z cytryną, ziołowość, dalej karmele i czysta przyjemna goryczka. Piwo ma bardzo fajną fakturę. Jest "pełne". Nagazowanie w sam raz, piwo idealne do wypicia na codzień. Ogólnie bardzo pijalne. Dla mnie to piwo najlepiej smakowało po 2-3 tygodniach od zabutelkowania, bardzo świeże. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) 02.04.2016 - Warka 32 Pale ale Single hop Sybilla 23 litry, 13,5 blg. Dużo brzeczki zmarnowało się z chmielinami. Zasyp: Słód pale ale 5 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Do gara wlałem 18 litrów wody. Podgrzałem do temp. 67 stopni. Wsypane wszystkie słody. Zacieranie 65,5 -> 63 stopnie - 60 minut 78 stopni mash out - 10 minut Gotowanie 60 minut Chmielenie: FWH - 30 g Sybilla 20 minut - 20 g Sybilla 10 minut - 25 g Sybilla 5 minut - 25 g Sybilla 0 minut (Whirpool) - 50 g Sybilla Drożdże - gęstwa S-04. Zamierzam na 7 dni cichej dać 150 g Sybilla. Edit 10.04.2016 - Piwo przelane do drugiego fermentora. Zeszło do 2,5 blg. Zapach zielonego piwa - weizen! Bardzo czuć banany. Nie wiem czym to jest spowodowanie, drożdżami (S-04 chyba tak nie mają) czy chmielem... W sumie temperatura fermentacji była trochę wyższa niż zwykle, jakieś 20-21 stopni. Dodane 150 g Sybilla. Edit 18.04.2016 - Piwo zlane do butelek ze 130 g cukru. Zeszło do 1,5 blg, strasznie nisko, co daje jakieś 6,5 % alko, nie spodziewałem się. Próbka młodego piwa mnie nie przekonała. Strasznie ziemisto - trawiasty smak. Aromat również jak w samku + banany Poczekamy, zobaczymy. Edit 25.04.2016 - Czas sprawdzić nagazowanie a zarazem napić się piwa. Piana po nalaniu średnia, opada do obwódki. Aromat - banany, lekko czuć owoce, coś jak mango, kiwi. Gdzieś tam dalej ziemistość i w tle alkohol. Smak - okropny. Jakbym zjadł kawałek gorzkiej ziemi ogrodowej po hodowanych pokrzywach. Zalegająca goryczka (Czego nie było przed chmieleniem na zimno w młodym piwie). Gdzieś tam daleko jest posmak owoców, mango, banan, ale to bardzo znikoma dawka. Nagazowanie jest już ok, może jeszcze trochę bardziej będzie bąbelkowe. Do otwarcia następnej butelki poczekam co najmniej 2 tygodnie. Może te smaki się jakoś ułożą i nie będą aż tak drażniące... Edit 29.052016 - Degustacja: Pian obfita, utrzymuje się do końca picia, lekko zdobi szkło. Piwo w miarę klarowne. Aromat - banany, lekko owocowe, mocno wyczuwalny zapach ziemi. Alkohol wychodzi po ogrzaniu. Smak - cierpkie, mocno goryczkowe aż nieprzyjemne. Ziemistość na pierwszym planie, dalej posmak owoców, bananów i białych owoców. Nagazowanie w sam raz. Ogólnie piwo wyszło słabe, nie polecam chmielu Sybilla jako SH, może nie w tych dawkach co użyłem do tego piwa. Zdecydowanie browar zdominowany aromatami i smakami ziemi i ściągającej cierpkiej goryczki. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 33 09.04.2016 IIPA rice 22 blg/ 21 litrów Zasyp: Słód Pale ale - 4 kg Słód Pilzneński - 1 kg Słód Pszeniczny - 1 kg Słód Monachijski - 1 kg Słód Carapils - 0,5 kg Słód Karmelowy 30 - 0,3 kg Płatki ryżowe - 0,4 kg Płatki żytnie - 0,2 kg Zacieranie: 30 minut - 63 stopnie 20 minut - 68 stopni 10 minut - 72 stopnie Mash out 78 stopni - 10 minut Filtracja bez problemów na sraczwężyku. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 50 g Perle 60 minut - 25 g Columbus, 17 g Magnum 15 minut - 20 g Crystal, 20 g Equinox, suszona skórka z jednego grejfruta 5 minut - 30 g Crystal, 20 g Rakau Whirpool - 30 g Rakau, 30 g Equinox Drożdże S-04 gęstwa 350 ml. Na zimno zamierzam dać 50 g Equinox, 50 g Rakau, 50 g Crystal. Edit 18.04.2016 - Piwo zeszło do 5,5 blg. Fermentacje zacząłem w 13 stopniach otoczenia w lodówce styropianowej z 4 wkładami zamrożonymi PET 1 litr. Akurat tydzień mnie nie było i tak zostawiłem fermentor w lodówce. Jak wróciłem, okazało się, że drożdże zjadły dużo przez ten czas, a temperatura otoczenia w lodówce wyniosła 21,3 stopnia. W zapachu próbki czuć siarkę, drożdże się widocznie zestresowały różnicą temperatur. Edit 25.04.2016 - (21:30) Do piwa dodane 50 g Equinox, 50 g Crystal, 50 g Rakau Edit 30.04.2016 - Piwo zlane do butelek. Dodane 110 g cukru. Zeszło do 5 blg. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 34 - 27.04.2016 Ale 12 blg/18 litrów Zasyp: 3 kg Pale ale 0,5 kg Monachijski I 0,5 kg Pszeniczny Do gara wlałem 15 litrów wody, podgrzałem do 66 stopni i dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 60 minut - 66-64 stopnie 10 minut - mash out 78 stopni Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - Magnum 15 g 10 minut - EKG 20 g 1 minuta - EKG 30 g Drożdże - uwodnione Danstar Nottingam Edit:01.05.2016 Fermentacja przebiega w temperaturze 17 stopni. Wymiana wkładów w lodówce 2 razy na dobę (butelki PET 0,7l i 1 litr). Edit 11.05.2016 Piwo zabutelkowane. Dodane 111 g cukru. Próbka tego piwa bardzo smaczna. Piwo lekki, lekko kwiatowe i przyjemna niska goryczka. Idealne do codziennego popicia. Zobaczymy jak się nagazuje. Zeszło do 1,5 blg Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Warka 35 - 01.05.2016 Belgian Pale Ale , Wyszło 18,5 litra , 11,5 blg. Zasyp: Słód Pale Ale - 3 kg Słód Pszeniczny - 0,5 kg Słód Carabelge - 0,2 kg Słód Specjal W - 0,2 kg Do gara wlałem 14 litrów wody, podgrzałem do 70 stopni, dodane wszystkie słody. Zacieranie: 60 minut - 67-65 stopni 10 minut - wygrzew 78 stopni. Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 10 g Magnum 10 minut - 15 g Sterling Drożdże FM 26 - prosto z fiolki. Pierwszy prawdziwy Belg w dziejach browaru Jak piwo uwarzy się wg parametrów z programu będzie: 20l; 11,5 blg; 20 IBU; barwa 12 SRM, Edit 14.05.2016 - Piwo zlane do butelek. Odfermentowało do niecałych 2 blg. Aromat bardzo fajny, przyprawowy, typowy belgijski. W smaku też jest nieźle. Piwo wydaje się, jakby miało trochę więcej ciała. Do refermentacji dodana woda + 145 g cukru. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Warka 36 - 08.05.2016 Single Hop Huell Melon - niby, bo na goryczkę magnum. Wyszło 24,5 litra / 11,5 blg. Zasyp: Słód Pale Ale - 2 kg Słód Pilzneński - 1,5 kg Słód Pszeniczny - 0,5 kg Słód Monachijski - 0,5 kg Do gara wlane 15 litrów wody o temp. 53 stopnie, Wsypane wszystkie słody, temp. spadła do 50 stopni. Podgrzanie do 66 stopni. Zacieranie: 55 minut - 66-64 stopnie 10 minut - 78 stopni wygrzew. Filtracja na sracz wężyku Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 20 g Magnum 15 minut - 20 g Huell Melon 1 minuta - 30 g Huell Melon Drożdże - gęstwa Danstar Nottingam. Edit: 17.05.2016 - Piwo zlane do drugiego fermentora. Zeszło do 1,5 blg. Dodane 50 g Huell melon. Edit 25.05.2016 - Wczoraj (24.05.2016) wieczorem piwo zabutelkowane ze 133 g cukru. Zeszło do 1 blg. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Warka 37 - 14.05.2016 Dubbel 24 litry/16 blg Zdarzył się wielki wypadek podczas zlewania brzeczki z gara do fermentora... Mianowicie od środka był niedokręcony kranik. Musiałem wsadzić rękę prawie po łokieć i to dokręcić... Infekcja murowana Zasyp: Słód Pilzneński 3,5 kg Słód Wiedeński 1 kg Słód Pszeniczny 0,6 kg Słód Carabelge 0,3 kg Słód Specjal W 0,2 kg Słody wsypane do 20 litrów wody o temp. 57 stopni. Podgrzanie do 64,3 stopnie Zacieranie: 60 minut - 64-62 stopnie 10 minut - mash out 78 stopni Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: FWH - Sterling (7,8 AK) 20 g 15 minut - Sterling (7,8 AK) 20 g Dodatki: 10 minut - 0,5 kg cukru trzcinowego deremara 10 minut - 0,2 kg cukru białego Drożdże - FM 26 Belgijskie pagórki - gęstwa po warce 35. Edit 30.05.2016: Zrobiony pomiar cukru - zeszło do 1,5 blg. W smaku jest mocno estrowo, słodowo i wyczuwalny jakiś dziwny aromat. Wieczorem będzie zlane na cichą na klarowanie żelatyną. Edit 01.06.2016: Piwo zlane do drugiego fermentora, ma 1,5 blg. Nie próbowałem próbki. Dodane jakieś 4-5 g żelatyny rozpuszczonej w 2/3 szklanki wody o temp. 90 stopni. Edit 07.06.2016 - Piwo zabutelkowane. Dodane 130 g cukru z wodą. Zeszło do o dziwo 2 blg Wcześniej musiały bąbelki wypychać spławik. Próbkę próbowałem, ale ze względu na przeziębienie nie udało mi się nic szczególnego wyczuć. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) 19.05.2016 Warka 38 - Grodziskie, 7,5 blg / 20 litrów Zasyp: Słód Pszeniczny 1,4 kg Słód Wiedeński 0,5 kg Słód Wędzony Bestmalz - 0,45 kg Do gara wlane 11 litrów wody, podgrzane do 55 stopni, dodany słód pszeniczny. Przerwa 15 minut w temp. 53-52 stopnie. Podgrzanie wody do 66 stopni, dodane resztę słodów. Zacieranie: 60 minut - 66-62 stopnie 15 minut - 72 stopnie 10 minut - mash out 78 stopni Filtracja na wężyku z oplotu. Ustawiłem bardzo mały przepływ. Filtrowało się jakieś 3 godziny. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 15 g Magnum 10 minut - 15 g Sterling Drożdże - gęstwa danstar nottingham Piwo zlane do drugiego fermentora. Zeszło do 1-1,5 blg. Dodane ok. 5 g żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Edit 02.06.2016: Piwo zlane do butelek. Zeszło do 0,8-1 blg. Dodany syrop cukrowy, 170 g. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Niezłe tempo masz Podrzuć coś do Depozytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Jest zapotrzebowanie to i dużo warek. Na 3 fermentory fermentacja. Niedługo rok browaru, do 40 tki dobije Jak coś się ułoży i będzie warte to podrzucę. Pod koniec miesiąca odwiedzę sklep to coś zapodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Skrzynka piwo każdy 3 dni? Nieżle. Edytowane 19 Maja 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Skrzynka piwo każdy 3 dni? Nieżle. Jakieś 100 piw, może więcej spokojnie sobie leży. W sumie skrzynka na 3 dni to 7 piw dziennie - nie aż tak dużo . Przy spotkaniu ze znajomymi tak 20 browarków to na spokojnie w jeden wieczór schodzi. Ważne, że najlepszego napoju świata nie brakuje u mnie w domu! Po drugie powoli kończy się sezon, będzie trzeba zrobić przerwę na lato (no max fermentacja w 1 fermentorze i w skrzynce) to i zapasy muszą być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) 29.05.2016 Warka 39 - Black India Pale Ale 13 blg / 24 litry, Bardzo dużo brzeczki zostało z chmielinami i osadem. Parametry wg programu: Barwa 40+ SRM, 95 IBU, 80 % wydajności. Zasyp: 4 kg Słód Pale ale 0,6 kg Słód Pszeniczny 0,5 kg Słód Carafa II 0,3 kg Słód Karmelowy 150 0,15 kg Słód Czekoladowy 1200 Do gara wlane 18 litrów wody o temperaturze 55 stopni. Dodane słody Pale ale, Pszeniczny, Karmelowy 150 i 0,2 kg Carafa II. Zacier podgrzany do 66 stopni. Zacieranie: 66-63 stopnie - 60 minut Dodanie 0,3 kg słodu Carafa II Podgrzanie do 78 stopni Mash out - 10 minut Filtracja na wężyku z oplotu. Do filtracji dodane 150 g Słodu Czekoladowego 1200 Gotowanie 60 minut Chmielenie: FWH - 70 g Magnum 10 minut - 20 g Simcoe, 20 g Sticklebract, 300 g cukru Whirpool - 30 g Simcoe, 30 g Cascade Drożdże - Danstar Notthingam - gęstwa Na cichą planowane 50 g Simcoe, 40 g Cascade. Edit 07.06.2016 - Piwo wyjęte z lodówki fermentacyjnej (temperatura fermentacji 16,5 - 18 stopni), teraz będzie dofermentowywać w temp. otoczenia, jakieś 23 stopnie. Zeszło do 3 blg. Jeszcze coś tam CO2 się wydziela. W smaku wyszła mocna goryczka, ale też jest dość kwaskowe, obawiam się infekcji. (Chociaż po wyglądzie jest OK i nie śmierdzi) Ze względu na przeziębienie nie jestem w stanie określić niczego więcej. Edit 17.06.2016 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 150 g cukru. 6 dni temu dodane 50 g Simcoe i 40 g Cascade. Zeszło do 2,5 blg. W smaku jest super, mocno żywiczne, cytrusowe i czekoladowe. Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) 09.06.2016 - Warka 40 Belgian India Pale Ale 24 litry, 13,5 blg Zasyp: 4 kg Słód Pilzneński 0,6 kg Słód Pszeniczny 0,2 kg Słód Carapils 0,2 kg Słód Carabelge 0,1 kg Słód Karmelowy 150 Do gara wlane 18 litrów wody, temp. 55 stopni. Dodane wszystkie słody. Podgrzane do 64,5 stopnia. Przerwy: 64,5-62 stopnie - 60 minut mash out 78 stopni - 10 minut Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 30 g Magnum 15 minut - 30 g Sticklebract 10 minut - 350 g cukru 1 minuta - 30 g EKG Drożdże FM 26 - gęstwa Edit 13-07-2016 - Dodane na cichą 40 g Cascade i 30 g Sterling. - nie zapisałem kiedy dodawałem... ale w fermentorze leżało jakieś 7-8 dni. Planowane 22 litry, 14 blg, 52 IBU, 6,7 SRM Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Warka 41 Piwo Słodowe 21.06.2016 : 25 litrów/ 12 blg Zasyp: 2 kg Słód Monachijski II 1 kg Słód Pale ale 1 kg Słód Pilzneński 0,5 kg Słód Wiedeński 0,5 kg Słód Pszeniczny 0,2 kg Słód Karmelowy 150 0,1 kg Słód Barwiący Do gara wlałem 18 litrów wody o temp. 55 stopni. Dodane wszystkie słody. Podgrzane do 71 stopni. Zacieranie: 60 minut - 71-68 stopni 10 minut - mash out 78 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 20 g Magnum 5 minut - 25 g EKG Drożdże - gęstwa danstar nottingham Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Mniej więcej mija rok działalności browaru! Za mną kilka warek, niektóre mniej udane, niektóre bardziej. Przez ten czas zdobyłem ogromne doświadczenie w warzeniu piwa - pamiętam początki - brewkity, pierwsze zacieranie, pierwsze infekcje. Browarnictwo nauczyło mnie nie tylko robić dobre piwo, ale też innych przydatnych cech w codziennym życiu, m. in cierpliwości, wytrawałości i jako tako umiejętności degustacji i planowania. Od dziś przykładam się do notatek, będę zapisywał wrażenia z degustacji każdego swojego piwa i będę starał się dążyć do warzenia piw najlepszej jakości, choć długa droga przede mną, wiele muszę jeszcze pojąć i doświadczyć. Dziś planuję butelkowanie warki 41 i warzenie weizena. W między czasie zrobię listę warek w spisie, łatwiej i przyjemniej się czyta. SPIS WAREK: Warka 1-5 - Brewkity, ekstrakty, partial mash Warka 6 - IPA 13,5 blg Warka 7-8 - Brewkit pszeniczne, pszeniczne 12,5 blg Warka 9 - bezstylowiec Warka 10 - Double Pale Ale 20 blg Warka 11 - IIPA 20 blg Warka 12 - bezstylowiec 10,5 blg Warka 13 - Dunkelweizen 12 blg Warka 14 - Polish Pale Ale 12 blg Warka 15 - AIPA 13 blg Warka 16 - BRIPA 15 blg (Black Rye . Warka 20 - AW 13,5 blg Warka 21 - Stout lekko wędzony 14 blg Warka 22 - Milk Stout 14 blg Warka 23 - Red Pale Ale 13,5 blg Warka 24 - Hefeweizen 11,5 blg Warka 25 - Blond Ale 12 blg Warka 26 - SMASH (infekcja) Warka 27 - Rye Stout 14 blg Warka 28 - Brown IPA 17,5 Warka 29 - Belgian Dark Ale 14,5 Warka 30 - RIS 26 blg Warka 31 - Bestylowiec / IPA 14 blg Warka 32 - SH Sybilla 13,5 blg Warka 33 - IIPA 22 blg Warka 34 - Ale 12 blg Warka 35 - Belgian Pale Ale 11,5 blg Warka 36 - SH Huell Melon 11,5 blg Warka 37 - Dubbel 16 blg Warka 38 - Grodziskie 7,5 blg Warka 39 - Black IPA 13 blg Warka 40 - Belgian IPA 13,5 blg Warka 41 - Piwo Słodowe 12 blg Edytowane 13 Lipca 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) 28.07.2016 Warka 42 - Hefeweizen 25 litrów, 11 blg Zasyp: Słód pszeniczny Strzegom - 2,65 kg Słód pale ale Strzegom - 2,5 kg Do gara wlałem 18 litrów wody o temp. 40 stopni. Dodałem wszystkie słody. Podgrzałem do 43,5 stopnia. Zacieranie: 43,5-43 stopnie - 20 minut 55 stopni - 10 minut 66 stopni - 60 minut 78 stopni mash out - 10 minut Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 15 g Magnum - 60 minut. Drożdże WB-06 uwodnione 11,5 g. 07-08-2016 Edit : Piwo zeszło do około 1-1,5 blg. Chyba czas na zlewanie w butelki... 11.08.2016 Edit: Piwo zabutelkowane. Zeszło do 1 blg. Aromat zielonego piwa - guma balonowa, banan, lekka przyprawowość. Ogólnie jak weizen. Smak - guma balonowa, banan, bardzo lekki goździk, mocno wytrawne, wodniste. Edit 01.09.2016 - DEGUSTACJA Piana - po nalaniu ładna, wysoka, śnieżnobiała, śrenio-pęcherzykowa, jednak szybko opada do obwódki. Barwa - jasne, wręcz słomkowe, mętne. Aromat - lekki aromat banana, goździk daleko w tle. Wyczuwalna nuta gumy balonowej i słodu pszenicznego. Wydaje mi się, że daleko, daleko w tle aromat gabinetu denstystycznego. Ogólnie słabo. Smak - Lekko kwaśne, orzeźwiające, wytrawne i strasznie puste. Brak nut charakteryzujących weizena. Goryczka mało wyczuwalna, krótka. Beznadzieja, choć piwo nadaję się do mocnego schłodzenia i wypicia w upał. Ogólne wrażenia - piwo to chyba nie jest weizenem, zbyt wytrawne. Na WB 06 jak będę robił coś jeszcze to zacieranie w 70 stopniach. Nagazowanie jest mocne, przyjemne, lekko szczypie w język, co potęguje uczucie pustości w piwie. Nie ma gushingu. Zastanawiam się czy nie ma tam lekkiej infekcji (dzikie drożdże - aromat bandażu/ gabinetu dentystycznego). Edytowane 1 Września 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) 07-08-2016 Warka 43 - Witbier 12,5 blg/24 litry Zasyp: 2,5 kg Słód Pilzneński Strzegom 1,2 kg Płatki pszenne błyskawiczne 0,8 kg Słód Pszeniczny Strzegom 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne Do gara wlałem 15 litrów wody, temp. 50 stopni. Wsypałem cały zasyp, powoli podgrzałem do 55 stopni. Zacieranie: 55 stopni - 10 minut 65 stopni - 60 minut 72 stopnie - 10 minut 78 stopni - 10 minut. Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 15 g Sticklebract 10 minut - 20 g kolendra indyjska, 20 g curacao 0 minut - 15 g Waimea Zadane gęstwą FM 25. Na cichą planowane 20 g waimea. Edit 09-08-2016: Piwo nie chce ruszyć. Zadana gęstwa prosto z lodówki do brzeczki o temp 20 stopni. Dalej schłodzone do 16,5-17 stopni i nic. O 22.30 Wystawiłem brzeczkę z drożdżami do temp. pokojowej - 22/23 stopnie otoczenia. Czekam przez noc. Jak nie ruszy to albo kanał, albo US-05 i robię z tego American Wheata z przyprawami ;P Edit 11.08.2016 - Wczoraj rano (około 4 nad ranem [10.08]) piwo ruszyło po ogrzaniu. Teraz ładnie fermentuje, temperatura 18 stopni. Edit 14.08.2016 - Zielone piwo zaczęło mocno śmierdzieć siarkowodorem i/lub kanalizą. Fermentacja dobiega powoli końca, piana opada. Edit 18.08.2016 - 15.08.2016 dodałem 25 g Waimea na cichą i dałem mały kabelek miedziany. Dziś tj 18.08 piwo pachnie dużo lepiej. Wieczorem zrobię mu cold crush i zostawię jeszcze na 5 dni. 28.08.2016 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 170 g cukru. Zeszło do trochę ponad 1 blg. W smaku dominuje pomarańcza i kolendra. Czuć fajnie chmiel NZ. Ogólnie zapowiada się super! 26.09.2016 - Degustacja: Piana drobnopęcherzykowa, wysoka, biała, ładnie się utrzymuję, nie opada - idealna. Barwa słomkowa. Aromat - bandaże, apteka, kolendra, kanapka z dżemem pomarańczowym. Ogólnie odrzuca ten zapach infekcji. Smak - goryczka średnia, piwo wytrawne. Czuć mocno bandaże - nie da się pić tego! dalej w tle typowy, fajny witbier. Piwo mocno nagazowane. Jeszcze raz plus dla piany. Niestety po 3-4 łykach nie jestem w stanie tego wypić. Edytowane 26 Września 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) 11.08.2016 Warka 44 APA 14 blg/ 25 litrów Zasyp: 2,6 kg Słód Pilzneński Strzegom 2,5 kg Słód Pale ale Strzegom 0,8 kg Słód Pszeniczny Strzegom 0.06 kg Słód Karmelowy 150 Strzegom Do gara wlałem 21 litrów wody o temp. 55 stopni. Dodałem wszystkie słody. Podgrzanie do 66 stopni. Przerwy: 66-63 stopnie - 60 minut 72 stopnie - 10 minut 78 stopni mash out - 5 minut, Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 20 g Admiral 15 minut - 10 g Admiral, 10 g Citra, 10 g Amarillo 5 minut - 10 g Citra, 10 g Amarillo, 200 g cukru Whirpool - 20 g Admiral, 10 g Citra, 10 g Amarillo. Drożdże - uwodnione US-05, 11,5 g Na cichą planowane 20 g Citra, 20 g Amarillo, 20 g Sticklebract. Edit 18.08 2016. - Piwo powoli kończy fermentację - temp. była od 15 do 17 stopni. Wieczorem wyjmę fermentor i postawie go na 5 dni w temp pokojowej 20-22 stopnie, niech sobie dofermentuje. Potem w planach zlanie na cichą, chmielenie i zebranie gęstwy. Edit 28.08.2016 - Piwo zlane na cichą. Zeszło do 1,5 blg. Dodane 20 g Citra, 20 g Amarillo, 20 g Sticklebract oraz 20 g Admiral. Edit: 04.09.2016 - piwo zlane do butelek. Dodane 140 g cukru. Edit 16-10-2016 Degustacja. Piwo średnio klarowne, koloru pomarańczowewgo. Piana białą, obfita, średnio-pęcherzykowa, oblepia szkło. Aromat - mocno owocowy, cytrusowy, lekko ziołowy. Ogólnie bardzo intensywny. Smak - goryczka średnia, niezalegająca, ziołowa, krótka. Dominuje chmiel, tak jak w aromacie bardzo owocowo. W tle lekka słodowość. Nasycenie w sam raz. Ogólnie bardzo fajne piwko, nie ma zbytnio wad. Przyjemnie się pije, chociaż po ogrzaniu wychodzi lekki alkohol. Edytowane 16 Października 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) 28.08.2016 Warka 45 - RIS 18 litrów , 22 blg Zasyp: 5 kg Słód Pale ale Strzegom 1 kg Słód Pszeniczny Strzegom 0,6 kg Słód Specjal W Weyermann 0,5 kg Jęczmień palony 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0.4 kg Słód Karmelowy 150 Strzegom 0,2 kg Słód Czekoladowy 1200 Strzegom Do gara wlałem 18 litrów wody o temp. 55 stopni. Dodałem wszystkie słody. Podgrzanie do 66 stopni. Zacieranie: 70 minut - 66-62 stopnie 30 minut - 72-68 stopni 15 minut - mash out 78 stopni. Miałem problem z pomiarem temperatury przy tak gęstym zacierze. Przy ściankach kadzi zaciernej pokazywało mniej niż w środku. Filtracja na wężyku z oplotu. Brzeczka przednia około 23 blg. Gotowanie 100 minut. Chmielenie: FWH - 50 g Magnum 15 minut - 30 g Admiral 5 minut - 15 g Sticklebract, 400 g cukuru Drożdże - gęstwa US-05 Edit: 16.09.2016 - Piwo zlane do drugiego pojemnika. Dodane 4 laski wanilii macerowanie kilka tygodni w whisky oraz 50 g mocno opiekanych płatków dębowych również macerowanych w whisky. Zeszło do 6 blg. Próbka przyjemna, mocno likierowa. Edit 07-10-2016 - Piwo zabutelkowane. Dodane 60 g cukru do refermentacji. Zeszło do 5,5 blg. Próbka w smaku - rewelacja! Czekoladowa pralina. Edit 08-02-2017 - Degustacja. Piana - brązowo-kremowa, drobnopęchęrzykowa na około 2 cm. Z czasem opada do 2 mm. Wygląd - Piwo czarne z minimalnymi refleksami pod światło. Klarowne. Aromat - Pierwszy plan słodowość, wanilia, mleczna czekolada i kawa. Dalej nuty drewna, whisky, orzechów z może lekką nutą owocową. Niska palność. Ogólnie aromat słodki. Przypomina pistacje z karmelem. Aromat bardzo mocny, dzieje się. Alkohol niewyczuwalny. Smak - Kawa, wanilia, whisky, orzechy, likier kawowy. Alkohol lekko wyczuwalny, lekko piekący w gardło. Piwo przypomina w smaku czekoladę z nadzieniem pistacjowym. Dalej można wyczuć nuty słodowe, ciastka, biszkopty. Zdecydowanie kawa,wanilia i orzechy dominują smak. Jak dla mnie rewelacja. Goryczka - średnio wysoka, trochę zalegająca, czysta. Nagazowanie - niskie do średniego. Ogólne wrażenia - Chyba najlepszy RIS jaki piłem w życiu, jak i najlepsze piwo! Aromat i smak są bardzo złożone, bardzo mocno wyczuwalne. Ze szkła czuć już z daleka w.w aromatami. Mieszanka kawy, beczki dębowej, wanilii i orzechów to za mało, żeby opisać ten wyśmienity smak. Piwo też jest lekko gęste, bardzo przyjemnie spływa po gardle, pozostawiając swoje walory aromatyczne i smakowe. RIS typowo degustacyjny. Ależ się cieszę, że go zrobiłem! Na pewno będzie powtórka. Ocena 10/10. Edytowane 8 Lutego 2017 przez Pindin Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) 19.09.2016Warka 46 - Imperial Irish Red Ale22,5 litra, 15.5 blg.Zasyp:Słód Pilzneński Strzegom - 5 kgSłód Pszeniczny Strzegom - 1 kgSłód Karmelowy 300 Strzegom - 0,5 kg.Słody wsypane do 21 litrów wody o temp. 50 stopni. Podgrzanie do 69,3 stopnia.Zacieranie:60 minut - 69-67 stopni10 minut - 78 minutFiltracja na wężyku z oplotu.Gotowanie 60 minut.Chmielenie:60 minut - 20 g Summit15 minut - 30 g Summit2 minuty - 30 g Lubelski.Drożdże US-04Planowanie 20 litrów, 18 blg, 40 IBU, 19 SRM. 27.09.2016 - Piwo zlane do drugiego fermentora. Drożdże bardzo szybko sobie poradziły z taką gęstością (po 4 dniach już było praktycznie po burzliwej). Drożdże zadałem do brzeczki o temp. 14 stopni, potem stopniowy wzrost do 20 stopni. Zeszło do 4 blg. W piątek dodam żelatyny na klarowanie i zrobię cold crash i we wtorek w butelki. Próbka w smaku wyszła owocowo - karmelowa, niezbyt skomponowane, ale się ułoży. Edit 03-10-2016 - Do piwa dodana łyżka stołowa żelatyny zmieszana ze szklanką wrzątku. Piwo przeniesione na taras - 1 - 9 stopni celsjusza. 10-10-2016 - Piwo zlane do butelek. Zeszło do 4 blg. Smak próbki tego piwa - rewelacja - właśnie o to mi chodziło Mocna słodowość, lekka goryczka, coś ala dobry koźlak górnej fermentacji. Płyn po żelatynie klarowny. Czekam z niecierpliwością na pierwszą degustacje. Edit 19-11-2016 Czas na degustacje. Piana po nalaniu średnio wysoka, drobno pęcherzykowa, biała, po czasie opada, koronkuje szkło. Barwa ciemna miedź, klarowne. W aromacie orzechy, ciastka zbożowe, ziemia, nuta winogronowa, alkohol, warzywka (DMS?). W smaku podobnie jak w aromacie, ciasteczkowo-orzechowe z nutą alkoholu, smaku chmielu trzeba się doszukać. Goryczka średnia, długa, przyjemna. Piwo dość pełne, lekko rozgrzewa. Pije się przyjemnie. Nagazowanie średnie, w sam raz. Raczej piwo degustacyjne niż sesyjne.. Plus za barwę i klarowność, minus za DMS i estry i wyczuwalny alkohol. Chyba była zbyt wysoka temp. fermentacji, może za szybko podniosłem do tych 20-stu stopni, albo za duża różnica. Ogólnie smakuję dobrze, mogłoby być lepiej Edytowane 19 Listopada 2016 przez Pindin Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Warka 47 - 27.09.2016 Pale Ale. 25 litrów / 12 blg Zasyp: Słód Pizlneński Strzegom - 3,5 kg Słód Pszeniczny Strzegom - 1 kg Słód Carapils Weyermann - 0,3 kg Do kadzi zaciernej wlane 18 litrów wody. Podgrzanie do 67 stopni. Wsypane wszystkie słody. Przerwy: 65,5 stopnia - 62 stopnie - 60 minut 78 stopni mash out - 10 minut Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: FWH - 20 g Magnum 5 minut - 30 g Lubelski, cukier 250 g (szklanka) 1 minuta - 20 g Mosiac, 13 g Waimea Drożdże - gęstwa S-04 10-10-2016 - Piwo zlane do drugiego fermentora w celu sklarowania. Zeszło do 2,5 blg. Próbka w smaku całkiem przyjemna. Lekko słodowa z fajną kontrą chmieli. Dodana łyżka żelatyny rozpuszona w 150 ml wrzątku. Piwo wyniesione na taras do niżej temperatury 12-10-2016 - piwo zlane do butelek. Dodałem 140 g cukru. Edytowane 23 Października 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) 10-10-2016 Warka 48 - lekki bitter (harcerskie) single hop Admiral 20 litrów / 6,5 blg. Planowane 6-7 blg, 22 litry, 18 IBU Zasyp: Słód Pilzneński Strzegom - 1,5 kg Słód Pszeniczny Strzegom - 0,8 kg Słód Karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg Do gara wlałem 12 litrów wody. Podgrzałem do 75 stopni i dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 60 minut - 73-68 stopni 10 minut - 78 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 50 g Admiral - 5 minut Drożdże - Gęstwa S-04 18-10-2016 Piwo zlane do butelek. Zeszło do niecałych 3 blg. Dodane 120 g cukru. 24-10-2016 Po tygodniu czas spróbować piwa. DEGUSTACJA: Piana - grubo pęcherzykowa, średnio wysoka, po chwili opada do kożucha. Barwa - mętne, ciemno miedziane. Aromat - na pierwszy plan wychodzi słodowość, biszkopt i aromat chmielu - kwiaty, zioła. W tle nuta drożdżowa. Ogólnie nie powala, ale jest stonowany i przyjemny. Smak - Lekkie, lekko wodniste, goryczka średnia, czysta, niezalegająca. Wyczuwalne nuty słodowe, ciasteczkowe. Lekka kwasowość. Smak chmielu przypomina perfumy. Mocno kwiatowy, trochę ziołowy. Ale perfumowy strasznie, aż nie przyjemnie. Piwo nagazowane, orzeźwiające. Ogólnie jest nieźle jak na piwo tygodniowe, chociaż zawiodłem się chmielem... Zobaczymy jak to będzie za 3-4 tygodnie. 05-12-2016 DEGUSTACJA 2: Piana średnia, baardzo grubo pęcherzykowa, biała. Barwa - miedziane, mętne. Aromat - ziemia, chleb, zioła, perfumy. Smak - lekka słodowość, zalegające perfumy i ziemistość z kwiatami. Nagazowanie OK. Goryczka średnia, czyta. Piwo do wypicia, ale nie zachwyca. Praktycznie w ogóle się nie zmieniło od ponad miesiąca. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się