GLAURUNG Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w VIII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego Konkurs odbędzie się 9 września 2017 Kategorie Konkursowe: 1. New Zealand IPA Piwo o parametrach technicznych BJCP 14B http://www.wiki.piwo.org/American_IPA ale chmielone nowozelandzkimi odmianami chmieli 2. Sour Ale Kwaśne piwa górnej fermentacji, dopuszczalny pełen wachlarz odmian oraz sposobów zakwaszania 3.Juicy IPA Soczyste IPA, piwa nowofalowe o wyraźnej nucie soczystej, owocowej. Efekt może być uzyskany zarówno przez chmielenie ciekawymi odmianami chmieli (jak przykład Mandarina Bavaria), stosowanie surowców zmniejszających klarowność piwa (pyliste drożdże, słody pszeniczne, płatki owsiane) a być może także dodatek soków owocowych. 4.Piwo z chili Piwo uwarzone z dodatkiem odmian ostrej papryki (dowolny styl bazowy), ciekawy opis na blogu Browerowy https://browerowy.wordpress.com/2016/02/29/piwo-z-chili/ 5.Piwo niskoalkoholowe Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu. Kontakt: ckpdbp@gmail.com Zapraszamy też na profil https://www.facebook.com/bractwopiwneczestochowa/?ref=stream gdzie postaramy sie również umieszczać informacje o konkursie. Kolejne informacje dotyczące konkursu niebawem Edytowane 25 Maja 2017 przez GLAURUNG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLAURUNG Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 (edytowane) Konkurs odbędzie się 9 września 2017, pierwszy raz w ramach II Częstochowskiego Festiwalu Piwa - Zapraszamy więc podwójnie!Champion w kategorii Juicy IPA - Piwo które otrzyma największą liczbę punktów w kategorii Juicy IPA zostanie uwarzone w Browarze na Jurze − regionalnym browarze w Zawierciu, a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu. Regulamin konkursu: https://docs.google.com/document/d/1v9vQuTjLZ39Dx07Uiff3eT1RCgU8TcKRgFfXQkfjUrw/edit Formularz zgłoszeniowy: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1_FBxhnJElD1vm_WinF42Rei-iF__9VtEC-sZFNOolEfJ1w/viewform Uwaga - Udział w Konkursie jest płatny. Sumaryczne środki zebrane z opłat zostaną przeznaczone w szczególności na pokrycie kosztów wysyłek bezpłatnych koszulek konkursowych oraz dyplomów i nagród. Opłacie podlega start w każdej kategorii konkursu, opłata wynosi 10,00 zł za jedną kategorię. Opłaty należy dokonać do dnia 31.08.2017 na rachunek bankowy skarbnika Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego: 41 1140 2004 0000 3502 7431 3828, mBank S.A. W tytule przelewu proszę wpisać: VIII CKPDPB oraz nazwisko i imię piwowara. Dokonanie terminowej wpłaty jest warunkiem przyjęcia piwa do konkursu. Edytowane 13 Sierpnia 2017 przez GLAURUNG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Czy przy New Zealand IPA można użyć również chmieli australijskich czy wyłącznie nowozelandzkich ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astamoth Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Byłbym rozczarowany, gdyby można było używać australijskich chmieli Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 A ja jestem rozczarowany bo jak jakiś czas temu czytałem o tym konkursie to mi się zakodowało, że chmiele ogólnie z tamtych rejonów są dozwolone i pomieszałem nowozelandzkie i australijskie . Konkursowe piwo to New Zealand IPA, a nie New Zealand Australia IPA więc się nie nastawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 A ja jestem rozczarowany bo jak jakiś czas temu czytałem o tym konkursie to mi się zakodowało, że chmiele ogólnie z tamtych rejonów są dozwolone i pomieszałem nowozelandzkie i australijskie . Konkursowe piwo to New Zealand IPA, a nie New Zealand Australia IPA więc się nie nastawiam. Zawsze dziwią mnie takie pytania... Żaden z sędziów nie będzie w stanie rozpoznać, czy dany składnik aromatu pochodzi z NZ czy z Australii. Skoro konkurs na oatmeal stout potrafi wygrać piwo, które miało 1 kg laktozy i blg o 1 wyższe niż widełki stylu... Zadając takie pytania publicznie tylko możliwe, że wykluczasz się w ten sposób. Dużo ludzi tutaj zagląda i powiążą Cie z piwem i będziesz miał pozamiatane. Nie zastanawiaj się tyle, wyślij, wygraj i pośmiej się po cichu z sędziów FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Bo powinno być, że piwo powinno mieć cechy jakie dają typowe chmiele nowozelandzkie, które to cechy sensoryczne powinny być w opisie stylu (którego to nie ma ), a jak to zrobisz to już twoja sprawa, wytyczne surowcowe na konkurs są "trochę" bez sensu (są natomiast dobre na np panel degustacyjny, bo można poznać wpływ różnych surowców). Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 MISIEK, tylko dla mnie taki konkurs to zabawa, więc jak mam wygrać oszukując to co to za zwycięstwo. Oszukałbym sędziów ale przede wszystkim samego siebie. Ale ty jeśli chcesz to możesz kupić jakiś kraft, przelać do swojej butelki, wysłać, wygrać i pośmiać się z sędziów. kantor zgadzam się z tobą, powinno być napisane jakie ma być to piwo, a jakich użyjesz składników to już twoja broszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zapraszam do nadsyłania zgłoszeń i piw/ Przypominam, że pozostały 2 tygodnie aby dopełnić formalności i przysłać piwo na konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Szkoda, że organizatorzy nie postarali się o dokładny opis stylów, bo po konkursie będzie lament i kwiatki w metryczkach + współczuję sędziom roboty, bo jak tu uczciwie zrobić metryczkę, gdy będzie się miało do porównania dry stout z chili i imperial stout 25 blg, albo soczyste piwo z którego jedno jest soczyste od chmielu i płatków, a drugie soczyste od soków i lekko od nich kwaskowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Cześć! W sumie do konkursu zgłoszono 77 piw. Na emaile uczestników wysłaliśmy wyniki wczorajszych eliminacji piw konkursowych, eliminacje odbyły się we wszystkich pięciu kategoriach. Piwa które nie przeszły eliminacji zawierają krótkie opisy przyczyn odrzucenia. Sędziowie podczas sobotniego finału oceniać będą: 1. New Zealand IPA - 7 piw 2. Sour Ale - 6 piw 3.Juicy IPA - 7 piw 4.Piwo z chili - 8 piw 5.Piwo niskoalkoholowe - 7 piw Wyniki konkursu zostaną podane podczas II Częstochowskiego Festiwalu Piwa Aleje Najświętszej Maryi Panny około godz. 18. Wszystkim finalistom gratulujemy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Wyniki: VIII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego 09.09.2017 roku odbył się VIII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego organizowany przez Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego. Do konkursu przystąpili piwowarzy domowi z całej Polski, którzy nadesłali łącznie 77 piw. Organizatorzy przeprowadzając eliminacje wstępne zakwalifikowali do finału: 1. New Zealand IPA - 7 piw 2. Sour Ale - 6 piw 3. Juicy IPA - 7 piw 4. Piwo z chili - 8 piw 5. Piwo niskoalkoholowe - 7 piw Wyniki VIII CKPD BP Nad rzetelnym przebiegiem oceny konkursowej w Komisji czuwał przewodniczący - Michał Zieliński 1. Piwa w kategorii New Zealand IPA, oceniane przez Komisję w składzie: Andrzej Grzeliński- Sędzia Bractwa Piwnego Kamil Maźniak - Sędzia Bractwa Piwnego Mateusz Ordon - Sędzia Bractwa Piwnego otrzymały następującą punktację: I miejsce - Robert Gumieniak - 44,0 II miejsce - Bogumił Sagan - 30,7 III miejsce - Jarosław Reczek - 29,7 IV miejsce - Tomasz Jasiński - 23,3 V miejsce - Łukasz Nowak (enowuigrek) - 22,0 VI miejsce - Jerzy Nowicki - 20,7 VII miejsce - Dariusz Witek - 20,3 2. Piwa w kategorii Sour Ale, oceniane przez Komisję w składzie: Grzegorz Niedomagała - Sędzia Bractwa Piwnego Mariusz Grabarczyk - Sędzia Bractwa Piwnego Michał Zieliński - Sędzia certyfikowany przez PSPD otrzymały następującą punktację: I miejsce - Michał Nalewajka - 45,3 II miejsce - Leszek Nitschke - 40,3 III miejsce - Artur Lesiak - 36,7 IV miejsce - Konrad Oczkowski - 36,3 V miejsce - Maciej Osiński - -35,3 VI miejsce - Łukasz Nowak (Lukasnowakart) - 25,7 3. Piwa w kategorii Juicy IPA, oceniane przez Komisję w składzie: Jakub Ciura - Zawodowy piwowar Piotr Wyrwas - Sędzia Bractwa Piwnego Sara Nabrdalik - Sędzia Bractwa Piwnego otrzymały następującą punktację: I miejsce - Zbyszko Kabziński - 36,0 II miejsce - Konrad Sworowski - 35,0 III miejsce - Michał Szudy i Przemysław Węgrzyn - 33,0 IV miejsce - Szymon Synak - 31,3 V miejsce - Michał Cieślik - 30,0 VI miejsce - Michał Nalewajka - 27,7 VII miejsce - Michał Kordek - 27,0 4. Piwa w kategorii Piwo z chili, oceniane przez Komisję w składzie: Andrzej Grzeliński - Sędzia Bractwa Piwnego Grzegorz Niedomagała - Sędzia Bractwa Piwnego Michał Zieliński - Sędzia certyfikowany przez PSPD otrzymały następującą punktację: I miejsce - Paweł Żywiecki - 46,0 II miejsce - Marcin Sokalski - 40,0 III miejsce - Jarosław Reczek - 37,3 IV miejsce - Bogumił Sagan - 29,7 V miejsce - Piotr Michalski i Rafał Skulimowski - 29,3 VI miejsce - Maciej Osiński - 28,7 VII miejsce - Marcin Senderski - 25,0 VIII miejsce - Michał Piątkowski - 22,3 5. Piwa w kategorii Piwo niskoalkoholowe, oceniane przez Komisję w składzie: Jakub Ciura - Zawodowy piwowar Piotr Wyrwas - Sędzia Bractwa Piwnego Sara Nabrdalik - Sędzia Bractwa Piwnego otrzymały następującą punktację : I miejsce - Łukasz Pacułt - 39,7 II miejsce - Konrad Oczkowski - 35,7 III miejsce - Janusz Švach - 34,0 IV miejsce - Robert Gumieniak - 29,0 V miejsce - Adam Samociuk - 27,3 VI miejsce - Marcin Pidzik - 25,0 VII miejsce - Michał Kordek - 22,3 Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom a szczególnie zwycięzcom VIII Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego! Wszyscy uczestnicy konkursu zostaną powiadomieni pocztą elektroniczną o zajętym miejscu i przyznanej punktacji. Piwu Cześć! Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 Prywatnie dodam, że piwo z chili Pawła Żywieckiego to jedno z najlepszych piw jakie piłem, gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Cześć! Metryczki sędziowskie z wczorajszego finału konkursu zostały już rozesłane do finalistów. Jak zawsze w Częstochowskim Konkursie Piw Domowych: - metryczki wysyłane są natychmiast po konkursie - metryczki zawierają dokładny opis od każdego z jurorów a nie tylko ugładzoną i uwspólnioną wersję oceny grupy sędziów. Uwagi organizacyjne należące do spraw mniej przyjemnych: Uprzedzając dyskusję na temat jakiś rozbieżbości między ocenami trzech jurorów w każdej komisji podkreślam, że nie bez powodu komisje we wszystkich konkursach liczą właśnie kilku jurorów a nie jednego aby ocena była rzetelna. Pozwolę sobie zbiorczo odpowiedzieć na kilka emaili poeliminacyjnych z pytaniami "dlaczego to właśnie moje świetne piwo nie przeszło?" i stwierdzeniami z stylu "jurorzy się nie znają, koledze smakowało" : - eliminacje przechodzą tyle te piwa które zasługują na udział w finale tj. spełniają warunki kategorii określonej w konkursie - skład jurorski eliminacyjny jak i skład jurorski finałowy gwarantuje profesjonalną ocenę piw Uwagi organizacyjne należące do spraw bardzo przyjemnych: W ciągu dwóch tygodni roześlemy nasze piękne stauetki, nagrody konkursowe i bezpłatne koszulki konkursowe (liczba koszulek była limitowana, ale ze wstępnego sprawdzenia wynika, że koszulki będą przysługiwać każdemu uczestnikowi). ASadam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Gratulacje dla wszystkich uczestników finału a w szczególności piwowarów, którzy stanęli na "pudle". Brawo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek815 Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Ile Było wszystkich piw nadesłanych w kategorii New Zealand IPA? bo podane jest tylko tyle że 7przeszło do finału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 20 godzin temu, Darek815 napisał: Ile Było wszystkich piw nadesłanych w kategorii New Zealand IPA? bo podane jest tylko tyle że 7przeszło do finału W kategorii New Zealand IPA było 14 zgłoszeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Jakie style dominowały w kategorii piwo z chili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madbart Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Jakieś informacje nt. piw nisko alkoholowych? Jakie to były piwa? Jakie style? Jakie ABV miały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się