Skocz do zawartości

JAK - nieLipiński Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 77: Oktoberfest

Około 15 zadałem gęstwą bezpośrednio z tanka po wiedeńskim. Reszta gęstwy do słoika. Mam zamiar wykorzystać przy refermentacji, bo strasznie powoli mi się piwa nagazowują w piwnicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :okey:

 

Mam zamiar wykorzystać przy refermentacji, bo strasznie powoli mi się piwa nagazowują w piwnicy.

Ja tez tak zrobię bo jak Coder napisał że ma piwa nagazowane po 2 dniach to mi zatkało kakao ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacek, a ile musisz czekać?

Rozlany 5.02, czyli 2 tygodnie temu, dortmunder ma na razie nagazowanie śladowe. Nagazował się mocno tylko 1,5l PET, który trzymałem w domu przez ponad tydzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym roku wszelkie swoje lagery traktuję drożdżami przy refermentacji, jeszcze nie sprawdzałem ale co niektóre od miesiąca w butelce więc można do testów wypić.

Jak podał Bielok, u Codera nagazowanie jest już po 2 dniach!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj po raz pierwszy polało się u mnie w domu piwo z pepsi-KEGa. Prowizorycznie podłączyłem kranik do złączki i z ręki napełniłem 2 kufelki szkocką 70/-. Piwo niestety niezbyt nagazowane ale może i dla stylu odpowiednio. Może dlatego, że stało kilka dni w pokojowej temp. i do zimnego przeniosłem tylko na kilka godzin (manometr po podpięciu butli pokazał 6bar!) a może manometr jest walnięty (muszę go podmienić na próbę).

Niestety natychmiast w domu pojawiły się krasnoludki i 5 kufelków znikło z KEGa w niewyjaśnionych okolicznościach i baardzo szybkim tempie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety natychmiast w domu pojawiły się krasnoludki i 5 kufelków znikło z KEGa w niewyjaśnionych okolicznościach i baardzo szybkim tempie :lol:

Marian Załucki, Krasnoludek

 

Gdy raz wypiłem parę wódek,

Zjawił się u mnie

Krasnoludek.

 

Spojrzał na flaszkę na mym stole,

Na pięciogwiezdną aureolę

(Co to pięć gwiazdek - wam izwiestno)

I gorzko westchnął:

 

"O smutku, coś mą duszę zaległ!...

Piją furmani i poeci -

A gdzież się urżnąć ma krasnalek?...

W bajce dla dzieci?..."

 

Siadł więc na stole pełen smutku

I pił - pokorny, skromny, cichy -

Twierdząc, że jest coś w krasnoludku,

Iż czasem musi!...

Bez zagrychy.

 

Niekiedy mruknął:

"Dobra... Chłodna..."

I mrucząc wypił flaszkę do dna.

 

Potem - choć wzrostu miał trzy cale -

Rozrabiać zaczął niebywale.

Napisał sosem na serwecie:

"Krasnoludki są na świecie!"

Zademonstrował rock and roll,

Rozbił lustro krzycząc "Gol!"

Spalił dywan papierosem,

Wannę zatkał kabanosem,

Ściągnął obrus,

Szklanki stłukł,

Mnie samego zwalił z nóg,

I podniósłwszy dziki krzyk,

Zbudził żonę, po czym znikł...

 

A żona, widząc takie skutki,

Dalej nie wierzy w krasnoludki!...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73: Czeski Pils

W sobotę zabutelkowałem z 110g cukru rozpuszczonego w wodzie. Piwo smakuje już bardzo dobrze. Zrezygnowałem z dodawania drożdży do refermentacji za to piwo zostawiłem w mieszkaniu do nagazowania (dortmunder po prawie 4 tygodniach w butelkach stojąc w piwnicy praktycznie wcale się nie nagazował)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78: Pils niemiecki

Kolejnym lagerem będzie Pils niemiecki. Planowane IBU 41, gęstość 12,5°Blg, kolor 6EBC. Dużo chmielu na smak i aromat.

Zasyp

  • słód pilzneński Litovel - 4,3kg
  • słód Carapils Weyermann - 0,3kg

Zacieranie

  • 50°C - 10'
  • 62°C - 35'
  • 72°C - 30'
  • 77°C - miało być 15' ale poszedłem z rodziną na basen :P. Po 2h temp. spadła do 60°C, podgrzałem do 76°C i przeniosłem do filtracji

Gotowanie 100'/chmielenie

  • w 40' 25g granulatu Sybilla, 7,1 %ak (177,5GPH)
  • w 70' 30g granulatu Sybilla, 7,1 %ak (213GPH)
  • w 97' 30g Hallertauer Mittelfruch 5,2%ak (156GPH)

Wyszło 25l brzeczki o gęstości prawie 13°Blg plus osady, z których jeszcze litr albo półtorej da się odzyskać. Zniesione do piwnicy. Drożdże zadam jutro.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 72 Dortmunder Export

Dziś sprawdziłem i po miesiącu od zabutelkowania (w piwnicy) wykazuje pierwsze objawy nagazowania ;). Czeski pils ma podobny poziom zawartości CO2 po 10 dniach w temp. pokojowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś do napełnienia KEGa. Planowana gęstość 10° Blg, kolor 9EBC, goryczka 26IBU.

 

Zasyp:

  • słód pilzneński Litovel - 3,6kg
  • słód Carared Weyermann - 0,3kg

 

Zacieranie

  • 60-62°C - 25'
  • 70-72°C - 40'

 

Gotowanie 90'/chmielenie

 

  • w 30 - 16g Iunga 9% ak. (144GPH)
  • w 60' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)
  • w 88' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH)

 

Wyszło 25l w fermentorze i jeszcze 2 litry osadów o gęstości 10,5°Blg. Zniesione do piwnicy, jutro zadam drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 78 jakoś tydzień temu (nie zanotowałem) trafiła do butelek ze 140g cukru rozpuszczonego w wodzie. Gęstość końcowa 2°Blg.

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 79: Desitka

Dziś zakegowałem w pepsikowym KEGu, a resztę (6l) zabutelkowałem z 36g cukru rozpuszczonego w wodzie.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale

Zaopatrzyłem się w zestaw amerykańskich chmieli oraz odpowiednich drożdży z Zymofermu i postanowiłem zrobić coś amerykańskiego by je namnożyć celując z gęstwa w Staśkową AIPA, która zrobiła furorę w Wiśle. Wybór padł na amerykańskie bursztynowe ale (planowana gęstość 12,5°Blg, goryczka 40IBU). Okazało się , z słodu Pale Ale mam tylko 1,5kg więc zastąpiłem go pilzneńskim i monachijskim

Zasyp:

  • słód pale ale - 1,5kg
  • słód pilzneński - 1kg
  • słód monachijski - 2kg
  • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg
  • słód CaraCristal - 0,4kg

 

Zacieranie

  • 66°C - 2h
  • 78°C - 0,5h

 

Gotowanie 70'/chmielenie

  • brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)
  • w 10' - 10g Chinook (116 GPH)
  • w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)
  • w 69' - 15g Citra (183 GPH)

 

Wyszło 25l 13°Blg. Zadane drożdżami Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Minęło 24h od zadania (warzyłem wczoraj) i ciągle brak oznak fermentacji. Jak do jutra nie ruszą to zacznę panikować. Trzeba będzie na szybko szukać US-05. Na cichej planuję chmielić citrą i czymś jeszcze. Żeby tylko ta fermentacja ruszyła :rolleyes:

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.