JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Warka 75: Ultravox - Vienna Lager Wczoraj przelałem na króciutka cichą. Jest już oczywiście klarowne. Z braku czasu nie zmierzyłem gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Warka 77: Oktoberfest Około 15 zadałem gęstwą bezpośrednio z tanka po wiedeńskim. Reszta gęstwy do słoika. Mam zamiar wykorzystać przy refermentacji, bo strasznie powoli mi się piwa nagazowują w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Cześć Mam zamiar wykorzystać przy refermentacji, bo strasznie powoli mi się piwa nagazowują w piwnicy. Ja tez tak zrobię bo jak Coder napisał że ma piwa nagazowane po 2 dniach to mi zatkało kakao ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jacek, a ile musisz czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Jacek, a ile musisz czekać? Rozlany 5.02, czyli 2 tygodnie temu, dortmunder ma na razie nagazowanie śladowe. Nagazował się mocno tylko 1,5l PET, który trzymałem w domu przez ponad tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 W tym roku wszelkie swoje lagery traktuję drożdżami przy refermentacji, jeszcze nie sprawdzałem ale co niektóre od miesiąca w butelce więc można do testów wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 W tym roku wszelkie swoje lagery traktuję drożdżami przy refermentacji, jeszcze nie sprawdzałem ale co niektóre od miesiąca w butelce więc można do testów wypić. Jak podał Bielok, u Codera nagazowanie jest już po 2 dniach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Wczoraj po raz pierwszy polało się u mnie w domu piwo z pepsi-KEGa. Prowizorycznie podłączyłem kranik do złączki i z ręki napełniłem 2 kufelki szkocką 70/-. Piwo niestety niezbyt nagazowane ale może i dla stylu odpowiednio. Może dlatego, że stało kilka dni w pokojowej temp. i do zimnego przeniosłem tylko na kilka godzin (manometr po podpięciu butli pokazał 6bar!) a może manometr jest walnięty (muszę go podmienić na próbę). Niestety natychmiast w domu pojawiły się krasnoludki i 5 kufelków znikło z KEGa w niewyjaśnionych okolicznościach i baardzo szybkim tempie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Niestety natychmiast w domu pojawiły się krasnoludki i 5 kufelków znikło z KEGa w niewyjaśnionych okolicznościach i baardzo szybkim tempie Marian Załucki, Krasnoludek Gdy raz wypiłem parę wódek, Zjawił się u mnie Krasnoludek. Spojrzał na flaszkę na mym stole, Na pięciogwiezdną aureolę (Co to pięć gwiazdek - wam izwiestno) I gorzko westchnął: "O smutku, coś mą duszę zaległ!... Piją furmani i poeci - A gdzież się urżnąć ma krasnalek?... W bajce dla dzieci?..." Siadł więc na stole pełen smutku I pił - pokorny, skromny, cichy - Twierdząc, że jest coś w krasnoludku, Iż czasem musi!... Bez zagrychy. Niekiedy mruknął: "Dobra... Chłodna..." I mrucząc wypił flaszkę do dna. Potem - choć wzrostu miał trzy cale - Rozrabiać zaczął niebywale. Napisał sosem na serwecie: "Krasnoludki są na świecie!" Zademonstrował rock and roll, Rozbił lustro krzycząc "Gol!" Spalił dywan papierosem, Wannę zatkał kabanosem, Ściągnął obrus, Szklanki stłukł, Mnie samego zwalił z nóg, I podniósłwszy dziki krzyk, Zbudził żonę, po czym znikł... A żona, widząc takie skutki, Dalej nie wierzy w krasnoludki!... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Oj! tak, tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Gratuluję lanego na Lipinach! Do parowania dochodzi jeszcze kwestia krasnoludków Ciężko będzie utrzymać zawartość kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Cześć Najgorzej jak dzieci zaczną podpijać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Póki co nie grozi mi to chyba. Nie mam lodówki i piwo muszę przynieść do wyszynku: zimą ze strychu latem z piwnicy. Jest więc kontrola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Warka 73: Czeski Pils W sobotę zabutelkowałem z 110g cukru rozpuszczonego w wodzie. Piwo smakuje już bardzo dobrze. Zrezygnowałem z dodawania drożdży do refermentacji za to piwo zostawiłem w mieszkaniu do nagazowania (dortmunder po prawie 4 tygodniach w butelkach stojąc w piwnicy praktycznie wcale się nie nagazował) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Warka 78: Pils niemiecki Kolejnym lagerem będzie Pils niemiecki. Planowane IBU 41, gęstość 12,5°Blg, kolor 6EBC. Dużo chmielu na smak i aromat. Zasyp słód pilzneński Litovel - 4,3kg słód Carapils Weyermann - 0,3kg Zacieranie 50°C - 10' 62°C - 35' 72°C - 30' 77°C - miało być 15' ale poszedłem z rodziną na basen . Po 2h temp. spadła do 60°C, podgrzałem do 76°C i przeniosłem do filtracji Gotowanie 100'/chmielenie w 40' 25g granulatu Sybilla, 7,1 %ak (177,5GPH) w 70' 30g granulatu Sybilla, 7,1 %ak (213GPH) w 97' 30g Hallertauer Mittelfruch 5,2%ak (156GPH) Wyszło 25l brzeczki o gęstości prawie 13°Blg plus osady, z których jeszcze litr albo półtorej da się odzyskać. Zniesione do piwnicy. Drożdże zadam jutro. Edytowane 5 Marca 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka 76: Tmave - Rumburak Przelane na cichą. Smak OK. Gęstość blisko 4°blg, uff bo bałem się, że zbyt wytrawnie zatarłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Warka 78: Pils niemiecki Zadany drożdżami wprost z fermentora po Rumburaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Warka 72 Dortmunder Export Dziś sprawdziłem i po miesiącu od zabutelkowania (w piwnicy) wykazuje pierwsze objawy nagazowania . Czeski pils ma podobny poziom zawartości CO2 po 10 dniach w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Warka 75: Ultravox - Vienna Lager Zabutelkowany z ok. 0,8l rezerwy i 50g cukru rozpuszczonego w szklance wody. Gestość końcowa 3°Blg. domin-w 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Coś do napełnienia KEGa. Planowana gęstość 10° Blg, kolor 9EBC, goryczka 26IBU. Zasyp: słód pilzneński Litovel - 3,6kg słód Carared Weyermann - 0,3kg Zacieranie 60-62°C - 25' 70-72°C - 40' Gotowanie 90'/chmielenie w 30 - 16g Iunga 9% ak. (144GPH) w 60' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH) w 88' - 24g Żatecki 3% ak (72GPH) Wyszło 25l w fermentorze i jeszcze 2 litry osadów o gęstości 10,5°Blg. Zniesione do piwnicy, jutro zadam drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Warka 77: Octoberfest Przelane dziś na cichą. Gęstości nie chciało mi się zmierzyć. Smak OK, drożdże poszły na kolejna imprezę do desatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Warka 76 i 77 zabutelkowane w zeszłą sobotę 26ego. Do tmawego dodałem ok 0,7l rezerwy i 50g cukru do oktoberfesta 1l rezerwy i 50g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 78 jakoś tydzień temu (nie zanotowałem) trafiła do butelek ze 140g cukru rozpuszczonego w wodzie. Gęstość końcowa 2°Blg. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 79: Desitka Dziś zakegowałem w pepsikowym KEGu, a resztę (6l) zabutelkowałem z 36g cukru rozpuszczonego w wodzie. Edytowane 2 Stycznia 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale Zaopatrzyłem się w zestaw amerykańskich chmieli oraz odpowiednich drożdży z Zymofermu i postanowiłem zrobić coś amerykańskiego by je namnożyć celując z gęstwa w Staśkową AIPA, która zrobiła furorę w Wiśle. Wybór padł na amerykańskie bursztynowe ale (planowana gęstość 12,5°Blg, goryczka 40IBU). Okazało się , z słodu Pale Ale mam tylko 1,5kg więc zastąpiłem go pilzneńskim i monachijskim Zasyp: słód pale ale - 1,5kg słód pilzneński - 1kg słód monachijski - 2kg słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg słód CaraCristal - 0,4kg Zacieranie 66°C - 2h 78°C - 0,5h Gotowanie 70'/chmielenie brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH) w 10' - 10g Chinook (116 GPH) w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH) w 69' - 15g Citra (183 GPH) Wyszło 25l 13°Blg. Zadane drożdżami Zymoferm Z040-6-38 American Ale und Gewürz-Biere. Minęło 24h od zadania (warzyłem wczoraj) i ciągle brak oznak fermentacji. Jak do jutra nie ruszą to zacznę panikować. Trzeba będzie na szybko szukać US-05. Na cichej planuję chmielić citrą i czymś jeszcze. Żeby tylko ta fermentacja ruszyła :rolleyes: Edytowane 4 Maja 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się