nehoshi Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Hej! Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować? -Słód wiedeński 2,25 kg -Słód pszeniczny 1,25 kg -Słód płaskurkowy 0,25 kg -Słód owsiany 0,25 kg -Słód orkiszowy 0,25 kg -Słód żytni 0,25 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Cześć -Słód płaskurkowy 0,25 kg co to za cudo? Napisz jak zacierałeś ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Piwko generalnie na wzór Warnijskiego z Kormorana. Co do płaskurki, odsyłam do wikipedii -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_p%C5%82askurka Warzenie: -46°C przez 10 minut, -52°C przez 10 minut, -63°C przez 25 minut, -73°C przez 35 minut, -podgrzanie do 78°C i filtracja Chmielenie: -60 minut całkowity czas -10 minut gotowania przedwstępnego i dalej: -od razu 15g Marynki, -po 50 minutach 15g Lubelskiego Dodam, że rozmyślnie nieznacznie skróciłem przerwę w 63°C i wydłużyłem w 73°C, żeby uzyskać piwko słabsze % a treściwsze. Edytowane 21 Czerwca 2010 przez nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Hej! Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować? Nic pewnego nie da się powiedzieć, ale jest duża szansa, ze jest niedofermentowane; i w zasadzie nic już nie dasz rady z tym zrobić. Ja czasem w takim przypadku dodaję do cichej 200g cukru (przegotowanego), czasem fermentacja ruszy dalej, a czasem nie, ale wtedy mam pewność, że i w butelkach nie będzie dalej fermentował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 To może dodać mniej glukozy do refermentacji? Ile byście dali? A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 (edytowane) A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe? Niestety nie, ten schemat zacierania powinien dać piwo bardzo fermentowalne, jest tylko westia tych dziwnych słodów, nie wiem jak one się zacieraja i fermentują, tak, że nie da sie powiedzieć nic pewnego. Jeżeli jest np. niedofermentowane na 2 Blg, to nawet jak dasz zero cukru i tak będzie mocno przegazowane. Warto i trzeba robić szybki test fermentacji EDIT: możesz spróbowac zrobić taki test a'posteriori - odbiesz ze 300ml piwa, zadaj sporo drożdży piekarskich, potrzymaj w 25-28°C i zobacz czy jeszcze odfermentuje. Nigdy tak nie próbowałem, ale może zadziała... Edytowane 21 Czerwca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Jest jeszcze taka głupia w sumie możliwość, na która naciąłem się przy mojej pierwszej warce, która też "stanęła" na 5 Blg. Otóż jak dokładnie się przyjrzałem, to zauważyłem, że bąbelki CO2 z piwa przywierały do pływaka i wypychały go do góry fałszując odczyt. Po kilkukrotnym przelaniu próbki ze szklanki do szklanki celem odgazowania pomiar wskazywał już 3,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Właściwie po przelaniu odrobiny piwa do probówki i wytrząśnięciu bąbelków jest 4°Blg ... Może to wystarczy do butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 No i piwo w butelkach, za miesiąc zdam relację czy wybuchło czy też nie Dziękuję za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 no i co z tym piwkiem ?? nic nie piszesz ,żyjesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ojjj, piwko wyszło pyszne Dodałem 150g glukozy na 20l i było zupełnie poprawnie nagazowane (jak na moje niedoświadczone oko). Niemniej jednak kilka osób próbowało go i opinie były pozytywne. I nic nie wybuchło P.S. Piwo skończyło się szybciej niż myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się