Jejski Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Piwo które uwarzyłem dość dawno temu,a smak dobrze pamiętam - słód pilzneński 3kg - słód monachijski 1,5kg - słód melanoidowy 0.2kg - słód zakwaszający 0,1kg - słód caraaroma 0.25kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg - słód Carafa typ II 15g - chmiel marynka szyszka 30 g, - chmiel lubelski szyszka 5 g - chmiel żatecki szyszka 10g - mech irlandzki, - drożdże Saflager W 34/70 Zacieranie 15 min w temp. ok. 52-53°C 64°C przez 30 min. 72°C przez 30 min. po ok. 15 min. słód ciemny 78°C filtrowanie, wysładzanie wodą o temp. 76-78°C. Gotowanie/Chmielenie Gotowanie przez 75 minut z dodatkiem 25g. marynki i 5g. żateckiego od początku. Na 15 minut przed końcem gotowania 5g. marynki, 5g. lubelskiego, 5g. żateckiego i mech irlandzki. Wyszło ok. 26l. 14°Blg Fotki są tutaj, tu recenzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar35 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Ile i jakiego składnika dałeś do refermentaci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Ile i jakiego składnika dałeś do refermentaci ? a to masz w nagrodę Edytowane 16 Listopada 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Ile i jakiego składnika dałeś do refermentaci ? brawo a jak myślisz czego sie daje do refermentacji? czytałeś coś wiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar35 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Dobra nie było pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Ale o co chodzi? Mógł dać cukru stołowego, mógł glukozy, mógł suchego ekstraktu a nawet brzeczki. Kolega pytacz chciałby wiedzieć, może wykorzystuje recepturę a może pyta z ciekawości - ale pyta. Nie rozumiem po co ta złośliwość... Edytowane 18 Listopada 2016 przez Igorrodz szybowiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar35 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Dzięki Igorrodz właśnie o to mi chodziło i nie każdy jest emerytem i ma czas żeby od rana do wieczora przeszukiwał fora i łapał kogoś za słówka. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) nie każdy jest emerytem...albo gimnazjalistą, lecz mało który ma powyżej 18-tu lat aby móc samodzielnie warzyć i spożywać piwo BTW- po to jest forum aby pytać i po to aby udzielać odpowiedzi - albo wskazywać bezpośrednio na już istniejące podobne problemy - a nie być złośliwym i uszczypliwym "pomagaczem" Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Dzięki Igorrodz właśnie o to mi chodziło i nie każdy jest emerytem i ma czas żeby od rana do wieczora przeszukiwał fora i łapał kogoś za słówka. 1. nie każdy musi warzyć piwo 2. nie na każde pytanie trzeba odpowiadać 3. są pytania, których aż nie wypada zadawać 4. po takim czasie autor receptury ma prawo już nie pamiętać jeśli nie zapisał (choć jak go znam, Jejski jeszcze dobrą ma pamięć ) BTW- po to jest forum aby pytać i po to aby udzielać odpowiedzi - albo wskazywać bezpośrednio na już istniejące podobne problemy - a nie być złośliwym i uszczypliwym "pomagaczem" Ponieważ o mnie tu piszą (choć już nie mam certyfikatu na uszczypliwość ) pozwolę sobie odpowiedzieć. Faktycznie forum to dobre miejsce do zadawania pytań, ale: - nie po raz ..... (dowolnie duża liczba całkowita) bo to generuje mega wielki szum informacyjny - pytać trzeba umieć i wiedzieć gdzie i kogo zapytać - tu jeszcze nikt nawet nie zaczął być złośliwym lub uszczypliwym - podawanie "na tacy" komuś kto deklaruje się "niemającym czasu na przeszukiwanie forum" jest zajęciem mało motywującym i nie pedagogicznym Przy okazji, myślę, ze ten przycinek do emerytów jest wyjątkowo niesmaczny i tylko dziecko neostrady mogło by operować pojęciami na takim poziomie. Przepraszam Jejski za takiego off-topa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar35 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Ja też cię przepraszam Dr2 nie sądziłem że odbierzesz to tak bardzo osobiści. Przy okazji, myślałem że zadaje pytanie właścicielowi receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) ... Edytowane 1 Września 2018 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się