Skocz do zawartości

Red Fred


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Piwo które uwarzyłem dość dawno temu,a smak dobrze pamiętam :)

 

- słód pilzneński 3kg

- słód monachijski 1,5kg

- słód melanoidowy 0.2kg

- słód zakwaszający 0,1kg

- słód caraaroma 0.25kg

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

- słód Carafa typ II 15g

- chmiel marynka szyszka 30 g,

- chmiel lubelski szyszka 5 g

- chmiel żatecki szyszka 10g

- mech irlandzki,

- drożdże Saflager W 34/70

 

Zacieranie

15 min w temp. ok. 52-53°C

64°C przez 30 min.

72°C przez 30 min. po ok. 15 min. słód ciemny

78°C filtrowanie, wysładzanie wodą o temp. 76-78°C.

 

Gotowanie/Chmielenie

Gotowanie przez 75 minut z dodatkiem 25g. marynki i 5g. żateckiego od początku.

Na 15 minut przed końcem gotowania 5g. marynki, 5g. lubelskiego, 5g. żateckiego i mech irlandzki.

Wyszło ok. 26l. 14°Blg

Fotki są tutaj, tu recenzja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Ale o co chodzi? Mógł dać cukru stołowego, mógł glukozy, mógł suchego ekstraktu a nawet brzeczki. Kolega pytacz chciałby wiedzieć, może wykorzystuje recepturę a może pyta z ciekawości - ale pyta. Nie rozumiem po co ta złośliwość...

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie każdy jest emerytem

...albo gimnazjalistą, lecz mało który ma powyżej 18-tu lat aby móc samodzielnie warzyć i spożywać piwo ;)

 

BTW- po to jest forum aby pytać i po to aby udzielać odpowiedzi - albo wskazywać bezpośrednio na już istniejące podobne problemy - a nie być złośliwym i uszczypliwym "pomagaczem" :P

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki Igorrodz właśnie o to mi chodziło i nie każdy jest emerytem i ma czas żeby od rana do wieczora przeszukiwał fora i łapał kogoś za słówka.

1. nie każdy musi warzyć piwo

2. nie na każde pytanie trzeba odpowiadać

3. są pytania, których aż nie wypada zadawać

4. po takim czasie autor receptury ma prawo już nie pamiętać jeśli nie zapisał (choć jak go znam, Jejski jeszcze dobrą ma pamięć :D )

 

 

BTW- po to jest forum aby pytać i po to aby udzielać odpowiedzi - albo wskazywać bezpośrednio na już istniejące podobne problemy - a nie być złośliwym i uszczypliwym "pomagaczem"

Ponieważ o mnie tu piszą (choć już nie mam certyfikatu na uszczypliwość :( ) pozwolę sobie odpowiedzieć.

Faktycznie forum to dobre miejsce do zadawania pytań, ale:

- nie po raz ..... (dowolnie duża liczba całkowita) bo to generuje mega wielki szum informacyjny

- pytać trzeba umieć i wiedzieć gdzie i kogo zapytać

- tu jeszcze nikt nawet nie zaczął być złośliwym lub uszczypliwym :D

- podawanie "na tacy" komuś kto deklaruje się "niemającym czasu na przeszukiwanie forum" jest zajęciem mało motywującym i nie pedagogicznym

 

Przy okazji, myślę, ze ten przycinek do emerytów jest wyjątkowo niesmaczny i tylko dziecko neostrady mogło by operować pojęciami na takim poziomie.

 

Przepraszam Jejski za takiego off-topa :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.