scooby_brew Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Scooby's House Ale ---------------------------- Warka: 11 gal (41,6 l) OG: 1.054 (13.3 Plato) IBU: 51.7 SRM: 6.4 Słody: 20 lbs. (9.07 kg) Pale Malt 2-row 2 lbs. (0.9 kg) Munich (monachijski) 1 lb. (0.45 kg) Crystal 40L Chmiele: 2 oz. (57 g) Centennial 60 min 2 oz. (57 g) Cascade 15 min 2 oz. (57 g) Cascade 5 min 2 oz. (57 g) Cascade dry hop Drożdże: Fermentis US-05 Zacieranie: 152F ( 66.7 °C), 60 min. Uwagi: Słody pale malt 2-row możesz zastąpić słodem pils, Crystal 40 możesz zastąpić karamelowym jasnym. Warzenie tego piwa opisałem dokładniej tutaj: http://www.piwo.org/...id=48201#p48201 - (ze zdjęciami!!!) Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 4,5 kg pils 0,5 kg monachijski 0,25 kg karamelowy Chmiele: 40 g marynka 60 min 25 g Cascade 15 min 25 g Cascade 5 min 25 g Cascade na zimno Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Edytowane 21 Grudnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Scooby a jakie FG osiągasz w tym piwie. Ja wzorując się na twojej recepturze uwarzyłem APA z finalnymi 2 BLG w gotowym piwie i zastanawiam się czy przypadkowo ( zacierałem wielostopniowo ) udało mi się utrafić. APA wyszła raczej wytrawna i zastanawiam się czy właśnie taka miała być. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 FG mi wychodzi ok. 1.010-1.012, czyli ok. 2.8 Plato. Ja zacieram to w 152F czyli 67°C przez 60 min (potem mash-out) i nigdy takich piw nie zacieralem wielostopniowo, więc trudno mi na ten temat coś powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeregowy Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Witajcie 1. Czy chmiel cascade można zastąpić chmielem citra usa lub mosaic usa? 2. Czy słód pils można zastąpić gotowcem w puszcze 2xgozdawa jasny (3,4kg)? Zależy mi na nieco wyższym IBU i większą prostotą procesu (łatwiej w kuchni wysłodować mniejszcze ilości niż większe) Pozdrawiam serdecznie. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 5 godzin temu, szeregowy napisał: Witajcie 1. Czy chmiel cascade można zastąpić chmielem citra usa lub mosaic usa? 2. Czy słód pils można zastąpić gotowcem w puszcze 2xgozdawa jasny (3,4kg)? Zależy mi na nieco wyższym IBU i większą prostotą procesu (łatwiej w kuchni wysłodować mniejszcze ilości niż większe) Pozdrawiam serdecznie. Paweł Można. Raczej mosaic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się