bimbelt Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Utopence zmontowane. Kumpel mi podpowiedział o jeszcze jednej podobnej potrawie, mianowicie Nakladany Hermelin. Szczerze mówiąc nie jadłem i nie mam odniesienia. W jego przekonaniu jest to dużo lepsze od Utopenca. Przykładowy przepis: http://www.libertas.pl/nakladany_hermelin.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Kumpel mi podpowiedział o jeszcze jednej podobnej potrawie, mianowicie Nakladany Hermelin. Szczerze mówiąc nie jadłem i nie mam odniesienia. W jego przekonaniu jest to dużo lepsze od Utopenca ... bo może ten hermelin jest po prostu dla niego łagodniejszy od utopenców. W CZ można kupić specjalne odmiany serów pleśniowych do takiego marynowania wraz z zestawem przypraw: "k nalożeni". Przy marynowaniu sera trzeba koniecznie rozciąć go wzdłuż. Dobór przypraw i innych dodatków - wg uznania. Warto zainwestować z kolei w dobry olej, te najtańsze z marketów jak dla mnie dają niestety mało atrakcyjne posmaki. Innym ciekawym sposobem przyrządzania hermelinów (nazwijmy tak całą grupę takich serów pleśniowych) jest grillowanie. Krążek smarujesz mieszanką przypraw z olejem, zawijasz w folię alu ("sreberko") i grilujesz. Z powodzeniem grilowałem hermeliny, pepy i nasze turki. W CZ spotkasz też gotowe zestawy hermelinów z zestawem przypraw. Wszystkie sery pakowane są w alu z papierem, więc do grilowania się nie nadają. Trzeba je rozpakować i zawinąć w "normalną" folię alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 W zeszłym tygodniu naszła mnie nie odparta chcica na utopence, więc zmiksowałem trochę przepisy rubezahla i szopa006 i wyszły z tego dwa słoje, jeden z nich widać na załączonym obrazku Jutro sprawdzę co też słychać w pierwszym, drugi pozostanie tydzień na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 A co to takie tam okrągłe na dole? Parówki w baraniej kiszce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 A co to takie tam okrągłe na dole? Parówki w baraniej kiszce? Cebula panie, cebula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Te małe, kolorowe kulki przy dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Te małe, kolorowe kulki przy dnie? He he to jest taki wzór słoja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jacer chyba w smartfonie przegląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jacer chyba w smartfonie przegląda hehe, nie, 17 cali Pierwszy raz widzę taki słój, więc zgłupłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Testowałem "polskie" udane próby robienia utopenców z kiełbasy zwyczajnej i śląskiej, IMHO to lepsze rozwiązanie, niż parówki. Za radą Bączka (+), ostatnie swoje nastawy utopenców wykonywałem z kiełbas j/w. Efekty były bardzo dobre. Wychodzą takie konkretne , serdelki to delikatniejsza wersja tej przekąski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Cześć Ponieważ dzięki uprzejmości Janusza i Dori stałem się posiadaczem baranich jelit to cześć kiełbaski która zrobiłem przeznaczam właśnie na utopence. Właśnie się studzi zalewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 eee, no w baraniej kiszce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Cześć! eee, no w baraniej kiszce? Tak, coś nie pasi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Czy w polskim lub czeskim Cieszynie można kupić oryginalne serdelki na utopence? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 I wylądowały w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Cześć! Tak, coś nie pasi? A to one z Desy czy z filmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Czy w polskim lub czeskim Cieszynie można kupić oryginalne serdelki na utopence? Tak, np. w Kauflandzie Spekacky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 oo, to dobrze, zrobię sobie zapas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Bielok powiedziałbym że mi narobiłeś smaka. Powiedziałbym, jakbym nie miał 2 słoików utopenców w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Cześć A to one z Desy czy z filmu? Z lodówki w Pogwizdowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Cześć Bielok powiedziałbym że mi narobiłeś smaka. Powiedziałbym, jakbym nie miał 2 słoików utopenców w lodówce Moje w lodówce muszą stać tylko jeszcze 13 dni ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Też mi zrobiliście smaka więc kupiłem w Harrachovie słoiczek. Dla mnie nowość, ale właśnie tego szukałem do piwa Jak się skończy to sam zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Nie chcę tworzyć nowego wątku więc podepnę się pod ten. Od kilku dni chodził za mną nakladany hermelin, aż dzisiaj mnie dopadł przede wszystkim przez bieloka, który narobił mi "smaka" na coś czeskiego do piwka Przepis zerżnięty stąd: http://www.libertas....y_hermelin.html a moje składniki są takie: 4 serki Cammembert, jedna cebula, jeden duży czosnek, pieprz cayenne, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, liść laurowy i to wszystko zalane zostało olejem rzepakowym tłoczonym na zimno wprost z grodziskiej olejarni Hermelin trafił właśnie do lodówki, a za kilka dni okaże się, czy coś z tego wyszło rubezahl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) No i będzie kolejne "nieszczęście", na które trzeba będzie się naczekać (po: kiszonym barszczu, żurku, utopencach, schabie po parmeńsku... .... ) z językiem uciekającym do d... Czekać na te własne specjały trudno, ale zawsze warto. Biegnę jutro po seruszki śmierdziuszki. Przemo, ale mnie nakręciłeś, masz + 'za swoje'! Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Da się jakoś wyłączyć wątek, żeby nie było go w najnowszych nieprzeczytanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się