polter Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 75 min, no i trochę chmielin zostało.... wow, to jest rozwiązanie 16l miałem po dekantacji, a przecież przynajmniej 1,5l zostało z chmielinami i w szyszkach (potem odzyskałem z tego około 1l). Dla 17,5l wzór (ten dobry) pokazuje 14,8 blg, a to już bliskie pomiarowi 14 blg, który jest obarczony sporym błędem odczytu i dokładnością areometru. Dzięki! pozdrawiam Kryzoo Dlatego pytałem czy pomiar °Blg robiłeś po wystudzeniu (domyślnie jeszcze w objętości gara z chmielinami) czy po zlaniu do fermentora. Ważne, że wszystko w miarę poprawnie i dobrze się skończyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Witajcie, mam za sobą pierwsze piwo. Zrobione od razu metodą zacierania słodu. Niestety zbyt mała wiedza i zbyt duża ambicja zaskutkowała błędami i mam problem - być może ktoś z bardziej doświadczonych potrafi pomóc. Zacieranie 4,1 kg Pilzneńskiego i 1kg pszenicznego w 13l wody przez godzinę w tem. 68 stopni i potem 10 min mash out w 72. Wysładzanie w 16l wody w temperaturze 75 stopni. Uzyskaliśmy 19l brzeczki. Niestety pomiar BLG zrobiliśmy w tem. ok. 70 stopni, co dało nam wynik 20 blg. Następnie gotowaliśmy przez godzinę - i zostało nam 13 litrów brzeczki. Niestety po gotowaniu też nie zmierzyliśmy BLG. Czy ktoś z Was może nam pomóc policzyć ile BLG brzeczki początkowej otrzymaliśmy? I do jakiej wartości piwo powinno odfermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 @Święty od piwa tu się niewiele zgadza - ilości wody i brzeczki - użyłeś 29l wody dla ok 5kg słodów to powinieneś mieć ok. 24l brzeczki, a Ty miałeś tylko 19l, to co się stało9 z brakującymi 5l litrami? - pomiar w 70°C (można to przeliczyć na wzorcowe 20°C) 20 blg, ale której brzeczki, przedniej, do chmielenia czy w innym momencie procesu? - Czy ktoś z Was może nam pomóc policzyć ile BLG brzeczki początkowej otrzymaliśmy? I do jakiej wartości piwo powinno odfermentować? chyba tylko posiadacz szklanej kuli (moja nadal w przeglądzie ) Tz. w przybliżeniu by coś się dało, ale brak danych wyżej wspomnianych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 pomiar BLG zrobiliśmy w tem. ok. 70 stopni, co dało nam wynik 20 blg Jeśli spławik jest wyskalowany do pomiarów w 20°C, to otrzymaliście brzeczkę 25BLG. Ten kalkulator jest w brix, ale pokazuje podobnie jak ten którego użyłem. I do jakiej wartości piwo powinno odfermentować? A jakich drożdży, ile i w jakiej formie użyliście? Przy takim poziomie gęstości, to są podstawowe pytania, a i odpowiedź na nie nie pomoże odpowiedzieć, tylko szacować. Co do BLG - nie potrafię policzyć z palca, ale poszukaj w wiki, powinien się tam znajdować wzór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 @Święty od piwa tu się niewiele zgadza - ilości wody i brzeczki - użyłeś 29l wody dla ok 5kg słodów to powinieneś mieć ok. 24l brzeczki, a Ty miałeś tylko 19l, to co się stało9 z brakującymi 5l litrami? - pomiar w 70°C (można to przeliczyć na wzorcowe 20°C) 20 blg, ale której brzeczki, przedniej, do chmielenia czy w innym momencie procesu? - Czy ktoś z Was może nam pomóc policzyć ile BLG brzeczki początkowej otrzymaliśmy? I do jakiej wartości piwo powinno odfermentować? chyba tylko posiadacz szklanej kuli (moja nadal w przeglądzie ) Tz. w przybliżeniu by coś się dało, ale brak danych wyżej wspomnianych z 13l do zacierania wg Beer Smith powinno zostać 8 litrów, zostało 5 litrów brzeczki przedniej nie odsłaniając młóta - szacuję że tam zostało ok. 2 - 2,5 l. Następnie wysłodziliśmy 14l (mała korekta po spojrzeniu do BS), i zostało 19l brzeczki. Część mogła odparować, bo zacierane było bez przykrycia. Pomiar dokonaliśmy po wysłodzeniu - przed chmieleniem. pomiar BLG zrobiliśmy w tem. ok. 70 stopni, co dało nam wynik 20 blg Jeśli spławik jest wyskalowany do pomiarów w 20°C, to otrzymaliście brzeczkę 25BLG. Ten kalkulator jest w brix, ale pokazuje podobnie jak ten którego użyłem. I do jakiej wartości piwo powinno odfermentować? A jakich drożdży, ile i w jakiej formie użyliście? Przy takim poziomie gęstości, to są podstawowe pytania, a i odpowiedź na nie nie pomoże odpowiedzieć, tylko szacować. Co do BLG - nie potrafię policzyć z palca, ale poszukaj w wiki, powinien się tam znajdować wzór. Drożdże US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Przede wszystkim to nie da się uzyskać 19 litrów 25 blg z 5kg słodu, także wasze pomiary musiały być błędne. Święty od piwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Czyli mam w fermentorze 13l freestyle Ale dobrze nachmielonego (40g na goryczkę i 40 na aromat). g Dzięki za informacje, następnym razem będe bardziej precyzyjnie mierzył blg. Na razie 5 dni leży sobie w temperaturze 18 stopni. Na powierzchni jest 2 cm gęstwy, ale fermentacja nie jest zbyt burzliwa (rurka nie bulka:)), mimo że gęstość brzeczki nawet jeżeli jej nieznam jest spora. Czyli w teorii drożdże mają co jeść. Po zapoznaniu się z tematami na forum myślę że jest to kwestia słabo napowietrzonej brzeczki (kolejny błąd piwowarskiego prawiczka) i niższej temperatury fermentacji niż pokojowa. Nie robiłem też starteru dla drożdży. Zostały jedynie nawodnione. Będe wdzięczny za info, czy mój tok myślenia jest prawidłowy? Czy o czymś powinienem jeszcze pamiętać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Na powierzchni jest 2 cm gęstwy, ale fermentacja nie jest zbyt burzliwa (rurka nie bulka:)) chyba nie gęstwy tylko piany, a rurka może nie bulkać bo fermentor jest np. nieszczelny (jeśli jest piana teraz to drożdże fermentują) to kwestia słabo napowietrzonej brzeczki (kolejny błąd piwowarskiego prawiczka) i niższej temperatury fermentacji niż pokojowa. napowietrzenie służy wzmożeniu rozmnażania drożdży i tylko pośrednio ma wpływ na przebieg fermentacji. Nie robiłem też starteru dla drożdży. Zostały jedynie nawodnione. a po co starter z suchych, wystarcza uwodnić drożdże przed ich zadaniem do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Czy to możliwe żeby po 10 dniach US05 zakończyły burzliwą? Tak jak pisałem było 13 litrów w temp. 16-19 stopni. Obecnie piana zniknęła a na spodzie jest wyraźny biały osad. Chyba czas zmierzyć blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Tak, możliwe, ale nie znaczy to, że należy je przelać znad drożdży do drugiego wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Dzięki za info. Zmierzę dziś BLG - jeżeli do soboty się ono nie zmieni, to przeleję na cichą, bo chciałem jeszcze dochmielić piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Piwo ma 5blg. Sprawdziłem smak. Jest dobrze nachmielone, niezła goryczka, ale też dosyć mocne i wyczuwalny alkohol. Mam nadzieję że to nie wada. J Jeżeli poziom BLG się nie zmieni, to chciałbym dochmielić i zlać na cichą. Zastanawiam się tylko czy chmielenie na zimno mocno podbije goryczkę? Bo tak jak napisałem jest spora. Jeżeli chodzi o aromat, to można by go jeszcze poprawić. Napiszcie jakąś fachową poradę w tym zakresie, czy zlewanie na cichą nie jest tu dodatkowym ryzykiem i co zrobić, aby ukryć te nuty alkoholowe w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się