Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #69 poszła wczoraj do 50 butelek przy FG=3,3blg. Zielone piwo pięknie pachnie świeżymi i suszonymi owocami, jak sobie poleży kilka miesięcy, to powinno się pięknie ułożyć.

 

Jest problem z warką #68, stanęła na 9blg i stoi. Piwo jest słodkie i zawiesiste, drożdże nie chcą podjąć pracy :( chyba zadam jakąś świeżą matkę drożdżową i chyba będę musiał ją zahartować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nadszedł czas na rozpoczęcie sezonu, w piwnicy 13C także można pokusić się o coś hybrydowego. Czas na dawno nie warzonego przeze mnie Altbier'a

 

(12.10.2013)

warka #71 Düsseldorf Altbier

 

Zasyp:

Wiedeński (Bestmalz)- 5kg

Pilzneński (Bestmalz)– 4kg

Monachijski (Bestmalz)– 3kg

Aroma (Bestmalz)- 1kg

Carmelpils (Bestmalz)- 1kg

Karmel 150 (Strzegom)– 0,5kg

Karmel 300 (Strzegom)– 0,5kg

pszenica NS - 1kg

 

Iunga - 110g

Tradition -60g

Spalt Spalter -50g

Lomik 60g

Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 39ml)

Chlorek wapnia - 12g

Kleik

60C-20'

100C-10'

 

Zacieranie: 55l wody

54C-wsyp + kleik

52C-15’

62C-15' (+kwas mlekowy)

Dekokt

->72C-10’

->100C-10’

Powrót dekoktu

72C-20’

78C-10’

 

Wysładzanie do 100l

 

Gotowanie 80’

Iunga 110g- 60'

Tradition 60g-15'

Spalt Spalter 50g- 15'

Lomik 50g- 5'

 

Wyszło: 94l 14,4blg (po gotowaniu miałem 16blg- dolałem 10l wody)

 

Zadane:

-1007 German Ale

-2565 Kolsh

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

różnie, ale pH waha się pomiędzy 6 a 5,6. Co do dodawania, to trzeba sobie zmierzyć pH zacieru, a później powoli dodawać kwasu i ponownie sprawdzać. W przypadku poprzedniej warki IRA, miałem pH prawie 6 i musiałem dodać 40ml kwasu mlekowego na 65l zacieru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #68 wczoraj (w końcu) trafiła do butelek przy FG=7,2blg. Dałem symboliczną ilość cukru do refermentacji, jakieś 2g/l. Mam nadzieję, że się nie prze gazuje. Teraz trzeba o niej zapomnieć na przynajmniej rok :)

warka #71 intensywnie pracuje, germańscy najeźdźcy (1007 German Ale) rozpoczęli inwazję na piwnicę i zmuszony byłem posprzątać :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

04.11.2013

warka #71 poszła do 2 kegów i 103 butelek (w końcu). Z powodu wysokiej temperatury fermentacji nie do końca smakuje to jak Altbier :(

-1007German ale bardzo dobrze się spisały - czysty profil piwa oraz głębiej odfermentowane FG=1,8blg

-2565 Kolsh, już trochę gorzej - dużo estrów oraz słabsze odfermentowanie FG=2,6blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Święto Narodowe, także w związku z tym powstała AIPA :P

 

11.11.2013

warka #72 AIPA

 

Zasyp:

Pilzneński (Bestmalz)- 3,5kg

monachijski (Bestmalz)– 2kg

Caramelpils (Bestmalz) – 0,5kg

Aroma (Bestmalz) - 0,5kg

pszenica NS - 0,2kg

 

Belma 30g

Citra 80g

Mosai 90g

Kwas mlekowy 80% - do pH=5,4 (około 7ml)

Gips 4g

 

Kleik

60C-20'

100C-10'

 

Zacieranie: 20l wody + gips

54C-wsyp + kleik

52C-15’

62C-30’ (+kwas mlekowy)

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 33l (pełny fermentor)

 

Gotowanie 60’

Belma 30g - FWH (bo nadaje się tylko na goryczkę)

Citra 20g - 60'

Citra 20g - 30'

Mosai 10g -30'

Citra 20g - 15'

Mosai 20g - 10'

Mosai 20g - 5'

Mosai 20g - 0'

Mosai 20g - 5 dni na zimno

Citra 20g - 5 dni na zimno

 

Wyszło: 25l OG=16blg FG= 3blg

 

Zadane:

-wyeast 2565 Kolsh

 

WLP041 Pacific Ala (qur......a mam jakąś infekcję w starterze, pachnie jak razowy DMS)

i teraz dysonans..... albo 1007 german ale, 2565 kolsh albo US-05..... czas do rana, aż się brzeczka schłodzi

 

 

Ogólnie mam ostatnio pecha z drożdżami..... ostatnio wysiane drożdże lagerowe w ogóle nie ruszyły, a dzisiaj kukurydza w starterze...... jakaś masakra.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o widzisz, tego nie wiedziałem, szkoda, że dopiero teraz to przeczytałem, zadał bym właśnie US'ami :( a tak poszła gęstwa 2565 Kolsh. Powód dwojaki: dają trochę estrów oraz miałem ich najwięcej :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumie, że to te Pacific Ale co ja dostałem? :P

nie jestem pewien, czy to ten sam pasaż - nie notuję tego

A kwasu mlekowego to dodajesz kartofle? ml? g? ;)

ech upierdliwcze...... tak kartofle dodaję!!!

 

już edytowałem

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

raczej gdzieś palucha wsadziłem :P jak bym miał mniejszy zapierdol, to poświęcił bym temu więcej czasu, a tak cały czas jakaś wtopa - chyba zawieszę warzenie do końca roku :(

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to nie ma nic wspólnego ze staraniem się bądź nie - po prostu nie mam czasu i cały czas coś mi się przez to pierdoli.

 

p.s.

Cebulaka z chęcią przyjmę - podrzuć jutro do mnie do pracy, a dostaniesz swoją dolę ClO2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Może niedługo coś się ruszy i będzie czas na jakieś małe warzenie.............

 

Tymczasem warka #72 zeszła do 3,6blg i w poniedziałek (02.12.13) została przelana na cichą z dodatkiem Citry i Mosai'ka. Na dniach będę rozlewał do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.