..::maniek::.. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Warka #70 APA Vol.6 (20.09.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 21°CZawartość ekstraktu (Blg): 13Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody: Malteurop Pale Ale - 4 kgWeyermann monachijski II - 0,5 kg Weyermann melaidynowy - 0,1 kg Pszenica - 0,1 kgChmiele:Zeus- 11gIunga - 27g Nelson Sauvin - 30gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże: US - 05Zacieranie:52°C - wyspanie słodów i podgrzanie do 68 °C68°C - 60 minut 72°C - 10 minut77°C - Mash-outChmielenie:11 g Zeus - 60 min27 g Iunga - 60 min30 g Nelson Sauvin - 0 min50 g Amarillo - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dniRefermentacja: 20,5l zabutelkowane z 90g cukru przy 3,2° BLG 04.10.2015 Edytowane 5 Października 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Browar "Sokół" sezon 2015/2016 Warka #70 APA Vol.6 Warka #71 AIPA Vol.6 Warka #72 Witbier Vol.4 Warka #73 AIPA Vol.7 Warka #74 Oatmeal Stout Vol.1 Warka #75 AIPA Vol.8 Warka #76 PIPA Vol.1 Warka #77 Belgian Dubbel Vol.2 Warka #78 PA Vol.6 Warka #79 PA Vol.7 Warka #80 APA Vol.7 Warka #81 Oatmeal Stout Vol.2 Warka #82 BIPA Vol.1 Warka #83 PA Vol.8 Warka #84 APA Vol.8 Warka #85 PIPA Vol.2 Warka #86 PA Vol.9 Warka #87 Oatmeal Stout Vol.3 Warka #88 AIPA Vol.9 Warka #89 APA Vol.9 Edytowane 28 Czerwca 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Warka #71 AIPA Vol.6 (27.09.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 15Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody: Malteurop Pale Ale - 5 kgWeyermann monachijski II - 1 kg Weyermann melaidynowy - 0,2 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kgChmiele: Rakau - 40 gZeus- 20 gWaimea - 20 g Kohatu - 20 g Equinox - 50 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)Drożdże: US - 05 (Gęstwa)Zacieranie:62°C - 20 minut68°C - 40 minut 72°C - 10 minut77°C - Mash-outChmielenie:20 g Zeus - 60 min20 g Waimea - 60 min20 g Rakau - 20 min 20 g Kohatu - 5 min 20 g Rakau - 0 min50 g Equinox - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dni Edytowane 25 Października 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Warka #72 Witbier Vol.4 (04.10.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 12Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Bruntal Pilzneński - 2,5 kgPszenica - 2,25 kg Płatki owsiane - 0,25 kg Chmiele:East Kent Golding - 20 gLubelski - 15 gDodatki:Curacao - 25 gKolendra - 15 g Drożdże:Białe walonki (starter)Zacieranie: 55°C - 20 minut64°C - 90 minut 72°C - 20 minut77°C - Mash-outChmielenie:20g East Kent Golding - 60 min 15g Lubelski - 15 min25g Curacao - 5 min15g kolendry - 5 min Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dni Edytowane 25 Października 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Warka #73 AIPA Vol.7 (25.10.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 15Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody: Malteurop Pale Ale - 5 kgWeyermann monachijski II - 0,5 kg Weyermann melaidynowy - 0,2 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kgChmiele: Belma - 20 gZeus- 25 gWaimea - 56 g Amarillo - 35 g Equinox - 25 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)Drożdże: US - 05 (Gęstwa)Zacieranie:62°C - 20 minut68°C - 40 minut 77°C - Mash-outChmielenie:25 g Zeus - 60 min21 g Waimea - 60 min20 g Belma - 20 min 20 g Amarillo - 5 min 15 g Amarillo - 0 min25 g Equinox - cicha 25 g Waimea - cicha Fermentacja:Burzliwa - 8 dniCicha - ... dniRefermentacja: ... Edytowane 3 Listopada 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Warka #74 Oatmeal Stout Vol.1 (02.11.2015) Informacje o recepturze: Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 15Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody: Malteurop Pale Ale - 3,8 kgPłatki owsiane - 1 kg Strzegom pszeniczny karmelowy - 0,25 kg Weyermann melaidynowy - 0,2 kg Strzegom bursztynowy - 0,2 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 1200 - 0,1 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,2 kg Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg Weyermann Carafa Special II - 0,1 kg Chmiele: East Kent Golding - 75 gZeus- 15 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia) Gips piwowarski 2 łyżeczkiDrożdże: US - 05 (Gęstwa)Zacieranie:52°C - 20 minut66°C - 60 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:15 g Zeus - 60 min20 g East Kent Golding - 10 min25 g East Kent Golding - 5 min 30 g East Kent Golding - 0 min Fermentacja:Burzliwa - 7 dni Edytowane 16 Grudnia 2015 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #75 AIPA Vol.8 (11.12.2015)Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 22°CZawartość ekstraktu (Blg): 16Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody: Malteurop Pale Ale - 5 kg Strzegom pszeniczny - 1 kgStrzegom bursztynowy - 0,2 kg Weyermann melaidynowy - 0,2 kg Chmiele: Waimea - 25 g Belma - 20 gZeus- 20 gEquinox - 50 g Kohatu - 20 g Drożdże: US - 05 Zacieranie:67°C - 60 minut 72°C - 20 minut 77°C - Mash-outChmielenie: 29 g Waimea - 60 min20 g Zeus - 60 min 20 g Kohatu - 10 min 20 g Belma - 0 min26 g Equinox - cicha 20 g Citra - cicha 29 g Waimea - cicha Fermentacja:Burzliwa - 9 dniCicha - 6 dniRefermentacja: Refermentacja: 22l zabutelkowane z 100g cukru przy 3,2° BLG 28.12.2015 Edytowane 1 Stycznia 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #76 PIPA Vol.1 (23.12.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 14,5Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pale Ale - 5 kgStrzegom monachijski II - 0,5 kg Strzegom karmelowy czerwony - 0,33 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Chmiele: Marynka - 200gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże:US - 05 (gęstwa)Zacieranie:62°C - 60 minut72°C - 10 minut77°C - Mash-outChmielenie:30g Marynka - 60 min20g Marynka - 40 min 20g Marynka - 20 min 20g Marynka - 10 min 20g Marynka - 5 min 30g Marynka - 0 min 60g Marynka - cichaFermentacja:Burzliwa - 6 dni Cicha - 5 dniRefermentacja: Refermentacja: 21l zabutelkowane z 115g cukru przy 3,5° BLG 06.01.2016 Edytowane 7 Stycznia 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #77 Belgian Dubbel Vol.2 (29.12.2015)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 18,5Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody:Strzegom Pilzneński - 5 kgStrzegom monachijski I - 1 kgWeyermann caramunich - 0,25 kgCastle Malting Biscuit - 0,25 kg Castle Malting Special B - 0,25 kg Weyermann Abbey - 0,2 kg Weyermann Carabelge - 0,1 kgcukier kandyzowany ciemny 0,5 kgChmiele:Admiral - 25gDodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże:FM 25 Klasztorna medytacja - starterZacieranie:64°C - 50 minut72°C - 10 minut77°C - Mash-outChmielenie:10g Admiral - 60 min15g Admiral - 30 minFermentacja:Burzliwa - ... dni Cicha - ... dniRefermentacja: ... Edytowane 1 Stycznia 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #78 PA Vol.6 (17.01.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 17°CZawartość ekstraktu (Blg): 13Brzeczka nastawna w litrach: 24Słody: Bruntal Pilzneński - 5 kgStrzegom pszeniczny - 0,1 kg Strzegom bursztynowy - 0,1 kg Chmiele: Admiral - 20 g Saaz - 50 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50min warzenia)Drożdże: U - 04Zacieranie:52°C - wyspanie słodów i podgrzanie do 68 °C68°C - 60 minut 77°C - Mash-outChmielenie:20 g Admiral - 60 min 50 g Saaz - cicha Fermentacja:Burzliwa - 8 dniCicha - 4 dniRefermentacja: 23l zabutelkowane z 130g cukru przy 3,1° BLG 31.01.2016 Edytowane 1 Lutego 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Warka #79 PA Vol.7 (28.01.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 15°CZawartość ekstraktu (Blg): 13Brzeczka nastawna w litrach: 24Słody: Bruntal Pilzneński - 5 kgStrzegom pszeniczny - 0,1 kg Weyermann Carahell - 0,1 kg Chmiele: Admiral - 20 g Sybilla - 50 g Drożdże: U - 04Zacieranie:62°C - 60 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:20 g Admiral - 60 min 50 g Sybilla - cicha Fermentacja:Burzliwa - 16 dniCicha - ... dniRefermentacja: ... Edytowane 15 Lutego 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Warka #80 APA Vol.7 (13.02.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 18°CZawartość ekstraktu (Blg): 14Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Weyermann monachijski - 0,5 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Chmiele: Admiral - 28 g Citra - 26 g Rakau - 15 g Kohatu - 12 g Drożdże: US - 05 gęstwaZacieranie:65°C - 60 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:28 g Admiral - 60 min 26 g Citra - cicha 15 g Rakau - cicha 12 g Kohatu - cicha Fermentacja:Burzliwa - 14 dniCicha - 7 dniRefermentacja: Refermentacja: 20l zabutelkowane z 90g cukru przy 3° BLG 05.03.2016 Dzisiejsza wraka była specjalna i nie ze względu na swoją specjalną recepturę czy liczbę porządkową lecz zacierana na nowym sprzęcie, czas skrócony niesamowicie z przeważnie 6 godzin do 3,5 super wynik no i roboty oczywiście mniej. Gar zacierno-warzelny typu handmade zdał swój egzamin jeszcze tylko kilka małych poprawek w dnie wkładu filtrującego i myślę, że bez większych problemów produkcja będzie szła pełną parą. Edytowane 23 Marca 2016 przez ..::maniek::.. Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Warka #81 Oatmeal Stout Vol.2 (28.02.2016) Informacje o recepturze: Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 13Brzeczka nastawna w litrach: 24Słody: Malteurop Pale Ale - 3,8 kgPłatki owsiane - 1 kg Strzegom pszeniczny karmelowy - 0,1 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Weyermann melaidynowy - 0,12 kg Strzegom bursztynowy - 0,175 kg Weyermann Carafa III - 0,15 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,2 kg Strzegom pszenica prażona - 0,1 kg Weyermann Carafa Special II - 0,15 kg Chmiele: Fuggles - 50 gZeus- 15 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia) Gips piwowarski 2 łyżeczkiDrożdże: U- 04 (Gęstwa)Zacieranie:62°C - 30 minut66°C - 30 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:15 g Zeus - 60 min15 g Fuggles - 10 min15 g Fuggles - 5 min 20 g Fuggles - 0 min Fermentacja:Burzliwa - 15 dni Refermentacja: 22,5l zabutelkowane z 125g cukru przy 2,6° BLG 13.03.2016 Edytowane 15 Marca 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Warka #82 BIPA Vol.1 (29.02.2016)Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 19°CZawartość ekstraktu (Blg): 17Brzeczka nastawna w litrach: 22Słody: Malteurop Pale Ale - 4 kg Strzegom monachijski - 2 kgWeyermann Caraamber - 0,2 kg Weyermann Carahel - 0,2 kg Weyermann Carared - 0,2 kg Weyermann Carawheat - 0,2 kg Cukier - 0,5 kgChmiele: Cascade - 60 g Belma - 60 gAmarillo - 60 g Drożdże: FM 25 Klasztorna medytacja Zacieranie:62°C - 30 minut 68°C - 30 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie: 60 g Belma - 60 min15 g Cascada - 10 min 15 g Amarillo - 5 min 15 g Cascada - 0 min 15 g Amarillo - 0 min 30 g Cascada - cicha 30 g Amarillo - cicha Fermentacja:Burzliwa - 14 dniCicha - 7 dni Edytowane 15 Marca 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #83 PA Vol.8 (02.04.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 22°CZawartość ekstraktu (Blg): 11Brzeczka nastawna w litrach: 25 Słody: Strzegom Pale Ale - 4,5 kg Weyermann monachijski - 0,5 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Chmiele: Magnat- 100 g Drożdże: FM 50 - Kłosy KansasZacieranie:64°C - 60 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:30g Magnat - 60 min 70g Magnat - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 5 dniRefermentacja: 22l zabutelkowane z 95g cukru przy 2,8° BLG 15.04.2016 Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Chmieliles wczesniej na zimno magnatem? Jestem zainteresowany kupnem tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Chmieliles wczesniej na zimno magnatem? Jestem zainteresowany kupnem tego chmielu. Nie jeszcze nie chmieliłem na zimno ale po otwarciu torebeczki z granulatem bardzo mile zaskoczył mnie aromat (cytrusowo-żywiczny) tego chmielu chodź miał być tylko na goryczkę zamierzam go właśnie użyć na zimno do warki #83 . W sobotę będę zlewał na cichą i sypał chmiel więc za ok 3-4 tygodnie będę mógł coś bliżej powiedzieć w tym temacie. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #84 APA Vol.8 (10.04.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 14Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Strzegom Pale Ale - 5 kg Weyermann monachijski - 0,5 kg Weyermann carahell - 0,2 kg Weyermann caraamber - 0,1 kg Strzegom pszeniczny - 0,2 kg Chmiele: Enigma- 35 g Kohatu - 42 g Rakau - 33 g Waimea - 30 g Drożdże: FM 50 - Kłosy KansasZacieranie:64°C - 30 minut 68°C - 30 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:35g Enigma - 60 min 42g Kohatu - cicha 33g Rakau - cicha 30g Waimea - cicha Fermentacja:Burzliwa - 19 dniCicha - 4 dniRefermentacja: 21,5l zabutelkowane z 95g cukru przy 3° BLG 04.05.2016 Edytowane 6 Maja 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #85 PIPA Vol.2 (17.04.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 14Brzeczka nastawna w litrach: 24 Słody: Strzegom Pale Ale - 5 kg Strzegom monachijski - 1 kg Weyermann carared- 0,2 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Chmiele: Magnat- 150 g Marynka - 100 g Drożdże: FM 50 - Kłosy KansasZacieranie:64°C - 30 minut 68°C - 30 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:100g Magnat - 15 min 50g Marynka - 0 min 50g Marynka - cicha 50g Magnat - cicha Fermentacja:Burzliwa - 12 dniCicha - 4 dniRefermentacja: 23l zabutelkowane z 95g cukru przy 2° BLG 04.05.2016 Edytowane 6 Maja 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Warka #86 PA Vol.9 (06.05.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 22°CZawartość ekstraktu (Blg): 13,8Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Strzegom Pale Ale - 5 kg Strzegom pszeniczny - 0,8 kg Weyermann Carahell - 0,2 kg Chmiele: Magnat - ok 50 g z chmielenia na zimno Marynka - ok 50 g z chmielenia na zimno Magnat - 50g Drożdże: FM 50 - Kłosy KansasZacieranie:64°C - 60 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:ok 100g mieszanki - 15 min 50g Magnat - 0 min Fermentacja:Burzliwa - 14 dni Refermaentacja: 22l zabutelkowane z 95g cukru przy 2,8° BLG 21.05.2016 Edytowane 22 Maja 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Warka #87 Oatmeal Stout Vol.3 (22.05.2016) Informacje o recepturze: Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 18°CZawartość ekstraktu (Blg): 14,5Brzeczka nastawna w litrach: 23Słody: Strzegom Pale Ale - 4 kgPłatki owsiane - 0,77 kg Strzegom pszeniczny karmelowy - 0,2 kg Weyermann Carared - 0,2 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,3 kg Weyermann Carafa III - 0,1 kg Weyermann Carafa Special II - 0,32 kg Chmiele: Kohatu, Rakau, Waimea - ok 100 g z chmielenia na zimno Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia) Gips piwowarski 2 łyżeczkiDrożdże: FM 52Zacieranie:62°C - 30 minut66°C - 30 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:Mieszanka - 10 min Fermentacja:Burzliwa - 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Warka #88 AIPA Vol.9 (11.06.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 15Brzeczka nastawna w litrach: 24Słody: Malteurop Pale Ale - 5 kgWeyermann monachijski II - 1 kg Weyermann carared - 0,28 kg Weyermann carahell - 0,15 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kgChmiele: Magnat - 100 g Summit - 70 g Waimea - 60 g Citra - 50 g Centennial - 50 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)Drożdże: FM 52 (Gęstwa)Zacieranie:62°C - 40 minut68°C - 20 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:100 g Magnat - 15 min 50 g Summit - 5 min 30 g Waimea - 5 min 20 g Summit - 0 min 30 g Waimea - 0 min 50 g Citra - cicha 50 g Centennial - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - 7 dni Edytowane 28 Czerwca 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Warka #89 APA Vol.9 (18.06.2016)Informacje o recepturze:Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: górna 20°CZawartość ekstraktu (Blg): 12Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: Malteurop Pale Ale - 5 kg Weyermann carahell - 0,13 kg Strzegom pszeniczny - 0,12 kgChmiele: Magnat - 30 g Summit - 26 g Pacifica - 65 g Motueka - 65 g Dodatki:Mech irlandzki - 1 łyżeczka (50 min warzenia)Drożdże: FM 52 (Gęstwa)Zacieranie:64°C - 60 minut 72°C - 10 minut 77°C - Mash-outChmielenie:300 g Magnat - 15 min 26 g Summit - 10 min 15 g Pacyfica - 5 min 15 g Motueka - 5 min 20 g Pacyfica - 0 min 20 g Motueka - 0 min 30 g Motueka - cicha 30 g Pacyfica - cicha Fermentacja:Burzliwa - 7 dniCicha - ... dniRefermentacja: ... Edytowane 28 Czerwca 2016 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się