Skocz do zawartości

Jęczmień prażony a kawa zbożowa


Sojer

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia podpiwka. Jak wiadomo w recepturze występuje kawa zbożowa. Nie mam jednak weny na poszukiwanie jęczmienia i prażenie go więc zastanawiam się nad użyciem jęczmienia prażonego ze słodowni w Strzegomiu.

Nada się czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już lepiej mieszankę z jęczmienia prażonego i pszenicy prażonej zrób, bo sam jęczmień nie ma takich smaków jak kawa zbożowa, a pszenica prażona daje posmaki kawowo-kakaowo-czekoladowe. A czemu nie chcesz po prostu zastosować jakiegoś Anatola albo Inki, jak jest w przepisie?

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Odgrzebię trochę temat. Dzisiaj parzyłem kawę zbożową Kujawianka i naszedł mnie pewien pomysł. Czy zamiast kawy "fusiastej" której mocną esencję dodaje się do coffe stouta nie dać takiej kawy która składa się z palonych zbóż. Próbował ktoś takiego eksperymentu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.