Sojer Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Przymierzam się do zrobienia podpiwka. Jak wiadomo w recepturze występuje kawa zbożowa. Nie mam jednak weny na poszukiwanie jęczmienia i prażenie go więc zastanawiam się nad użyciem jęczmienia prażonego ze słodowni w Strzegomiu. Nada się czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) To już lepiej mieszankę z jęczmienia prażonego i pszenicy prażonej zrób, bo sam jęczmień nie ma takich smaków jak kawa zbożowa, a pszenica prażona daje posmaki kawowo-kakaowo-czekoladowe. A czemu nie chcesz po prostu zastosować jakiegoś Anatola albo Inki, jak jest w przepisie? Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 A to zależy w jakim przepisie Tradycyjnie na wsiach kawę zbożową robiło się samodzielnie w specjalnych patelniach z mieszadłem napędzanym korbą. A przepis znalazłem taki. Niby można "Kujawiankę" ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selerson Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Można do takiego podpiwka dodać do smaku trochę słodów karmelowych albo palonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Ja robiłem ostatnio podpiwek na wysłodkach po mildzie (zasyp był słód Pale ale, karmel i czekoladowy), do tego dodałem troche gotowego podpiwku kujawskiego chyba i wyszedł bombowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 wyszedł bombowy W jakim sensie "bombowy" - działania czy smaku"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 wyszedł bombowy W jakim sensie "bombowy" - działania czy smaku"?? Tu masz odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 W smaku oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Odgrzebię trochę temat. Dzisiaj parzyłem kawę zbożową Kujawianka i naszedł mnie pewien pomysł. Czy zamiast kawy "fusiastej" której mocną esencję dodaje się do coffe stouta nie dać takiej kawy która składa się z palonych zbóż. Próbował ktoś takiego eksperymentu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 To czym by się to różniło od zwykłego stouta? Robiłem wczoraj ekstrakt na zimno ze słodów palonych i w smaku całkiem podobne do kawy zbożowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się