Kasanga Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) W paru recept. spotkałem się z wsypaniem słodów podstawowych (chyba) i przetrzymywanie ich w temp. ~30C . I tu już różnie 3h do 6h . Zabieg ten eliminuje użycie słodu zakwaszającego tylko ja osobiście nie mogę znaleźć jaki czas jest optymalny np. dla 20C. Lub jakie czasy są graniczne i właściwie o te czasy mi chodzi planując zacieranie właściwe np. rano o 8 . pozdrawiam Kasanga przekreślone bzdury Edytowane 10 Maja 2013 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Olej, od tego jest kwas mlekowy i słód zakwaszający. Wszystko naturalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Raczej nie ma jakieś stałej wartości bo zależy ona np. od stopnia twardości użytej wody. Łatwiej zrobić tak jak pisze Kuzne w "Technologii piwa i słodu" , str 181 (w ebooku 105)- produkcja zacieru zakwaszającego osobno i potem dodanie go do właściwego zacierania. No a najłatwiej tak jak napisał poprzednik, dodać czystego kwasu (mlekowego lub np. solnego) lub słodu zakwaszającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Dziś zrobię 3h w 30C a przy następnych zakupach pomyślę o kwasie mlekowym i paskach do PH. Z doświadczenia ile kwasu lejecie przy waszej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Kunze: Aby obniżyć wartość pH o 0,1 należy dodać do zacieru 0,64 gramorównoważnika kwasu/100 kg słodu w zacierze lub do wybijanej brzeczki 0,32 gramorównoważnika kwasu/100 kg słodu w brzeczce przy pełnym kotle. Daje to następujące dawki kwasu na 100 kg słodu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Z ciekawości zapytam- jaki jest mechanizm przerwy zakwaszającej? Czy to stworzenie warunków dla rozwoju bakterii mlekowych, czy jak inne przerwy akcja enzymatyczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) Chodzi o rozmnożenie bakterii mlekowych (do 2% kwasu mlekowego w roztworze, bo więcej nie znoszą). Lepiej użyć jednak któregoś z kwasów bo podczas przerwy zakwaszającej możesz zakazić zacier innym syfem i mimo że później zagotujesz brzeczkę to metabolity tych niechcianych bakterii mogą mieć wpływ na piwo. Edytowane 11 Maja 2013 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Polecam prenumeratę Piwowara, są tam artykuły wyczerpująco opisujące tematy techniczne: Fitaza – ten eznym powoduje zakwaszanie zacieru w czasie przerwy zakwaszającej, poprzez tworzenie kwasu fitowego. Działa w temperaturze 30–52°C. Bakterie zakwaszają zacier bardziej w perpektywie bardziej dni niż godzin, absolutne minimum to 8h Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Ja kedyś uwarzyłem historyczne Kentucky Sour Ale. Zakwasza się to przez zacieranie całości zasypu przez 24 godz w 66°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Fitaza – ten eznym powoduje zakwaszanie zacieru w czasie przerwy zakwaszającej, poprzez tworzenie kwasu fitowego. Działa w temperaturze 30–52°C. A to przepraszam za wprowadzenie w błąd. O ile ta przerwa potrafi zbić pH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Niewiele - parę dziesiątych pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) jutro zamierzam uwarzyć pilsa. Jednak potrzebuję sposobu na zakwaszenie zacieru. W domu posiadam jedynie kwasek cytrynowy. Czy nadaje się on do użycia? Jeśli tak to w jakich dawkach można dodać go do zacieru? Jeśli nie to gdzie i czy możliwe jest kupienie spożywczego kwasu mlekowego w niedzielę? Paski do ustalania pH myślę, że znajdę w aptece, a co z resztą? EDIT: na przerwę zakwaszającą czasu mieć nie będę. Edytowane 8 Lutego 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Zrób przerwe zakwaszającą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 jutro zamierzam uwarzyć pilsa. Jednak potrzebuję sposobu na zakwaszenie zacieru. Zrób po prostu zakwas podobny jak na żurek tylko ze słodem. Nie wiem ile tego chcesz, ja bym zaczął od ok 100g/ 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 A próbował ktoś zakwaszać część słodu zakwasem chlebowym? Zastanawia mnie czy ten charakterystyczny aromat nie ma wpłływu na samo piwo - czy odparujemy to w trakcie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi