marceli5555 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Mam oto taki dylemat ,otóż tydzień temu uwarzyłem swoją trzecią warke z zacieraniem ,piwko jasne pełne ,brzeczka 15°Blg drożdże Wyeast 2035 oczywiście zrobiony starter ,po zadaniu drożdży fermentacja ruszyła po 3 godzinach w temperaturze 17°C następnie przeniosłem fermentator do piwnicy o temperaturze 11°C . Zaglądam do tego pomieszczenia przynajmniej raz na dzień ( chociażby po to by delektować się bajkowym zapachem ) no i żeby zaobserwować koniec fermentacji, w szóstym dniu fermentacja zwolniła to też następnego dnia postanowiłem zmierzyć czy te drożdżaki dobrze pracowały po pobraniu próbki refraktometr wskazał 10 % a areometr tylko 5 do 6°Blg . Pomyślałem że któryś z nich szwankuje , sprawdziłem więc czystą wodą i oba mierniki pokazują 0, postanowiłem więc że do 0,5 litra wody wsypie 50 g cukru ( z wyliczeń powinno być 10 °Blg ) no i oba przyrządy po zmierzeniu tej cieczy niezłomnie pokazują te 10°Blg , kiedy ponownie sprawdziłem na piwie znowu jest różnica ponad 4°Blg .Już nawet próbkę pobraną w tem .12°C pozostawiłem w ciepłym pomieszczeniu aby wyrównały się temperatury ale to nic nie zmieniło , nie mam pojęcia co jest powodem takiej różnicy ?Może ktoś podpowie co może być powodem tej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 (edytowane) http://www.piwo.org/files/ średnia ważona Edytowane 11 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Z trudem przebrnąłem przez Twój post, jest niechlujnie napisany. Powodem różnicy jest inna metoda pomiaru. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 ?Może ktoś podpowie co może być powodem tej różnicy? różnica pomiarów polega na różnicy działa obu przyrządów. Areometr mierzy gęstość cieczy, i ta podczas fermentacji maleje, ponieważ cukry są zamieniane w mniej gęsty alkohol etylowy. Refraktometr działa na zasadzie pomiaru współczynnika załamania światła, który to w czasie fermentacji inaczej się zmienia niż gęstość. możesz na ten temat przeczytać artykuł codera w Piwowarze lato 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Dziękuje wszystkim za odpowiedz ,teraz rozumie dlaczego mój refraktometr (pokazujący procentową zawartość cukru w cieczy) pokazuje przed fermentacją zgodnie z areometrem , a w trakcie już nie . Czy ja dobrze zrozumiałem że stopnie Brix odpowiadają °Blg a te chyba odpowiadają procentowej zawartości cukru w cieczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Brix a blg to jest prawie to samo ale dla nas piwowarów domowych nie ma to znaczenia. Co do skali balinga, to 1 stopień balinga to 1% ekstraktu w przeliczeniu na masę. Co oznacza że w 100 g brzeczki 10 blg jest 10 g ekstraktu. Co nie oznacza że 10% cukrów, bo mogą to być jeszcze białka i inne cuda na kiju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 W BeerSmith w zakładce Tools jest narzędzie przydatne do przeliczania odczytów refraktometru przed i w trakcie fermentacji. Przy mocniejszych piwach pewna różnica pomiędzy °Blg a Brix będzie już na starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ten program pewnie jest rewelacyjny jednak dla mnie osobiście jest bezwartościowy ponieważ, ja nie cytaty i pisaty po angielsku ,jak ja chodziłem do szkoły to tylko rosyjski był , szkoda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ten program pewnie jest rewelacyjny jednak dla mnie osobiście jest bezwartościowy ponieważ, ja nie cytaty i pisaty po angielsku ,jak ja chodziłem do szkoły to tylko rosyjski był , szkoda . Ja tez się uczyłem rosyjskiego 11 lat (nie wiem z tego nic). Ale czas się przestawić inne czasy. Na naukę nigdy nie za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Program wskazany przez josefika jest po polsku, jest w nim funkcja przeliczania odczytu Brix na Blg dla fermentującej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Pomiary refraktometrem przy dużym ekstrakcjie powoduje różne odczyty np. mierząc po warzeniu warki. Przy 12-tkach problemu nie ma. A i tak tylko tym mierzę i się nie przejmuję, choć czasem różnice są wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja tez się uczyłem rosyjskiego 11 lat (nie wiem z tego nic).Ale czas się przestawić inne czasy. Na naukę nigdy nie za późno. Co do ostatniego Twojego zdania zgadzam się całkowicie , ale prawda jest też taka że nie każdy w jednakowym stopniu przyswaja język obcy ,sam jesteś tego najlepszym przykładem przecież uczyłeś się 11lat i jak sam piszesz nic z niego nie wiesz , ja uczyłem się o wiele mniej bo tylko w szkole podstawowej i w tej chwili co prawda z trudem ale jestem w stanie coś przeczytać i zrozumieć to . Angielski no cóż, mimo iż jest dominującym w obecnej chwili to jakoś nawet pojedynczych słów nie mogę zapamiętać .Ciesze się że w pobliżu mojej miejscowości mieszka bardziej doświadczony piwowar . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ten program pewnie jest rewelacyjny jednak dla mnie osobiście jest bezwartościowy ponieważ, ja nie cytaty i pisaty po angielsku ,jak ja chodziłem do szkoły to tylko rosyjski był , szkoda . Marceli, spróbuj np. tego: http://translate.google.pl/# . Takich programów jest sporo. Dzięki nim polubisz beersmith'a . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli5555 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zapewne jest to jakieś wyjście z podkreśleniem słowa "jakieś" bo jak wiadomo przy tłumaczeniu tekstu translatorami nie raz wychodzą takie klocki że można się nieźle uśmiać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ale myślę, że możesz liczyć na pomoc forumowiczów a już na pewno użytkowników programu w wyjaśnieniu niezrozumiałych dla Ciebie funkcji BS czy też innego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Leszczyński Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Panowie, dyskusja zeszła na znajomość języka angielskiego, a post Pierona został zignorowany. Ostatnio przy okazji wspólnych warzeń mierzymy co chwile gęstość brzeczki i dochodzimy do dziwnych wniosków. Otóż przy chłodzeniu brzeczki pomiar ulega przekłamaniom i to dość istotnym. Wiem, że również coder miał problemy z refraktometrem w Artezanie. Otóż pomiędzy wrzącą brzeczka dla piwa w okolicach 20 Blg (zaobserwowane przy dwóch piwach) refraktometr pokazuje ok. 2 stopni różnicy! Niewielkie przekłamanie jest też wynikiem różnicy w wilgotności powietrza, ale i tak taka różnica pomiaru nie powinna mieć miejsca. Temperatura dla paru kropli cieczy nie powinna mieć znaczenia (refraktometr ponoć nie ma wahań 0-40 stopni), z resztą pomiar nie zmienia się z czasem. Bardzo to wszystko dziwne. Może to wina refraktometru, ale prawidłowość jest zaskakująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Panowie, dyskusja zeszła na znajomość języka angielskiego, a post Pierona został zignorowany. Ostatnio przy okazji wspólnych warzeń mierzymy co chwile gęstość brzeczki i dochodzimy do dziwnych wniosków. Otóż przy chłodzeniu brzeczki pomiar ulega przekłamaniom i to dość istotnym. Wiem, że również coder miał problemy z refraktometrem w Artezanie. Otóż pomiędzy wrzącą brzeczka dla piwa w okolicach 20 Blg (zaobserwowane przy dwóch piwach) refraktometr pokazuje ok. 2 stopni różnicy! Niewielkie przekłamanie jest też wynikiem różnicy w wilgotności powietrza, ale i tak taka różnica pomiaru nie powinna mieć miejsca. Temperatura dla paru kropli cieczy nie powinna mieć znaczenia (refraktometr ponoć nie ma wahań 0-40 stopni), z resztą pomiar nie zmienia się z czasem. Bardzo to wszystko dziwne. Może to wina refraktometru, ale prawidłowość jest zaskakująca. Jeżeli chodzi o ten problem to z chęcią bym uzyskał odpowiedź czemu podczas pomiaru przed chłodzeniem, w trakcie i po chłodzeniu tak zmienia się wartość ekstraktu. Na przedwczorajszym warzeniu robiłem pomiary i przed chłodzeniem było 23,5 BLG, przy 53 stopniach 22,3 BLG, a na końcu chłodzenia (około 25 stopni) 21 BLG. Taką prawidłowość zauważyłem też każdorazowo przy warzeniu w domu. Może ktoś to w jakiś logiczny sposób wytłumaczyć ? Historia sprzed 3 lat... ;-) złota łopatka I co w związku z tym ? Widocznie temat warty był odświeżenia, a Ty za wiele nie wniosłeś do tego, co napisał Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Czy pomiary gęstości były na brzeczce ochłodzonej do tej samej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Starałem się robić tak, że na początku chłodzenia chwilę czekałem aż te kilka kropel się ochłodzi i wtedy kapałem na refraktometr. Jak były niższe temperatury to czekałem proporcjonalnie mniej. Temperatura do pomiaru raczej na 99% była niższa niż 40 stopni - dodatkowo delikatnie podniosłem 2-3 razy klapkę żeby próbka ładnie się rozłożyła i zniknęły bąbelki - wtedy też dodatkowo się "chłodziła". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Kroplę do pomiaru musisz chłodzić tak, żeby nie odparowywała. Najlepiej pobrać pipetką i odstawić ją na kilka minut. Potem kroplę na szkło i żadnego odchylania klapki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Też miałem z tym problemy na początku. Próbka jest za mała i należy ją tak pobierać, najlepiej pipetą by nie odparowała. Pipetę odwracam i schładzam pod kranem zimną wodą. Refraktometry mają ATC, ale nie w za dużym zakresie. 20C +-10C to max. Także lepiej 30C nie przekraczać. Zbyt gorąca próbka pokazuje zawyżony ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ok, ale o ile może być takie przekłamanie ? Aż mi się nie chce wierzyć, że aż 10-15% chyba, że się mylę. Chyba, że odparowuje aż tak bardzo w przeciągu tych kilku-kilkunastu sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Chyba, że odparowuje aż tak bardzo w przeciągu tych kilku-kilkunastu sekund i to wg mnie jest klucz do odpowiedzi. Z moich obserwacji wynika, że z tych 2-3 kropli na stosunkowo dużej powierzchni dość szybko woda odparowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Hmmm. W takim razie popróbuję tak jak piszecie - brać próbki przez pipetę. Natomiast żeby "przydramatyzować" to problem jest z pipetami taki, że jak ją przepłuczesz w środku to zawsze zostanie trochę wody. Nigdy mi nie chce odparować do końca. Na tak małą próbkę kilka kropel też niby może mieć znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Przepłucz wodą, potem przepłucz próbkę brzeczką i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się