mat Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Wstrzymałem się z komentarzem dot.: Uwielbiam temat depozytu wroclawskiego, tu trup sciele sie gesto i nie ma poblazania dla mniej udanych wyrobow oraz nadmiernej kurtuazji ale wizę, ze koledzy mnie ubiegli, i dobrze. Undeath również skrytykował moją IPĘ i jestem mu za to wdzięczny. Dlaczego? Ano dlatego, że teraz wiem w którym miejscu popełniłem błędy. Potraktowałem to jako krytykę konstruktywną. Wyciągnąłem wnioski. Nie jest sztuką każdemu słodzić jakie to wspaniałe piwo uwarzy, podczas gdy jest totalnie to bani. W takim przypadku każde kolejne będzie do chrzanu, a chyba nie o to chodzi? Uczmy się na błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) finisz kwaskowaty - pewnie zasługa pszenicy dagome w komentarzach przy swoich wpisach w blogu wskazywał raczej na drożdże Uwielbiam temat depozytu wroclawskiego, tu trup sciele sie gesto i nie ma poblazania dla mniej udanych wyrobow oraz nadmiernej kurtuazji Nie ma co się lizać po wujach - później wraca metryczka z konkursu "kiszona kapusta", a przecież pyszne było, wszystkim smakowało. Aromat: groszek konserwowy, aromatu chmielowego się niestety nie doszukałem (również musiałem się skonsultować) (...) Wysycenie: bardzo wysokie, po 0,2l byłem tak zagazowany, że odpuściłem sobie dalszą degustację. No i w końcu ktoś - jak ostrzegałem obdarowywanych to wszyscy później murem, że żadnego przegazowania nie było. No cóż - trzeba rozpocząć odgazowywanie tego, co jeszcze zostało. Swoją drogą ciekawa sprawa - ono jak postoi i się ogrzeje to tak pięknie pachnie. Aż teorię uknułem, bo wczoraj też wypity: Przypominam, że Wywczas jest odrobinę przegazowany i przy przegazowanych, a nawet po prostu mocno nagazowanych, w zamyśle mocno aromatycznych piwach, ten cały ładunek zapachowy może iść się kochać z pierwszymi chmurami CO2. No ale do rzeczy: Wywczas: po otwarciu zaciągam pierwszy dymek prosto z butelki i czuję jakieś owoce, ale jakie, jakie - próbuję dowąchać. Nic. Nalewam, kolor przyjemny, wysycenie mocne więc piany sporo, ale szybko się zredukowała. Dalej nic nie czuję. W smaku całkiem zdecydowana goryczka, która niestety męczyła mnie później na języku dość długo. No nic - sprzątam, co chwilę podchodzę do szklanki, majtam, niucham, próbuję - nic. W połowie siadłem do kompa, sprawdzam temat - mat pisze o kanalizie. Sprawdzam i jest na tyle nikła, że powiedziałbym że to autosugestia. Jak się dobrze ogrzało to wyszedł karmel - wychodzi na to, że to jedyne co jestem w stanie w piwie wyczuć Gdyby nie ta goryczka to by się je bardzo przyjemnie piło. Stevie: jest truskawka! Co prawda nie taka ordynarna, ale światełko mi się zapaliło. Co do tego, że belma miałaby być mdła - sam owoc truskawki nie jest jakiś super zdecydowany, a w tym stylu chyba dobrze podchodzi - robiłem na Mandarinie, Pacifica też jakaś taka mdława (i to nie tylko w AW), tak więc może tak ma być. Piwo klarowne, piana po nalaniu (z)nikła, wspomnianą truskawkę udało mi się wyłowić jeszcze parę razy, goryczka też niska - ogólnie piwo do posiłku jak na zdjęciu scooby'ego w opisie Sunny Wheat Edytowane 24 Października 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Witbier z browaru Bromess Barwa: złotawa, słomkowa, lekko opalizująca Piana: drobno i średnio pęcherzykowa, dosyć szybko opada Aromat:lekka skórka z pomarańczy, drożdżowy,czarna pożeczka Smak: lekka przyjemna goryczka, gdzieś w oddali skórka z pomarańczy, Wysycenie: Jak dla mnie trochę za duże, ale to ze względu na to, ze preferuję lekko wysycone piwka Wrażenia ogólne: Przyjemne piwko na lato. Oczekiwałem troszkę wyraźniejszego aromatu pochodzącego ze skórki pomarańczowej oraz kolendry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Dzięki za ocenę Witbier z reguły jest mocno wysycony, a poza tym piwko spędziło już trochę czasu w depozycie, więc to też swoje wnosi. Skórka pomarańczy na początku była silniejsza, ale domyślam się, że zanika w czasie. Nie mam jak tego sprawdzić, bo piwo rozeszło się baaaardzo szybko Z kolendrą bałem się przesadzić jak na pierwszy raz - następnym razem rzucę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Ile dałeś kolendry, jutro warzę Witbier IPA, każda rada jest na wagę złota . Ja planuję dodać torebeczkę rumianku pod koniec gotowania. Edytowane 25 Października 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Właśnie pojawiła się cała skrzynka od Anteksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Czyli w depozycie tylko piwa Anteksa teraz? Mówił, że się nie będzie udzielał na forum, a jednak czyta Daj może jak będziesz miał czas listę piwek jaka jest w depozycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Nie tylko. Aktualnie jest 36 piw, z czego 20 anteksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Zdobycz Robotnicza Pumpkin Ale aka Goździkowe valda(?): na wstępnie zaznaczę, że pobrałem dyniowe jako kolejną próbę przekonania się do tej pomarańczowej papki (bo zupa, przecier, marynata i co tam jeszcze nie próbowałem nie dały rady) no i cóż - wyszło jak wyszło, a oceny nie należy traktować jako zbyt obiektywnej. Lekkie syknięcie zwiastowało niskie wysycenie i od razu zostałem zaatakowany goździkiem, którego w nadmiarze szczerze nienawidzę. Miły, ciemnomiedziany kolor, praktycznie zero piany, mętne. Gdy przyprawy zmniejszyły intensywność popróbowałem i piwo jest całkiem pijalne, nie męczy. Po zakręceniu szklanką wyszedł drożdż i ogólnie w odbiorze bardziej kojarzyło mi się z winem. Lekko kwaskowe, przyjemna goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dzieki za ocene Napisz jeszcze ktory model miales bo byly 2 butelki pumpkina i jedna byla na US-05 a druga na T-58. Po gozdzikach zgaduje ze T-58 (bo one jakos bardziej wyciagnely przyprawy na wierzch), aczkolwiek ja w obu przypadkach wiecej czulem tam galki niz gozdzikow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Napisz jeszcze ktory model miales Nie ma opcji - butelka dawno wyczyszczona, etykieta zaorana... Whisky Extra Stout, Czarna Łapa: będzie jeszcze aktualizacja bo póki co OJAJEBIEWHISKYWPŁYNIEPIWIE. Gazowana i słaba, ale żadnych podkładów nic. Nie jestem w stanie się skoncentrować na niczym innym tylko tym konkretnym aromacie, aż musiałem zająć myśli czym innym - stąd ten wpis. REWELACJA!!! edit: Pewnie ze względu na nagazowanie piana niewielka, szybko zniknęła. Smoliście czarne, z posmakiem gorzkiej czekolady i niewielką goryczką (co wyliczyło te 42 IBU? zmień soft ). Jak włożyłem nosa głębiej poczułem jakieś owoce, jakby wiśnie, jabłka - przy takim rozstrzale uznałem jednak że to coś ze mną nie tak. W każdym bądź razie to jest następny stout jaki zrobię. Chociaż ten wędzony wiśnią z TB korci, oj korci... Edytowane 2 Listopada 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Dzięki jaras za ocenę. Faktycznie, podkład kolejowy troszkę zanikł, na początku był bardziej wyczuwalny. Teraz na pierwszy plan wskoczyły ciemne owoce w czekoladzie. A program który zaproponował 42 IBU to BS. Receptura dostępna na blogu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Wskoczyliśmy z kumplem do Kontynuacji na "jedno małe" i piłem Smoky Joe - bardzo dobry, ale Twój lepszy bardziej mi smakował. Edytowane 9 Listopada 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Dzięki jaras. Kolejna degustacja jutro w ZUP'ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 No więc podrzuciłem dzisiaj do depo dwie butelki stouta (oznaczenie na kapslu DS), pobrałem Anielskiego Portera i Pszenicę od anteksa. Wpadłem z kapslownicą żeby odgazować jedną butelkę swojej AIPY i się okazało, że ktoś ją pobrał (Markowi się wydaje że to pralat), tak więc polecam ją wpierwej odgazować. Druga sprawa to że Bitter chyba złapał infekcję, albo trafiłem dwie felerne butelki pod rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Jutro wpadnę pobrać trochę piwek Mam nadzieje, że coś ciekawego w skrzynce jest Kurde może powinniśmy zacząć prowadzić listę tutaj jakie piwa są w skrzynce w taki sposób: Jaras: Stout x 2, AIPA x 1 Anteks: coś x 8 Blabla: coś x 2 Za każdym razem jak ktoś coś wyciąga aktualizuje listę wpisując swoje piwa i wykreślając piwa osoby której zabrał, ułatwi to rozpoznanie kto degustuje nasze piwka oraz da nam możliwość bieżącego śledzenia co jest w depozycie? Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Druga sprawa to że Bitter chyba złapał infekcję, albo trafiłem dwie felerne butelki pod rząd. Trzecia butelka - no to dupa. Chociaż jeszcze się łudzę, że to może butelki jakieś niedomyte, bo tamte dwie to kwaskowato-trawiasta gorycz, teraz jakby "zapałka po spaleniu" (się jadło za gówniarza - nie wiem kto to wymyślił). Chyba jest ostatnia w depozycie - polecam omijać dopóki nie wymienię na coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Popieram pomysł. Dzięki takiej ewidencji można ścigać osoby które pobrały piwka,a nie zrecenzowały Oczywiście żartuję............. chociaż ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Nie chodzi o ściganie Nawet jak nie chce napisać na forum wrażeń to można się go zapytać jak piwo wyszło Nikt nie będzie tutaj nikogo ścigał nie od tego jest depozyt w końcu to dobrowolna współpraca Trzecia butelka - no to dupa. Chociaż jeszcze się łudzę, że to może butelki jakieś niedomyte, bo tamte dwie to kwaskowato-trawiasta gorycz, teraz jakby "zapałka po spaleniu" (się jadło za gówniarza - nie wiem kto to wymyślił). Chyba jest ostatnia w depozycie - polecam omijać dopóki nie wymienię na coś innego. Jak chcesz to mogę ją zabrać jutro z depozytu i zutylizować na szybko a potem coś dorzucisz Edytowane 9 Listopada 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nie chodzi o ściganie Nawet jak nie chce napisać na forum wrażeń to można się go zapytać jak piwo wyszło Nikt nie będzie tutaj nikogo ścigał nie od tego jest depozyt w końcu to dobrowolna współpraca Trzecia butelka - no to dupa. Chociaż jeszcze się łudzę, że to może butelki jakieś niedomyte, bo tamte dwie to kwaskowato-trawiasta gorycz, teraz jakby "zapałka po spaleniu" (się jadło za gówniarza - nie wiem kto to wymyślił). Chyba jest ostatnia w depozycie - polecam omijać dopóki nie wymienię na coś innego. Jak chcesz to mogę ją zabrać jutro z depozytu i zutylizować na szybko a potem coś dorzucisz Jeśli ma to być świadomy wybór to ja nie mam nic przeciwko, a możesz komuś życie uratować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Ok, aktualizacja: Anteks: Pszenica x3 IPA x7 (z dwóch warek) Porter angielski x1 Imbir x2 Lambik Bałtycki x1 (rezerwacja dla Undeath'a) wyvern polskie ale x2 Browar Koziołek: IRA, miodowe, NZ wheat, Hefeweizen Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Jaras: Dry Stout x2, Dunkelweizen IPA (?) Nieopisane, oznaczenie tylko na kapslu (Jaras?): AIPA, 2x PW, 2x B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Jaras: Dry Stout x2, Dunkelweizen IPA (?) Nieopisane, oznaczenie tylko na kapslu (Jaras?): AIPA, 2x PW, 2x B Tak, wsio moje - legenda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Wyvern brakuje 1 mojej AIPY i AAA (tak opsiane kapsle) + ponaklejane żółte metki od ciebie , no przynajmniej tych recenzji nie było Edytowane 10 Listopada 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Update: Anteks: Pszenica x3 IPA x7 (z dwóch warek) Porter angielski x1 Imbir x2 Lambik Bałtycki x1 (rezerwacja dla Undeath'a) wyvern polskie ale x2 Browar Koziołek: IRA, miodowe, NZ wheat, Hefeweizen Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Jaras: Dry Stout x2, Dunkelweizen IPA (?), AIPA, 2x PW, 2x B ???: Chocolate Christmas Ale Undeath: Prototype, AIPA pralat: 3x English Brown Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Update: Anteks: Pszenica x3 IPA x6 (z dwóch warek) Porter angielski x1 Imbir x2 wyvern polskie ale x2 Browar Koziołek: IRA, miodowe, NZ wheat, Hefeweizen Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Jaras: Dry Stout x2, 1x PW, 2x B Undeath: AIPA x 2 oraz ESB x3 pralat: 3x English Brown Ale Wrzuciłem swoje AIPA, ESB i prototype, pralat mówił że coś już mojego zabrał, pytanie jest czyj jest Chocolate Christmas Ale?? Do degustacji wziąłem NZIPA browar Koziołek, dwa piwa od Jarasa i coś tam jeszcze nie jestem pewien wymieszało się z piwami ze spotkania Postaram się w najbliższym czasie coś z recenzować. Zweryfikujcie listę czy wszystko okej jest bo mogłem coś namieszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się