Mesive Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Brown Ale od Prałata Wygląd: Niezwykle klarowne, rubinowo-brązowe z przyjemnymi dla oka refleksami. Piana po nalaniu średniej wysokości o średniej do gruboziarnistej fakturze. Po 5 minutach opada do śmietankowej, drobnoziarnistej warstewki. Aromat: Na pierwszym planie słodki, ciemny karmel. Chwilę później razowy lub lekko ciemny żytni chleb. Gdzieś daleko w tle bardzo delikatne korzenie. Dosyć sporo estrów owocowych wpływających pozytywnie na kompleksowość aromatu. Smak: Po nabraniu piwa do ust najpierw wyczuwam ciemny karmel, taki nawet lekko przypalony. Chwilę później melanoidyny i jeszcze raz melanoidyny. Z ciemnego pieczywa i przypalonego spodu ciasta. Po przełknięciu można wyczuć lekki alkohol i odrobinę mocno wysuszonych rodzynek. Oczywiście cały czas obecny ciemny chlebek. Co ciekawe nawet delikatna goryczka, która pojawia się w tym piwie, wydaje mi się być goryczką nie chmielową, ale właśnie z przypieczonej skórki od chleba i bardzo mocno ciemnego karmelu. Raczej nisko wysycone, co w tym stylu uważam za plus. Komentarz: Piwo jest średnio treściwe w odczuciu - nie męczy, ale też nie spływa po przełyku jak woda. Jest odrobinę "słodkie" - można to wyczuć na ustach, które delikatnie kleją się po paru łykach - ale nie tak słodkie jak cukier, tylko jak dekstryny właśnie. Bardzo ciemny karmel. Dla mnie - fana piw ciemnych i mocno słodowych, jest to prawdziwy rarytas. Ma tylko jedną wadę... znika w zastraszającym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Pozyskałem z depozytu kilka butelek, zostawiłem swoje. Wczoraj otworzyłem: Nowozelandzki ejl pszeniczny - idealnie klarowne, kolor słomkowy, bardzo niskie wysycenie - wymuszona piana dosyć skąpa, średniopęcherzykowa, szybko opadająca. Po chwili po pianie nie było śladu. W aromacie głownie banan i banan. Jakiś lekki DMS, ale nie przeszkadzający. Spodziewałem się większego aromatu chmielowego, ale spoko. Całość bardzo pijalna, goryczka w żaden sposób nie zalegająca, piwo mnie nie zmęczyło Galante - po nalaniu całkiem solidna piana, średniopęcherzykowa, jednak dosyć szybko redukuje się do cienkiego korzuszka. Piwo bardzo klarowne. Niskie wysycenie wpływa na dużą pijalność. Aromat słodki, karmelowy, chlebowy. W smaku też czuć słodycz, ale nie przeszkadzała do końca spożycia, całość dosyć pełna w odbiorze. Dwóch pod rząd może bym nie wypił, ale jedno do degustacji jak najbardziej OK. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Mieliście listę robić: Update: Anteks: Pszenica x2 IPA x5 (z dwóch warek) Porter angielski x1 Imbir x2 wyvern polskie ale x2 Browar Koziołek: IRA, miodowe, NZ wheat, Hefeweizen, Stout owsiany x 3 Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Jaras: Dry Stout x2, 1x PW, 2x B Undeath: AIPA x 1 oraz ESB x3 pralat: 3x English Brown Ale Marku mogę prosić o aktualizację jak będziesz miał chwilę czasu? Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Po mojej wizycie wygląda to tak (odjąłem to co zabrałem w stosunku do powyższego, dodałem co zostawiłem): Anteks: Pszenica x1 IPA x4 (z dwóch warek) Imbir x2 wyvern polskie ale x1 Browar Koziołek: IRA, miodowe, Hefeweizen, Stout owsiany x 3 Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Jaras: Dry Stout x1, 1x PW, 2x B Undeath: AIPA x 1 oraz ESB x2 pralat: 2x English Brown Ale Xenocyd: 2x Kölsch, 2x Hefeweizen, 2x Pumpkin Ale, 2x American Bitter Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Xenocyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Ciągle nie mam jak podjechać do Marka więc przypomnę. żeby moich infekcji nie pobierać i może dobrze by ich było w spisie nie wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 No to wykasuj Anteks: Pszenica x1 IPA x4 (z dwóch warek) Imbir x2 wyvern polskie ale x1 Browar Koziołek: IRA, miodowe, Hefeweizen, Stout owsiany x 3 Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Undeath: AIPA x 1 oraz ESB x2 pralat: 2x English Brown Ale Xenocyd: 2x Kölsch, 2x Hefeweizen, 2x Pumpkin Ale, 2x American Bitter Coś dużo tych piw... Będzie trzeba niedługo wpaść i sprawdzić coście tam stworzyli, zobaczymy jak z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Patrząc po spisie doliczyłem się 31 piw - nie wydaje mi się, żeby ich aż tyle było na miejscu. Jedna pełna kratka i w drugiej chyba nie ma połowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Update po mojej wczorajszej wizycie: Anteks: Pszenica x1 IPA x4 (z dwóch warek) Imbir x2 wyvern polskie ale x1 Browar Koziołek: IRA, miodowe, Hefeweizen, Stout owsiany x 3 Krtex: AIPA, Dry Stout Mesive: Grodziskie Niph: Hefeweizen Undeath: AIPA x 1 oraz ESB x2 pralat: 2x English Brown Ale Xenocyd: 2x Kölsch, 2x Hefeweizen, 2x Pumpkin Ale, 1x American Bitter Cyneq: 1x Stout ( 36), 2xAipa (34, Hoip Otin Ipa klon według Szamotulskich), 2x BB ( 37 - Belgian Blonde). Moje jak zwykle bez etykiet, tylko naklejki typu "cena" z numerkiem (tym z nawiasu) i nazwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 A nic nie wziąłeś Marcinie dla siebie? Tylko wrzuciłeś piwa do skrzynki? Bo od razu wykreślajcie piwa które zabraliście, bo nic nam nie będzie znikać z depozytu! I przypominam o obowiązku recenzji tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Wykreśliłem, policz dobrze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nie che nic mówić, ale chyba przyszedł czas na poszukanie nowego depozytu. Dzisiaj chciałem zostawić kilka swoich piwek, a tu d..a. Pocałowałem klamkę, a oczom mym ukazał się komunikat, z którego wywnioskowałem, że z dniem 20.12.2013r. działalność została zawieszona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Tak jest jak mówisz, Marek zwinal działalność przed świętami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Macie coś nowego na oku? Ja mógłbym zagadać z szefostwem GRAFU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Graf lub Piwnica wydają się być rozsądnym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Jestem za atakiem na Graf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Browarek dostawy z CP przechowuje to i na depozyt się może zgodzi. Mogę zagadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zapytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mi tam by Piwnica odpowiadała najbardziej Jak się nic nie urodzi to podpytam gdzie nie gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zwłaszcza, że Piwnica też obsługuje zamówienia z CP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 I jak tam był ktoś coś się dowiadywać? Czy umarło na zamiarach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Pojadę we wtorek po robocie. Chyba, że mnie ktoś ubiegnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Odwiedziłem dzisiaj Piwnicę z zapytaniem, czy nie mieli by nic przeciwko temu, aby u Nich powstał nowy depozyt piwny. Właściciele (należy dodać, iż bardzo mili) bez dłuższego namysłu zgodzili się. Udostępnią nam również jedną skrzynkę na depozytowe piwka. Zatem można by dodać w tytule wątku ............Wrocław, Piwnica..... . Mesive 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Szkoda, że nie Graf. Byłoby za rogiem Niemniej ukłon w Twoją stronę Mat za załatwienie sprawy. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zatem można by dodać w tytule wątku ............Wrocław, Piwnica..... . Podaj jakiś adres, nie jestem z Wro i (jeszcze) nie znam tego przybytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zaporoska 39e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi