inhopswetrust Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Grodziskie 7 browar Przepona Nie jestem wielkim fanem grodziskiego ale to jest naprawde pyszne. Delikatnie wedzone, wyczuwam jakas owocowosc. Nawrawde orzezwia. Po wyjsciu z silki jak znalazl Ciemne Pszaniczne 12 browar Przepona Kolor kompotu ze sliwek i w smaku jakby tez cos podobnego. Nie wiem czy kiedys pilem piwo w tym stylu. Ciekawe polaczenie pszenicy z delikatnym karmelem i owocowoscia. Smakuje mi Edytowane 10 Listopada 2016 przez inhopswetrust MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Dzięki za opinię. Wędzonka rzeczywiście delikatna, ale wyraźna. Dlatego lubię słód wędzony pszeniczny Weyermanna, nie daje tak mocnej wędzonki jak np. Bestmalz, który raz zastosowałem, więc jak ktoś nie przepada za wędzonym piwem to jest szansa, że wypije właśnie to. Jak dla mnie takie Grodziskie jest idealne, nie męczy i się szybko pije. U mnie w domu bardzo szybko schodzi, więc muszę je robić w miarę regularnie. Bardziej wędzone piwa też lubię, ale raczej te mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhopswetrust Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Ciemne Pszaniczne 12 browar Przepona Kolor kompotu ze sliwek i w smaku jakby tez cos podobnego. Nie wiem czy kiedys pilem piwo w tym stylu. Ciekawe polaczenie pszenicy z delikatnym karmelem i owocowoscia. Smakuje mi MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Ta pszenica to taki eksperyment, chciałem przetestować jak się sprawdzi chmielenie amerykańskim chmielem (dość mocne jak na styl) z drożdżami pszenicznymi. Mi to tak średnio podeszło, ale nie, że mi niesmakuje. Jakoś nie pasuje mi to połączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Byłem właśnie w Piwnicy, pobrałem jedna belle i karif ipa z lovechmielowe i esb z browar Przepona. Zostawiłem moje dwie black ipa i polskie ale Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Dzisiaj pobrałem: Browar Tauruss - Black IPA Browar Tauruss - Polskie Ale Browar LoveChmielove - Belle IPA Na stanie są: 1x Browar Przepona - Extra Special Bitter 12° 1x Browar Przepona - Grodziskie 7° 2x Browar Przepona - Ciemne pszeniczne 12° 2x Browar Przepona - Dark Mild 9,5° 1x Browar Tauruss - Black IPA Następna wizyta chyba gdzieś za trzy tygodnie, bo wtedy będę miał coś nowego. Chyba, że ktoś będzie chciał spróbować coś co wcześniej wystawiłem, wtedy mogę wpaść i dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) White Karif IPA z browaru Lovechmielowe. Od razu po otwarciu wyczuwalny cytrusowy aromat. Kolor dość nietypowy, taki mętny brązowy, jak sok jabłkowy z miąszem. Piana niewysoka. W aromacie mieszają się aromaty chmielu z tą kafira, z czasem coraz bardziej przykrywa chmiele. Również w smaku mocno wyczuwalna, nadaje trochę słodkości piwu. Gorączka wysoka, wyraźną, przyjemna. Nagazowanie adekwatne. Generalnie piwo pozytywne, ciekawy pomysł, aromat tych liści pasuje do piwa, ale z czasem dominuje nad całym piwem i robi się męczący, przez co piwo traci dla mnie na pijalności. No i etykieta uboga, jakieś szczegóły składu jeżeli można prosić. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Extra Special Bitter z browaru Przepona Kolor miedziany, przejrzyste, piana biała, wysoka ale szybko ucieka. Aromat prawie brak, ledwo wyczuwalny słodowy. Goryczka lekka i przyjemna. Dość mocno nagazowane i trochę wodniste. Dziwne jest to 3,8 ABV przy 12 blg, szczerze powiedziawszy sprawia bardziej wrażenie że początkowo było jakieś 10 blg. Generalnie trochę nie w stylu jak na esb moim skromnym zdaniem, za niski alkohol, aromat, za wysokie nagazowanie. Brakowało mi też trochę karmelowych elementów. Ale jako Premium Bitter było by fajne, lekkie piwko na lato. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Extra Special Bitter z browaru Przepona Kolor miedziany, przejrzyste, piana biała, wysoka ale szybko ucieka. Aromat prawie brak, ledwo wyczuwalny słodowy. Goryczka lekka i przyjemna. Dość mocno nagazowane i trochę wodniste. Dziwne jest to 3,8 ABV przy 12 blg, szczerze powiedziawszy sprawia bardziej wrażenie że początkowo było jakieś 10 blg. Generalnie trochę nie w stylu jak na esb moim skromnym zdaniem, za niski alkohol, aromat, za wysokie nagazowanie. Brakowało mi też trochę karmelowych elementów. Ale jako Premium Bitter było by fajne, lekkie piwko na lato. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Nie wiem czy brak karmelu nie wynika z użycia słodu Castle Abbey, poszło to trochę w miodową stronę. Następnym razem użyję "tradycyjnego" angielskiego słodu. Z tym nagazowaniem to wiedziałem, że tak będzie, lubię jak musuje i zwykle daję cukru pod górną granicę stylu. A co do alkoholu, no cóż, notorycznie mam problem z odfermentowaniem, prawdopodobnie nie te temperatury zacierania. Będę ten temat musiał w końcu ogarnąć. Dzięki za wszystkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 A co do alkoholu, no cóż, notorycznie mam problem z odfermentowaniem, prawdopodobnie nie te temperatury zacierania. Będę ten temat musiał w końcu ogarnąć Może to jakiś błąd przy pomiarze, a nie kwestia odfermentowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 A co do alkoholu, no cóż, notorycznie mam problem z odfermentowaniem, prawdopodobnie nie te temperatury zacierania. Będę ten temat musiał w końcu ogarnąć Może to jakiś błąd przy pomiarze, a nie kwestia odfermentowania ? Raz, czy dwa razy bym zrozumiał, ale zdarza mi się to zbyt często. Oczywiście termometr może jeszcze przekłamywać, ale niby go też sprawdziłem. Temat rzeka, różne już historie słyszałem jak to nieświadoma zmiana jednego pozornie nieistotnego parametru sprawiała, że jakiś proces przemysłowy przebiegał inaczej. Nie wiem czy w tak małej skali jaką jest piwowarstwo domowe też jest to możliwe. Generalnie jednak podejrzewam, że popełniam jakiś błąd, może to być i odczyt temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Jeżeli temat się powtarza, to raczej sprzęt pomiarowy, chociaż bardziej stawiam na zawyzajacy balingometr niż termometr. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Balingometr sprawdzałem, czasem mu się karteczka w środku przesuwa i przekłamuje o ok. 0,5°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Postaram się, również pomóc w rozruszaniu depozytu i do końca miesiąca coś wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Browar Tauruss - SMASH Polskie Ale 12° W zasypie słód pilzneński, chmielone Lubelskim. Barwa ciemnozłota, mętne. Piana biała, ale w zasadzie prawie jej nie ma, podejrzewam niedokładnie wypłukane po myciu szkło. Aromat niezbyt intensywny, ale przyjemny, ziołowo korzenny. W smaku owocowo-ziołowe z fajną, solidną goryczką. Bardzo przyjemne, pije się bardzo szybko. Nagazowanie dość niskie jak na moje standardy, ale jest. Bardzo dobre piwo. Zaczynam doceniać też polskie chmiele, niby nic specjalnego, ale do takiego zwyczajnego piwka jak najbardziej. Z ciekawości zapytam na ile jednostek CO2 było obliczane nagazowanie? Chcę sobie porównać, bo ja raczej niżej niż 2,5 vol. CO2 nie schodzę. Edytowane 15 Listopada 2016 przez MistrzSuspensu tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Z ciekawości zapytam na ile jednostek CO2 było obliczane nagazowanie? Chcę sobie porównać, bo ja raczej niżej niż 2,5 vol. CO2 nie schodzę. Teoretycznie to powinno być te 2,5 vol, bo poszło 120g na 19l ,ale coś tego nie czuć. A co do piany, to nie Twoja wina, ono się po prostu słabo pieni Chociaż i tak jestem zaskoczony pozytywną recenzją, bo mi to piwo nie siadło, ale muszę spróbować je jeszcze raz, może było za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Piwko było naprawdę spoko, takie zwyczajne do wypicia na co dzień. Na 2,5 vol CO2 ja gazowałem swojego Bittera, sypnąłem ok. 130g na 21L, a różnica jest spora. Browar LoveChmielowe - Bergamot Elle IPA 13° rozlewane 27-10-2016 Piwo mętne, barwy ciemnopomarańczowej. Piany w zasadzie brak. Aromat bardzo intensywny sosonowo-cytrusowy. Smaku mocna żywica z czymś w rodzaju tymianku z herbatą? Goryczka mocna, zalega w gardle, ale mi nie przeszkadza, nie jest jakaś straszna nie do przełknięcia. Ciężko się to pije i raczej drugiej butelki bym nie wypił. Prawdę mówiąc nie podeszło mi przez ten smak tymiankowy, nie wiem czy to efekt dużej ilości chmielu czy dodatku. Szwagier stwierdził, że piwo jest nietypowe Browar Tauruss - (Alomst) Black IPA 15,5° Skład: pilzneński, Carafa Special II, Czekoladowy, płatki owsiane; Chmiele: Chinook, Cascade, Mosaic; Drożdże: US-05. Rozlew: 01-11-2016 Na etykiecie logo Rolling Stones z hasłem: "You can't always get what you want", słusznie. Tym razem piana bardzo, biała, drobna, średnio wysoka, ale dość długo się trzymała. Barwa ciemnorubinowa, lekko zmętnione. W aromacie przede wszystkim cytrusy. W smaku grejpfrut, solidna goryczka, bardzo przyjemna. Może jakaś lekka czekolada, ale może sobie wmawiam, bo jakoś specjalnie nie czuję, że dodano tutaj ciemne słody. Czyli chyba dobrze, bo to ma być IPA tylko czarna. Z nagazowaniem problemu nie ma. Edytowane 15 Listopada 2016 przez MistrzSuspensu tauruss i inhopswetrust 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhopswetrust Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 No i etykieta uboga, jakieś szczegóły składu jeżeli można prosić. 17 BLG, Equinox i Amarillo, S-05. Pale Ale ze Strzegomia, odrobina pszenicy i zyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhopswetrust Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Extra Special Bitter z browau Przepona. W aromacie wyczulem jakas lagerowa nutke. Wyrazne nagazowanie.Piwo jest bardzo fajnie zbalansowane. Najlepsze piwo od MistrzaSuspensu. Generalnie to robie zwylke delikatnie nagazowane ipy a wypusty z browaru Przepona ida w inna strone. I dodatkowo sa calkiem niezle. Ciekawa to dla mnie odmiana MistrzSuspensu i tauruss 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) bo jakoś specjalnie nie czuję, że dodano tutaj ciemne słody. Czyli chyba dobrze, bo to ma być IPA tylko czarna Słody ciemne nie były zacierane, jedynie cold steeping - czyli jak widać metoda idealnie sprawdza się na black IPA - tylko nie wziąłem tego pod uwagę w kalkulatorze, więc dlatego to jest "Almost black" - pi razy oko trzeba liczyć 70% normalnego EBC słodu, niż jakby dodawać do zacierania. Edit. Taki niemiły widok w piwnicy zastałem. Polskie ale eksplodowało i to konkretnie, duże kawałki szkła powbijały się w ścianki lodówki. Mam nadzieję, że to zakażenie wewnątrzbutelkowe, ale to by mogło też tłumaczyć problem z nagazowaniem. Edytowane 15 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Może do tej butelki poszło więcej glukozy niż do pozostałych? Tłumaczyłoby to niskie nagazowanie w butelce, którą otwierałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Może do tej butelki poszło więcej glukozy niż do pozostałych? Tłumaczyłoby to niskie nagazowanie w butelce, którą otwierałem.Ale tylko do jednej? Małe szanse. Otwartych było już z 10 z tej warki i w żadnej oznak przegazowania. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Bella IPA z bergamotką z browaru LoveChmielove Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to bardzo duży, kilkucentrymetrowy osad drożdżowy. Po otwarciu od razu wyczuwalny zapach bergamotki i aromaty korzenno-ziołowe (anyż ?) Piana niewielka, kolor złocisty, trochę mętne. Pierwszy łyk i .... etykieta nie kłamie - potężna goryczka, prawdopodobnie spotęgowana przez dużą ilość bergamotki. Kubki smakowe wariują, całość kompletnie przygniata. Jeszcze dwa, trzy łyki i wystarczy - niestety, nie dałem rady tego wypić. W smaku przypomina mi to jakieś leki na ból gardła, zdaje sie że któreś ziołowe tabletki do ssania mają podobny, gorzko-korzenny smak. Niestety, piwo niepijalne moim zdaniem, ale plus za inwencję i ładną etykietę. Ile było dane bergamotki ? Edytowane 16 Listopada 2016 przez tauruss majkelina i inhopswetrust 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inhopswetrust Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Bergamotki poszlo 100gr. Wiem ze duzo. Razem z dosc wytrawnym piwem jeszcze bardziej wyczuwalne. Ale bergamotka to nic. Dalem 300 gr chmielu na goryczke. Chcialem dowalic i przesadzilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Dalem 300 gr chmielu na goryczke. Matko boska chmielowska, 300g na ile, 20 litrów? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się