tauruss Opublikowano 25 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Browar Przepona - Porter z wysłodzin. Etykieta pisana z ręki. 16 blg z wysłodzin chyba z jakiegoś RIS-a + ekstrakt pszeniczny. Drożdże US-05. Głęboko ciemne, klarowne, wysoka, beżowa piana, średniopęcherzykowa. W aromacie trochę paloności, czekolada, lekkie estry. Jak się nagrzało wyszedł trochę alkohol. W smak słody palone, delikatna kwaskowatość z palonych słodów, która z czasem się wzmaga, trochę zalega, jak po espresso. Delikatne nagazowanie, tekstura dość pełna i gładka. Edytowane 25 Lipca 2017 przez tauruss MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczu Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Zaległa degustacja: Kolsch-Browar Domowy Runy Pierwszy raz pije piwo w tym stylu...ale musze przyznac ze piwowar domowy wykonał dobra robote, piwo pije sie lekko i przyjemnie, jak bym mial porównac to piwo smakowało mi jak lekki lager, pils, nie wyczułem żadnych wad w piwie, jeszcze raz napisze: dobra robota i dzieki za możliwosc degustacji:), pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Tauruss jak tam moje Czerwone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Tauruss jak tam moje Czerwone ? Nie bój nic, czeka na swoją kolej. Jeszcze dwa mi chyba zostały z tamtej wizyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 (edytowane) Tauruss jak tam moje Czerwone ? No i nastała ta chwila. Browar Fin - Kobierskie Czerwone - 15 blg, 6,5 % abv Etykieta - znów pełna profeska Wygląd - kolor miedziany, z rubinowymi refleksami, piana beżowa, umiarkowana, pozostaje do końca, ładnie się lepi do szkła, bardzo kremowa. Aromat - umiarkowany karmel, toffi. Chmielowego brak. Gdzieś tam lekki DMS mi się przewinął. Smak - na początku słodowe smak i solidna goryczka. Do tego smak angielskich chmieli. Trochę zalegająca goryczka, chyba też od słodu i lekki alkohol. Tekstura - wyczuwalnie lepkie i mocno nagazowane. Ogólnie - trochę wydaje się niezbalansowane i mało pijalne. Za mocna goryczka i bardzo wytrawny finisz, do tego w smaku chmiel i alkohol - na pewno nie na taki gorący wieczór jak dzisiaj. Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zabrałem wczoraj swoje pszeniczne, jako że już ma prawie 3 miesiące od butelkowania a ruch w depozycie na razie nie za duży stan na wczoraj: Koval_Blazej-PilsAlison-Earl Grey IpaAlison-WitbierBrowar Przepona-Grodziskie x2Browar Przepona-Wędzone Jasne AleBrowar Tauruss-Wheat WineBrowar Tauruss-Belgian Tripel x2Browar Tauruss-Polish Wheat x2Browar Tauruss-Witbier x2Browar Domowy Hopbangers-Fruit Ale(Afrykańska Marakuja)Browary Domowe Devins & Hopbangers(Juicy Fire) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Przydałoby się żeby zmniejszyć ilość piwek tak do ok. 8-10szt., bo rotacja nie jest duża. Najlepiej jeśli ktoś się pojawi wziął gratisowo ze dwa starsze piwa, aż zejdziemy z ilością. Ja może będę w depozycie za tydzień bądź dwa to zabiorę swoje jeśli nie zejdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frona Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Tauruss jak tam moje Czerwone ? No i nastała ta chwila. Browar Fin - Kobierskie Czerwone - 15 blg, 6,5 % abv Etykieta - znów pełna profeska Wygląd - kolor miedziany, z rubinowymi refleksami, piana beżowa, umiarkowana, pozostaje do końca, ładnie się lepi do szkła, bardzo kremowa. Aromat - umiarkowany karmel, toffi. Chmielowego brak. Gdzieś tam lekki DMS mi się przewinął. Smak - na początku słodowe smak i solidna goryczka. Do tego smak angielskich chmieli. Trochę zalegająca goryczka, chyba też od słodu i lekki alkohol. Tekstura - wyczuwalnie lepkie i mocno nagazowane. Ogólnie - trochę wydaje się niezbalansowane i mało pijalne. Za mocna goryczka i bardzo wytrawny finisz, do tego w smaku chmiel i alkohol - na pewno nie na taki gorący wieczór jak dzisiaj. Dziękuję za ocenę Fakt na gorące wieczory się nie nadaje, zaznaczyłem że bardziej do czerwonego mięsa ewentualnie do grilla. Piwko nie miało mieć charakteru orzeźwiającego. Co do DMS'a to widocznie Twoje kubki smakowe doznały jakiegoś chwilowego rozstrojenia bo żadnej takie ewentualności nie było. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Hej, dzisiaj z depozytu pobrałem: Alison-Witbier Browar Tauruss-Witbier Browar Przepona-Grodziskie Browar Domowy Hopbangers-Fruit Ale(Afrykańska Marakuja) Zostawiłem: Browar Korzenny Sasion (Sezonowe porządki) Browar Korzenny Saison z kwiatem czarnego bzu (Sezon ba bez) Stan aktualny: Koval_Blazej-PilsAlison-Earl Grey IpaBrowar Przepona-GrodziskieBrowar Przepona-Wędzone Jasne AleBrowar Tauruss-Wheat WineBrowar Tauruss-Belgian Tripel x2Browar Tauruss-Polish Wheat x2Browar Tauruss-WitbierBrowary Domowe Devins & Hopbangers(Juicy Fire) Browar Korzenny Sasion (Sezonowe porządki) Browar Korzenny Saison z kwiatem czarnego bzu (Sezon ba bez) Jutro w planach degustacja obu Witbier-ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) No to jestem w trakcie degustacji witbier-ów. Alison-Witbier 11,5 Blg, 22 IBU, 4,8 % Aromat: Wyczuwalne nuty cytrusów i kolendry Wygląd: Kolor słomkowozłoty, zmętnione, piana średnio pęcherzykowa, biała, szybko znika. Smak: Dość pusty zdominowany przez goryczkę, po za nią nie wiele się tu dzieje, raczej wytrawne. Odczucie: nagazowanie bardzo wysokie, szczypiące w język, goryczka nie zbyt wysoka ale zalegająca. Ogóle wrażenie: Piwo się utleniło, dość długo stało w depozycie i przez to prawdopodobnie straciło dużo na jakości. Browar Tauruss-Witbier 12 Blg, 15 IBU, 5,1 % Aromat: Wyczuwalne nuty kolendry i cytrusów Wygląd: Kolor słomkowy, klarowne, piana drobno pęcherzykowa, biała, długo się utrzymuje. Smak: Treściwość niska ale bardzo bobry balans miedzy treściwością a goryczką. Orzeźwiające, wytrawne. Odczucie: nagazowanie wysokie, goryczka bardzo niska, uczuci gładkości. Ogóle wrażenie: Wysycenie piwa idealne z uczuciem gładkości doskonale współgra, dając przyjemne orzeźwienie. Bardzo dziękuje dziękuję za możliwość degustacji. Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez Korzen_ alison i tauruss 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Browar Przepona-Grodziskie Aromat: Delikatny przyjemny zapach dymy dębowego, aromat chmielowy wychodzi bardzo nieśmiało po jakiś czasie. Wygląd: Kolor słomkowo złoty, klarowne, lekko opalizujące. Piana słaba, musiałam nalać piwo z dużej wysokości żeby jaka kol wiek się utworzyła, ale to co powstało ładnie się utrzymuje, grubo pęcherzykowa. Smak: W smaku wędzony słód, wyczuwalna goryczka na poziomie średnim, pozostająca na języku w przyjemny sposób. Odczucie: Treściwe, bardzo gładkie w odczuciu, nagazowanie zdecydowanie za niskie, przez to brak wrażenia orzeźwienia i lekkości (na etykiecie była informacja o za niskim nagazowaniu). Ogólne wrażenie: Bardzo dobre piwo, gdyby było odpowiednio nagazowane byłoby fenomenalne. Bardzo dziękuję. Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez Korzen_ tauruss i MistrzSuspensu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Browar Domowy Hopbangers-Fruit Ale(Afrykańska Marakuja) Aromat: MARAKUJA!!! Słodki cytrusowy aromat owoców MARAKUJA!!! Wygląd: Koror złocisty, słoneczny, mętne. Przegazowane po otworzeniu piwo zaczyna bardzo powoli wychodzić z butelki. Piana bardzo obfita, kremowa, dość szybko opada. Trzy razy dolewałem aby napełnić szklankę. Smak: Słodkie, treściwe, kwaskowate, pije się jak sok owocowy, wszechobecna marakuja. Goryczka niska, wyczuwalna na samym końcu. Odczucie: Przegazowane, przeszkadzające za wysokie wysycenie, szczypie w język. Ogólne wrażenie: Fantastyczne piwo, smak i zapach marakuji atakuje za wszystkich stron. Problemem jest przegazowanie, powinno być niskie, wtedy można by to piwo pomylić ze świeżo wyciskanym sokiem. Moje gratulacje! Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez Korzen_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Odczucie: Treściwe, bardzo gładkie w odczuciu, nagazowanie zdecydowanie za niskie, przez to brak wrażenia orzeźwienia i lekkości (na etykiecie była informacja o za niskim nagazowaniu). Pomyliłem się przy odważaniu cukru na refermentację, o ile w ogóle go dodałem, nie pamiętam. Jednak lepiej za mało niż za dużo Byłem ciekawy czy komukolwiek będzie smakowało takie nienagazowane Grodziskie. Zgadzam się, że wiele traci bez gazu, ale na szczęście nie jest takie najgorsze, schłodzone jest spoko, "na ciepło" trochę gorzej się pije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczu Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Dzieki wielkie za opinie:), co ciekawe piwo jak mialo 3,4 tygodnie nie wychodzilo z butelki i nie dawalo zadnych oznak przegazowania, pilo sie gladko:), dopiero teraz ostatnio wystapil taki efekt...sam nie wiem czy to jest przegazowanie czy jakas reakcja od dodatku owocowego, jeszcze raz dzieki za degustacje i ciesze sie ze smakowalo:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 @ MistrzSuspensu Jasne że lepiej niedogazowane niż granaty, piwnych terrorystów już mamy @ Mleczu A sok kiedy dodawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleczu Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Samo puree z marakuji bez chmielu dodalem na 9 dni na cicha;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Byłem i zabrałem: Koval_Blazej-Pils Browar Przepona-GrodziskieBrowar Przepona-Wędzone Jasne AleBrowar Tauruss-Wheat Wine Browar Tauruss-Belgian Tripel Browar Korzenny Sasion (Sezonowe porządki) Browar Tauruss-Witbier Browary Domowe Devins & Hopbangers(Juicy Fire) Zostawiłem: Grodziskie Berliner Weisse Session IPA x2 Brux Session IPA x2 Stan aktualny: Alison-Earl Grey IpaBrowar Tauruss-Belgian TripelBrowar Tauruss-Polish Wheat x2Browar Korzenny Saison z kwiatem czarnego bzu (Sezon na bez) Browar Przepona - Grodziskie Browar Przepona - Berliner Weisse Kooperacja browarów Przepona & Pixie Dixie - Session IPA (polecam brać razem z Brux Session IPA) x2 Kooperacja browarów Przepona & Pixie Dixie - Brux Session IPA (polecam brać razem z Session IPA) x2 Dwie ostatnie pozycje najlepiej brać parą, jest to jedna warka na różnych drożdżach WLP090 San Diego Super oraz WLP644 Saccharomyces Bruxellensis Trois Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Koval_Blazej - Pils słody: pilzneński, Carapils chmiele: Oktawia, Iunga, Sybilla drożdże: W34/70 Aromat: Słodki, lekko owocowy, miodowy. Wygląd: Złote, lekko zmętnione, do szkła poszły też farfocle drożdżowe. Smak: Wyraźne miodowe utlenienie, owocowe, jest też goryczka, która lekko pozostaje w gardle, ale jest przyjemna. Tekstura: Pełnia wydaje się ok, nagazowanie z tych lżejszych, ale nie niskie. Podsumowanie: Piwo już trochę najwyraźniej postało, bo czuć miodowe utlenienie. W sumie nienajgorsze, ale świeże pewnie było zdecydowanie lepsze. tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Browar Tauruss - Wheat Wine Plato: 21,5; ABV: 9,5%, IBU:50 skład: słód pszeniczny, pilzneński, pale ale, Crystal chmiele: Marynka, Summit, Iunga, Simcoe butelkowanie: 10-04-2017 drożdże: WLP095 Burlington Ale Aromat: Mocno zbożowy, lekkie białe owoce. Wygląd: Zmętnione, ciemnozłote. Piana biała, krążek na styku ze szkłem. Smak: Muszę to napisać, po prostu coś mi tu nie pasuje. Strasznie kwaskowato-goryczkowe. Czuć alkohol, choć nie za mocno, ale to chyba nie od tego. Lubię kwaśne rzeczy, ale ta kwaskowatość mocno mi przeszkadza. Tekstura: Pełnia ok, nagazowanie delikatne, ale jest. Podsumowanie: Zupełnie mi nie podeszło przez gorzko-kwaśny smak. Nie wiem co jest przyczyną, kombinacja chmieli z alkoholem czy może pH poleciało za nisko? Browar Tauruss - Witbier Plato: 12, ABV.: 5,1%, IBU:15 skład: Pszenica niesłodowana, Pilzneński, Pszeniczny, zakwaszający, płatki owsiane, Curacao, skórka pomarańczy, kolendra chmiel: Marynka, Oktawia, Galaxy drożdże: FM20 Białe Walonki butelkowanie: 22-05-2017 Aromat: Kolendra, za nią lekko pomarańczowy zapach. Wygląd: Jasnozłote, zmętnione. Piana biała, w formie kożucha na powierzchni. Smak: Głównie kolendra, tak jak w aromacie, pomarańcza jest gdzieś w tle. Pomarańcze czuć bardziej przy przełykaniu. Tekstura: Pełnia wyższa niż wskazuje na to ekstrakt, nagazowanie średnie. Podsumowanie: Mimo przesunięcia smaku i aromatu w stronę kolendrową piwo mi smakowało. Ja jednak bardziej wolę cytrusy i preferuję kolendrę na niskim poziomie. Poza tym nic złego nie wyczułem. Całego nie wypiłem, bo smakowało też siostrze, więc ona dopiła tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Witbier chyba dobrze działa na kobiety, bo wszystkie które próbowały były bardzo zadowolone A z tym wheat wine to trochę jestem zdziwiony że akurat na kwaskowatość zwróciłeś uwagę, bo mi tam bardziej aromat i goryczka nie pasowały. Generalnie to piwo raczej mało udane. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Lubię kwaśne rzeczy w tym i piwa, nawet bardzo kwaśne, więc jak poczułem kwaskowatość to się na niej skupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Browary Devins & Hopbangers - Juicy Fire New England 16°BLG/ 50IBU Aromat: Owocowy, leśny, skojarzenie z granulatem chmielowym. Retronosowo mocno trawiaste. Wygląd: Ładna etykietka, ale mało informacji. Herbata z mlekiem, czegoś takiego jeszcze nie widziałem Piana wysoka po nalaniu ze względu na nagazowanie, ale szybko opada. Smak: Owoce i granulat chmielowy, pikantne, palące odczucie pozostaje też w gardle. Goryczka jest średnia, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo dominuje grzanie od chmielu na zimno jak się domyślam. Tekstura: W porządku, nagazowanie dość mocne. Podsumowanie: Odczucie od chmielu w gardle dość piecze i w sumie nie wiem czy to czasem nie wada, ale jakoś tak bardzo mi nie przeszkadza. Mimo wszystko piwo nie ma ciężkich ziołowych posmaków od chmielu co mi się zdarzało przy chmieleniu na zimno. Piwo całkiem ok, ale przy powtarzaniu starałbym się poprawić chmielenie na zimno. Szwagrowi smakowało, bo mi wypił połowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Browar Korzenny - Sezonowe porządki - Saison Ekstrakt: 9% wag.; Alk.: 4,2% obj.; IBU 25 Skład: pilzneński, Pale Ale, Golden Promise, Heidelberg, pszeniczny Heidelberg, owsiany, zakwaszający, pszenica niesłodowana Chmiel: Sybilla, Magnat Skórka: cytrynowa, słodkiej pomarańczy, gorzkiej pomarańczy curacao Drożdże: Wyeast 3711 French Saison Data butelkowania: 29-06-2017, refermentowane Aromat: Pomarańcza, banan. W sumie trochę jak hefeweizen. Wygląd: Zamglone, złote. Piana biała, drobna, trochę czasu się trzyma na powierzchni. Przy przełykaniu lekkie pieprzowe uderzenie. Smak: Gorzka pomarańcza, ziołowość, dość dobrze wyczuwalna goryczka. Tekstura: Wysokie nagazowanie, pełnia zdaje się wyższa jak na 9% ekstraktu. Podsumowanie: Bardzo dobre piwo, trochę żałuję, że nie wziąłem Saisona z drugiej warki, który stał w depozycie. tauruss i Korzen_ 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Koval_Błażej - Stout Niecałe 12P, drożdze S-04 Kolor: czarne, klarowne, piana beżowa, solidna, drobno i średnio pęcherzykowa Aromat: Delikatny kawowy aromat słodowy Smak: lekka paloność, kawka, czekolada, wszystko bardzo stonowane. Lekki charakter chmieli angielskich. Tekstura: Lekkie, delikatnie wysycone. Ogólne wrażenia: Bardzo lajtowy, zwyczajny stout. Niskie blg idzie w parze z powściągliwym aromatem i smakiem, tworząc bardzo pijalnego, lekkiego stouta. Tym razem żadnych wad, piwo bardzo poprawne. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Browar Tauruss - Belgian Tripel Plato: 22, ABV: 11,5%, IBU:30 Skład: Pilzneński, Monachijski, Carabelge, Zakwaszający, syrop kandyzowany Chmiele: Premiant, Amamis, Saaz, Hallertau Hersbrucker Drożdże: FM27 Artefakty Trapistów Warzone: 19-02-2017 Butelkowanie: 04-04-2017 Wygląd: Zamglone, jasnobursztynowe. Piana w postaci kożucha. Aromat: Karmelowo-owocowy, nawet mleczny. Smak: Kojarzy mi się z nadzieniem alkoholowym do cukierków, jednak nie tak ostrym w smaku, a bardziej wygładzonym. Trochę śliwkowe, sporo karmelowości. Trochę ostrej alkoholowości w tle, nie wiem czy to jakiś aldehyd czy pomieszanie etanolu z fenolami, które nie grają ze sobą do końca. Tekstura: Nagazowanie średnie, pełnia chyba ok na ten ekstrakt. Podsumowanie: Trochę bałem się festiwalu fuzli, bo różnie mi czy innymi piwowarom wychodzą wysokoalkoholowe piwa, ale tutaj jest całkiem przyjemnie. Próbowałem tego na siłę szukać, ale jest spoko. Fajny, dobry mózgotrzep, ale nie tripel Za ciemny, za dużo karmelu. Coś pomiędzy triplem a dubblem. Alkohol jako taki wyczuwalny, ale już dosyć ułożony. No i gratulacje za osiągnięcie tak głębokiego odfermentowania, mi tak nisko mocne piwo jeszcze nie zeszło. Wiadomo, kwestia drożdży, no ale ktoś te drożdże do roboty musi zagonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się