domin-w Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Witam, Przymierzam się do 2 Warki. Znalazłem taki przepis na 20L: English Special Bitter, (ESB, Extra Special Bitter). dwie puszki ekstraktu jasnego WES, (2x1.7 kg)* 250g słodu karamelowego jasnego 25g chmiel Marynka, 60 min 25g chmiel EK Goldings, 10 min. Drożdże S-04. Chciałbym z tego zrobić 10 L. Czy mógłby mi ktoś przeliczyć wartości. Chyba, że da się to zrobić za pomocą tego kalkulatora: http://www.warzymypiwo.pl/pliki/kalkulator/warka.kalkulator.php Poproszę o prt cs z wprowadzonymi danymi. Wtedy będę wiedział jak to robić na przyszłość. Przepraszam za bezpośredni ton posta ale wydaje mi się, że tak będzie najszybciej. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Weź po prostu połowę surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Weź po prostu połowę surowców. To samo mialem napisac,ale nie bylem pewien co do chmieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 No właśnie gdzieś wyczytałem, że jak się zmniejsza objętość brzeczki to chmieli powinno być o około 10 - 15% więcej. Ktoś potwierdza ? co do kalkulatora to może ktoś wysłać jak wyglądają prawidłowo wpisane dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 No właśnie gdzieś wyczytałem, że jak się zmniejsza objętość brzeczki to chmieli powinno być o około 10 - 15% więcej. O ile dobrze kojarzę to chodziło o sytuację, gdy chmielisz ekstrakt rozcieńczony w 10l wody, a potem rozcieńczasz do zakładanych 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Ok. Faktycznie masz rację - chodzi o rozcieńczony. Mam jeszcze jedno pytanie: czy słód karmelowy dodaję w trakcie gotowania czy wrzucam na samym początku i wyjmuję jak woda zaczyna wrzeć ? Co myślicie o tym przepisie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Nie znalazłem interesującego mnie tematu, więc piszę tutaj. Rozlewam jutro ESB i zastanawia mnie ile dać glukozy do refermentacji. Z wyliczenia ze stronki hbd.org wychodzi mi ok. 25-26 g na 15l piwa, gdzieś wyczytałem natomiast że trzeba dać do bittera 5g na 1l piwa. To duża różnica. Ile dajecie do ESB glukozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Jeśli chcesz się zmieścić w stylu, to powinieneś dać od 40g do 95g na 15l przy założeniu, że fermentacja przebiegała w ok. 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 To pomaga, nie tylko dla rezerwy Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Z czego wynikają te różnice? Na stronce hbd.org dla ESB jest zakres 0.75-1,3 CO2, a w powyższym kalkulatorze 1,5-2,4. ESB jest mało nasyconym piwem, ale te wyliczenia ze strony hbd.org są dla mnie podejrzanie niskie. 26g glukozy na 15l to tyle co nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 http://hbd.org zarówno zaniża ilość cukru/glukozy jak i ma złe parametry nasycenia dla niektórych piw. Skorzystaj z kalkulatora Jejskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Z czego wynikają te różnice? Na stronce hbd.org dla ESB jest zakres 0.75-1,3 CO2, a w powyższym kalkulatorze 1,5-2,4. ESB jest mało nasyconym piwem, ale te wyliczenia ze strony hbd.org są dla mnie podejrzanie niskie. 26g glukozy na 15l to tyle co nic. Bo bitter angielski nie ma prawie gazu, ale jak wiadomo każdy gazuje tak jak lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Moją propozycję dot. nasycenia dla ESB podałem za BeerSmith2. Zakres nasycenia od 1,5 do 2,4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Ja ostatnio swojego gazowałem na 1.8, nie lubię piw niedogazowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Właśnie wzorując się kalkulatorem z hbd ustawiając maksymalne nasycenie dla ESB 1,3 CO2 pokazuje 26g glukozy. Poziom nasycenia 1,5-2,4 dla mnie jest bardziej wiarygodny i chyba z tego poziomu skorzystam. Edytowane 15 Listopada 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się