sziszi Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Wczoraj testowałem mojego ostatniego dolniaka niestety ma on mocne ziemiste posmaki. Tak jakbym przefiltrował piwo przez doniczkę z kwiatkami. Z czego to może wynikać? Gdzieś czytałem że czasem S-23 dają takie posmaki, ale to chyba nie to bo u mnie są one dominujące. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Wczoraj testowałem mojego ostatniego dolniaka niestety ma on mocne ziemiste posmaki. Tak jakbym przefiltrował piwo przez doniczkę z kwiatkami. Z czego to może wynikać? Gdzieś czytałem że czasem S-23 dają takie posmaki, ale to chyba nie to bo u mnie są one dominujące. Pzdr A jaki był chmiel, względnie zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 - 50 gr marynki, 20gr lubelskiego (granulat) - 2kg słodu pilzneńskiego - 1 kg monachijski - 1 kg melanoidowy - 200gr caraamber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 - 50 gr marynki, 20gr lubelskiego (granulat)- 2kg słodu pilzneńskiego - 1 kg monachijski - 1 kg melanoidowy - 200gr caraamber Tego melanoidynowego trochę sporo. Z drugiej strony BA dopuszcza 20%, u Ciebie jest 24% więc to chyba nie powinno być to. Coś podobnego notuję w Noteckim. Obstawiałbym kiepski chmiel lub kiepski słód. Trudno coś powiedzieć konkretnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Słód Wayermanna z BA - czyli raczej ok, przynajmniej nie słyszałem żeby ktoś coś szczególnie narzekał Chmiel już nie pamiętam ale chyba też miałem z BA. Na pewno filtracja nie była przy tym piwie idealna, zresztą chmielu też trochę zostało w fermentorze. Pewnie znając życie to wszystkiego po trochu daje taki efekt:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Doskonale wiem o co Ci chodzi Zobacz ten wątek To co uważam było błędem wtedy, to fakt, że filtracja była nie doskonała. Wiele mętnej brzeczki dostało się do kotła warzelnego. Nie dam sobie oczywiście głowy uciąć, że nie zrobiłem innego błędu w trakcie całego procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 No to może pozostałości rozkładającej się skrobi dają te posmaki. Może Sensor coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Doskonale wiem o co Ci chodziZobacz ten wątek To co uważam było błędem wtedy, to fakt, że filtracja była nie doskonała. Wiele mętnej brzeczki dostało się do kotła warzelnego. Nie dam sobie oczywiście głowy uciąć, że nie zrobiłem innego błędu w trakcie całego procesu. U mnie jest akurat odwrotnie:) Zapach jest ok, powiedziałbym że jak dla mnie idealnie chmielowo -słodowy, za to smak do bani:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 1 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Witam. Czy ten posmak ziemisty mozna jakos wyeliminowac ,chiciaz czesciowo...... Fermentowalem na wlp500 i mialem zbyt niska temperature. Teraz przelalem na cicha ale straszna ziemia. Zastanawiam sie co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się