Grzegorz Kosmider Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 No wiesz ja swiezak jestem, ale kilka warek robilem w gornej fermentacji i zawsze po 5-6 dniach sie konczyla, dlatego dziwi mnie troche to, ale poczekam jeszcze pare dni i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 No wiesz ja swiezak jestem, ale kilka warek robilem w gornej fermentacji i zawsze po 5-6 dniach sie konczyla, dlatego dziwi mnie troche to, ale poczekam jeszcze pare dni i zobaczymy Też jestem świeżak, ale poniżej 14 dni nie zdarzyło mi się fermentować. A przeoraszam niskoalkoholowe 5 blg 9 dni przed przelaniem na cichą trzymałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 U mnie fermentacja ruszyła z kopyta jak zacząłem solidnie napowietrzać brzeczkę. Pomaga mi też wyrzucenie rurek fermentacyjnych . Nie muszę się zastanawiać co się dzieje. Tylko pomiar Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Kosmider Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 No wiesz ja swiezak jestem, ale kilka warek robilem w gornej fermentacji i zawsze po 5-6 dniach sie konczyla, dlatego dziwi mnie troche to, ale poczekam jeszcze pare dni i zobaczymy Też jestem świeżak, ale poniżej 14 dni nie zdarzyło mi się fermentować. A przeoraszam niskoalkoholowe 5 blg 9 dni przed przelaniem na cichą trzymałem. 14 dni to ja portera 23blg trzymalem na burzliwej... moze stare drozdze miales ? nigdy nie trzymalem na burzliwej dluzej niz 7 dni... po takim czasie zawsze spadalo mi do okolo 3-4blg i na cicha.... chyba ze robiles gorniaka i fermentowales w 15 stopniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 chyba ze robiles gorniaka i fermentowales w 15 stopniach ? A napisz w dwóch zdaniach co w tym złego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Kosmider Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 A kto powiedzial ze to cos zlego ??? w nizszej temp wolniej fermentuje... dlatego moze u kolegi fermentacja burzliwa trwa min 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się