Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Daniel Kałuża Opublikowano 14 Czerwca 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, Zapraszam do pobrania nowego arkusza wspomagającego piwne obliczenia: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki, który znajduje się pod poniższym adresem. http://www.piwo.org/...gory/2-arkusze/ Pozdrawiam Warzyciel (Daniel) Edytowane 14 Czerwca 2013 przez warzyciel Biniu, Mathev, Piotr Piotr i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Ściągnąłem, tylko przejrzałem bez nawet jednego próbnego kliknięcia, ilość pracy budzi szacunek, chętnie wypróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Witam, Zapraszam do pobrania nowego arkusza wspomagającego piwne obliczenia: PPPP - Polskie Proste Piwne Porachunki, który znajduje się pod poniższym adresem. http://www.piwo.org/...gory/2-arkusze/ Pozdrawiam Warzyciel (Daniel) Jakies roznice miedzy tym a Toolkit Piwowara? Toolkit bardziej rozbudowany jak na moje oko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Ło jezu... to jest exelowy dokument, a ja Office nie mam nawet pirackiego. (po zmianach lajołtowych brzydzę się tego dotykać). PS. Może wspólnymi siłami zrobimy jako program? Edytowane 14 Czerwca 2013 przez plx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 plx - przeca darmowy Libre Office łyka to bez problemu. warzyciel - jak jest liczona wydajność? Po amerykańsku (jak na przykład w Beersmith?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 plx - przeca darmowy Libre Office łyka to bez problemu. warzyciel - jak jest liczona wydajność? Po amerykańsku (jak na przykład w Beersmith?) A czemu by nie? Tylko taki samo do liczenia. Do exelowskich makr moje zaufanie jest bliskie zeru. (zwłaszcza że są przypadki że dodając dwie komórki np 2+2 wychodzi 4,0003243523454326 ) Libre Office... hmmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Super opisany, wszystko (chyba) zrozumiałem. Plik bardzo fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Witam, Właśnie zaktualizowałem mój arkusz PPPP do wersji 1.1 Dodałem najpopularniejsze słody Weyermann® oraz parametry EBC słodów. Zapraszam do pobrania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel (Daniel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Witam, Aktualizacja do wersji 1.2 Dodałem słód pilzneński Bruntál do zakładki "Dobór słodu i wody". Zapraszam do pobrania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel (Daniel) panta_rei 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, Właśnie zaktualizowałem arkusz PPPP do wersji 1.3 W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe dodano kalkulator wskazań refraktometru w brzeczce zawierającej alkohol (wraz z komentarzem) W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe zawężono przeliczanie jednostek do % na SG i SG na %, wzory dla tych przeliczeń zmieniono na dokładniejsze W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe uaktualniono wzór na obliczanie zawartości alkoholu wg. (OG-FG)*131,25 W arkuszu Dobór chmielu dodano funkcję opisowego przedstawiania poziomu substancji goryczkowych W arkuszu Zacieranie dodano konwerter °C-°F i °F-°C Zapraszam do pobrania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel (Daniel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 W jakich jednostkach należy podawać "procent ekstraktu"? Objętościowych, wagowych, Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Jeżeli dysponujesz cukromierzem wpisujesz BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) W rakim razie mam następujące uwagi: 1. Obliczenia cukrowe i alkoholowe wykonujesz z proporcji tak, jakby zawartość cukru była w g/l roztworu. W rzeczywistości balingomierze pokazują w procentach wagowych czyli g/g, Błędy uwidaczniają się przy większych stężeniach ekstraktu. Np. wg Twojego arkusza aby podbić Blg z 10 na 15 należy do 20l dodać 1100g cukru. W rzeczywistości potrzeba ich 1230g. Tyle samo cukru proponujesz dodać aby podbić te 20litrów z Blg20 na Blg25. W rzeczywistości trzeba dodać w tym wypadku 1440g. Wszystko to wynika, jak już pisałem, z nieuwzględnienia, że Blg to procenty wagowe a nie masa cukru w litrze roztworu. Aby robić to porawnie należy najpierw obliczyć ile mamy kilogramów cukru w roztworze oraz ile ich musimy docelowo mieć i dodać różnicę. 2. Czy w obliczeniach energii uwzględniasz różną sprawność grzejników gazowych i elektrycznych? Ma to niebagatelny wpływ na koszty. Edytowane 15 Listopada 2013 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Witam Ad 1. W arkuszu Obliczenia cukrowe i alkoholowe w tabelce "Wzbogacanie brzeczki cukrem lub ekstraktem słodowym" wykorzystałem wzór bardzo popularny od lat szczególnie wśród "Winiarzy", który mówi, że aby wzbogacić litr roztworu o 1% trzeba do niego dodać 11g cukru. Założenia na których bazuje są takie: 1 kg roztworu 10% składa się z 900g wody i 100g cukru co daje objętość 963ml (100 / 1,587 cieżar właściwy sacharozy + 900). Ze zwykłej proporcji lub z tego że 10% odpowiada SG 1040 tzn 1040g/l wynika, że w litrze roztworu mamy 104 g cukru. A jeżeli mamy litr wody to aby osiągnąć 10% musimy dodać do niej 111g cukru. Idąc tym tropem w 10l 10% mamy 1,040kg cukru. Zatem 11g *5 * 10 = 550. 1040+550=1590 W roztworze 10l 15% cukru będzie 1590 różnica to owe 550 które liczy ta tabelka. Obliczenia z tej tabelki można sprawdzić w tym samym arkuszu w tabelce "Przeliczenie °BLG na ilość cukru w roztworze" która działa według innej formuły. Wyniki można również porównać z Toolkitem piwowara 1.8 (Ogólne - dodawanie cukru), który zwraca podobne dane stosując zupełnie odmienną metodologię liczenia. Toolkit ma tę przewagę, że podaje również co się dzieję z wodą podczas dodawania cukru bez zmiany objętości. Powyższe obliczenia są też zgodne z tabelą nr 12 w książce Domowe warzenie Piwa Richard'a Lehrl'a. Zgadzam się z tym, że przy wyższym Balingu, mogą się już wkradać nieścisłości, ale jak sama nazwa wskazuje jest to arkusz do prostych piwnych obliczeń czasem wykorzystujący proste wzory. W załączniku mały jpg z porównaniem tollkita i pppp Ad.2. Współczynnik wydajności źródła ciepła określiłem na 80% i jest on uwzględniony w tabelkach "Oblicz przybliżony czas podgrzewania brzeczki" oraz "Oblicz odparowanie wody z brzeczki". Nic nie stoi na przeszkodzie abyś w komórkach C12 i C18 poprawił wzór i zmienił wartość 0,8 na taką jaką uważasz za rzeczywistą w Twojej warzelni. Co do tabelki "Oblicz zużycie energii" nie wprowadziłem tam kolejny raz parametru wydajności źródła ciepła ponieważ jak wyliczysz czas z poprzednich dwóch tabelek i tu go podstawisz to wartość zostałaby skorygowana o wydajność powtórnie. PS dziękuję za zainteresowanie i uwagi. Od wczoraj arkusz pobrało 70 osób. Mam nadzieję, że się na coś przyda choć wiem, że nie jest to jakaś super profesjonalka. Chciałbym poznać Wasze opinie z wykorzystania go w praktyce. Chodzi mi bardziej o to czy piwo wyszło a nie że powstało wachnięcie 0,5 blg czy tez 0,5 litra więcej czy mniej. Piszcie i modyfikujcie go pod swoje potrzeby wiele rzeczy możecie udoskonalić i zrobić lepiej niż ja potrafię. Wiele wskaźników można ustawić pod siebie modyfikując formuły. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. Daniel PS2 w najbliższym czasie będę niedostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Tak jak piszesz. Obliczenia są słuszne dla założeń, że znamy i wyznaczamy wagową ilosć cukru w objętości roztworu (g/l). W momencie, gdy naszymi miernikami są balingomierze wyskalowane w procencie wagowym, czyli g/kg dochodzi do błędów. W podawanym przeze mnie przypadku różnica wynosi 1Blg. Wiem, że browar to nie apteka, ale na przykład w niektórych konkursach jest to górny margines błędu. W arkuszu kalkulacujnym bardzo łatwo to precyzyjnie policzyć. Ja sam długi czas pamiętałem tylko (za Cieślakiem), że 1kg cukru to 0,6l płynu a w konsekwencji 0,6l alkoholu. I to wystarczało do obliczeń w pamięci. Wina i piwa wychodziły nie gorsze niż dzisiaj, gdy wspomagam się w obliczeniach komputerem. To, że inni liczą niepoprawnie nie powinno nas usprawiedliwiać. Nieśmy ten kaganek oświaty. W razie potrzeby służę wzorami w arkuszu właśnie. Co do energii, to sam byłem ciekaw, jaka jest rzeczywista sprawność palników gazowych i związane z tym koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Libre Office... hmmm... Ja korzystam od "zawsze" służbowo z Open Office'a łącznie z rozbudowanymi arkuszami kalkulacyjnymi i działa idealnie , nie widzę różnicy do M.Office'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam, Arkusz został zaktualizowany do wersji 1.4 - Jest w nim kilka zmian i nowości: Dodano dwa nowe słody Strzegom (melanoidynowy i pszeniczny karmelowy) - arkusz Zasyp i woda Dodano możliwość komponowania receptury z użyciem surowców niesłodowanych - arkusz Zasyp i woda (pod słodami Weyermann®) Uaktualniono dane % ekstraktu i kolor EBC dla słodów Strzegom i Weyermann® wg specyfikacji dla zbioru 2013 - arkusz Zasyp i woda Rozszerzono tabelę "Wykorzystanie chmielu" o % utylizacji przy stosowaniu granulatu - arkusz Chmielenie Dodano tabelkę "Sumowanie cieczy o różnej temperaturze / zawartości ekstraktu" - arkusz Przeliczniki Dodano arkusz "Drożdże Fermentis" ze specyfikacjami producenta uzupełnionymi o komercyjne przykłady wykorzystania drożdży Zmieniono nazwy i położenie niektórych arkuszy Zapraszam do pobrania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel - Daniel marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam, Aktualizacja mojego arkusza do wersji 1.5 jest już dostępna. Pojawiła się bardzo przydatna funkcja: Zakładka "Ekstrakt" - obliczanie % ekstraktu w brzeczce ze składników fermentowalnych Dodałem również słody Weyermann®: CARABELGE®, Orkiszowy, Żytni jasny Zapraszam do pobierania: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel - Daniel gigo, Lary i Polo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Poszedł plus. Na BS i BT jestem za głupi:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Arkusz PPPP został zaktualizowany do wersji 1.6 Dodano wszystkie słody firmy Optima z Poznania W zakładce Chmielenie zwiększono ilość pozycji do obliczeń z 4 do 6 Zapraszam do pobierania: http://www.piwo.org/...wne-porachunki/ Pozdrawiam Warzyciel - Daniel Edytowane 19 Lutego 2014 przez warzyciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Mam pytanie - w zakładce "Zasyp i woda" jeśli robię np. Wita z dodatkami niesłodowymi (płatki owsiane i pszenne) i cukrem to przy obliczaniu potrzebnej wody do zacierania wpisuje tylko wagę słodów, czy może uwzględnić też surowce niesłodowe i wklepać cały zasyp ? Edytowane 18 Marca 2014 przez pippo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 A czy surowców niesłodowanych nie zacierasz? Oczywiście wklepujesz całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Dzięki, w rubryce jest "Podaj ile kg słodu zacierasz w kg" stąd moja niepewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Cukru, to bym nie dodawał na etapie zacierania (po co go wysładzać) tylko do kotła podczas gotowania z chmielem. Przy obliczaniu wody podaj surowce jak słód, ziarno niesłodowane, płatki, kasze, makę. itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Prawda, dzięki Przy okazji - na podstawie Twojego arkusza zrobiłem swoją pierwszą warkę Dzięki raz jeszcze - naprawdę dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się