Oskaliber Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Cześć, wiecie gdzie kupić tanio syrop kandyzowany ciemny, ewentualnie czym go zastąpić? Robię dubbla z receptury grand championa w związku z czym potrzebuję 0.8kg, w najbliższy sklepie piwowarskim 250ml takiego czegoś kosztuje 16zł. Nie uśmiecha mi się kupować cukru w cenie 64zł/kg. Pozdrawiam.No cóż. Nie kupisz to nie zrobisz. Możesz kombinować ze zrobieniem tego cukru w domu, ale to podobno i tak nie jest to samo. Czesław podkreślał w swoich recepturach, że to jest niestety nie za bardzo do zastąpienia i swoje kosztuje. Możesz zrobić sobie sam coś a la syrop kandyzowany http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/lub użyć np. muscovado. Tego co sprzedaje Brewferm nie kupisz taniej. Muscovado daje zupełnie inny efekt niż płynny cukier kandyzowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Wszystko da inny, ale muscovado to fajna opcja do dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Może i fajna, ale niech pytający zdaje sobie sprawę, że to już nie będzie receptura na GCh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Nie zauważyłem różnicy między muscovado a zwykłą demerarą. W dubblu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Chmielenie na zimno citrą - mam 19L american wheat (48% pszenica, 48% pale ale i karmelowy 4%, zacierane w 68C). Nigdy nie robiłem tego piwka - w przepisie sklepowym jest by dać 20g citry w granulacie na zimno... i tu się zastanawiam, czy jest sens dodawania, w tego typu piwach. Wcześniej chmieliłem - Chmiel El Dorado (10 min) -38g - Chmiel Chinook (60min) - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Cześć, wiecie gdzie kupić tanio syrop kandyzowany ciemny, ewentualnie czym go zastąpić? Robię dubbla z receptury grand championa w związku z czym potrzebuję 0.8kg, w najbliższy sklepie piwowarskim 250ml takiego czegoś kosztuje 16zł. Nie uśmiecha mi się kupować cukru w cenie 64zł/kg. Pozdrawiam. Nie możesz kupić po prostu cukru kandyzowanego? Ja ostatnio brałem za 11 PLN za 0,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuś Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Cześć, wiecie gdzie kupić tanio syrop kandyzowany ciemny, ewentualnie czym go zastąpić? Robię dubbla z receptury grand championa w związku z czym potrzebuję 0.8kg, w najbliższy sklepie piwowarskim 250ml takiego czegoś kosztuje 16zł. Nie uśmiecha mi się kupować cukru w cenie 64zł/kg. Pozdrawiam. http://www.bdsklep.pl/diamant-500g-cukier-kandyzowany-kruszony,id-7237?utm_source=ceneo.pl&utm_medium=cpc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 A czy ktokolwiek pofatygował się przeczytać zapiski autora? " - Uprzedzając ewentualne pytania - nie, nie powinno się zastępować syropu kandyzowanego cukrem kandyzowanym w postaci stałej, ani tym bardziej zwykłym cukrem białym." Smul&Sons i zgoda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ok, kupię syrop. Zrobię też mały test w stylu 5l z mieszanką innych cukrów a potem stwierdzę czy warto. Dzięki za Odpowiedzi. Chmielenie na zimno citrą - mam 19L american wheat (48% pszenica, 48% pale ale i karmelowy 4%, zacierane w 68C). Nigdy nie robiłem tego piwka - w przepisie sklepowym jest by dać 20g citry w granulacie na zimno... i tu się zastanawiam, czy jest sens dodawania, w tego typu piwach. Wcześniej chmieliłem - Chmiel El Dorado (10 min) -38g - Chmiel Chinook (60min) - 30g Mój AW bez chmielenia na zimno był dobry ale raczej delikatny, na twoim miejscu podzieliłbym te 19l na dwa wiaderka, jedno nachmielił drugie nie i sprawdził które ci bardziej podchodzi. Polecam wiaderka 15l z castoramy albo liroya. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Hej! Chciałbym zabutelkować swoje piwko i wszystko już gotowe, ale dzisiaj brzeczka ma delikatnie kwaskowy posmak i zapach. Zastanawiam się, czy nie powinienem skierować wężyka do kanału Kolor się nie zmienił, nie ma żadnych kożuchów, tylko zapach nie jest już tak przyjemny jak wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) zakapsluj i nie panikuj takich tekstów "że chyba wyleje do kanału " było tu chyba steki jak będzie niedobre to wylejesz Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Po swojej pierwszej warce czytam na wiki, że " ew. po przegotowaniu dolać do fermentacji. Robimy to poprzez wlanie osadów do wysokich naczyń i pozostawienie na parę godzin, potem można z wierzchu zlać sporo czystej brzeczki." odnośnie wykorzystania osadów po gotowaniu. Ja bezpośrednio po gotowaniu zlałem wszystkie osady do filtra płóciennego i po wyciśnięciu wlałam do fermentatora. Czy taka "na siłę" wyciskana brzeczka z chmielu będzie jakaś gorsza i powinienem zostawić to do opadnięcia zgodnie z opisem czy mogę tak robić (dobrze to minimalizuje straty po gotowaniu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Na pewno będzie bardziej zmącona. Ja resztki zlewam do kufli, zostawiam aż wszelkiego rodzaju resztki opadną na dno. Zlewam górną warstwę do jednego naczynia. Następnie gotuję. Wrzątek przelewam do czystego słoika, który zakręcam i pozostawiam do ostygnięcia. I taki produkt czeka aż do butelkowania celem zrobienia refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Chyba też tak zrobię przy kolejnej warce, że zostawię resztki na refermentację. Ilościowo wyjdzie to samo, a lepsze to materiał niż glukoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario86 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam. Jestem nowy na forum, przy nastepnym watku sie przedstawie. Nie wiem czy to problem czy normalnosc ale pokolei. W piatek zrobilem piwko z Brewkit Australian Ale Pale + Ekstrakt slodowy. Fermentacja zaczela sie juz prawie po kilku godzinach przez dwa dni ,,bulkotalo'' w rurce co okolo 15 sekund. Na starcie mialem 10-11 blg. Dzis otworzylem pokrywe poniewaz bulgotanie prawie istalo. Raz na jakis czas cos tam w rurce sie dzieje. Jednak zdziwil mnie widok piwa. Przegladajac rozne fora i filmiki na yt, zauwazylem ze jest osad na wiadrze podczas fermentacji a u mnie nie ma. Podaje link do zdjecia :https://zapodaj.net/dc56371e61ca7.jpg.html, dodam ze fermentacja jest w temperaturze 20-21 stopni i jest ona stala. Czy mam sie martwic ,i ewentualnie zamieszac to piwo czy wszystko jest ok.Rozwiazaniem bylby balingometr ktory wczoraj pozyczylem koledze i sie mu stlukl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jest jak najbardziej OK. U mnie wszystkie prawie wszystkie piwa tak wyglądały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario86 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ok. Dzieki za odpowiedz. Sluzba zdrowia powinna z Was brac przyklad. Jeszcze jedno pytanie moze nie zwiazane z tematem ale nie chce nowych watkow zasmiecac.Bede jutro robil kolejne piwo z brekitu (na zacieranie mysle ze zawczesnie), i kupujac brekit jakis Lager jakie polecacie drozdze dolnej fermentacji, bo z tego co czytalem nie musze uzywac tych dolaczonych. Dodam ze mam pomieszczenie okolo 3 m2 klimatyzowane w ktorym moge ustawic stala temperature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam, ponownie. Nie będę zakładał tematu bo to nie ma sensu. Mam pytanie jaki jest czas fermentacji weizena? Pytam bo u mnie fermentuje już drugi tydzień, a gdzieś wyczytałem, że fermentacja pszenicznego wynosi 7-10 dni. Temp. śr 17 stopni. Drożdże WB06. Jasne, że przetrzymam to piwo, do końca fermentacji, ale od kiedy mogę się spodziewać autolizy? Nie chciałbym przesadzić. Niestety nie mam możliwości pomiaru blg. Kolejna rzecz: czy bulkanie w rurce musi oznaczać fermentację (czy można się tym sugerować?) Czy po prostu może sobie bulgać nawet jak piwo jest dofermentowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Nie rozumie że nie masz możliwości pomiaru BLG ....nie masz zwykłego cukromierza dostępnego w każdym każdym większym markecie (lub refraktometru za parę zeta z e-beya),to czym posługiwałeś się przy wysładzaniu .Jeżeli nie bulga lub bulga sporadycznie to w butelki i czekaj aż nagazuje i spróbuj czy dobre i kukp sobie balingometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Witam, kupiłem ostatnio z ciekawości drożdże Bayanus G995, myślicie że jak użyję ich do Risa 15%alk. to dadzą mi jakiś nieprzyjemne posmaki? Co to wogóle jest? Coś mi się obiło o uszy że są mega wytrzymałe na alkohol, na wikipedii jest napisane że ich inna nazwa to drożdże szampańskie. W jednym sklepie są sprzedawane jako drożdże do wznowienia fermentacji. Jak je zadawać, gęstwa z cienkusza czy może, skoro są takie super wytrzymałe, po prostu uwodnić i wlać do brzeczki (ok.30blg)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 30blg nie odfermentują wszytkiego. Celuje się zawsze 23-25blg. Są to w miarę dobre drożdże winne, dosyć dobrze aromatyzujace. Do piwa to średnio to widzę, każde drożdże piwne dają inne aromaty i inaczej fermentacja przebiega .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) A moim zdaniem G995 dadzą radę zjeść co trzeba. Jednak nie jestem pewien aromatów jakie wytwarzają. Osobiście zrobiłbym najpierw wstępną fermentację na S-04 i jak one zaczną się poddawać to dodałbym rozbujane na mieszadle G995. W ten sposób powinno udać się uniknąć większości szampańskich aromatów. A jeszcze chętniej to bym użył drożdży WLP099... choć one też dają winne, a nawet likierowe posmaki przy wysokim Blg. Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Wlp099 nie odfermentowują mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vospylsan Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Posiadam lodówkę, gdzie temp 4-5 st C, czy w tych warunkach warto fermentować pilsa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 A nie możesz zrobić 6-8 °C jakimś sterownikiem, albo przestawić termostat w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się