Hitchhiker Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Kupiłem chłodnicę wraz z szybkozłączkami od użytkownika tajleR ale patrząc na to wszystko nie mam pojęcia jak całość podłączyć. Jedna szybkozłączka wchodzi na rurkę chłodnicy, druga jest większa. Czy ktoś ma pod ręką opis/zdjęcia jak całość podłączyć pod normalną instalację kranu w kuchni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Żeby wykorzystać szybkozłączki kupić wąż 3/8" (np wąż piwny) - wchodzi w szybkozłączkę. Druga strona jest problematyczna. Wylewki (kranów w kuchniach) mają końcówki z gwintami M22 lub M24. Najłatwiej będzie chyba pokombinować z perlatorami i ich przeróbką, bo bardzo trudno dostać przejściówkę z M22/M24 na 1/2" czy 3/4". Takie rzeczy produkuje GARDENA (znajdziesz w Praktikerach, Obi, Castoramach itd i w internecie) tylko są drogie jak na takie proste elementy. Ja problem rozwiązałem tak, że dokupiłem drugą szybkozłączkę 1/2" - 3/8" i 10m kabla i podłączam do prysznica w łazience Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Mam pytanko dzisiaj patrzyłem BLG i jest 5 to już drugi pomiar gdzie jest BLG 5 czyli że co coś się skopciło ?? Piwko z brewkitu Gozdawa American Gold Ale piwko ma 21 stopni schładzać je jeszcze czy już po zawodach ?? Robiłem test i w wodzie przy temp 20stopni jest okey wskazuje BLG 0. A jeszcze jedno osad na dnie ma tak na oko 1cm. Albo dałem ciała z drożdżami że odrazu je wsypałem do brzeczki albo ta Gozdawa coś ferelna jest. Edytowane 28 Marca 2015 przez SuchyX leepa79 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 A pierwszy pomiar kiedy był robiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Dwa dni temu i też było 5 BLG dodam że piwo nastawione było 22 marca czyli dopiero 6 dzień się robi. Woda w rurce praktycznie już nie bombelkuje piwko zlewam przez kranik w fermetatorze aby go nie otwierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Poczekaj jeszcze kilka dni. A najlepiej zrób test FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Tak się zastanawiam bo może opadły na dno i stąd przestały pracować a może by tak pobujać lekko pojemnikiem aby się z dna podniosły i powiedzmy podnieść temp o 2-3 stopnie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Żeby wykorzystać szybkozłączki kupić wąż 3/8" (np wąż piwny) - wchodzi w szybkozłączkę. Druga strona jest problematyczna. Wylewki (kranów w kuchniach) mają końcówki z gwintami M22 lub M24. Najłatwiej będzie chyba pokombinować z perlatorami i ich przeróbką, bo bardzo trudno dostać przejściówkę z M22/M24 na 1/2" czy 3/4". Takie rzeczy produkuje GARDENA (znajdziesz w Praktikerach, Obi, Castoramach itd i w internecie) tylko są drogie jak na takie proste elementy. Ja problem rozwiązałem tak, że dokupiłem drugą szybkozłączkę 1/2" - 3/8" i 10m kabla i podłączam do prysznica w łazience Dzięki za odpowiedź. Czyli jeżeli dobrze rozumiem to jedną z szybkozłączek (tą pasującą) daję na wylot i łączę ją z wężem mających wejście 3/8 (np coś takiego: http://allegro.pl/wezyk-waz-do-baterii-m10-x-3-8-dlugosc-35-cm-i5220323093.html??) Jeżeli zaś chodzi o wlot to muszę załatwić drugą taką szybkozłączkę, do niej podpinam też wężyk 3/4 (nawet taki jak dałem wyżej) i do tego muszę po drugiej stronie ogarnąć adapter na gwint m22 lub m24 do kranu (w zależności czy wewnętrzny czy zewnętrzny) i to będzie wlot. Dobrze rozumuję, czy coś pomieszałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 koledzy pytanko. wczoraj ok godz 21 zadałem zrehydratyzowane suchary US-05 do brzeczki o temp ok 15oC. drożdże uwodniłem w wodzie o temp około pokojowej. po zadaniu i odstawieniu fermentora do skrzyni styropianowej była piana na ok 4cm (po natlenianiu). dzisiaj rano 0 piany, teraz też. widze delikatne bąbelki na obwodzie fermentora i troszkę na powierzchni (jakieś pojedyncze sztuki) woda w rurce lekko przechylona. czy lag ponad 24h jest możliwy? ruszy fermentacja czy coś spieprzyłem? wiem że za duża była różnica brzeczki i drożdży bo ponad 5oC. dodam że piwko stoi w temp 14oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Blg brzeczki? Lag ponad 24 h jest jak najbardziej możliwy, jak nie ruszy w przeciągu 48h to trzeba się martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 do wiadra trafiło 14 Brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Jak było ok 20 litrów to powinno ruszyć, trzeba czekać, jak nie wystartuje do jutra wieczorem to albo nowe drożdże albo przenieść do cieplejszego (chociaż US-05 powinny ruszyć w tej temp bez problemów). Generalnie lag 24h nie oznacza od razu jakiejś tragedii. Przy niskiej temp potrzebują więcej czasu do startu. Na razie musisz czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) litrów powinno być ok 21. to czekam, zobaczę co będzie rano, może już jakaś piana urośnie. dzięki Edytowane 29 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 od rana bez zmian. chyba dzisiaj poszukam gdzieś drożdży tak na "w razie czego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 W 14C może im chwilkę zejść z ruszeniem (dotychczas najlepsze efekty miałem zadając je do brzeczki ~18C i wystawienie do chłodniejszego pomieszczenia ~14C), ale jeszcze się nie spotkałem z przypadkiem, aby US-05 nie chciały ruszyć - to są pancerniaki, u mnie pracowały nawet w temp. otoczenia poniżej 8C ale tego eksperymentu nie mogę polecić, chyba że ktoś jest fanem autolizy i aldehydu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) US-05 jak i S-04 to są najmocniejsze drożdże wśród sucharków. Jedne jak i drugie startowały mi po ok. 28h. Gdzie na dobre ruszały po 3 dniach od zadania ich do fermentatora. Jeśli ci nie ruszyły to pewnie je za bardzo zestresowałeś. I trzeba dłużej czekać aż się rozhulają. Jeśli nadal masz problem ze startem, to weź zmień pokrywe na tą bez rurki fermentacyjnej, zamknij i poruszaj fermentatorem, przez parę minut. A następnie zmień pokrywkę na tą z rurką i odczekaj dobę. Jak nie ruszą to zadaj nową saszetkę drożdży. Edytowane 30 Marca 2015 przez wolf83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Mi ruszały us-05 około 30h od zadania, fermentowałem w 16'C i natleniłem wyraźnie brzeczkę. Był lekki stres ale później pięknie ruszyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 jak wrócę z roboty i nie będzie zmiany to zrobię tak jak wolf83 radzi. mam nadzieję że rusza bo nawet nie wiem czy dostane drożdże na miejscu w Poznaniu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) patrzyłem o 15 i nic. wpuściłem tylko trochę ciepłego powietrza do skrzyni. poszedłem teraz i... w załączeniu pliki. mam nadzieje że ruszy... edit: bąbelki z dna idą więc jest nadzieja. BTW doczytałem o tych drożdżach że ich temperatura fermentacji to 15-24oC. czy jeśli trzymałem nastaw w 14 to mógłbyć przez to taki lag? VIDEO0014.mp4 Edytowane 30 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Niższa temperatura- wolniejsza fermentacja - wolniejszy start. Na zdjęciach widać pojawiające się plamki piany, znaczy "zaczyna się". Przy solidniejszym napowietrzaniu także widzę, że fermentacja zaczyna się później, za to po fermentacji w fermentorze zostaje więcej drożdży po jej zakończeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 patrzyłem o 15 i nic. wpuściłem tylko trochę ciepłego powietrza do skrzyni. poszedłem teraz i... w załączeniu pliki. mam nadzieje że ruszy... edit: bąbelki z dna idą więc jest nadzieja. BTW doczytałem o tych drożdżach że ich temperatura fermentacji to 15-24oC. czy jeśli trzymałem nastaw w 14 to mógłbyć przez to taki lag? Jak luknąłem na zdjęcia to na pierwszym zaczyna pojawiać się pianka, a to już dobry objaw. Na drugim zdjęciu widać, iż drożdże się ładnie namnożyły. Więc pozostaje im tylko fermentacja Za dużo wychłodziłeś daną brzeczkę i drożdże się zestresowały. Dlaczego nie schłodziłeś do 18 stopni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) bo chciałem przetestować chłodnice w jakim czasie wystudzi do 15o C i chłodziła 10 minut choć nikt mi pewnie nie uwierzy... w sumie to po studzeniu był whirpool i 30 min czekania, potem dekantacja z gara do wiadra więc pewnie ten jeden do dwóch stopni podbiło. całość wstawiłem do wychłodzonej do 15o C skrzyni styropianowej i wrzuciłem 2x 1,5L PETy z lodem. temp rano była 14o C i tak to trzymałem do dzisiaj. byłem godzinę temu zerknąć, piany jest więcej, bulka i idą bąbelki z dna więc chyba ruszyło. no i temperatura podskoczyła do 15 więc myślę że to też pomogło. jutro podbiję do 16o C. mam nauczkę żeby nie chłodzić tak nisko. wcześniej jak pisałem że zadawałem drożdże do 25o C to mi Dr2 napisał że mam dawać niżej więc zadałem w 15o C edit: spy foto z pianką Edytowane 30 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Pewnie Dr2 miał na myśli temp. 19 stopni A nie 14. Dobrze ze ci ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Pewnie Dr2 miał na myśli temp. 19 stopni ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) nie wiem co miał na myśli następnym razem wychłodzę do 16oC to po whirpoolu i dekantacji pewnie te 17-18o będzie. i wstawię jednego PETa 1.5L a nie 2 to też nie będze tak zbijać temp. też się cieszę że ruszyły, znowu się czegoś nauczyłem. jak na 3 warki to i tak nieźle. edit: ooo, o wilku mowa, to co miałeś na myśli doktorku? Edytowane 30 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się