DaQul Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Witam, postanowiłem napisać w tym temacie żeby zbytnio nie śmiecić na forum. Mam pytanie do Was forumowiczów. Przeszukałem forum ponieważ poszukuje przepisu na AAA z tym że wszystkie przepisy są z zacieraniem.Z racji iż będę robił swoje pierwsze piwo w życiu postanowiłem wystartować na bazie ekstraktów(nie gotowy brew-kit tylko sam kupuje produkty). Może napisze przepis jaki mi się widzi i który zmodyfikowałem o dostępne chmiele w mojej okolicy. Chciał bym poznać Wasze opinie ew rady (szczególnie przy chmieleniu, boje się, że trochę za mało chmielu chce użyć) Więc tak,target to ok 20L piwa Drożdże: Safale US-05 Ekstrakt 2x Malt Extract Jasny 1,7kg Chmiele Cascade 20g Fuggle 50g (zamiennik za willatte) Equinox 20g (zamiennik za bravo) znalazłem ten przepis (też zacier) na jednym z blogów na którym napisano "Bravo 20 g - 60 min Willamette 25g - 30Willamette 25 g - 10 min Cascade 20 g - 1 min" 1)pytanie moje jak mam to odczytać? czy chmiel Willamette biorąc pod uwagę ze warzenie trwa 70 min to chmiel Willamette jest wrzucany po 30stu minutach od "wrzenia" czy na 30 min przed końcem? potem na 10 min przed końcem itd(wiem wiem głupie pytanie ale wole być pewien) 2)pytanie też ile wody wlać na start ?(w końcu przy gotowaniu trochę brzeczki odparuje) 3)Jak z chmielem czy według Was ilości w g są odpowiednie czy może zbyt małe biorąc pod uwagę target ok 20L? 4)ochłodzić brzeczkę chcę w wannie ale również poprzez dolanie 5L zimnej przegotowanej wody z lodówki co Wy na to ? 5) jakieś rady poza tymi z wiki.piwo odnośnie AAA ? dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi Edytowane 29 Maja 2015 przez DaQul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Witaj, Drożdże ok. Pamiętaj o ich wcześniejszym uwodnieniu i zachowaniu przy tym sterylności. 2x Malt Extract Jasny 1,7kg Nie znam się na ekstraktach, ale z tego chyba nie wyjdzie Amber, bardziej Pale Ale. 1)pytanie moje jak mam to odczytać? czy chmiel Willamette biorąc pod uwagę ze warzenie trwa 70 min to chmiel Willamette jest wrzucany po 30stu minutach od "wżenia" czy na 30 min przed końcem? potem na 10 min przed końcem itd(wiem wiem głupie pytanie ale wole być pewien) Czytamy Wiki ze zrozumieniem. link Chmiele Cascade 20g Fuggle 50g (zamiennik za willatte) Equinox 20g (zamiennik za bravo) Masz możliwość kupna innych chmieli? Z tego to raczej ciężko coś sensownego ułożyć. Tym bardziej jeśli ma to być "American". Jeśli tak to kup sobie jakiś tani goryczkowy 20g, Iunga, Magnum (albo droższy Chinook, Tomahawk, Warrior). A na smak i aromat co najmniej 50g dwóch z tych chmieli: Citra, Cascade, Amarillo, Mosaic, Simcoe, Equinox, Chinook itd.(jeszcze parę by się znalazło). Oczywiście zostaje jeszcze chmielenie na zimno, ale bez tego i tak uzyskasz ciekawy aromat. Co osoba to inny schemat chmielenia wymyśli, ale ja bym polecił taki: 60' 20-15g Iunga/Magnum- lub inny goryczkowy 30-20' 10g Cascade, 10g Amarillo 0' 40g Cascade, 40g Amarillo - możesz nawet wrzucić jak już zaczniesz chłodzić( albo zmniejszyć dawkę do 20g każdego i resztę zostawić "na zimno") To nie są chmiele których musisz się kurczowo trzymać, zamiennie będzie tu pasować również każdy jeden z wyżej wymienionych Citra itd. i jeszcze cała masa innych. Jeśli chcesz aby to było American AA, to szukaj chmieli z aromatem cytrusowym, owoce tropikalne, a nie angielskie tj. Fuggles. Osobiście bym wrzucił jeszcze coś na zimno, ale to poczytaj sobie dokładnie o fermentacji i chmieleniu na zimno. 2)pytanie też ile wody wlać na start ?(w końcu przy gotowaniu trochę brzeczki odparuje) 4)ochłodzić brzeczkę chcę w wannie ale również poprzez dolanie 5L zimnej przegotowanej wody z lodówki co Wy na to ? Możesz tak zrobić, ale musiałbyś gotować mniejszą ilość brzeczki co niekorzystnie wpływa na chmielenie i może na parę mniej znaczących rzeczy. Jak chcesz mieć 20l piwa to daj do gotowania 22l + te 2 ekstrakty, wyjdzie Ci z 24-25l. Po gotowaniu i oddzieleniu chmielin zostanie ok. 20l. edyt. "wżenia" Chmiel wżenia się do brzeczki? (przepraszam nie mogłem się powstrzymać, razi w oczy ) Edytowane 29 Maja 2015 przez dzeju DaQul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaQul Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 dzieju dzięki wielkie za odpowiedź Faktycznie chmiel Amarillo po opisach zapowiada się nieźle, a najważniejsze, że w sklepie mam do nich dostęp. Zaopatrzę się jeszcze dodatkowo w chmiel Citra, profil na stronach internetowych też wygląda interesująco- w razie czego będzie do chmielenia na zimno. PS.błąd poprawiony, tak wiem, że raziło w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Planuję Belgian Pale Ale 13° BLG na saszetce 10g (chyba wystarczy?) suchych drożdży Belgian Ale M27 Mangrove Jack's. Czy mogę po burzliwej bezpośrednio na całą gęstwę wlać brzeczkę Belgian Dubbel 17°BLG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 niby tak, ale lepiej zebrać gęstwę i porządnie wymyć fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 niby tak, ale lepiej zebrać gęstwę i porządnie wymyć fermentor. Są dwie szkoły - falenicka i otwocka Czasem zalewam bezpośrednio i nic złego mnie nie spotkało. Z rozmów ze znajomymi też nikt nie powiedział, że coś po takiej operacji się wydarzyło złego. Robię też czasem inaczej - zbieram gęstwę, myję fermentor i dopiero na odkażony zalewam brzeczkę i gęstwę. I... też się nic złego nie stało Myślę, że przy zachowaniu standardów czystości obie opcje dozwolone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheQueenSky Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Mam pytanie czy butelki i fermentor zalany roztworem nadwęglanu sodu może postać do rana i wówczas po przemyciu wrzątalkiem zacząć proces rozlewania piwerka? @Kolega niżej: Pomyślałem i stwierdziłem, że co najwyżej osadzi się cokolwiek chociaż to jedynie woda utleniona z tego powstaje więc i tak bym zostawił. Przezorny zawsze ubezpieczony! Dzięki bartas i miłej nocy! Edytowane 29 Maja 2015 przez TheQueenSky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Może, co prawda zalęgnie się szatan przez noc ale wrzątek go załatwi;) A na serio - pomyśl. TheQueenSky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Czy mogę po burzliwej bezpośrednio na całą gęstwę wlać brzeczkę Belgian Dubbel 17°BLG ? Z rozmów ze znajomymi też nikt nie powiedział, że coś po takiej operacji się wydarzyło złego. Jak tak zrobiłem raz - fermentacja ruszyła strasznie szybko, piwo 15 Blg przefermentowało w ciągu niecałych dwóch dób. Temperatura fermentacji musiała skoczyć znacznie - efektem była spora ilość estrów w piwie (na US-05). Także możliwość przeniesienia infekcji to nie jedyne ryzyko, które niesie ze sobą ta metoda. Edytowane 30 Maja 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Czasem zalewam bezpośrednio i nic złego mnie nie spotkało. Z rozmów ze znajomymi też nikt nie powiedział, że coś po takiej operacji się wydarzyło złego. mi też się nic złego nie stało, niemniej jednak po przemyśleniu tematu swego czasu doszedłem do wniosku że czysty fermentor i przemyta gęstwa to same zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Temperatury się akurat nie boję, bo te drożdże między 28-32 stopni dają podobno fajny belgijski profil smakowy. Bardziej się boję infekcji bo nie mam jeszcze doświadczenia z gęstwą. Pytanie gdzie większe ryzyko: brudne wiadro czy nieumiejętne postępowanie z gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 brudne wiadro To wiadro jest "brudne" bardziej optycznie niż rzeczywiście. W końcu było w nim piwo Dla pewności to powyżej linii piwa i pokrywę (obowiązkowo) można prysnąć np. Star Sanem albo chociaż nadwęglanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inz_specjalista Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Witam! Mam taki problem, uwarzyłem ostatnio CDA, skład: 1kg pilzneńskiego, 1kg pale ale, 0.5 kg płatków owsianych błyskawicznych, 0.3 pszenicznego, 0.25 carafa II. Ekstrahowany 0.5 kg carafa III. Piwa wyszło 9 litrów 15 BLG (miało być 10 l ale dużo chmielu dałem i nie chciało mi się odzyskiwać) Zacierałem 63 st C przez 25 min i w 72 st C przez 35 min. Zaraz po chmieleniu odebrałem próbkę do FFT. Zadałem ją drożdżami piekarniczymi. Po 4 dniach zrobiłem pomiar i wyszło mi 6 BLG. Czy to możliwe przy takim zacieraniu ? Czy może termometr mnie oszukuje? Edytowane 30 Maja 2015 przez inz_specjalista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Robiłem kiedyś żytniego CDA i po pół godziny w 62° uznałem, że chcę mieć bardziej słodkiego więc szybko podniosłem temperaturę do 72°. przefermentowało z 16°Blg na 5, więc wynik, który uzyskujesz, jest jak najbardziej prawdopodobny. Przy dobrym napowietrzeniu drożdże piwne mają szansę zejść jeszcze odrobinkę niżej, tak mniej więcej do 5, ale na lepsze efekty już bym nie liczył. CDA zrobione na słodko potrafi dać konkretnie po kubkach smakowych Edytowane 30 Maja 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Piekarnicze mniej odfermentowują brzeczkę niż piwne. CDA wg mie powinno być wytrawne a nie słodkie, żeby nie przykrywać chmielu. Tak wysoki wynik to może być też kwestia drożdży - z jakiegoś powodu przedwcześnie skończyły pracę. A FFT - po 4 dniach skończyło fermentować? Może jeszcze coś zejdzie. Przy dobrym napowietrzeniu drożdże piwne mają szansę zejść jeszcze odrobinkę niżej, tak mniej więcej do 5, ale na lepsze efekty już bym nie liczył. Z 15 do 5 i na lepsze efekty byś nie liczył? A wiesz że ludziom piwa potrafią z ponad 20 zejść do 1 blg? ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Jak już mówiłeś, to zależy od drożdży. Osobiście nigdy nie osiągnąłem takiego wyniku... i nie chcę. Widziałeś profil zacierania? 25 minut w 63° a potem 35 minut w 72... Ja tylko stwierdziłem możliwość, że to może wynikać z samego planu zacierania a nie z jakichś błędów typu wadliwy termometr. Wszystko co pisałem odnośnie tego, do ilu mogą zejść drożdże, tyczyło się TEGO konkretnego przypadku, TEGO zacierania. Przy okazji... FFT nigdy nie robiłem. Nie rozumiem celu tej zabawy... Wszystko co z tego wychodzi jest do odczytania z właściwego piwa z 2-3 dniowym opóźnieniem i do tego bez dodatkowych wątpliwości co do precyzji. Edytowane 30 Maja 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dnt Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Cześć! Piszę w tym temacie, żeby nie śmiecić nowymi wątkami. Moim kłopotem jest... kolor piwa, a właściwie jego brak (!) To moja pierwsza warka. Z brewkita oczywiście - Gozdawa Pale Ale. Do gorącej brzeczki dodałem "herbatę" z 10 g chmielu Amarillo. Drożdże zadane w poniedziałek 27.05. BLG początkowe 10. BLG zmierzone 29.05: 5. BLG dziś, 31.05: 2 Potrzymam je jeszcze przez parę dni. Przy okazji mierzenie BLG posmakowałem - i nie wiem czy nie jest to lekko kwaskowe. Ale być może to smak drożdży. Nie mam doświadczenia, by to ocenić. Ale dlaczego piwo jest białe? Gdzie podział się kolor? Zdjęcie poglądowe poniżej. Spotkaliście się kiedyś z brakiem koloru? Co zrobiłem źle? A może ta Gozdawa tak już ma? Help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Ale dlaczego piwo jest białe? Jak to białe? Ze zdjęcia to nie wynika. To piwo wg Gozdawy ma być jasnozłote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dnt Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Ale dlaczego piwo jest białe? Jak to białe? Ze zdjęcia to nie wynika. To piwo wg Gozdawy ma być jasnozłote. Zdjęcie trochę przekłamuje. W rzeczywistości jest jeszcze jaśniejsze. Czyli nie przejmować się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 hmm, jak jest dobre to się nie przejmuj kolorem Ale zdjęcie mógłbyś lepsze zrobić. Bo to wygląda jak nie powiem co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dnt Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 hmm, jak jest dobre to się nie przejmuj kolorem Ale zdjęcie mógłbyś lepsze zrobić. No właśnie wygląda jak wygląda Nowe zdjęcie poniżej. No i nie wiem czy jest dobre - nie umiem ocenić. Lekko kwaskowy posmak zostawia, w smaku płaskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Rzeczywiście dziwacznie wygląda. Co było w tym zestawie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Wygląda jak "mętne" od ediego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dnt Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Rzeczywiście dziwacznie wygląda. Co było w tym zestawie? Brewkit Gozdawa Pale Ale + 10g chmielu Amarillo (herbatka) + woda 22l. Tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Coś dziwnie wygląda. Moje drugie piwo to ten brewkit... Takie bardziej w bursztyn wchodziło i bez kwaskowatości. Za to dość goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się