Pastaga Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Dori, mea culpa..... Dzięki za odpowiedź a więc cukier ponieważ czas oraz koszty przesyłki -za długo i za drogo. Następny zestaw zamówie pełniejszy:) jednak trzeba było najpierw czytać potem działać a swoją drogą producent upiera się przy cukrze suger4ując koncentraty to troche wprowadza w błąd a na wasze forum trafiłem już po fakcie. Zamiana cukru na glukoze fruktoze coś da czy już nie kombinować? Zrób już na tym cukrze jak przesyłek nie chcesz płacić, przynajmniej przy następnej warce będziesz mieć porównanie. Ja takie zdobyłem po degustacji piwa z brewkitu+cukier (wypust teścia) i swojego z ekstraktów słodowych+chmielenie = różnica ogromna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 To i ja jeszcze dorzucę pytanko. Wiadomo że brewkit jest też ekstraktem tylko chmielonym prawda (nazwijmy go roboczo ekst.A)?! Czyli łapiąc się na markting sklepów i kupując do brewkita także puszkę ekstraktu syropowego (ekst.B) jako zamiennik cukru - de facto mieszamy dwa ekstrakty. Poprawcie mnie jeśli błądzę, błagam. Zatem czy formą pośrednią pomiędzy samograjami jak wyżej, a warzeniem na pełnym zacieraniu nie byłby przypadkiem zakup ekstraktu B i własnoręczne chmielenie i drożdżenie, ale bez dodatku cukru/glukozy itd. ????? i pytanie dodatkowe, czy znane Wam są przypadki stosowania "własnych" czyt. osobno zakupionych drożdży do brewkitów???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Pan gottri nie odrobił zadania domowego z wiki Moje pierwsze piwo z brewkita, a zwłaszcza Warzę z ekstraktów słodowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Oto odpowiedzi: - Warzenie z ekstraktów słodowych - używanie do brew kitu drożdży innych niż z zestawu: używałem Saflager W34/70 i Safbrew WB06 http://www.piwo.org/forum/t5152-Brew-kit--nachmielony-ekstrakt--gatunki-i-smak-porownanie-.html Można się w to bawić ale podnosi to koszty. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Nie ma najmniejszego problemu zakup ekstraktów czy to w syropie czy w proszku, do tego chmiel. Są nawet oferowane takie zestawy. Sam pierwszą warkę robiłem z takich ekstraktów z samodzielnym chmieleniem i wyszła wg. mnie bardzo dobrze. edit: trochę się spóźniłem z odpowiedzią Edytowane 12 Grudnia 2011 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Nie ma najmniejszego problemu zakup ekstraktów czy to w syropie czy w proszku, do tego chmiel. Są nawet oferowane takie zestawy. Sam pierwszą warkę robiłem z takich ekstraktów z samodzielnym chmieleniem i wyszła wg. mnie bardzo dobrze. Dokładnie, na http://www.browamator.pl/ mają zdaje się trzy takie zestawy. Na innych sklepach (http://www.centrumpiwowarstwa.pl/, http://www.homebrewing.pl/)tez tego trochę jest.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Po 4 dniach gazuje już w miaarę przyzwoicie, ale smak jeszcze młodego piwka. http://pokazto.com/img_small/920947,2222.jpg http://pokazto.com/img_small/920948,3333.jpg Smart Security wywala te linki jako zagrożenie. edit elroy: Antyvir ma rację - dzięki za cenną informację. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Bardzo staruszkom dziękuję i przepraszam że nie sprawdziłem - ale tak to jest jak pierwsze "bulga" , a człowiek myśląc o drugim - odkrywa samodzielnie w umyśle kolejne gałęzie piwowarstwa. podniecenie i pośpiech to jedyne co mnie tłumaczy zatem pod kątem nr. 2 pokombinuję bardziej nad ekstraktem, drożdżami i chmielem ale na własną rękę. Niestety zacierania nie dźwignę na moich żyjących swoim życiem palnikach kuchenki "Ewa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4ever Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Witam, czy piwo pale ale po pierwszej fermentacji powinno mieć bardzo gorzki smak? Nie wiem czy czegoś nie zepsułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zależy. Z puszki nachmielonej? Czy sam chmieliłeś? Jak przygotowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4ever Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Ekstrakt był nachmielony i przygotowany według instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 No to znaczy, że tak ma być. Chyba, że miało być 20 litrów a zrobiłeś 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witam wszystkich noworocznie .Jestem tu nowa i jeszcze nawet nie początkująca ,a chcąca zapoczatkować... Oczywiście na początku standartowo brewkit z puszki [eksrtakt chmielony +ekstrakt niechmielony]i tu pierwsze pytanie 1.Czy oba brewkity lepiej dobrać z tej samej firmy? Poniewaz na forum najczęściej przejawia sie brewkit z firmy Coopers to i ja przejrzałam ich ofertę i poniewaz znowu na poczatek chciałabym zrobić chyba standartowe piwo jasne z niewielką goryczką [takie pija moi panowie -standartowe Zywce, Lechy,Calcbergi] to pod uwagę wzięłam -Coopers Canadian Blonde,Coopers Europen lager,Coopers Australian Pale-Ale,i Coopers Pilzner i tu drugie pytanie 2.Generalnie piwa typu Pale-ale to piwa o mocnym aromacie chmielowym, gorzkie,lekkie, bursztynowe ,a w/g opisu na stronie barwa -9 a goryczka 34-40,czyli nawet mniejsza od standartowego Coopers Lager[gor35-39] Mam dylemat ,które wybrać ,bo w/g mnie wszystkie są podobne [w barwie i goryczce],nie wiem jak w smaku?? 3.Czy piwa donej fermentacji znaczaco różnia się smakiem ,bo warunki do dolnej fermentacji mam ,w piwnicy u mnie 10 stopni ,a w domu w nocy 17, w dzień 20stopni 4.Czy z puszką Coopersa dołączane sa drożdze dolnej fermentacji np. do Pilznera i Lagera ,czy polecacie dokupić jakieś dobre drożdze do puszek[bo myślę,ze daja jakieś standartowe] Mam ochotę wypróbować jeszcze takie piwo chyba bardziej babskie Firmy Beetter Brew- Premium Bandit Teqila,czy ktoś z Was próbował tego specyfiku / i jakie doznania ?Firma ma równiez piwo typu Pilzner ,tylko o mniejszym % Nie wiem ,czy trzymać się tego Coopersa -dla panów ,czy macie jakies sprawdzone puszki innych firm -chodzi mi na razie o jasne, mocniej gazowane i z nie dużą goryczką bo takie do tej pory pija moi panowie ,choć mam ochotę np. na jakies mildy[np.Brewmaker mild],ale obawiam się ,ze nie dość,że generalnie piwa z puszek mają inny smak niż sklepowe to jescze jak podbije barwę i goryczkę to powiedzą ,że coś zwaliłam...,a ja chciałabym się popisać !! Jeśli ktoś się nie zanudziłtymi samymi ,czy podobnymi pytaniami to proszę o jakieś rady.Z góry Wielkie Dzięki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witamy. Możesz mieszać różne firmy. I tak rarytasy z tego nie wyjdą. Kup tego european lagera, do tego jasny ekstrakt i koniecznie jakieś "dolne" drożdże. Te przy puszce mogą być przeróżne, nawet ejlowe. A tak w ogóle kupuj gar, taboret i bierz się za zacieranie! Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Dzięki za błyskawiczna odpowiedż. Intryguje mnie nadal to piwo o smaku teqili.i produkty tej firmy Beetter Brew. Co do prawdziwego warzenia ,to myślę ,ze jeszcze daleka droga .... musiałabym jeszcze dużo informacji przyswoić ,a zupełnie niedawno zaczęłam przygodę najpierw z nalewkami, potem z winami,i na końcu z miodami pitnymi-duużo czytania .....i natłok informacji [zapisany cały zeszyt i kilka katalogów na laptopie]. Z piwem jest jeszcze gorzej -cała masa produktów ...i jak w tym wszystkim wybrać coś dobrego??[z winem jest tak ,ze przynajmniej znam smak owoców ,z których robie ten trunek] A generalnie- to ja za piwem nie przepadam [lubie na grilu w gorace dni jedno wypić] Chciałabym zrobić a z moimi chłopakami ta jest tak -jak piwo jest w domu to chętnie wypiją ,a jak nie ma ,to też żaden problem.,a mnie bardziej bawi robienie ,niz picie ,ale chciałabym zrobić jakiś zapasik na lato -własnie na grile,czy na ciepłe popołudnia ,czy wieczory. wracając do tematu ,to jakie te drożdze dokupić?i czy zostać przy Coopersie ,czy wybrać cos porównywalnego z innej firmy?i czy napewno zacząć od piwa dolnej fermentacji?,czy wybrać jakies typu ale?-jak duza jest różnica w gotowym produkcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Jeśli domownicy są fanami piwa sklepowego to lager będzie lepszym wyjściem. Ejle to aromaty których ludzie pijacy tyskie nie muszą zrozumieć. Wyższa temperatura fermentacji powoduje powstawanie wyższych alkoholi, nieznanych dotąd aromatów. Choć to właśnie jest siła domowego piwa. I niestety,ale chcąc warzyć piwo musisz je polubić żeby dostrzegać różnice. Co do drożdży zajrzyj na stronę sklepu piwowarskiego, wybierz jakieś lagerowe i będą dobre. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Moze niekoniecznie fanami ,bo innego ,czyli domowego nie mieliśmy okazji spróbować,ale generalnie wolą piwa jasne,,i o nie dużej goryczce[nie wiem ile tej goryczki ma Żywiec,Lech czy Calcberg,ale przypuszczam ,ze mniej niż 30] ,nie wiem czy zaakceptują poziom powyzej 30 w proponowanym Coopersie Europen Lager[35-30],chociaż gdzieś czytałam ,ze piwa z brew-kitów mają generalnie bardziej wyczuwalna goryczkę ,w porównaniu do sklepowych. Mam nadzieję ,ze będzie im smakowało ...,choć to podobno całkiem inne piwo .... Z innej beczki -posiadam w domu kilkanaście wiaderek mniejszych-10l i kilka wiaderek 20l nieprzezroczystych i bez kranika .[rozumiem,ze musiałabym użyć dwa 20l] Czy lepiej kupić transparentny fermentator 33l z kranikiem,reduktorem osadów ,rurką i zaworkiem grawitacyjnym ,czy do jednego z moich dokupić kranik [na jakiej wys. od dna go umiescic?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Łooo rety, ile pytań Zatem: Tym co piszą na puszce w ogóle się nie przejmuj. Pewnym jest, że praktycznie każde piwo domowe bedzie miało wiecej goryczki niż Zywiec itd, bo one mają jej praktycznie zero. Ale też nie przejmuj się zanadto, że bedzie gorzkie i nie do wypicia. Wyczuwalność goryczki jest związana z ekstraktem. Jeśli zrobisz bardziej ekstraktywne piwo to podobna ilość chmielu da mniejszą goryczkę. Zrób na próbę tego lagera i przynajmniej będziesz miała punkt odniesienia. Jakoś trzeba się nauczyć. To raz. Przezroczystość, czy jak wolisz transparentność jest, przynajmniej dla mnie, drugoplanowa. Inaczej, gdybym miał czarne fermentory to na pewno bym ich nie wyrzucił. Jeśli masz fermentory 20L to istotnie musisz warkę "rozmienić" na pół. Choć faktycznie łatwiej bedzie kupić dedykowany fermentor piwny z kranikiem.A najlepiej dwa albo i trzy - już bez kraników. Wierz mi, że to wciąga. Reduktor osadów? A co to i po co to? Ja nie widzę potrzeby. Wracając do Twoich obaw przed zacieraniem... Miałem to samo do momentu aż się przełamałem. Piszesz, że dużo składników itd. Coż...Słód ześrutowny, chmiel w granulacie, woda w kranie. Tyle składników. Skoro robiłaś wina to masz cukromierz i inne gadżety. Nic tylko zacierać. Podstawowa zasada: Dopóki brzeczka jest przed conajmniej 60min gotowaniem można nie myśleć o nadmiernej czystości. Po gotowaniu wszystko co ma kontakt z brzeczką staraj się utrzymywać w maksymalnej czystości. Reszta powoli przyjdzie sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Napisałam,że jest duża różnorodność składników [samych słodów -monachijski,pilzneński,wiedeński itd...przez chmiele -aromatyczne ileś tam rodzai ,,goryczkowe itp] Jeśli zasmakuje moim domownikom to pierwsze zrobione z puchy ,to pewnie doinformuje się ,poczytam i pewnie się odważe na to zacieranie,.Wszystko zależy od tego pierwszego dlatego wciąż wacham się między jakimś Lagerem ,a typem Ale...łatwiejszym chyba w zrobieniu ,Niby warunki mam ,bo u mnie w piwnicy dziś przy plusowych pogodach jest 10 stopni ,boję się ,ze jak się zimniej zrobi ,to i tam temp. spadnie ,a w domu piec ustawiony na 20stopni w dzień i 17 w nocy-idealnie do górnej fermentacji.No i gdybym się zdecydowała na tego któregoś Lagera to pwenie musiałabym dokupić jakieś drożdze [JAKIE?],bo przy Coopersach wszystkie w zestawie są do górnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 . Co do drożdży zajrzyj na stronę sklepu piwowarskiego, wybierz jakieś lagerowe i będą dobre. Powtórzę to, lagerowe drożdże. IMHO, w tym przypadku ich rodzaj nie do końca ma duży wpływ. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Polecam W-34/70 W sumie jedyne jakich używam póki co do dolnej fermentacji, ale nigdy nie miałem z nimi problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Nawet jeśli temperatura spadnie poniżej 10 to nadal będziesz miała idealne warunki do dolnej fermentacji. A 20 stopni to wbrew pozorom dość wysoka temperatura na ejle o czystym w miarę profilu. Podczas fermentacji burzliwej przy takiej temperaturze otoczenia w wiadrze jest czasem nawet 23-24 stopnie. Ja obecnie fermentuje AIPA w garażu w temperaturze 15-16 a termometr przylepny pokazuje prawie 19. Drożdże lagerowe kup jak wyżej polecono. I tak nie poczujesz różnicy;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Czyli -kupuje ekstrakt chmielony z Coopersa -Europen Lager+ ekstrakt słodowy niechmielony Brewferm Light 1,5kg lub jasny z Vesa -1,7kg i robie na ich standartowych drożdżach górnej fermentacji w domu ,a po przelaniu do butelek odczekać kilka dni i bezwzględnie do piwnicy nawet jak tam temp. spadnie do poniżej 10stopni.,bo i tak nie poczuje róznicy ,czy mam dokupić takie do dolnej ,czyli lagerowe?,bo się już pogubiłam[ gościu w sklepie powiedział mi ,ze nie poczuje różnicy jak zrobie z tych dołączonych do zestawu ,ale jak bym się upierała to mogę sobie dokuić u niego jakieś dolnej fermentacji ] Drugi ekstakt z brewkita planuję kupić z firmy Beetter Brew -Premium Bandit Teqila+ taki sam płynny ekstakt niechmielony-to ma być takie babskie -może ktoś z Was już robił i wypowie się ,czy warto? Wiem,ze robie się męcząca ,ale jutro chcę złożyć zamówienie i jeszcze się tak plątam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 ,czy mam dokupić takie do dolnej ,czyli lagerowe?,bo się już pogubiłam[ gościu w sklepie powiedział mi ,ze nie poczuje różnicy jak zrobie z tych dołączonych do zestawu ,ale jak bym się upierała to mogę sobie dokuić u niego jakieś dolnej fermentacji ] no to gościu opowiada bajki marketingowe (yhh, nie cierpię tych bajek) jak lager to mają być drożdże do lagera (co by kto nie poczuł). On może nie czuje, albo Cie lekceważy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ja powiem Ci tak -we szystkich sklepach do których dzwoniłam wszyscy zgodnie odpowiadali to samo-proponowali mi na pierwszy raz zrobić z tymi drożdzami z zestawu ,[choć wszyscy mieli do sprzedania drożdze dolnej fermentacji] sugerując ,ze na pierwszy raz lepiej w domu utrzymać "sterylne" warunki ,niż w piwnicy ,że tak naprawdę różnica w smaku jest niewielka i nie będe miała jej jak porównać,itp.,abstrachując od generalnie małej znajomości tematu -szczególnie gdy rozmawiałam z paniami. A tak w ogóle to które firmy produkujace brewkity maja w zestawie drożdze lagerowe do piw typu Lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się