waz Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 W jaki temperaturach zacierać i jak chmielić taki zestaw . Robię tylko burzliwą, więc chmielenie na zimno raczej odpada a szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 CP wolną rękę daje. Są różne odpowiedzi, dla przykładu masz instrukcję z HB. instrukcja IPA - słody.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Dlaczego odpada. Spokojnie możesz chmielić na zimno nie robiąc cichej. Choćby w siatecze muślinowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Od początku burzliwej dodać chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Chmiel dajemy na cichą, najlepiej na ostatnie dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Czyli w Twoim przypadku na koniec przedłużonej burzliwej. Chyba, że masz wolny fermentor to zrób cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 1. Zacieraj jednotemperarurowo w 67-68 C. 2. Chmiel "na zimno" włóż do siateczki muślinowej i włóż coś dla obciążenia by siateczka nie wypływała, np. kamień (wcześniej go wygotuj) 3. Czytaj wiki, przeszukuj tematy na forum - jest sporo informacji na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Tylko oczywiście chmielić na zimno pod warunkiem że masz do tego chmiel. Bo tym co jest w zestawie to nie poszalejesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Wszyscy piszecie o siateczkach, obciążnikach. A co stoi na przeszkodzie by luzem sypnąć szyszkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Wszyscy piszecie o siateczkach, obciążnikach. A co stoi na przeszkodzie by luzem sypnąć szyszkami? Problem w tym że chmiel nie zawsze chce grzecznie opaść na dno. Jeżeli chce Ci się bawić w filtrowanie to ok, ja tam wolę siateczki. Ewentualnie można użyć Hop Aroma Tabs Edytowane 19 Czerwca 2013 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Wszyscy piszecie o siateczkach, obciążnikach. A co stoi na przeszkodzie by luzem sypnąć szyszkami? Ja nic o siateczkach nie pisałem. Moim zdaniem granulat lepiej luzem, a szyszke lepiej czymś zatopić. Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Ja tam sypie luzem zawsze... wiecznie problem żeby znaleźć, a później zdezynfekować siatkę lub pończochę, klaruję aipe żelatyną więc po chmieleniu i tak dekantuje do kolejnego zbiornika i zadaje żelatynę, po klarowaniu zwykle nic nie zostaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedzi. Będę sypał luzem, jak będą farfocle w butelkach to będę chmielenie na zimno usprawniał. :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Dlaczego odpada. Spokojnie możesz chmielić na zimno nie robiąc cichej. Choćby w siatecze muślinowej. Nie można. Ponieważ drożdże oblepiają chmiel i nie uwalniają się alfa-kwasy i inne aromaty. Ogólnie jest to bez sensu. Chmielić tylko jak się przeleje na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Skąd w ogóle ta moda, żeby pomijać cichą kiedy tylko się da? Nie ma się czego obawiać. Jak dla mnie, w większości piw cicha to podstawa, a w takim IPA czy AIPA to już na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Dlaczego odpada. Spokojnie możesz chmielić na zimno nie robiąc cichej. Choćby w siatecze muślinowej. Nie można. Ponieważ drożdże oblepiają chmiel i nie uwalniają się alfa-kwasy i inne aromaty. Ogólnie jest to bez sensu. Chmielić tylko jak się przeleje na cichą. Dziwni ci Amerykanie, u nich wszystko na odwrót, nie robią cichej a drożdże jakoś im chmielu nie oblepiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Skąd w ogóle ta moda, żeby pomijać cichą kiedy tylko się da? Nie ma się czego obawiać. Jak dla mnie, w większości piw cicha to podstawa, a w takim IPA czy AIPA to już na pewno. No widzisz, a dla mnie przelewanie na cichą to rzecz zbędna, piwa wychodzą klarowne. Nawet jak chmielę na zimno to wrzucam go luzem na ok. 5 dni przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Nie robię cichej bo mam za sobą dwie warki i druga z infekcją tlenowcami. Chce w chwili obecnej ograniczyć ryzyko bo nie mam co pić. Ale teraz już warzę w domu a nie na werandzie więc myślę że ryzyko spadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Ja rezygnuję z cichej w sezonie letnim kiedy w powietrzu fruwa więcej dziadostwa. W chłodniejsze miesiące zawsze przelewam na cichą (za wyjątkiem weizenów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Chmielić tylko jak się przeleje na cichą. chmielić na zimno, oczywiście należę do zwolenników "cichej" rzecz jasna klarowniejsze, smaczniejsze, lepsze piwo.... moim zdaniem aby tylko czysto (sterylność!!) było Edytowane 20 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 To zależy...jak brzeczka jest odpowiednio zakwaszona CO2, raczej infekcji nie będzie. Przelewać przy zamkniętych oknach i z dala od przechowalni słodów, kuchni itd. i przede wszystkim higiena. Na opuszce pala jest kilka milionów bakterii włącznie z gronkowcami, nie wspominając o drożdżakach które są naturalną florą skóry. Łapy precz od piwa! A infekcja będzie rzadkością. Cicha polepsza jakość piwa, tu nie ma dwóch zdań. Dla początkujących przy kilku warkach można se darować, ale potem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Ja uważam że warunkiem rozpoczęcia cichej fermentacji nie jest zlanie piwa do innego naczynia. Fermentacja cicha rozpoczyna się kiedy zejdzie bujna piana i pomiar balingomierzem wskaże około 1/4 wartości początkowej . Co do chmielenia na zimno , granulat pięknie opada . Zapraszam do lektury http://www.piwo.org/topic/4318-tlumaczenie-z-byo-na-temat-chmielenia-na-zimno/ Edytowane 21 Czerwca 2013 przez Jan Kurzawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się