Marciano Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Wczoraj otworzyłem wszystkie butelki dodałem cukru i ponownie zakapslowalem. Nie obyło się bez niespodzianek. Co drugie piwo po otwarciu wyłaziło z butelki mimo niskiego nagazowania niektóre do tego stopnia że wylało się pół butelki. Spotkał się kiedyś ktoś z was z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 piwo po otwarciu wyłaziło z butelki mimo niskiego nagazowania niektóre do tego stopnia że wylało się pół butelki A schłodziłeś przed otwarciem? To może byc przyczyna wychodzenia piwa z butelki. Jeżeli chodzi o różnice z nagazowaniu, to dodawałeś cukru z łychy, czy syropu (jeżeli tego drugiego, to przyczyną może byc niewymieszanie syropu z piwem podczas rozlewu), jeżeli sypałeś cukier do butelki, to nie mam pojęcia skąd taka różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Nie chłodziłem piwa przed otwarciem ale to dlatego że trzy pierwsze butle które spróbowałem miały bardzo mało gazu. Dlatego postanowiłem dosypać cukru. Do refermentacji użyłem dropsów coopersa. Półtora na każdą butelkę. Gaz uciekł prawdopodobnie przez zle kapsle. Jedną butelkę z której zaczęło bardzo wychodzić wlalem do kufla i niestety słabo nagazowane. Butelki juz ponownie zakapslowane cukier dodany zobaczę za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Takie kapsle można dostać w Dublinie. Z czystej ciekawosci, gdzie w Dublinie takie kapsle kupiles? Nastepnym razem kup sobie w TheHomeBrewCompany lub HomeBrewWest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie dokładnie w Dublinie ale właśnie thehomebrewcompany wysłało mi takie kapsle, wczesniej zamawiałem z homebrewwest. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Marciano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Nie dokładnie w Dublinie ale właśnie thehomebrewcompany wysłało mi takie kapsle, wczesniej zamawiałem z homebrewwest. Hmmm dziwne. Zawsze od nich biore i nigdy nie dostalem z korkiem. Jaki kolor zamowiles? (zeby pamietac na przyszlosc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zamawiałem te http://www.thehomebrewcompany.ie/crown-caps-gold-100s-p-1016.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A wczoraj kupiłem nowe w Tesco na finglas. Maja tam beer kity fermentory i inne pierdółki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A wczoraj kupiłem nowe w Tesco na finglas. Maja tam beer kity fermentory i inne pierdółki. W Clarehall tez maja. Fajna sprawa jesli ktos mysli o rozpoczeciu zabawy. Szkoda tylko, ze same kity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciano Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A wczoraj kupiłem nowe w Tesco na finglas. Maja tam beer kity fermentory i inne pierdółki. W Clarehall tez maja. Fajna sprawa jesli ktos mysli o rozpoczeciu zabawy. Szkoda tylko, ze same kity A no szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Wróciłem z urlopu i drugie piwko które dostało surowca wg. waszych wskazówek i kalkulatora jest jak dla mnie idealnie nagazowane Pierwsze piwko niestety mimo tak długiego czasu (6tyg.) nie ma zmian i gazu jest blisko zero poza wyjątkami które otworzyłem, zlałem i na nowo i ponownie dodałem surowca do refermentacji i po 4 tyg. elegancko się nagazowało Nie zawsze trzeba wierzyć w to co piszą na puszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) przysłali mi takie wyłożone od wewnątrz korkiem Dla kolekcjonerów gratka, sam bym chętnie dwa schował w pudełko z eksponatami i starymi klamotami. Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Tytułem małego offtopu: przynajmniej raz w dyskusji pojawiła się nieporadność, a raz tzw. nieprawda. Otóż pięć galonów amerykańskich to 18,93 litra, a nie 22,73 l. Ta druga wartość tyczy się, praktycznie nieużywanych, galonów angielskich. Teorii spiskowych, co do używania uncji objętościowych, a nie wagowych snuć nie będę, ale to również zmienia proporcję cukru, a w efekcie zmienia docelowe nagazowanie. No i mam pytanie. W przypadku nienagazowanego piwa, czy, prócz "paliwa" w postaci cukru, można dodać drożdży do refermentacji już do butelek? Czy stosuje się je raczej przed butelkowaniem. Co prawda piwa mi się na razie ładnie wysycają, ale przy opisach drożdży na wiki, są podane ilości dawane do refermentacji, co rodzi pytanie o szczegóły procesu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 No i mam pytanie. W przypadku nienagazowanego piwa, czy, prócz "paliwa" w postaci cukru, można dodać drożdży do refermentacji już do butelek? Czy stosuje się je raczej przed butelkowaniem. Co prawda piwa mi się na razie ładnie wysycają, ale przy opisach drożdży na wiki, są podane ilości dawane do refermentacji, co rodzi pytanie o szczegóły procesu:) Generalnie zasada jest taka, że jeśli używamy szczepu drożdży do refermentacji do dodajemy go do fermenora przed butelkowaniem, natomiast w sytauacji awaryjnej, kiedy mamy już piwo zabutelkowane, a problem nagazowania nie tkwi w surowcu do refermentacji, to możemy dodać trochę drożdży bezpośrednio do butelek. Drożdże do refermentacji możemy dodać w przypadku kiedy nasze podstawowe drożdże zostały już dość mocno wymęczone, np kiedy warzymy piwo o bardzo wysokim ekstrakcie, co finalnie przekłada się na wysoką zawartość alkoholu, w tej sytauacji lepiej jest dodać świeżych drożdży, które są odporne na wysoką zawartość alkoholu i znacznie przyspieszą proces nagazowania piwa. Tutaj masz link opisujący szczep dedykowany właśnie do refermentacji http://homebeer.pl/pl/drozdze-fermentis-safbrew-f-2-do-refermentacji-piwa-20g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (...) Drożdże do refermentacji możemy dodać w przypadku kiedy nasze podstawowe drożdże zostały już dość mocno wymęczone, np kiedy warzymy piwo o bardzo wysokim ekstrakcie, co finalnie przekłada się na wysoką zawartość alkoholu, w tej sytauacji lepiej jest dodać świeżych drożdży, które są odporne na wysoką zawartość alkoholu i znacznie przyspieszą proces nagazowania piwa. (...) Czyli na oko decydujemy, czy dodawać drożdży do refermentacji;) A czy używa się jakichś sprytnych metod oceny kondycji drożdży? Takich bez w pełni wyposażonego laboratorium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Uwarzyłem we wrześniu mojego pierwszego w życiu RISa 20l - 25,4 Blg ( zszedł do 8,3 Blg) i chciałem go nagazować za pomocą rezerwy. Do tego zawsze wykorzystywałem program referm i nigdy nie było problemów, jednak tym razem po wprowadzeniu wszystkich danych wyskoczył komunikat "Gęstość brzeczki nastawnej przekracza sprawdzony zakres. Wyniki będą mniej pewne". Jednak zaufałem programowi i dałem 0,8l rezerwy, bo tyle wychodziło z obliczeń (temp 24 C, a celowałem 2,2 vol).Wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę na Międzynarodowy Dzień Stoutu i zdziwiłem się, bo gazu było naprawdę niewiele.. Moje pytanie to: czy za mało dałem tej rezerwy, czy może w tak mocnym ( 10 % alk) piwe drożdże potrzebują dużo więcej czasu na refermentację? ( drożdże S-04) Proszę o jakieś podpowiedzi.. Pozdrawiam Edytowane 9 Listopada 2013 przez grzebien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 S-04 silnie opadają, więc w samym piwie było ich niewiele, być może za mało, by nagazować takiego mocarza. Daj im czas, kto wie, może jeszcze się zbiorą do roboty, a na przyszłość daj do refermentacji łyżkę świeżej gęstwy. Dla pewności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Zapomniałem napisać, że przed rozlewem poszła łyżka świeżej, mocnej gęstwy..:-\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Zapomniałem napisać, że przed rozlewem poszła łyżka świeżej, mocnej gęstwy..:-\ To dej im, Panie, czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nie, no czasu to im dam napewno sporo.. Bardziej boję się tego, że za mało rezerwy użyłem, ale OK .. Może przesadzam Dzięki :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam. Przytrafiły mi się dwie warki ( po 20l każda ) nie nagazowanego piwa. Piwa to taki "pseudo" Lager (fermentacja w 13 sto..Cukru do refermentacji dałem po 150g na warkę Drożdże na których były robione warki to Safale US-05. Minęło już 2 miesiące i piwka nie mają gazu w ogóle, stały na budowie w temp około 16 stopni przez jakieś półtora tygodnia, potem poszły do piwniczki do 13 stopni. Po jakimś miesiącu jak się nie nagazowało, wyniosłem 3 butelki do pokoju ( temp 22 stopnie ) nawet po 3 tygodniach nie jest nagazowane więc zdecydowałem się do odkapslowania butelek,zlanie do fermentora i dodaniu od nowa cukru i drożdży. Ile dodać cukru na warkę ? Planuję dodać po około 100 gram cukru na warkę i do tego taką łychę drożdży z pojemnika w którym aktualnie fermentuje piwko na burzliwej. Czy będzie to ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nie dodawaj cukru, przenieś w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peres Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Przeniesienie w ciepłe miejsce na 3 tygodnie nie przyniosło efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nie jest dobrym pomysłem dodawanie kolejnej dawki cukru, skoro tamta nie została przerobiona na gaz. 150 g to już jest sporo na 20l piwa. Może po prostu masz źle zakapslowane butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 zmierz Blg, wtedy dowiesz się czy cukier został przerobiony czy nie. Jeśli tak, to pewnie miałeś źle zakapslowane warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się