Jump to content

Konserwowanie papryki.


Shooter

Recommended Posts

Mój mały ogrodnik wyhodował z nasionka dołączonego do Danonków paprykę. Dbał o nią starannie i doczekał się niewielkich owoców, które chcemy zachować w całości. Nie mogę nigdzie znaleźć przepisu obróbki do celów pamiątkowych. ;) Dysponuję dobrym konserwantem; spirytusem, ale jestem otwarty na inne (np. formalina).

Link to comment
Share on other sites

Oliwę zagotuj, słoiki wyparz, włóż papryczki, możesz dodać trochę oregano lub bazylię i koniecznie ząbek czosnku pokrojonego w plastry, zalej gorącym olejem i zakręć. Po wystygnięciu do lodówki. Dobra zagrycha do %.

Link to comment
Share on other sites

Czytajcie dokładnie chodzi przecież o pamiątkę, a nie przepis na zjedzenie papryki. W spirytusie prędzej czy później i tak ci papryka rozmięknie i się rozwali , są dwie opcje aby je zachować albo ususzyć albo do formaliny nic innego dla roślinki nie wymyślisz chyba że zamrozisz w azocie ale wtedy cały czas trzeba podtrzymywać temperaturę :D Powodzenia życzę :P Najlepszą formą utrwalacza jest zdjęcie, zrobić obrobić zanieść do fotografa i wywołać!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.