Shooter Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Mój mały ogrodnik wyhodował z nasionka dołączonego do Danonków paprykę. Dbał o nią starannie i doczekał się niewielkich owoców, które chcemy zachować w całości. Nie mogę nigdzie znaleźć przepisu obróbki do celów pamiątkowych. Dysponuję dobrym konserwantem; spirytusem, ale jestem otwarty na inne (np. formalina). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Oliwa z oliwek - będzie smakowa i się papryczka nie zepsuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted June 22, 2013 Share Posted June 22, 2013 Oliwę zagotuj, słoiki wyparz, włóż papryczki, możesz dodać trochę oregano lub bazylię i koniecznie ząbek czosnku pokrojonego w plastry, zalej gorącym olejem i zakręć. Po wystygnięciu do lodówki. Dobra zagrycha do %. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Czytajcie dokładnie chodzi przecież o pamiątkę, a nie przepis na zjedzenie papryki. W spirytusie prędzej czy później i tak ci papryka rozmięknie i się rozwali , są dwie opcje aby je zachować albo ususzyć albo do formaliny nic innego dla roślinki nie wymyślisz chyba że zamrozisz w azocie ale wtedy cały czas trzeba podtrzymywać temperaturę Powodzenia życzę Najlepszą formą utrwalacza jest zdjęcie, zrobić obrobić zanieść do fotografa i wywołać! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 Brawo, nareszcie ktoś czyta ze zrozumieniem. Chyba, w takim razie pozostaje pamiątkowe zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 Pamiętam, że dawno, dawno temu preparowałem rośliny także w glicerynie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts