Shooter Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Mój mały ogrodnik wyhodował z nasionka dołączonego do Danonków paprykę. Dbał o nią starannie i doczekał się niewielkich owoców, które chcemy zachować w całości. Nie mogę nigdzie znaleźć przepisu obróbki do celów pamiątkowych. Dysponuję dobrym konserwantem; spirytusem, ale jestem otwarty na inne (np. formalina). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Oliwa z oliwek - będzie smakowa i się papryczka nie zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Oliwę zagotuj, słoiki wyparz, włóż papryczki, możesz dodać trochę oregano lub bazylię i koniecznie ząbek czosnku pokrojonego w plastry, zalej gorącym olejem i zakręć. Po wystygnięciu do lodówki. Dobra zagrycha do %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Czytajcie dokładnie chodzi przecież o pamiątkę, a nie przepis na zjedzenie papryki. W spirytusie prędzej czy później i tak ci papryka rozmięknie i się rozwali , są dwie opcje aby je zachować albo ususzyć albo do formaliny nic innego dla roślinki nie wymyślisz chyba że zamrozisz w azocie ale wtedy cały czas trzeba podtrzymywać temperaturę Powodzenia życzę Najlepszą formą utrwalacza jest zdjęcie, zrobić obrobić zanieść do fotografa i wywołać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Brawo, nareszcie ktoś czyta ze zrozumieniem. Chyba, w takim razie pozostaje pamiątkowe zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Pamiętam, że dawno, dawno temu preparowałem rośliny także w glicerynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się