flood Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Dziś co prawda nic nie uwarzyłem - zamierzam jutro, bo:) - wzbogaciłem się o lodówkę - wejdą dwa fermentory, albo duuużo butelek. Zamrażarka nie działa - więc będzie robić za schowek;-) - jestem posiadaczem własnego Porkerta:-) zobaczymy jak będzie się zachowywał samodzielnie ześrutowany słód... Tak się musiałem pochwalić, nie mogłem się powstrzymać. Skoro świt - próba pobudki pod pszenicę nr 3 z zacieraniem. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Cześć Jest sie czym pochwalic to się chawli Gratuluję zakupów i warzenia bladym świtem, my zaraz się zbieramy na giełdę do Żywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Też muszę poszukać lodówek dwóch do mojego piwa. Jedna musi być mała na kegi po pepsi, druga też taka co dwa tanki się zmieszczą. A później to już będzie fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Witam ponownie No i nawarzył; Weizen nr 3 - zacierany - ósma warka zacierana - nie licząc podłogi:-) Skład; 3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 57,7 % 1,50 kg pils strzegom 2,9 (2,9 EBC) Grain 28,8 % 0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 9,6 % 0,20 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 3,8 % Zacieranie; Do 7.5 litra 47,0 C wsypano słody pszeniczne 44,0 °C przerwa 15 min 52,0 °C > 5 min już ze słodami jęczmiennymi, dodano 7 l wody 62,0 °C > 35 min 72,0 °C > 35 min Mash Out 78,0 °C 5 min Filtracja sprawna - około 50 min - a szłoby i szybciej Filtrowanie z dodatkiem 20l wody, w partiach po 2-3 litry. Chmielenie 80,00 gm Hallertauer Hersbrucker [2,20%] (60 min) 20,00 gm Hallertauer Hersbrucker [2,20%] (5 min) Słody długo leżące - a alfa kwasy są wyliczone na 16,9 IBU. Zobaczymy jak wyjdzie - bo dziś oglądają Wasze receptury zobaczyłem, że dajecie po 20-40g chmielu dla pszenicy. Ja wrzuciłem 100g - ale 2,2% i starszego. Schłodzenie Przelanie do drożdży z poprzedniego weizena - został dziś zabutelkowany Otrzymano - 25 l - 12,5°Blg. Już pracuje. pzdr flood Edytowane 1 Lipca 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Porter z szóstej warki zszedł był do 6°Blg ?! Trafił na cichą już do lodówki:) Mam swój magazynek dla gestw, drożdży, zepsuta zamrażarka to schowek dla mniejszych ilości słodów. Wczorajsza pszenica wybrała wolność - rano uciekała mocno z fermentora. Pytanie o drożdże - czy gęstwę po porterze - dość ciemna - można jeszcze używać do jasnych piw, czy już nie za bardzo? To było piąte pokolenie w34/70 - po czterech pilsenerach i porterze. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Pytanie o drożdże - czy gęstwę po porterze - dość ciemna - można jeszcze używać do jasnych piw, czy już nie za bardzo? To było piąte pokolenie w34/70 - po czterech pilsenerach i porterze. Gęstwy już nie radzę wykorzystywać i to nie ze względu na barwę, ale ze względu na moc piwa z którym te drożdże musiały się ostatnio zmierzyć. Generalnie nie zaleca się wykorzystywania drożdży po piwach bardzo mocnych. A i tak drożdże te były, jak piszesz już wysłużone, mogło dojść do mutacji, drożdże mogły zatracić swoje charakterystyczne cechy ... Moim zdaniem w tej sytuacji bezpieczniej jest kupić świeże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Tak mi się tłukło po głowie - że po ekscesach typu porter pozwolić im odejść - stąd też taka kolejność warek u mnie. Dzięki za potwierdzenie - następną serię pilsnerów zaczniemy na świeżych:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam, moja 9ta zacierana IRA 3,20 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 67,2 % 1,00 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 21,0 % 0,50 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) Grain 10,5 % 0,05 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 1,1 % 0,01 kg Barwiący Strzegom (1600,0 EBC) Grain 0,2 % zacieranie do 12 L wody w temp 75°C dodano słody - zacieranie 60 min w temp 68°C podgrzanie do 78°C - 10 min i do filtratora filtracja sprawna - około 40 minut, skonczono przy ok. 2.5°Blg chmielenie 25,00 gm Fuggles [5,50%] (60 min) Hops 13,3 IBU 10,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (60 min) Hops 6,8 IBU 30,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (5 min) Hops 4,0 IBU wyszło 24l, 13,5°Blg - mam przekonanie, że ze słodu jeszcze trochę można było filtrować - ale czytałem, że lepiej wcześniej przerwać. to był rozszerzony zestaw z BA - więc drożdże z zestawu - S-04 w opisie, ale torebka foliowa Może jutro uda się pszenicę nastawić... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 [...]to był rozszerzony zestaw z BA - więc drożdże z zestawu - S-04 w opisie, ale torebka foliowa Proponuję powtórkę warki ale na Irish Ale Wyeast. Różnica będzie znacząca. Będę miał gęstwę za ok. tydzień (no chyba, że kwasek będzie;)) To moje ulubione górniaki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Trzeba jakoś skoordynowac może zakup drożdży i warzenie - i robic seriami. Jak wróciłem dwa tygodnie temu to byłem dumny z ilosci skrzynek - a teraz jakoś pusto się robi już... Mam sporo suchych drożdży - ale chętnie się podłączę do rozdziału gęstw. Chciałbym w końcu spróbowac grodziskie i koelscha - stąd było pytanie i plan warzenia, na dziś u mnie jednak pszenica rządzi:)))) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam:) wczoraj powstała 10ta zacierana warka - a'la Grodziskie Zasyp 2,00 kg wedzony (6,0 EBC) Grain 62,5 % 1,20 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 37,5 % wsypano do 8L wody 72°C w 65°C - 30 min w 75°C - 30 min filtracja 25 L wody 78°C , trwała około 40 minut, skonczona około 2°Blg Chmielenie 55,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 27,7 IBU Chłodzenie, i zadano drożdżami Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) od Infama - dziękuję Nastaw - 24,5l, 8°Blg - wyszło mi mniej po chmieleniu, uzupełniane wodą Wychodzi mi - że podczas godzinnego chmielenia tracę niemal 20% wody. Pomierzę to dokładniej następnym razem. Dziś już ładnie pracuje:) pzdr flood Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Witam ponieważ grodziskie poszło na cichą po zejściu do 2°Blg - dziś uwarzone zostało kolejne, 11 już zacierane piwo:) Styl - Koelsch Zasyp; 4,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 76,9 % 0,80 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 15,4 % 0,30 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 5,8 % 0,10 kg zakwaszający (3,5 EBC) Grain 1,9 % Zacierane pierwszy raz w proporcji 3:1 woda-słód - wcześniej było zawsze 2.5:1. E efekcie sporo wyższa wydajność 15L wody 70°C przerwa 30 min - 64°C przerwa 30 min - 72°C filtracja 20L wody, skończona około 2°Blg Chmielenie 30,00 gm Perle HB [5,00%] (60 min) Hops 14,4 IBU 10,00 gm Magnum szyszki [14,00%] (60 min) Hops 12,1 IBU 15,00 gm Saaz [3,50%] (10 min) Hops 1,8 IBU 10,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 0,9 IBU Chłodzenie, i zadano drożdżami po Grodziskim Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) - fermentacja ruszyła w ciągu godziny:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Chmielenie30,00 gm Perle HB [5,00%] (60 min) Hops 14,4 IBU 10,00 gm Magnum szyszki [14,00%] (60 min) Hops 12,1 IBU 15,00 gm Saaz [3,50%] (10 min) Hops 1,8 IBU 10,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 0,9 IBU Ułańska fantazja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Bardziej końcówki opakowań;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Warka 12sta zacierana - Polskie Ale - powstało w sobotę Trochę na bazie receptur Makarona i Elroya Zasyp; 4,50 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 86,5 % 0,30 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 5,8 % 0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3,8 % 0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,8 % Zacieranie - 15 L wody 74°C 60 min w 68°C Zapomniałem o mashout - w tej temperaturze poszło do filtracji Filtracja z wykorzystaniem 20L wody 77°C Chmielenie 40,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 41,6 IBU 20,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (10 min) Hops 4,6 IBU 10,00 gm Lublin [4,50%] (1 min) Hops 0,2 IBU Wyszło 22L 14°Blg ( miało być 12°Blg / 26L - ale u mnie mocno odparowuje) Wody nie dolewałem. Chyba będzie przechmielone. Zadane połową opakowania SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04) Yeast-Ale Ruszyło po jakichś 12stu godzinach. Na rozlew czeka Grodziskie, Koelsch jeszcze tydzień w cichej. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Witam, warka TRZYNASTA zacierana Kolejny a'la (edytowane) Koelsch Zasyp 3,50 kg pils strzegom 2,9 (2,9 EBC) Grain 61,4 % 1,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 17,5 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 8,8 % 0,30 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 5,3 % 0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,5 % 0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3,5 % Zacieranie do 17l wody 70°C i 60 min w 65°C mashout 78°C - 22l Chmielenie 22,00 gm Magnum SZ [14,00%] (60 min) Hops 25,0 IBU 20,00 gm Select Spalt [4,80%] (5 min) Hops 1,7 IBU Drożdże- gęstwa po wcześniejszych 1 Pkgs Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) Yeast-Ale Wyszło ok.27l - 12,5°Blg Ponieważ to TRZYNASTA warka - to musiało się coś wydarzyć; Zanabyłem u elroya taki zbytek - syfon do przelewania Pomógł wczoraj - przy rozlewie grodzisza Pomógł dziś przy rozlewie Koelscha Pomógł dziś przy przelaniu Ale na cichą. Podczas chłodzenia wstawiłem go do kotła - około 60°C Niby było napisane na rurkach - do 38°C - no ale... No i się fajny syfon wygiął od temperatury i nie ciągnie...rwa... Będę walczył o wyprostowanie - albo o skrócenie jak się da rozłożyć - na razie się nie dał. Do naszych fermentorów i tak ciut za wysoki - ale faktycznie dość poręczna, choć nietania zabawka - zawsze mi jakiś wężyk uciekał itd - z syfonem samo szło. pzdr flood Edytowane 6 Września 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Pszenica, Grodziskie, Koelsch. Ciekawe jak Ci wyszło Grodziskie. Twoich pszennych jeszcze nie otworzyłem :-( Niosą się z tym zamiarem ale poczekam na nagazowanie swojej (porównam, będzie jatka na forum :-) Trzymam w optymalnych warunkach ale pewnie zbyt długo. Zdradź mi jednak zakodowanie (3 butelki). Przyznam również, że nie pamiętam, co kryje się pod czarnym kapslem :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) Czarny kapsel - to porter kapsle P 1, 2,lub 3 to kolejne pszenice mojej produkcji. kapsle L1/2/3/4 - to były lagery - po kolei wg receptur na forum. Czasem tam jeszcze jakies dopiski z rozlewu - ale mniej ważne. Grodziskie trafiło do butelek w piątek - też jestem ciekaw smaku. Oryginalnego oczywiście nawet na oczy nie widziałem - a domowego nie miałem okazji. Długo czekać do degustacji? Tak przy okazji - pochwaliłbyś się receptura na milk stouta - albo podpowiedz skąd wziąłeś. pzdr flood Edytowane 6 Września 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) To był owsiany. Ale nie daleko mu do sweet, więc podzieliłem nastaw: DATA 2009-08-16 OPIS oatmeal stout OG 15 FG 4,5 alk. 5,42 warka nastawa 55,05 55,00 słód 3-4 EBC pilzneński wes 7,5 58,20% 4 wędzony 0,3 2,33% 8-10 EBC pszeniczny 0,53 4,11% 197 EBC Karmel ciemny 0,7 5,43% 300-400 caraaroma 0,68 5,2 900-1000 carafa spec I 0,2 1,55% 1000-1200 carafa spec II 0,4 3,10% 1500 jęczmień palony 0,7 5,43% 2 platki owsiane blysk 1,2 9,31% 2 platki owsiane zwykłe 0,486 3,77% 2 otręby owsiane 0,19 1,47% SUMA: 12,886 Na cichą dodam trochę laktozy (7g/butlę?) i będzie "prawie jak sweet" super ignorancja :-) edit: Jeszcze bmp (jak na słodkie piwo, to tak) ---*--- zamieszczę później (na browarnianym laptoptopie nie mam narzędzi do kopmresji) Edytowane 6 Września 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Flood, ta Twoja receptura na Koelscha nijak mi do tego stylu nie pasuje Na pewno wyjdzie świetne piwo, ale po co mu nadawać nazwę stylu, z którym nie będzie miał wiele wspólnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Flood, ta Twoja receptura na Koelscha nijak mi do tego stylu nie pasuje Na pewno wyjdzie świetne piwo, ale po co mu nadawać nazwę stylu, z którym nie będzie miał wiele wspólnego? No to racja. Ja osobiście wywaliłbym te karmele a dodał pszeniczny. Tak samo w zasadzie z herbatnikowym i zakwaszającym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Hm - oboje macie rację, tak mnie naszło napisać. Receptura powstała jako wariacja jakiegoś przepisu znalezionego w sieci, właśnie na Koelscha. Carapils miał być dla piany, a biscuit - dla smaczku. Rękę dałbym sobie uciąć że był i pszeniczny - bo modyfikowałem recepturę 1wszego koelscha?? i teraz sam już nie wiem jak zasypałem. Nie dam ręki do obcięcia ( no paznokcie mogą być;-) - tam BYŁ pszeniczny). No i trochę zasugerowałem się użytymi drożdżami - mało jednak kreatywny jestem jeśli chodzi o wymyślanie nazw - nie wychodzi mi to:-( Co z tą pszenicą?? Jestem pewny że była. Cholera.... Trzeba będzie inwentaryzację w magazynie popełnić. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Koelsch dla koelsch'a - czemu nie. Na raz. Spróbować trzeba. Flood, choć receptura nie przystaje ale my nie cenimy zgodności z wytycznymi (chyba, że na panelu degustacyjnym u Infama :-( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Że na panelu u Infama to już się dowiedziałem;-) BTW - 4 warki moich lagerów odeszły w niepamięć - mimo że pozastylowe. Jak Ci mówiłem - chcę mieć smaczne piwo - style mniej mnie nieco podniecają ( może dlatego że je słabo znam?) - choć chciałoby się czasem trafić; czekam na oceny pszenicy - choć wg mnie ona już najlepszy okres przeżyła. Czyli pora wymyślić swoje nazwy - i opanować do perfekcji kilka receptur - tych które będą mnie i najbliższym pasować - to moja opinia. Z całym szacunkiem oczywiście dla przedpisców - bo wiem gdzie błądzę. Jak wyjdą te Koelasche czy a'la Koelsche - to gdzie mogę dam próbkę;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) Witam, warka 14sta, polski ale 4,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 78,4 % 0,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 9,8 % 0,30 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 5,9 % 0,30 kg karmelowy jasny litovel (150,0 EBC) Grain 5,9 % Zacieranie - w lodówce, angielskie:) 15L wody 73°C 60min - 67°C mashout - 77°C Filtracja - bezproblemowa, z uzyciem 20L wody Chmielenie; 25,00 gm Magnum SZyszka [14,00%] (60 min) 20,00 gm Lublin [4,50%] (10 min) Wyszło - 23,5L 13°Blg Drożdże - Danstar Nottingham. Pół opakowania, po rehydratacji. Poprzedni - z warki12 - to chmielowa siekiera, jak dla mnie - otworzyłem dziś pierwszą butelkę., pzdr flood Edytowane 26 Września 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się