dutrasilva Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 W planach było ~5% to można zredukować do jakichś 200-300g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 No też bym do 200 - 250 g jakoś redukował. US-05 pod apę są ok. Zacieranie jak dla mnie ok. Chmielenie też dla mnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browardariush Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Wszystko Wayermann Pale Ale 3 kg Pilzneński jasny 2,5 kg Caramunich I 0,5 kg Caraaroma 0,5 kg Carared 0,5 kg Vienna 0,5 kg Carafa Special III 0,3 kg Chocolate Wheat 0,1 kg Laktoza 1 kg Paczka US-05 i paczka S-04 W styczniu kończy się termin ześrutowanych słodów , więc chcę jak najwięcej wykorzystać z tego zestawu , przed kolejnym zamówieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Wszystko Wayermann Pale Ale 3 kg Pilzneński jasny 2,5 kg Caramunich I 0,5 kg Caraaroma 0,5 kg Carared 0,5 kg Vienna 0,5 kg Carafa Special III 0,3 kg Chocolate Wheat 0,1 kg Laktoza 1 kg Paczka US-05 i paczka S-04 W styczniu kończy się termin ześrutowanych słodów , więc chcę jak najwięcej wykorzystać z tego zestawu , przed kolejnym zamówieniem. Dodał pół kilo palonego jęczmienia i wyjdzie Sweet RIS . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Cześć! Mam taki pomysł: Co o tym sądzicie? Do tego mam różne chmiele po ok. 50 g: Chinook Palisade Mosaic Lubelski Marynka Centennial Cascade ale jeszcze nie wiem jakie wybrać. Muszę też się przyznać, że to będzie moja druga warka... Jak sądzicie, wyjdzie z tego new england IPA? A tak poza tym, to jakie kombinacje styli mogę zrobić z tego?: Edytowane 16 Lutego 2017 przez Puchacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Strasznie dużo karmeli w przepisie i zamówieniu. Powiem Ci z własnego doświadczenia, bo miałem podobne zasypy (patrz ilość karmeli), ogranicz ilość slodow specjalnych tak do 8%, nawet mniej, oczywiście nie licząc stoutow gdzie idą palone, czekoladowe itp. Jakość piwa skoczyła o rząd. Co do zasypow ciężko mi na komórce coś sensownego sklecić. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Strasznie dużo karmeli w przepisie i zamówieniu. Powiem Ci z własnego doświadczenia, bo miałem podobne zasypy (patrz ilość karmeli), ogranicz ilość slodow specjalnych tak do 8%, nawet mniej, oczywiście nie licząc stoutow gdzie idą palone, czekoladowe itp. Jakość piwa skoczyła o rząd. Co do zasypow ciężko mi na komórce coś sensownego sklecić. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Żałuję że nie kupiłem niczego na stouty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Weź słód pilzneński, zacieraj na wytrawnie (65-62°C). Gotuj z 80-90 minut, chmiel dużo samą Ameryką (Chinook na 60 minut, Palisade, Cascade, Mosaic na smak i aromat - szczególnie na wyłączenie palnika/ whirpool jeśli masz możliwość). Fermentuj US-05 od ok.14-15 stopni i będziesz miał wcipe.Pale ale i do 10% karmelu 150 albo biscuita, zatrzyj w 66-67°C, chmiel marynką na goryczke, lubelskim na smak, fermentuj S-04 i będziesz miał bittera.Nie wiem jak masz z wydajnością, więc z ilością podstawowych/uzyskaną gęstością/ objętością musisz pokombinować. Osobiście nie przekraczałbym 12blg i 40-45 IBU. Edytowane 17 Lutego 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Witam, prośba o pomoc mam resztki słodów i sporo chmieli amerykańskich i kompletnie nie wiem co z nich zrobic 1,7 kg pilznenski, 1 monachijski, 1 wiedenski, 1 carapils, 1/2 caramunich wielka prośba o jakąkolwiek propozycje na górniaka co może wyjść z tych słodów ?? mam tez pol kilo czekoladowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Ja tu widzę American Amber Ale. Cały pilzneński, cały wiedeński i cały monachijski. Caramunicha 150-200 g. Na siłę czekoladowgo może 50 g dla koloru albo tylko do wysładzania. Kospi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Wielkie dzięki kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Wielkie dzięki kolego Spoko. Jak wyjdzie niedobre zawsze będziesz mógł na mnie zrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Zrobiłem na chmielu simcoe - dodałem jeszcze 1/2 kg carapilsa dla wzmocnienia piany - powinno być OK - jeszcze raz dziękuję - no nie miałem już gdzie czegokolwiek dokupić. Czasem tak bywa - patrzyłem że piwa marcowe z wiki na podobnych słodach ale zrobiłem jak poleciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Zieliński Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Planowałem uwarzyć bittera, ale w znalazłem w moim magazynie jakieś niewykorzystane słody. Są to: karmelowy 30 - 0,1 kg karmelowy 600 - 0,1 kg carafa II - 0,1 kg Zastanawiam się, czy jeśli dorzucę : 4 kg pale ale i np 0,5 monachijskiego czy wiedeńskiego drożdże mam S-04 to wyjdzie mi coś do wypicia. Nie oczekuję fajerwerków. Zależy mi tylko, żeby wykorzystać resztki słodów i stworzyć coś, co bez większego bólu będzie się dało wypić. Co sądzicie?Macie jakieś inne pomysły? Edytowane 20 Lutego 2017 przez Tomasz Zieliński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 dodałem jeszcze 1/2 kg carapilsa dla wzmocnienia pianyczyli niekonieczniezrobiłem jak poleciłeś Jakkolwiek - smacznego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Planowałem uwarzyć bittera, ale w znalazłem w moim magazynie jakieś niewykorzystane słody. Są to: karmelowy 30 - 0,1 kg karmelowy 600 - 0,1 kg carafa II - 0,1 kg Zastanawiam się, czy jeśli dorzucę : 4 kg pale ale i np 0,5 monachijskiego czy wiedeńskiego drożdże mam S-04 to wyjdzie mi coś do wypicia. Nie oczekuję fajerwerków. Zależy mi tylko, żeby wykorzystać resztki słodów i stworzyć coś, co bez większego bólu będzie się dało wypić. Co sądzicie?Macie jakieś inne pomysły? Na bittera to za ciemne pewnie będzie, ale spokojnie jakieś ciemniejsze amber czy nawet brown z tego ukręcisz. Ja bym wykorzystał wszystkie słody, o których piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam wszystkich,mam pytanie dotyczące następującego zasypu:Słód pilzneński Strzegom 2 kg,monachijski typ I Strzegom 1,5kg,wiedeński 0,75 kg,słód karmelowy caraamber® 0,20kg ,drożdże Saflager W-34/70,chmiel Magnum 11% 30 g,Perle 4,2% 30g.Objętość warki 20-25l ,IBU 40-45.Co z tego wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Witam wszystkich,mam pytanie dotyczące następującego zasypu:Słód pilzneński Strzegom 2 kg,monachijski typ I Strzegom 1,5kg,wiedeński 0,75 kg,słód karmelowy caraamber® 0,20kg ,drożdże Saflager W-34/70,chmiel Magnum 11% 30 g,Perle 4,2% 30g.Objętość warki 20-25l ,IBU 40-45.Co z tego wyjdzie? Marcowe? EDIT: ah, za duże IBU planujesz . Edytowane 23 Lutego 2017 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam wszystkich,mam pytanie dotyczące następującego zasypu:Słód pilzneński Strzegom 2 kg,monachijski typ I Strzegom 1,5kg,wiedeński 0,75 kg,słód karmelowy caraamber® 0,20kg ,drożdże Saflager W-34/70,chmiel Magnum 11% 30 g,Perle 4,2% 30g.Objętość warki 20-25l ,IBU 40-45.Co z tego wyjdzie? Marcowe? EDIT: ah, za duże IBU planujesz . Zgadzam się. Zrobiłem kilka warek na chmilu magnum i wiem jedno nigdy go już nie użyje a na pewno nie w dużej ilości. Ma specyficzną goryczkę taka ściągająco gorzką. Tu masz słodów na góra 20l wiec będzie duża goryczka magnumowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam. Chciałbym skorzystac z Waszej pomocy. Mam do wykorzystania Słód pale ale Viking Malt (Strzegom) 5 kg, Słód pszeniczny jasny Viking Malt (Strzegom) 0,5 kg, Słód bursztynowy Viking Malt (Strzegom) 0,7 kg oraz klika rodzajów chmieli Citra 40g, Mosaic 90g, Marynka 90g, Cascade 75g i drożdże US-05. Myślę aby użyć Pale Ale 5 kg i Pszenicznego 0,5 kg. Zacieranie w 15l wody. Zacieranie infuzyjne 68C + Mash Out. Chmielenie Citra 20g - 60 min, Cascade 15g - 40 min i może na zimno Citra 20g. Gotowanie 60 min. Wysładzanie ok 8-10l wody. Czekam na uwagi (liczne pewnie) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam, Z planowanej serii 4 lagerów udało mi sie zrobić 2 zanim temperatura otoczenia znacząco wzrosła. O ile temperatura fermentacji nie jest problemem bo mam lodówkę ze sterownikiem o tyle leżakowanie planowałem w nieogrzewanym garażu w którym temperatura wzrosła już do ok 10 stopni C. Planowane było: Pils Bohemski: Pilzneński 4kg Monachijski 0,8kg Caramunich 0,15kg Saaz 35g Marynka 35g Żytnio-Owsiany Lager: Żytni 2kg Pilzneński 1,7kg Owsiany 1kg Monachijski 0,6kg Saaz 12g Marynka 10g Drożdże w obu przypadkach FM-31 Bawarska dolina. I teraz pytanie. Czy przeprowadzić poprawną lagerową fermentację, dać sobie spokój z leżakowaniem w niskich temperaturach i wyniki będą zadowalające. Czy zmienić drożdże na górną fermentację, mam w zapasie US-05? Składników mam więcej niż to co wymieniłem więc coś się napewno skomponuje. Co proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 I teraz pytanie. Czy przeprowadzić poprawną lagerową fermentację, dać sobie spokój z leżakowaniem w niskich temperaturach i wyniki będą zadowalające. Czy zmienić drożdże na górną fermentację, mam w zapasie US-05? Składników mam więcej niż to co wymieniłem więc coś się napewno skomponuje. Co proponujecie? Cześć. Jak masz ochotę na lagera, to fermentuj w odpowiednich warunkach (lodówka styropianowa), a leżakowanie czy refermentacje przeprowadzisz w warunkach, które posiadasz. Profil i tak i tak będzie czysty, tylko nieco inaczej się ułoży, co nie znaczy, że piwo będzie gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.b Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Mam następujące pozostałości po IRA i chciałbym przynajmniej część z nich wykorzystać, co by nie zalegały: 1kg pale ale 0,4kg monachijski ciemny 0,3kg biscuit 0,25kg crystal 150 0,25kg caramunich III 0,45kg jęczmień palony Pierwsza moja myśl, to dokupić pale ale i uwarzyć bittera. Może nasunie się Wam coś innego? Tylko górniaki wchodzą w grę. Edytowane 8 Marca 2017 przez marek.b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Pierwsza moja myśl, to dokupić pale ale i uwarzyć bittera. Może nasunie się Wam coś innego? Tylko górniaki wchodzą w grę. Dokupić Pale Ale i uwarzyć FESa (tylko uważać z karmelem) . Ewentualnie dokupić więcej Pale Ale i uwarzyć RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wingman Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 (edytowane) Uszanowanko!!! Jako swój debiut samodzielnego warzenia postanowiłem zacząć o ekstraktów. Mam następujące składniki: 1. Ekstrakt płynny Bruntal Pale Ale 1,7kg 2. Ekstrakt płynny Bruntal Jasny 1,7kg 3. Ekstrakt suchy (polepszacz) Browamator BA PLUS KIT - 1 kg. 4. Chmiele: Warrior 30g, Cascade 30g, Citra 30g. Mam już pewien plan ale chciałbym poznać Wasze pomysły jak to dobrze wykorzystać. Docelowo ma wyjść ok. 20l piwa. Obiecuję, że następna warka już z zacieraniem!!! :-) Wszelkie uwagi mile widziane!!! Edytowane 10 Marca 2017 przez Wingman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się